زمان : 21 Esfand 1394 - 21:40
شناسه : 118791
بازدید : 11116
مراقبت از فرزندان در فضای مجازی مراقبت از فرزندان در فضای مجازی

یزدفردا"سرویس اجتماعی"حوادث"خبرهای پلیس"پلیس استان یزد"به فرزندانتان بگویید که هیچ گاه اطلاعات شخصی خود را برای کسی بازگو نکنند.

1- استفاده زیاد از اینترنت باعث افسردگی می شود .

2- فرزندان شما نیاز به همراهیتان در کلیه امور زندگیشان دارند این امر در فضای مجازی نیز باید به خوبی صورت پذیرد.

3- بازی­های رایانه­ای خارجی با سناریوها و اهداف خاصی طراحی می­شوند

4- بازی­های ایرانی را به فرزندانتان معرفی کنید .

5- از نرم افزارهای نظارت والدین استفاده کنید .

6- پروفایل فرزندان خود را در صفحات اجتماعی چک کنید .

7- به فرزندان خود بیاموزید به درخواست کاربرانی که نمی‌شناسند، پاسخ ندهند و تحت هیچ عنوان اطلاعات شخصی و مالی خود را ارسال نکنند

8- والدین از نرم­افزارکنترل و حمایت فرزندان استفاده نمایند.

9- والدین برخرید و استفاده از بازی­های رایانه­ای فرزندان خود نظارت کافی داشته باشند.

10- والدین فرهنگ استفاده صحیح از رایانه وبخصوص بازی­های رایانه ای را به فرزندان بیاموزند.

11- به فرزندان خود بیاموزید افراد آنلاین غریبه­ها هستند.

12- با کسانی که در فضای مجازی آشنا شده­اید قرار ملاقات رو در رو و حضوری نگذارید.

13- جانمایی مناسب رایانه در منزل کمک شایانی به حضور والدین در کنار فرزندانشان در فضای مجازی می نماید.

14- به فرزندانتان بگویید که هیچ گاه اطلاعات شخصی خود را برای کسی بازگو نکنند.

15- بازی های رایانه ای را مطابق و متناسب با سن فرزندتان انتخاب نمایید.

16- برای استفاده فرزندتان از رایانه و اینترنت برنامه ریزی، زمانبندی و هدف گذاری داشته باشید

17- توافق نامه نحوه استفاده از رایانه را با فرزندان و اعضای خانواده امضاء نمایید.

پلیس فتا فرماندهی انتظامی استان یزد

 

هشدار پلیس یزد جهت پیشگیری از سرقت به عنف توسط مسافر بر نماها

یزدفردا"سرویس اجتماعی"حوادث"خبرهای پلیس"پلیس استان یزد" فرمانده انتظامی شهرستان یزد ، با رعایت توصیه ها و اصول ایمنی، راه را بر روی خلافكار ها ببندید و فراموش نكنید كه این ماجرا ممكن است برای شما هم اتفاق بیافتد.

به گزارش واحد دریافت خبر یزدفردا"سرهنگ "یوسف سپهوند" گفت: شهروندان نباید این نكته را فراموش كنند كه هر چند پلیس به وظایف خود عمل كرده و مجرمان را دستگیر و به دست قانون می سپارد و مجازات قانونی نیز بر علیه آنان اعمال می شود.

اما همیشه عده ای خلافكار و مجرم هستند كه برای برهم زدن نظم جامعه و سوءاستفاده از نیت پاك و ساده مردم به انجام اعمال خلافكارانه خود بپردازند ، پس همیشه این شما هستید كه می توانید با رعایت توصیه ها و هشدارها و اصول ایمنی، راه را بر روی خلافكار ها ببندید و فراموش نكنید كه این ماجرا ممكن است برای شما هم اتفاق بیافتد.

1- از سوار شدن بر هرگونه اتومبیلی که فاقد علائم تاکسیرانی است خودداری شود.

2- به هیچ وجه از راننده و یا سرنشینان آن مواد خوراکی یا نوشیدنی دریافت نکنید.

3- از سوار شدن بر خودرو هایی که دارای دو یا چند نفر سرنشین مذکر است خودداری شود.

4- از صحبت کردن طولانی با راننده و سرنشینان آن و افشاء کردن اطلاعات فردی و خانوادگی به آنها پرهیز کنید.

5- از نمایش زیور آلات خود به راننده و سرنشینان آن خودداری کنید.

6- چنانچه قبل از سوار شدن در صندلی عقب نشسته اید و هنگام سوار شدن یكی از افراد پیاده شده و قصد دارند شما را در بین خود قرار دهند ، از سوار شدن خودداری نمایید.

7-هنگام سوار شدن به خودروهای شخصی مسافركش چهره راننده ، سرنشینان و وسایل تزیینی خودرو را به خاطر بسپارید.

8- برای رفت و آمد بهترین وسیله نقلیه اتوبوس، مترو و تاكسی ها هستند و حتی الامكان از مسافربرهای شخصی نباید استفاده كرد.

9- برای رفتن به مقصد خود در نقاط خلوت و به خصوص هنگام شب حتماً از یك آژانس تاكسی تلفنی مطمئن و یا از تاكسی بی سیم ها استفاده كنید.

10- در صورت هرگونه موارد مشكوك فورأ با 110 تماس بگیرید.

 

 

هشدار های كلیدی پلیس یزد برای پیشگیری از سرقت منزل

1- برای جلوگیری از سرقت منزل خود توپی قفل را با بدنه در همسطح نمائید.

2. برای امنیت محل خود در شب ، از شبگردها و نگهبانان محلی و مورد تأیید نیروی انتظامی استفاده كنید.

3. در مواقعی كه مجبور به نگهداری موقت وجوه نقد و اشیاء قیمتی در داخل منزل هستید، از پنهان كردن آن بصورت یك جا خودداری و از گاوصندوق سالم و مطمئن استفاده نمائید.

4. نزد افراد ناشناس و كسانی كه اعتماد كافی به آنها ندارید از میزان اموال و دارائی موجود خود در منزل صحبت نكنید.

5. از نوشتن نام و مشخصات خود بر روی زنگ منزل خودداری نمائید.

6. چنانچه در اطراف محل زندگی شما خانه های خالی از سكنه و نیمه ساز وجود دارد از منزل خود مراقبت بیشتری به عمل آورید.

7. درمواقعی كه به مسافرت می روید از همسایگان یااقوام مورد اطمینان خود بخواهید كه از منزلتان مراقبت نمایند.

8. از بازگو كردن برنامه سفر خود نزد افراد ناشناس بپرهیزید.

9. نسبت به اتومبیل ها و موتورسیكلت های متوقف و سرنشینان آن در پیرامون منزل خود بی‌تفاوت نبوده و در صورت مشاهده موارد مشكوك، شماره و سایر مشخصات آن ها را یادداشت و سریعاً به مراكز 110 پلیس اطلاع دهید.

10. از باز نمودن در بروی افراد ناشناس مخصوصاً به هنگام‌شب خودداری نموده و این مورد را به فرزندان خود نیز یادآوری كنید.

11. محوطه بیرون منزل خود را همواره روشن نگاه دارید.

12. معاشرین فرزندان خود را قبل از تردد به منزلتان مورد شناسایی قرار دهید.

13. از افشا نمودن محل نگهداری وجوه نقد، جواهرات و اشیاء با ارزش خود نزد همسایگان و بستگانی كه مورد اطمینان نیستند جداً بپرهیزید.

14. از ورود افراد ناشناس تحت عنوان متكدی، فالگیر، رمال و ... به داخل منزل خود ممانعت نمائید.

مركز اطلاع رسانی معاونت اجتماعی فرمانده انتظامی استان یزد

 

 

شبکه های اجتماعی و تاثیر آن بر سبک زندگی

یزدفردا"سرویس اجتماعی"حوادث"خبرهای پلیس"پلیس استان یزد" چند سالی است که فضای مجازی مهمان خانه های ایرانی شده است و بخشی از زندگی ایرانیان را به خود اختصاص داده است ...

 

به گزارش واحد دریافت خبر یزدفردا" سرهنگ رضایی رئیس پلیس فتا یزد در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار سایت خبرگزاری پلیس با بیان اینکه چند سالی است که فضای مجازی مهمان خانه های ایرانی شده و بخشی از زندگی ایرانیان را به خود اختصاص داده است گفت : در این میان شبکه های اجتماعی و بخصوص فیس بوک نیز در فضای سایبری در تلاش است تا جایگزین رقابت های دوستانه هم کلاسی های مدرسه ، مهمانی های هیجان انگیز خانواده ها و گپ های خاطره انگیز بچه ها با والدینشان شود ، اما چقدر این دهکده مجازی به موفقیت دست یافته است .

وی در ادامه از تاثیر شبکه های اجتماعی بر سبک زندگی و تغییرات ناشی از آن گفت و به خانواده ها هشدار داد : این روزها استفاده از برنامه های تلفن همراه همچون وایبر، واتس آپ و ... به شدت در جامعه رایج شده و می توان ادعا کرد که به یکی از اصلی ترین راه های ارتباطی بدل گشته است، اگرچه می توان از آنها استفاده های مفید و موثر نیز داشت اما پیامدهای منفی و آسیب های آنها نیز اجتناب ناپذیر است.

رضایی تصریح کرد: به وجود آمدن شبکه‌های اجتماعی متعدد در فضای مجازی در عین داشتن قابلیت‌های مفید، دارای آسیب‌های فراوانی است که منجر به بروز ناهنجاری‌های زیادی در بین افراد جوامع شده است. شاید در سال‌های قبل برای استفاده و عضو شدن در این شبکه‌های اجتماعی نیاز به داشتن سیستم رایانه و اینترنت پرسرعت بود ولی در حال حاضر با پیشرفت فناوری‌های نوین این کار به سهولت و آسانی بیشتری انجام می شود.


سرهنگ رضایی رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات فرماندهی انتظامی استان یزد افزود: با پخش کلیپ‌ها، تصاویر و مطالب فسادانگیز در شبکه های اجتماعی بنیان‌های انسانی جامعه به خطر می‌افتد؛ چراکه پخش گسترده و رایگان مصادیق فساد ، انحرافات جنسی و بی‌بندوباری ‌هایی را به بار می‌آورد که در نهایت به انحطاط جوامع و استحاله روح پاک و قداست محیط‌های اجتماعی منجر می‌شود و نوعی مهندسی ضدفرهنگی شکل می‌گیرد که گذشته از بی‌دین نمودن جوامع آرمانی، انسجام مردمی و تشکیلات اجتماع را نیز دچار چالش جدی می‌کند.

رییس پلیس فتا یزدگفت: روانشناسی افراد یک جامعه با بررسی و تحلیل پیام کاربران این شبکه‌ها توسط سازندگان این شبکه‌ها و همچنین برنامه‌ریزی بر اساس آن برای آینده این کشورها نیز از قبیل این نوع جاسوسی‌هاست.

وی تصریح کرد : متأسفانه فردی که با یک پیام جزء ادلیست می‌شود می‌تواند به صفحات و حتی به پروفایل دوستان فرد دیگر و دوستان دوستان دیگران به صورت شبکه‌ای دسترسی یابد و با لایک کردن، ذخیره‌ کردن، به اشتراک گذاشتن تصاویر هر عملی را که خود می خواهد انجام دهد.

رضایی گفت : با کمال تأسف در بسیاری از موارد به علت ناآگاهی افراد از این امکانات ،تصاویر خصوصی افراد در اندک زمانی به صورت گسترده پخش می‌شود و آبروی خانوادگی افراد را دچار چالش جدی می‌کند و چه اختلافها، دعواها، طلاق‌ها و حتی خودکشی‌هایی که پیامد این قسمت از این برنامه‌هاست.

روابطی که بر اساس اطلاعات غیرواقعی افراد نسبت به یکدیگر به وجود آمده است و با‌عث گسترش عادی‌سازی روابط دختر و پسر و حتی روابط افراد متأهل شده و در نتیجه باعث سست شدن ارزش‌های دینی و حتی از هم پاشیدن نظام خانوادها می شود؛ با نگاهی به آمار طلاق و علل آن این نکته بسیار قابل‌فهم‌تر خواهد شد.

سرهنگ رضایی گفت : آسیب دیگری که کاربران این نوع شبکه ها را تهدید می کند، امکان فریب کاربران این شبکه‌ها به سبب مجهول بودن مخاطبان است و در حقیقت دنیایی به دور از واقعیت‌ها است که امکان سوء استفاده و کلاهبرداری در آن بسیار می باشد.

رئیس پلیس فتایزددر پایان اظهار داشت : کم‌تحرکی و افسردگی افرادی که بیش‌ از حد به این شبکه‌ها اعتیاد دارند، نیز از دیگر آسیب‌هایی این شبکه‌هاست. کم شدن روابط خانوادگی، دور شدن از واقعیت‌ها ، افتادن در دام زندگی‌های نامشروع ، وابستگی بیش ‌از حد به این فضاها و برنامه‌ها در حد اعتیاد به آنها و بازماندن از زندگی عادی و متعارف، مواجهه شدن با ضربه‌های روحی و روانی و همچنین تغییر سبک زندگی افراد و تغییر فرهنگ نیز از دیگر آسیب‌هایی این شبکه‌ها است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

پیشگیری از بروز جرم و ناامنی با تعامل بیشتر پلیس و سازمان زندان­ها

یزدفردا"سرویس اجتماعی"حوادث"خبرهای پلیس"پلیس استان یزد" فرمانده انتظامی استان گفت: کمک، همراهی و تعامل بیشتر مجموعه پلیس و سازمان زندان­ها باعث ارتقاء احساس امنیت و همچنین پیشگیری از بروز جرم و ناامنی در سطح جامعه خواهد شد.

 به گزارش واحد دریافت خبر یزدفردا" سردار "ایرج کاکاوند" در دیدار با مدیرکل و معاونان سازمان زندان­­های استان یزد ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای انقلاب، شهیدان نیروی انتظامی و فرارسیدن ایام الله دهه مبارک ­فجر یاد و خاطره بنیانگذار و رهبر فقید انقلاب اسلامی را گرامیداشت.

سردار کاکاوند در این دیدار گفت: سازمان زندان­ها در کنترل جرایم و پشتیبانی از دستگاه­ها و نهادهای دخیل در امر امنیت نقشی پررنگ و اثرگذار دارد.

وی، نقش سازمان زندان­ها را در مراقبت و آموزش زندانیان بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: تعاملات این سازمان با پلیس، بازخورد بهتری را در حوزه­های اجتماعی و فرهنگی در سطح جامعه دارد.

کاکاوند تصریح کرد: مجرمانی در زندان در حال سپری کردن محکومیت خود هستند که سابقه دار نیستند؛ چنانچه این افراد به درستی تحت مراقبت و آموزش قرار گیرند می­توانند اصلاح شده و به آغوش جامعه بازگردند.

وی ضمن اشاره به بحث حقوق شهروندی که مورد تاکید مقام "معظم رهبری (مدظله) نیز می­باشد افزود: رعایت حقوق شهروندی از لحاظ نظارتی به سازمان زندان­ها و پلیس بر می­گردد.

سردار کاکاوند ضمن اشاره به اقدامات پلیس استان یزد در راستای استانداردسازی تحت نظرگاه­ها و بازداشتگاه ها، گفت: شهرستان هایی که به لحاظ بعد مسافت مشکلاتی را در دسترسی به زندان مرکزی داشتند در اولویت این طرح قرار گرفته اند.

رئیس پلیس استان یزد ضمن اشاره به ایجاد تحت­نظرگاه در شهرستان­های تفت، میبد، اردکان و اشکذر افزود: پیشنهاد پلیس این است که یک بازداشتگاه مرکزی برای تمامی پلیس­های تخصصی در مرکز استان احداث شود.

کاکاوند یکی از اولویت­های پلیس این استان را احداث و همچنین تجهیز و استانداردسازی تحت­نظرگاه­ها و بازداشتگاه­ها در جهت رعایت حقوق شهروندی برشمرد و گفت: یکی از اولویت­های مهم کاری پلیس استان یزد در سال 95، ایجاد و بهره برداری از این ظرفیت­ها است.

وی، خاطرنشان کرد: کمک، همراهی و تعامل بیشتر مجموعه پلیس و سازمان زندان­ها باعث ارتقاء احساس امنیت و همچنین پیشگیری از بروز جرم و ناامنی در سطح جامعه خواهد شد.

رئیس پلیس استان یزد در پایان حضور پررنگ پلیس در زمان­های خاص را مانع از بروز اتفاقات و حوادث دانست و از حضور و تعامل مسئولان این سازمان در مجموعه انتظامی استان قدردانی کرد.

در ادامه "احمدی" مدیرکل سازمان زندان­های استان یزد گفت: این سازمان خودش را از پلیس جدا نمی داند و ما در کنار هم هستیم تا با همکاری و همراهی یکدیگر کار مقدسی را که نظام به ما سپرده است انجام دهیم.

وی، با بیان اینکه با تعامل و درایت فرمانده و کارکنان پلیس استان یزد شاهد تعامل حداکثری هستیم ادامه داد: یکی از دلایلی که سازمان زندان­ها در پیشبرد اهداف خود موفقیت داشته، حمایت و پشتیبانی ناجا از این سازمان است.

احمدی در پایان ضمن تاکید بر آمادگی این سازمان در همکاری با پلیس در راستای استانداردسازی و ایجاد بازداشتگاه­ها و تحت نظرگاه های جدید، تصریح کرد: ایجاد بازداشتگاه متمرکز در مرکز استان باعث نظارت و رصد بیشتر و بهتر پلیس بر مجرمان خواهد شد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

امنیت پایدار نتیجه تعامل پلیس و دستگاه قضائی است

یزدفردا"سرویس اجتماعی"حوادث"خبرهای پلیس"پلیس استان یزد" یزد - فرمانده انتظامی استان ضمن اشاره به وضعیت مطلوب امنیتی استان یزد گفت: این امنیت پایدار در سطح جامعه نتیجه تعامل پلیس و دستگاه قضائی است.

  به گزارش واحد دریافت خبر یزدفردا" سردار "ایرج کاکاوند" در سومین جلسه کمیته "راهبردی قضائی، انتظامی" استان با بیان اینکه قوه قضائیه در همه موارد پشتیبان پلیس است افزود: با وجود این پشتیبانی و همراهی است که امروز شاهد این امنیت مطلوب استان در سطح کشور هستیم.

وی با اشاره به اینکه امروز در بسیاری از شاخص­های امنیتی وضعیت خوبی را داریم و به سمت رسیدن به امنیت پایدار در حال حرکت هستیم افزود: در تلاشیم با همکاری پلیس و دستگاه قضا این وضعیت مطلوب امنیتی را به ثبات برسانیم.

سردار کاکاوند نقش پلیس و دستگاه قضائی در تامین امنیت را برجسته برشمرد و گفت: هدف، این است که وضعیت امنیتی که زیبنده مردم ولایت مدار یزد است را حفظ و ارتقاء دهیم.

کاکاوند در ادامه به کاهش 19 درصدی وقوع جرایم در سطح استان اشاره کرد و گفت: همچنین میزان کشف جرایم در این استان نسبت به سال گذشته افزایش 10 درصدی را نشان می­دهد.

وی، ضمن اشاره به اینکه در مولفه­هایی که بر ناامنی استان اثرگذار است پیشرفت قابل توجهی داشته­ایم خاطرنشان کرد: در بحث مبارزه با موادمخدر نیز افزایش 52 درصدی کشفیات را نسبت به سال گذشته شاهد هستیم.

رئیس پلیس استان ضمن اشاره به کاهش محسوس تصادفات در سطح استان یزد گفت: با حمایت و پشتیبانی دستگاه قضائی در حال حاضر ضمن کاهش تصادفات در سطح استان از مرحله بحران بیرون آمده­ایم و توانستیم تصادفات را به حداقل برسانیم.

سردار کاکاوند ضمن اشاره به کسب رتبه اول پلیس فتا در خصوص کشف جرایم سایبری افزود: تلاش ماموران پلیس فتا در این حوزه وضعیت قابل قبولی را رقم زده است.

وی، با تاکید بر اینکه، این مهم به دست نیامده مگر با حمایت و همراهی دستگاه قضا از پلیس، تصریح کرد: پلیس باز هم به این وضعیت راضی نیست و درصدد است با برنامه ریزی های لازم و استفاده از ظرفیت دستگاه­های دخیل در امر امنیت، وضعیت امنیتی مطلوب­تری را برای شهروندان رقم بزند.

سردار کاکاوند ضمن اشاره به مراسم های خاص پیش رو گفت: امنیتی که مردم در این ایام خواهان آن هستند با دیگر ماه­های سال تفاوت دارد و پلیس هم با تمام توان خواستار وضعیت امنیتی بهتری نسبت به سال گذشته است.

فرمانده انتظامی استان یزد در پایان خاطرنشان کرد: پلیس تلاش می­کند تا با همراهی و هم­پوشانی با دستگاه های مسئول و همچنین یاری مردم و مسئولان شاهد امنیتی مطلوب و پایدار در سطح جامعه باشد. #

دهه فجر/ اطلاع رسانی یزد/ قسمت اول

با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، بزرگ‏ترین تحول جهانی قرن بیستم به وقوع پیوست. بنیانگذار این انقلاب با قیام خود، غرور ملت‏های مستضعفی را که سالیانی مدید مورد ظلم قرار گرفته بودند، به آنان باز گرداند.

امام بزرگوار ما با تکیه به تعالیم اسلام ناب محمدی صلی‏الله‏ علیه‏ و ‏آله ‏و سلم ، و با اعتماد به ایمان دینی مردم، و با شجاعت و اخلاص و توکل کم‏نظیر خود، راه مبارزه را در میان سختی‏ها و مصائب طاقت‏فرسا گشود و پیش رفت و صبورانه و پیامبرگونه ذهن و دل مردم را با واقعیت‏های تلخ و راه علاج آن آشنا کرد.

ما در مقاله سعی داریم تا ضمن اینكه چرایی و ماهیت انقلاب اسلامی را شرح میدهیم، نتیجه بگیریم كه دهه فجر پایان یك رژیم سیاسی و آغاز یك رژیم دیگر نیست بلكه به عنوان سرفصلی برجسته در تاریخ سیاسی ایران و نقطه‌ای عطف در روند مبارزات ملت ایران  و مسلمانان  و همچنین مظلومان جهان است.

 مقدمه

بررسی تحلیلی تاریخ دو قرن اخیر ایران، چگونگی نفوذ ،‌ حضور و سلطه استعمار و جابه‌جایی دو امپراتوری استعماری و چگونگی برخورد جریانهای فکری مختلف با مسائل سیاسی و فرهنگی و همچنین نقش مردم از زمانهای مختلف و تاثیر حضور آنان در تحولات سیاسی ـ اجتماعی، برای سیاستگزاران و مدیران کشور بشدت مورد نیاز می‌باشد.

علل و عوامل شکل‌گیری و چگونگی روند انقلاب اسلامی تاکنون همچنان مورد بحث و بررسی و اختلاف نظر می‌باشد. هر یک از گروهها و جریانهای سیاسی و اعتقادی به گونه‌ای موضوع را تجزیه وتحلیل و نتیجه گیری کرده‌اند…

اگر چه بسیاری سعی کرده‌اند این انقلاب را در ردیف سایر انقلابها و تحولات معمول دنیا بدانند اما در عمل نظرات آنان با واقعیتها فاصله زیادی دارد. زیرا نیروی این انقلاب مردمی و اسلامی بدون هیچ‌گونه مرزبندی طبقاتی و گروهی بوده و ایدئولوژی آن اسلام ناب محمدی صلی الله علیه و آله می‌باشد که سازش با نظامهای رایج دنیا ندارد و بنیانگذاری آن توسط یکی از مردان کم نظیر تاریخ حضرت امام خمینی (رحمت الله علیه) با ویژگیهای خاص خود بود.

به همین دلیل جریانات و تحولات قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مخالف غالب تحلیها و پیش بینی‌های سیاستمداران وتحلیگران سیاسی بود. واقعیت این است که دنیا با چنین انقلابی آشنایی نداشت و لذا در برخورد با آن نیز شیوه‌ها و روشهای معمول را بکار می‌گرفت که کارآیی و تاثیر چندانی در سیر جریان دیده نشد. اگر نظرهای مختلفی که در مورد علل تکوین وداوم انقلاب مطرح شده تدوین شود طبعاً صاحبنظران داخلی تائید می‌کنند، این است که عوامل اساسی انقلاب عبارتند از:

  1. رهبری حضرت امام خمینی (رحمت الله علیه) رهبر کبیر انقلاب اسلامی و بنیانگذار جمهوری اسلامی که با شیوه‌ای استثنایی و فوق‌العاده‌ رهبری و فرماندهی را به عهده گرفتند و تا پیروزی نهایی هدایت جریانات را به نحو احسن انجام دادند. ویژگیهای شخصی و رهبری امام خود موضوع بحثی جدید در جامعه شناسی سیاسی می‌باشد.
  2. حضور یکپارچه و متحد مردم در تمامی صحنه‌ها قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ، آن چنان توان و قوتی ایجاد نمود که هیچ‌گونه امکانی برای مقابله با آن در اختیار رژیم شاه و اربابانش نبود.
  3. اعتقاد به خدا و دین اسلام و موازین و ارزشهای آن و همچنین عشق به پیامبراعظم(ص) و خاندان پاكش(س)، ائمه معصومین(ع) و اسوه بودن آنان برای مردم و الهام از زندگی و شهادت آنان در راه رضای خدا خصوصاً درس گرفتن از عاشورا، آن چنان تحولی بوجود آورد که نه تنها برای خارجیان بلکه برای سران و کارگزاران سیاسی ـ امنیتی رژیم شاه هم بخوبی شناخته شده نبود.
  4. تداوم راه و روش و سیره بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران توسط مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه‌ای (مد) كه پس از رحلت امام خمینی(ره) تغییری در اصول و ارزشهای انقلاب ایجاد نشد و با شدت و قوت ادامه یافت و در یك كلام بعنوان ولایت فقیه خلاصه شد.به همین دلیل در کلیه تجزیه و تحلیهای سیاسی و اقتصادی و امنیتی اعتقادات مردم و نقش ونفوذ علما مورد توجه نبود واتفاقاً‌ مهمترین انگیزه انقلاب هم بی‌اعتنایی و تضعیف اسلام در امور مختلف کشور توسط رژیم شاه بود.

بعضی تلاش کرده‌اند تا مدرنیسم و صنعتی شدن، توسعه ارتباطات و مبادلات با غرب را علت اصلی بروز انقلاب اسلامی تحلیل و تبلیغ نمایند اما واقعیت این است که مقابله با مظاهر فاسد فرهنگ غرب و تهاجم همه جانبه سلطه استعماری برای از بین بردن هویت اعتقادی و فرهنگی یکی از عوامل اصلی انقلاب مردم مسلمان بود. زیرا اسلام با روابط مناسب و سازنده و مبادلات منطقی مخالف نیست بلکه تایید کننده و مشوق است.به طور خلاصه می‌توان گفت بیست و دوم بهمن پنجاه و هفت نه تنها سرآغاز دوران جدیدی در تاریخ تحولات ایران بود، بلکه تغییرات زیادی را در سطح منطقه و در سطح بین‌المللی به دنبال داشت.

مفهوم انقلاب

مطالعه نظام‏مند مفهوم جدید انقلاب، از قرن نوزدهم میلادی آغاز شد. در فرهنگ‏های سیاسی و علوم سیاسی، انقلاب را چنین تعریف می‏کنند: «سرنگونی یک نظام اجتماعی کهنه و فرسوده و جایگزین کردن آن با نظام اجتماعی نو و مترقی» یا «سرنگونی حکومت طبقه یا طبقات رو به زوال و جایگزین کردن آن با نظام اجتماعی جدید».

در برخی موارد هم برای تعریف عام انقلاب که هر نوع تحول اساسی را در بربگیرد، آن را چنین تعریف می‏کنند: «هر نوع تحول کلی و اساسی».

انقلاب از دیدگاه اسلام

دیدگاه اسلام در مورد انقلاب، با تفسیر و تحلیل غربی و مارکسیستی آن کاملاً تفاوت دارد. در تحلیل اسلامی، مهمترین عامل انقلاب، آرمان‏خواهی و عقیده به مکتبی است که نخست گروه پیشرو و مجاهدان را وارد میدان مبارزه انقلابی می‏کند و سپس با بسیج توده‏های گسترده مردم، انقلاب را به درون جامعه کشانده، از طریق توده‏های مردم به پیروزی می‏رساند.

 از دیدگاه اسلام، انقلاب نوعی جهاد داخلی است که در آن گروهی برای خدا می‏جنگند و گروه دیگر مانع راه خدایند.

انقلاب اسلامی

در انقلاب اسلامی، عناصر فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی هر کدام به گونه‏ای تأثیر گذارند.  در کنار این عناصر، بر خشم قهرآمیز مردم علیه نظام سلطه و استعمار نیز تکیه می‏شود. البته می‏توان ویژگی‏های اصلی انقلاب اسلامی را در تعریف زیر مطالعه کرد: «انقلاب اسلامی، دگرگونی بنیادی در ساختار کلی جامعه و نظام سیاسی آن، منطبق بر جهان‏بینی و موازین و ارزش‏های اسلامی و نظام امامت و بر اساس آگاهی و ایمان مردم، و نیز حرکت پیشگام صالحان و قیام قهرآمیز توده‏های مردم است.»

فرایند انقلاب اسلامی

مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه‌ای، در پیام خود به مناسبت بیستمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در سال هفتادوهفت چنین می‏فرماید: «امام بزرگوار ما با تکیه به تعالیم اسلام ناب محمدی صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم ، و با اعتماد به ایمان دینی مردم، و با شجاعت و اخلاص و توکل کم‏نظیر خود، راه مبارزه را در میان سختی‏ها و مصائب طاقت‏فرسا گشود و پیش رفت و صبورانه و پیامبرگونه ذهن و دل مردم را با واقعیت‏های تلخ و راه علاج آن آشنا کرد. ملت ایران که از اولین قدم‏ها به ندای این مرد الهی و روحانی گوش فرا داده و به منطق حق و درس روشنگر او دل بسته بودند، با انگیزه نیرومند ایمان و عشق به اسلام، فداکاری‏ها و جان‏فشانی‏های فراموش‏ناشدنی کردند. امام بزرگوار ما در این مدت، در عین هدایت مردم و گستردن دامنه آگاهی همگانی و کشاندن توده میلیونی به مبارزه، اندیشه حکومت اسلامی را نضج و قوام بخشید و در مقابل دو مکتب رایج سیاسی عالم… راه اسلامی را مطرح کرد که در آن بر دو عنصر دین و انسان به طور اساسی تکیه شده و ایمان دینی و اراده مردمی بزرگ‏ترین شاخصه آن است.»

ماهیت انقلاب اسلامی، بزرگ‏ترین تحول قرن بیستم

با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، بزرگ‏ترین تحول جهانی قرن بیستم به وقوع پیوست. بنیانگذار این انقلاب با قیام خود، غرور ملت‏های مستضعفی را که سالیانی مدید مورد ظلم قرار گرفته بودند، به آنان باز گرداند. او نه تنها سرنوشت کشورش را تغییر داد، بلکه میلیون‏ها انسان گم‏گشته در برهوت جاهلیت عصر مدرن را به بازگشتی دوباره به معنویت و یکتاپرستی فراخواند. پیروزی انقلاب اسلامی، چه در داخل و چه در خارج از کشور، ناظران را با پدیده‏ای تازه در صحنه سیاسی جهان روبه‏رو ساخت. این پدیده بنا به ماهیت، اهداف و سرنوشت خود، در هیچ‏یک از معیارهای سیاسی جهان نمی‏گنجد.

انقلاب آزادی‏بخش

از آنجا که انقلاب‏های آزادی‏بخش ملی، بر ضد سلطه امپریالیستی شکل می‏گیرد و رژیم شاه در ایران نیز در طول انقلاب به عنوان رژیم دست نشانده امپریالیسم آمریکا بود، برخی آن را به عنوان حرکتی ضدامپریالیستی و در گروه انقلاب‏های آزادی‏بخش ملی قرار می‏دهند. اما با وجود جنبه ضد امپریالیستی انقلاب و نیز وابستگی رژیم پهلوی از کودتای بیست و هشت مرداد سی و دو به حمایت‏ها و کمک‏های مستقیم آمریکا، از آنجا که اصطلاح «انقلاب آزادی‏بخش» به جنبش‏هایی گفته می‏شود که بر ضد سلطه مستقیم خارجی شکل می‏گیرد، کاربرد آن در مورد انقلاب ایران چندان راهگشا نیست.

انقلاب اجتماعی

اصطلاح انقلاب اجتماعی، درباره انقلاب‏هایی به کار می‏رود که بر اثر آنها تحولات ساختاری اقتصادی ـ اجتماعی چشم‏گیری شکل می‏گیرد. برخی چون اِسکاچْپول که تحولات اجتماعیِ ناشی از انقلاب‏ها را به شکل وسیع‏تر تعریف می‏کنند، بر آن‏اند که انقلاب ایران، انقلابی اجتماعی است؛ زیرا با دگرگونی‏های ساختاری و ارزشیِ وسیعی همراه بوده است.

انقلاب اسلامی و همگانی

از آنجا که انقلاب ایران به روشنی بر جنبش سراسری و چند طبقه‏ای متکی بود، بسیاری از تحلیلگرانِ انقلاب، آن را انقلابی مردمی یا مردمگرا می‏دانند. تردیدی نیست که انقلاب ایران از نظر نوع ائتلاف قشرهای مختلف اجتماعی در آن، پدیده‏ای کم‏نظیر به شمار می‏آید و به همین دلیل «انقلاب مردمی» قلمداد کردنِ آن جایز به نظر می‏رسد. البته انقلاب ایران بیشتر از هر عنوانی با نام «انقلاب اسلامی» مطرح شده است. به نظر می‏رسد که با توجه به گفتمان حاکم بر انقلاب ایران، رهبری انقلاب و همچنین شکل دولت و روابط اجتماعی بعد از آن، جا دارد که انقلاب ایران به عنوان انقلاب اسلامی مطرح شود.

زمینه‏های تأثیرپذیری جنبش‏های اسلامی از انقلاب اسلامی ایران

انقلاب اثرگذار

انقلاب اسلامی ایران بر جنبش‏های سیاسی ـ اسلامیِ معاصر تأثیر گذاشت؛ زیرا موارد مشترک فراوانی بین انقلاب اسلامی ایران و این جنبش دیده می‏شود که این تأثیر را فراهم آورد. این زمینه‏ها که از آنها به عنوان عامل همگرایی یا عناصر همسویی و همرنگی نیز می‏توان یاد کرد، عبارت است از عقیده مشترک، دشمن مشترک، هدف مشترک، وحدت‏طلبی و مردم‏گرایی.

عقیده مشترک

انقلاب اسلامی ایران، همانند هر جنبش اسلامی دیگر، به یگانگی خدا و رسالت پیامبر اکرم صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم معتقد است، کعبه را قبله آرزوهای معنوی خود می‏داند، قرآن را کلام خداوند و منجی بشر گمراه می‏پندارد، و به دنیای پس از مرگ و صلح و برادری و برابری ایمان دارد؛ همان گونه که امام خمینی رحمه‏الله فرمود: "در کلمه توحید که مشترک بین همه است، در مصالح اسلامی که مشترک بین همه است، با هم توحیدِ کلمه کنید."

دشمن مشترک

انقلاب اسلامی و جنبش‏های اسلامی، دشمن مشترکی دارند. این دشمن مشترک که همان استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا و اسرائیل است، همانند کفار قریش، مغولان وحشی، استعمارگران اروپایی و صرب‏های نژاد پرست و…، کیان اسلام را تهدید می‏کند. در مقابل، انقلاب اسلامی با طرح شعار «نه شرقی نه غربی» عَلَم مبارزه بر ضد دشمن مشترک جهان اسلام را به دوش گرفته است.

هدف مشترک

هدف انقلاب اسلامی ایران و جنبش‏های اسلامی معاصر، برچیده شدن فساد، اجرای قوانین اسلام، استقرار حکومت اسلامی در جامعه مسلمانان، و به اهتزاز درآوردن پرچم لا اله الا الله در سراسر جهان با تکیه بر قدرت الهی و توده‏های مردم است. البته برخی از جنبش‏های سیاسی معاصر، فقط عمل به احکام اسلام را در کشورهای خود می‏خواهند و برخی نیز خواستار تشکیل حکومتی مستقل، بدون تأکید بر شکل اسلامی حکومت هستند.      
بنابراین می‏توان گفت که جنبش‏های اسلامی معاصر، حیات خود را مدیون انقلاب اسلامی هستند؛ زیرا انقلاب اسلامی به اسلام و مسلمانان حیاتی تازه بخشید، آنان را از عزلت و حقارت نجات داد و اسلام را به عنوان تنها راه‏حل برای زندگی سیاسی مسلمانان مطرح ساخت.

وحدت‏طلبی و مردم‏گرایی

تکیه و تأکید انقلاب اسلامی و رهبری آن بر لزوم وحدت همه قشرها و همه مذهب‏های اسلامی در نیل به پیروزی در صحنه داخلی و خارجی، زمینه گرایش جنبش‏های اسلامی معاصر به سوی انقلاب اسلامی است؛ زیرا انقلاب اسلامی با الگو قرار دادن اسلام ناب محمدی صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم، هیچ تفاوتی بین مسلمانان سیاه و سفید، و غربی و شرقی قائل نیست و بر جنبه‏های اختلاف برانگیز در بین مسلمانان پافشاری نمی‏کند؛ بلکه با برگزاری هفته وحدت، برپایی روز قدس، صدور فتوای امام خمینی رحمه‏الله علیه سلمان رشدی و…، در راه اتحاد مسلمانان گام برداشته است.

به همین دلیل،انواع گروه‏های غیرشیعی و حتی جنبش‏های آزادی‏بخش غیراسلامی، انقلاب اسلامی ایران را الگوی خود قرار داده‏اند. مردمگرایی انقلاب اسلامی نیز، عاملی در گسترش انقلاب و پذیرش آن از سوی ملت‏های مسلمان بوده است.

پایان قسمت اول

گردآوری:

1-      سرهنگ دوم رجبعلی زعیم رحیم آبادی رئیس اداره آموزش و مشاركت عمومی مع اجتماعی ف.ا.ا. یزد