زمان : 08 Bahman 1394 - 22:07
شناسه : 117803
بازدید : 11654
مکزیک و مکزیکو سیتی مکزیک و مکزیکو سیتی

 

نام

نام آغازین این کشور اسپانیای نو بود. اما پس از آن‌که نام پایتخت آن را مکزیکوسیتی انتخاب کردند نام مکزیک که برگرفته از زبان سرخ‌پوستی ناهوآتل است را برای آن برگزیدند. معنی مکزیک مشخص نیست اما به نظر برگرفته از mextli یا Mēxihtli است.[۳]

تاریخ

نخستین آثاری که از انسان در آمریکای میانی به دست آمده متعلق به ۴۰ هزار سال پیش است. در حدود ۹ هزار سال پیش سرخ‌پوستان عهد باستان به کاشت ذرت روی آوردند از این اتفاق به عنوان یک انقلاب فرهنگی یاد شده‌است.

به مدت نزدیک به سه هزار سال مناطق آمریکای مرکزی در محدوده مکزیک امروزی محل استقرار تمدن‌های پیشرفته سرخ‌پوستی بودند. اما در سال ۱۵۱۹ تمدن‌های بومی مکزیک از سوی اسپانیایی‌ها مورد حمله قرار گرفتند. اسپانیایی‌ها با توسل به سلاح‌های آتشین توانستند تمدن‌های آزتک، مایا و اولمک را در مکزیک شکست دهند و این کشور را به تصرف خود درآورند.

در سال ۱۵۲۱ نیز اسپانیایی‌ها با کمک تلاکسکالتک‌ها، که از اصلی‌ترین دشمنان آزتک‌ها محسوب می‌شدند، تنوچیتیتلان پایتخت ازتک‌ها را به تصرف خود درآوردند. تصرف پایتخت آزتک منجر به تحت‌الحمایگی مکزیک در سال ۱۵۳۵ شد، از این پس مکزیک تحت‌الحمایه یا به تعبیری دیگر مستعمره اسپانیا شد.

مکزیک پرجمعیت‌ترین منطقه تحت‌الحمایه اسپانیا بود. پس از سه قرن استیلای امپراتوری اسپانیا، سرانجام در سال ۱۸۱۰ استقلال مکزیک از اسپانیا اعلام شد. صدور اعلامیه استقلال منجر به یک دوره جنگ‌های طولانی میان نیروهای اسپانیا و مکزیکی‌ها شد. در نهایت در سال ۱۸۲۱ مکزیک رسماً به استقلال رسید و ایتوربیده به عنوان امپراتور این کشور بر تخت نشست.

دو سال بعد نیروهای انقلابی او را از قدرت برکنار کردند و در سال ۱۸۲۴ قانون اساسی بر مبنای نظام حکومتی جمهوری در مکزیک تدوین شد. نام کشور را نیز از امپراتوری مکزیک به ایلات متحده مکزیک تغییر دادند.[۴] در سال ۱۸۳۵ تگزاس از این مکزیک اعلام استقلال می‌کند که این اتفاق منجر به نبرد آلامو و به دنبال آن جنگ آمریکا و مکزیک در بین سالهای ۱۸۴۶–۴۸ می‌شود. در سال ۱۹۱۰ به دنبال عدم رضایت مردم از رئیس جمهور وقت پورفیرودیاز منجر به انقلاب مکزیک می‌شود. در سال ۱۹۱۷ قانون اساسی جدیدی به تصویب می‌رسد و حزب ناسیونالیست انقلابی قدرت را در دست می‌گیرد.[۵]

جمعیت

جمعیت خود شهر ۸٬۶۰۵٬۲۳۹ نفر و جمعیت کلانشهر برابر با ۲۱٬۱۶۳٬۲۲۶ نفر است (برآورد سال ۲۰۰۹).

«مکزیکو سیتی» پس از تخریب شهر تنوچتیتلان، مرکز امپراتوری آزتک، که در ۱۳۲۵ بنا شده بود شکل گرفت و هم اکنون یکی از بزرگترین شهر جهان است.


جمعیت‌شناسی

بر اساس آخرین برآورد رسمی جمعیت مکزیک ۱۱۲ میلیون نفر است و پرجمعیت‌ترین کشور اسپانیایی زبان در جهان است. رشد سالانه جمعیت مکزیک از ۳٫۵٪ در ۱۹۶۵ به ۰٬۹۹٪ در سال ۲۰۰۵ کاهش یافته‌است. امید به زندگی در سال ۲۰۰۶ ۷۵٫۴ سال برآورد شده (۷۲٫۶ مرد و ۷۸٫۳ زن). نرخ مرگ و میر در سال ۱۹۷۰ ۹٫۷ در هر ۱۰۰۰ نفر بود در حالی که در ۲۰۰۱ این نرخ به ۴٫۹ مرد در هر ۱۰۰۰ مرد و ۳٫۸ زن در هر ۱۰۰۰ زنان کاهش یافته‌است. دلایل اصلی مرگ در سال ۲۰۰۱ بیماری‌های قلبی (۱۴٫۶ ٪ برای مردان ۱۷٫۶ درصد زن) و سرطان (۱۱ ٪ در مردان و ۱۵٫۸ ٪ در زنان) بوده‌است. ۷۵٪ مردم ساکن مناطق شهری هستند. پنج منطقه بزرگ شهری در مکزیک مکزیکو سیتی بزرگ، گوادالاخارا بزرگ، مونتری بزرگ، پوبلا بزرگ و تولکا بزرگ است.[۱۰]


تقسیمات کشوری

خلیج مکزیک
اقیانوس آرام
آمریکای مرکزی
ایالات متحده آمریکا
مکزیکو سیتی
آگوئاسکالینتس
باخا کالیفرنیا
باخا کالیفرنیا سور
کامپچه
چیاپاس
چیواوا
کواویلا
کولیما
دورانگو
گوآناخوآتو
گوئررو
ایدالگو
خالیسکو
ایالت
مکزیک
میچوآکان
مورلوس
نایاریت
نوئوو لئون
اوآخاکا
پوئبلا
کرتارو
کینتانا رو
سن لوئیس
پوتوسی
سینالوآ
سونورا
تاباسکو
تامائولیپاس
تلاسکالا
وراکروس
یوکاتان
ساکاتکاس

 

این کشور از ۳۱ ایالت و یک بخش فدرال تشکیل شده‌است.

جغرافیا

 
نقشهٔ مکزیک به همراه شهرهای مهم آن.

کشوری کوهستانی و مرتفع است؛ و تنها قسمتی از آن که مسطح می‌باشد، در شبه جزیره «یوکاتان» واقع شده‌است. از آنجا که ارتفاع این کشور از ۵۰۰ متر بیشتر است. از این‌رو دما نسبت به عرض جغرافیایی و ارتفاع زمین، متغیر است. شمال این کشور خشک و غیرقابل کشت بوده، در حالی که جنوب، مرطوب و گرم است.

مهمترین ارتفاعات آن عبارتند از کوه‌های مادرهٔ غربی، مادرهٔ شرقی، مادره جنوبی و همچنین فلات مکزیک. جلگه‌های آن عمدتاً در کناره‌ها واقع شده‌اند. بیابان‌ها نیز قسمتهایی از مکزیک را شامل می‌شوند.

 

بین کوههای سیئرا مادره اورینتال در شرق سیئرا مادره اوکسیدنتال در غرب فلات بزرگ و مرتفع مرکزی با چندین آتش‏فشان جای دارد. جلگه‏های ساحلی غرب عموماً باریک است ولی در شرق پهن‏تر است. کشوری کوهستانی و مرتفع است. و تنها قسمتی از آن که مسطح می باشد، در شبه جزیره «یوکاتان» واقع شده است.از آنجا که ارتفاع این کشور از ۵۰۰ متر بیشتر است. از این رو دما نسبت به عرض جغرافیایی و ارتفاع زمین، متغیر است. شمال این کشور خشک و غیر قابل کشت بوده، در حالی که جنوب، مرطوب و گرم است. شبه جزیرة یوکاتان در جنوب‏شرقی زمینی پست، عریض و سنگ‏آهکی است؛ با خاکالیفرنیا در شمال‏غرب شبه جزیره‏ای طویل، باریک و کوهستانی است. مکزیک در معرض زمین لرزه قرار دارد. مهمترین ارتفاعات آن عبارتند از کوه های مادرهٔ غربی، مادرهٔ شرقی، مادره جنوبی و همچنین فلات مکزیک. جلگه های آن عمدتاًٌ در کناره ها واقع شده اند. بیابان ها نیز قسمتهایی از مکزیک را شامل می شوند.

 

 این کشور تنوع آب و هوایی بسیاری دارد که تا حدودی بازتاب پیچیدگی پستی و بلندی زمین آن است. به طورکلی، جنوب و زمینهای پست ساحلی استوایی است، در حالیکه فلات مرکزی و نواحی کوهستانی خنک‏تر و خشک‏تر است.

 

شهرهای مهم: گوادلاخارا , مونتری, پوئبلا, نتزاهوالکویوتل, لئون, سیوداد خوارز, تیخوانا, مکزیکالی 
مساحت: 1.972.550 کیلومتر مربع 
خط ساحلی: 9.330کیلومتر 
مختصات جغرافیایی: 23 درجه شمالی و 102 درجه غربی

 


از مهمترین رودهای آن می‌توان از:

ریوگرانده، لرما، اوسوماسینتا، گریخالوا، پانوکو، بالزاس و سانتیاگو نامبرد.

آب و هوای آن در نواحی مرتفع معتدل کوهستانی و در سایر نواحی گرم و مرطوب و یا خشک است. بلندترین نقطه آن قله سیتلال تپتل (اوریسابا) با ۷۰۰، ۵ متر ارتفاع می‌باشد. رود ریوگرانده (۰۳۴، ۳ کیلومتر) نیز طولانی‌ترین رود آن است.

حکومت و سیاست

 

ایالات متحده مکزیک فدراسیونی است که بر اساس قانون اساسی مصوب سال ۱۹۱۷ توسط یک نظام جمهوری و دولتی دموکرات اداره می شود. مجلس سنای 64 نفره و رئیس جمهور -‏ که فقط یک دوره می‏تواند خدمت کند -‏ با رأی تمامی افراد بالغ برای شش سال انتخاب می‏شوند. مجلس نمایندگان 500 نفره مستقیماً برای سه سال انتخاب می‏شود -‏ 200 نفر از اعضاء تحت نظام تعیین تعداد نمایندگان به نسبت جمعیت هر منطقه انتخاب می‏گردند؛ 300 عضو دیگر نمایندة حوزه انتخاباتی تک نفره هستند. رئیس جمهور، کابینه را انتصاب می‏کند. رییس جمهوری که رییس کشور و دولت مکزیک است، در راس این قوه قرار دارد. رییس جمهوری مکزیک همچنین فرمانده نیروهای مسلح مکزیک نیز محسوب می شود.


سیاست

ایالات متحده مکزیک فدراسیونی است که بر اساس قانون اساسی مصوب سال ۱۹۱۷ توسط یک نظام جمهوری و دولتی دموکرات اداره می‌شود. بر اساس قانون اساسی سه نوع نهاد حکومتی برای اداره کشور تعریف شده‌اند: اتحادیه فدرال، دولت‌های ایالتی و دولت‌های استانی. قوه قانونگذاری (مقننه): کنگره اتحادیه که متشکل از دو مجلس نمایندگان و سنا است. تصویب قانون فدرال، اعلام جنگ، تعیین میزان مالیات، تصویب بودجه ملی و تمامی معاهدات بین‌المللی و تأیید تمامی انتصابات دیپلماتیک در مجلس نمایندگان انجام می‌گیرند.

قوه اجرایی (مجریه): رئیس جمهوری که رئیس کشور و دولت مکزیک است، در راس این قوه قرار دارد. رئیس جمهوری مکزیک همچنین فرمانده نیروهای مسلح مکزیک نیز محسوب می‌شود.

رئیس جمهوری همچنین با تأیید مجلس سنا اعضای کابینه و سایر مقامات دولتی را منصوب می‌کند. رئیس‌جمهوری مسئول اجرای قانون است و همچنین بر اساس قانون اساسی به وی اختیار وتو کردن مصوبات مجلس داده شده‌است.

قوه قضاییه: در راس قوه قضاییه مکزیک دادگاه عالی عدالت قرار دارد. این دادگاه متشکل از ۱۱ قاضی است که با تأیید مجلس سنا توسط رئیس جمهوری انتخاب شده‌اند.[۶] حزاب مهم آن عبارتند از:

ارتش

نوشتار اصلی: نیروهای مسلح مکزیک

بودجه سالیانه ارتش ۲۵ میلیارد دلار است که این مقدار ۱٫۶٪ تولید ناخالص ملی اش است.[نیازمند منبع]

اقتصاد

واحد پول آن پزوی مکزیک (Mex. $) معادل ۱۰۰ سنتاوو است مکزیک ۱۱ اُمین اقتصاد بزرگ دنیاست. استخراج ذخایر بزرگ گاز طبیعی و نفت توسعه خارق‌العاده اقتصادی کشور را در دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میسر ساخت. هم اکنون نیز مکزیک بخش بزرگی از ثروت فزاینده‌اش را مدیون منابع نفتی‌اش است.[۷] اساسِ در حال رشد اقتصادی شامل صنایع مهم پتروشیمی، نساجی، وسایل نقلیه موتوری و فراورده‌های غذایی است. در اوایل دهه ۱۹۹۰ شرکت‌های عمده آمریکایی به دلیل ترکیبی از سیاست دولت آمریکا و توافقهای تجاری مربوط به قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی و هزینه پایین نیروی کار به تأسیس کارخانه در مکزیک تشویق شدند. نتیجه این حرکت، رشد خارق‌العاده اقتصاد مکزیک بود، که اکنون یازدهمین اقتصاد بزرگ جهان است. با این حال مشکلات اقتصادی باقی است.[۸] تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۰۸ ۱٫۵۶۳ تریلیارد دلار بوده و رشدی ۴٫۸٪ را در سال ۲۰۰۹ تجربه کرده‌است. ۴۵ میلیون و ۳۸۰ هزار نفر نیروی کار این کشور را تشکیل می‌دهند و نرخ بیکاری در آن ۳٫۷ درصد است (۲۰۰۷). حدود ۱۴ درصد از مردم این کشور به غذای مناسب دسترسی ندارند و نرخ تورم در آن ۲٫۸۸ درصد است (۲۰۰۹). محصولات صادراتی این کشور شامل محصولات کارخانه‌ای، نفت و محصولات نفتی، نقره، میوه، سبزیجات، قهوه و پنبه‌است که به کشورهای آمریکا (۸۴/۷ درصد)، کانادا (۱/۲ درصد) و اسپانیا (۳/۱ درصد) صادر می‌شود. محصولات وارداتی این کشور شامل ماشین‌آلات فلزکاری، فلزات تراشکاری شده، ماشین‌آلات کشاورزی، تجهیزات الکترونیک، قطعات ماشین برای مونتاژ، هواپیما و تجهیزات آن است که از کشورهای آمریکا (۹/۵۰ درصد)، چین (۵/۹ درصد)، ژاپن (۶ درصد) و کره جنوبی (۲/۴ درصد) وارد می‌شود. مکزیک همچنین جزو ۱۰ کشور برتر در تولید غلات در جهان است.[۹]



فرهنگ

فرهنگ مکزیک بازتابی از تاریخ این کشور و ترکیبی از فرهنگ‌های تمدن‌های پیش از ورود اسپانیایی‌ها و فرهنگ اسپانیا است. زمانی که مکزیک به یک کشور مستقل تبدیل شد به دنبال یک هویت ملی بود که تنها عنصر مشترک میان ساکنان تازه آن کاتولیک بودنشان بود. در آخرین ربع سده نوزدهم و دهه نخست سده بیستم یعنی در دوران پورفیریو دیاس با پیشرفت اقتصادی و آشتی همراه بود. از عناصر مهم فرهنگی مکزیک می‌توان به: رقص ماریاچی که رقصی سنتی است و در آن زنان جامه‌های رنگارنگ خود را همراه با ضرب‌آهنگ‌های شاد ماریاچی در هوا به جلو عقب می‌چرخانند. در این رقص دو نفره مردها دست خود را پشت کمر خود حلقه می‌کنند و زنان با حفظ فاصله‌ای محترمانه، در برابرشان دامن افشانی می‌کنند.

دین در مکزیک (سرشماری ۲۰۱۰)
         
کاتولیک رومی
  
۸۲٫۷٪
مسیحیان دیگر
  
۹٫۷٪
ادیان دیگر
  
۰٫۲٪
بی‌دین
  
۴٫۷٪
نامشخص
  
۲٫۷٪

روز درگذشتگان یا دیا دلوس مورتوس: در این روز در واقع باور و سنتی است که مکزیکی‌ها آن را از اجداد سرخ‌پوست خود به یادگار نگه داشته‌اند. بعد از ورود اسپانیایی در قرن شانزدهم به مکزیک، این سنت با باورهای مسیحی آمیخته شد و اکنون در روزهای اول و دوم نوامبر و همزمان با روز گرامیداشت قدیسان کاتولیک برگزار می‌شود. در روز درگذشتگان، مکزیکی‌ها بر مزار ازدست‌رفتگان خود گرد می‌آیند و برایشان شمع روشن کرده و گل نثارشان می‌کنند.

جشن گوئلا گوئتزاجشن: گوئلا گوئتزا که در آن گروه نمایندگان فرهنگی و هنری شهر جوچیتان مکزیک وارد محل برگزاری جشن گوئلا کوئتزا در شهر سان آنتونیو واقع در ایالت اُآخاکا می‌شوند. در این جشن نمایندگان شهرها و ایالتهای مختلف مکزیک گردهم می‌آیند و رقص‌های محلی و سنتی خود را به نمایش می‌گذارند.

جشن کوئین سیانه را این جشنی است که مردم مکزیک به مناسبت رسیدن دخترانشان به سن پانزده سالگی برگزار می‌کنند. در این جشن پدر و مادر دختر همهٔ دوستان و آشنایانشان را برای شرکت در مراسم دعا در کلیسا و سپس جشنی شاد دعوت می‌کنند. بعد از بازگشت از کلیسا، از همهٔ مهمان‌ها با ساز و آواز و غذاهای خوشمزهٔ محلی پذیرایی می‌شود.[۱۲]

غذا

 
چالوپا، غذایی مکزیکی

غذاهای مکزیکی با طعم دهنده‌های قوی و متنوع، انواع ادویه و ترشی و تزیینات رنگی آن در جهان شناخته می‌شوند. بسیاری از غذاهای مکزیک امروزی غذاهای سنتی ازتک‌ها و مایا است که در آن ذائقه اسپانیایی‌ها نیز بکار رفته‌است. غذاهای مکزیک به دلیل آب و هوای محلی و موقعیت جغرافیایی و تفاوت‌های قومی در میان ساکنان بومی آن در نقاط مختلف متفاوت است. تاکو یکی از غداهای سنتی این کشور است.


مکزیکو سیتی (/ˈmɛksɨk ˈsɪti/, MEK-sə-koh SI-tee; اسپانیایی: Ciudad de México تلفظ اسپانیایی: [sjuˈðað de ˈmexiko]، نام رسمی México, D. F.   ، یا به‌صورت مخفف D. F.) یک حوزهٔ فدرال و پایتخت کشور مکزیک است.[۱۰] مکزیکو سیتی یک نهاد فدرال در کشور مکزیک است که جزو هیچ‌کدام از ایالت‌های ۳۱گانهٔ این کشور نیست اما به فدراسیون به‌عنوان یک کُل تعلق دارد. مکزیکو سیتی بزرگترین شهر این کشور و همچنین مهم‌ترین مرکز سیاسی، فرهنگی، آموزشی و اقتصادی مکزیک است.

به‌عنوان یک شهر جهانی[۱۱] مکزیکو سیتی یکی از مهم‌ترین مراکز مالی در آمریکا است.[۱۲] این شهر در درهٔ مکزیک (Valle de México) و در ارتفاع ۲٬۲۴۰ متر (۷٬۳۵۰ فوت) قرار گرفته‌است. این شهر شامل ۱۶ بخش است.

در سال ۲۰۰۹ میلادی جمعیت این شهر حدود ۸٫۸۴ میلیون نفر تخمین زده شد[۱۳] و مساحت آن نیز ۱٬۴۸۵ کیلومترمربع (۵۷۳ مایل‌مربع) برآورد شده‌است.[۱۴] بر اساس تعریف اخیر که مورد موافقت دولت فدرال و حکومت است، مکزیکوسیتی بزرگ دارای ۲۱.۲ میلیون نفر جمعیت است که پرجمعیت‌ترین شهر در نیم‌کره غربی و در میان کشورهای اسپانیایی‌زبان محسوب می‌شود.[۱۵]

 

مکزیکو سیتی پایتخت و بزرگ‌ترین شهر مکزیک است. شهر مکزیکو بزرگترین شهر قاره آمریکای شمالی است.

مکزیکو سیتی کلان‌شهری است که جمعیت آن با حومه به ۲۰ میلیون نفر می‌رسد. آب و هوای این شهر به دو فصل خشک (از نوامبر تا آوریل) و بارانی (از مه تا اکتبر) تقسیم می‌شود. فصل بهار آن گرم است. در تابستان و به‌ویژه در بعدازظهرها باران‌های سنگینی می‌بارد.

مکزیکو سیتی توسط کوه‌ها احاطه شده است و همین مسئله موجب شده که شهر از کیفیت هوای پایینی برخوردار باشد. اوج آلودگی هوای شهر در فصل گرم خشک بهار (از اواخر فوریه تا اوایل مه) است. مکزیکو سیتی همچنین شهری زلزله‌خیز است. در هنگام زلزله آرامش خود را حفظ کرده و سعی کنید در جای امنی پناه بگیرید.

مکزیکو سیتی شهری لیبرال و همجنس‌گرا–دوست|همجنس‌گرا–دوست است. ازدواج همجنس‌گرایان در مکزیکو سیتی|ازدواج همجنس‌گرایان از سال ۲۰۱۰ در این شهر اجرا می‌شود.

کلانشهر مکزیکو سیتی از نظر تولید ناخالص داخلی در میان ۳۰ شهر اول جهان قرار دارد. حجم اقتصادی این شهر برابر است با ۳۱۵ میلیارد دلار آمریکا و تولید ناخالص داخلی آن ۲۵۲۵۸ دلار است. این شهر ثروتمندترین شهر در آمریکای لاتین است. بهابازار کشور مکزیک در این شهر قرار دارد. مرکز بیشتر شرکت‌های محلی و چند ملیتی در این شهر است و عمدتا در منطقه‌های پولانکو و سانتافه واقع شده‌اند. کلا تبعیض نژادی در این شهر بیداد می‌کند. کسانی که در خاور شهر ساکن هستند از وضع مالی خوبی برخوردار نیستند ولی کسانی که باختر نشین هستند معمولا از طیف سرمایه‌دار هستند. هر چه به سمت خاور شهر می‌روید ساختمان‌ها بنجل‌تر و مردمان سیه‌چرده‌تر می‌شوند.

این شهر بزرگ قطعا میزبان جوامع بیگانه نیز می‌باشد مثل کوباییان، اسپانیاییان، آمریکایی‌ها، ژاپنی‌ها، شیلیایی‌ها، لبنانی‌ها - و ... .

عداد بسیار زیادی از ایرانیان همه ساله سفر به مکزیک را انتخاب می کنند.مکزیکپر طرفدار ترین مقصد گردشگری در امریکای لاتین می باشد. آکاایران اطلاعات کامل و جامعی درمورد این کشور تهیه کرده است. با ما همراه شوید تا با این کشور بیشتر آشنا شوید.

 

جمعیت: 104.959.594 نفر (July 2004 est.) 

 

به نقل از آکاایران مکزیک، کشوری است در آمریکای شمالی. این کشور بیش از ۱۲۰ میلیون نفر جمعیت دارد و پایتخت آن مکزیکوسیتی است.

 

زبان اداری و کاربردی در مکزیک زبان اسپانیایی است اما این کشور یک زبان رسمی ندارد و از سال ۲۰۰۳، تعداد ۶۲ زبان بومی سرخ پوستی نیز به عنوان «زبان های ملی» ثبت شده و رسمیت یافته اند. کشور مکزیک بزرگ ترین کشور اسپانیایی زبان جهان است و حدود یک سوم از کل اسپانیایی زبان های جهان در مکزیک زندگی می کنند.

 

اقتصاد

 

واحد پول آن پزوی مکزیک (Mex.$) معادل ۱۰۰ سنتاوو است مکزیک ۱۱ اُمین اقتصاد بزرگ دنیاست.استخراج ذخایر بزرگ گاز طبیعی و نفت توسعه خارق العاده اقتصادی کشور را در دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میسر ساخت. هم اکنون نیز مکزیک بخش بزرگی از ثروت فزاینده اش را مدیون منابع نفتی اش است. یک چهارم نیروی کار به کشاورزی اشتغال دارد و بسیاری از مکزیکی‏ها هنوز در حد معیشت زراعت می‏کنند و ذرت، گندم، لوبیا قرمز و برنج می‏کارند. قهوه، پنبه، میوه وسبزی مهمترین کشتهای صادراتی است. مکزیک در تولید نقره مقام اول را در جهان دارد. استخراج ذخایر بزرگ گاز طبیعی و نفت توسعة خارق‏العادة اقتصادی کشور را در دهه‏های 1970 و 1980 میسر ساخت.  محصولات وارداتی این کشور شامل ماشین آلات فلزکاری، فلزات تراشکاری شده، ماشین آلات کشاورزی، تجهیزات الکترونیک، قطعات ماشین برای مونتاژ، هواپیما و تجهیزات آن است که از کشورهای آمریکا (۹/۵۰ درصد)، چین (۵/۹ درصد)، ژاپن (۶ درصد) و کره جنوبی (۲/۴ درصد) وارد می شود. مکزیک همچنین جزو ۱۰ کشور برتر در تولید غلات در جهان است.

 

زبان و فرهنگ

 

مکزیک دارای بزرگترین جمعیت اسپانیولی زبان در جهان است. تقریباً یک سوم از مردم اسپانیولی زبان دنیا در کشور مکزیک زندگی می کنند. زبان اسپانیایی که توسط ۹۷٪ مردم مکزیک گویش می شود به عنوان زبان ملی این کشور در نظر گرفته شده است. فرهنگ مکزیک بازتابی از تاریخ این کشور و ترکیبی از فرهنگ های تمدن های پیش از ورود اسپانیایی ها و فرهنگ اسپانیا است.زمانی که مکزیک به یک کشور مستقل تبدیل شد به دنبال یک هویت ملی بود که تنها عنصر مشترک میان ساکنان تازه آن کاتولیک بودنشان بود.

 

زبان

 


 

مکزیک دارای بزرگترین جمعیت اسپانیولی زبان در جهان است. تقریباً یک سوم از مردم اسپانیولی زبان دنیا در کشور مکزیک زندگی می‌کنند. زبان اسپانیایی که توسط ۹۷٪ مردم مکزیک گویش می‌شود به عنوان زبان ملی این کشور در نظر گرفته شده است.

 

از سوی دیگر کشور مکزیک میهنی برای تعداد زیادی از زبان‌های بومی می‌باشد. از میان مردم مکزیک ۵٫۴٪ به یکی از زبان‌های بومی گویش می‌کنند و ۱٫۲٪ اسپانیایی نمی‌دانند و به فقط به زبان خود گویش می‌کنند. جند زبان بومی که گویش وران زیادی دارد عبارتند از: زبان ناواتلی با ۱٫۴۵ میلیون نفر گویشور و زبان یوکاتک مایا با ۷۵۰ هزار نفر. برخی از زبان‌های محلی در معرض خطر انقراض هستند مانند لاکاندون که توسط کمتر از صد نفر گویش می‌شود. زبان انگلیسی به طور گسترده‌ای در کسب و کار در شهرهای مرزی و نیز توسط یک میلیون شهروند آمریکایی که در مکزیک زندگی می‌کنند استفاده می‌شود.[۱۱]


شهر مکزیکوسیتی (Mexico City)

 

مکزیکوسیتی که در قرن شانزدهم میلادی به دست اسپانیایی ها بر ویرانه های تنوکتیتلان، پایتخت قدیمی آزتک ها، ساخته شد، امروز یکی از بزرگترین و پرجمعیت ترین شهرهای جهان است. این شهر پنج معبد آزتک که بقایایشان شناسائی شده اند، یک کلیسای جامع (که بزرگترین کلیسای قاره است) و شماری بناهای عمومی قرن نوزدهمی و بیستمی چون کاخ هنرهای زیبا را در خود جای داده است. خوشیمیلکو که در بیست و هشت کیلومتری جنوب مکزیکو سیتی واقع شده، با شبکه کانال ها و جزایر مصنوعی خود، گواهی بر تلاش آزتک ها برای ساخت زیستگاهی مناسب در محیط زیستی ناسازگار است. سازه های شهری و روستایی این منطقه که از قرن شانزدهم به بعد و در دوران مستعمراتی ساخته شده اند، به شکل بی نظیری تا امروز حفظ شده اند.

کشور مکزیک

شهر مکزیکو با جمعیت چندین میلیونی و ارتفاع زیاد و آسمانی آبی زیبایش این شهر که در مرکز فلاتی عظیم قرار دارد از عصر استعمار رو به گسترش رفت در دوران پورفیریودیاس وضع و شان یک شهر را یافت و پس از انقلاب پایخت بزرگی از کار در آمد هر فرماندار تازه ای خود را موظف می داند چیزی یا به مناسبت احتیاج یا برای آراسته تر و زیباتر کردن این شهر به آن بیفزاید همیشه بناهای تازه ای در این شهر در دست ساختمان است خیابانها را پهنتر می کنند و ساختمانهای کهنسال را در هم می کوبند تا جا برای اجرای طرحهای بزرگتر و بهتر باز شود مردم مکزیکو می گویند داریم چهره شهر خود را جراحی پلاستیک می کنیم.

 

از شهرهای مکزیکو که ساکنان شهرستانها آن را به نام پایتخت می خوانند مجمع اضداد است از یکسو کاخهای کهنسال قرن 17 زمانی که اسباب سر بلندی نایب السلطنه های خود پسند بود و در سوی دیگر ساختمان های سبک فرانسوی با شیروانی های تند شیب و چراغهای پایه بلند(که در سالهای خوش دهه آخر قرن 19 از ضروریات به شمار میرفت) دیوارهای شیشه ای و نمای ساده سر به آسمان ساییده است. پایتخت مکزیک با چندین میلیون جمعیت چندان بزرگ هست که برای تسهیل رفت و آمد و حمل و نقل احتیاج به راه زیرزمینی داشته باشد اما چون روی مرداب – همان مرداب قدیم تنوک تیتلان – ساخته شده و در زیر آن آب است ساختن راه زیرزمینی ممکن نیست مردم با اتومبیل شخصی تاکسی اتوبوس و تراموا رفت و آمد می کنند و تراکم وسایل نقلیه همیشه در این شهر به چشم می خورد در میان عابران پیاده هم زنان و مردان شیکپوش دیده می شود و هم سرخپوستان پا برهنه که برای فروش مصنوعات و کالای خود به شهر آمده اند.

 

در آغاز قرن 20 در همه این شهر تنها شش اتومبیل وجود داشت که خانوده های ثروتمند از اروپا وارد کرده بودند. در خیابانهای این شهر گاهی سرخپوستانی دیده می شوند که پوشاک محلی خود را برتن دارند و سوار بر الاغ از لابلای اتومبیلها و اتوبوسها آهسته به دنبال کسب و کار خویش می روند اما نباید تعجب کرد زیرا شهر به اینان نیز تعلق دارد همچنین گاهی بوقلمون فروشهای دوره گردی دیده می شوند که حتی در لماس دو چاپولتپک زیباترین محله مسکونی شهر متاع جندار خویش را توی کوچه و خیابان به راه می اندازند و در پی خریدار می گردند اینان با شلاق درازی که در دست دارند به آرامی بوقلمونها را نوازش می دهند و به هرسو بخواهند هدایت می کنند کدبانوها و مستخدمه ها از خانه ها بیرون نمی آیند و هر بوقلمونی را پسندیدند می خرند معمولاً فریاد فروشندگان با سر وصدای بوقلمونها در هم می آمیزد.

اماکن دیدنی مکزیکدر شهر مکزیک اغلب اوقات زمین لرزه روی می دهد اما آسیب زیادی نمی رساند به علت وقوع زمین لرزه آسمانخراش در این شهر کمیاب است و بلندی ساختمانها تابع مقرراتی است که برای احتراز از آسیب زمین لرزه وضع شده است از زمان پدید آمدن آتشفشان کوچک موسوم به پاریکوتین در فلات مرکزی زمین لرزه روی داده است زیرا پاریکوتین بخارهای زاید زیر زمین را دفع می کند.

 

میدان زوکالو چشم و چراغ مکزیکو است انسان در این میدان وسیع با آن ساختمانهای مجللش سرسام می گیرد همه خطهای اتوبوس و تراموا از زوکالو می گذرد و هزاران عابر پیاده در روز از آنجا می گذرند فروشندگان دوره گرد این میدان همه چیز از توله سگ و بلیت بخت آزمایی گرفته تا حبوبات و جواهر دزدیده شده می فروشند از بارها و رستورانهای درجه دوم این میدان همیشه صدای موسیقی شنیده می شود.

 

برجسته ترین ساختمان این میدان نمازخانه ای است همگانی که با سنگهای پرستشگاه بزرگ آزتکها ساخته شده است بزرگترین جنگ میان اسپانیاییها و سرخپوستان در همین میدان صورت گرفت که سرانجام موکتسوما را در کاخش سنگباران کردند و کشتند.

 

در محل کاخ موکتسوها امروز کاخ دولتی که مقر رییس جمهوری مکزیک است قرار دارد. در تالارها و اتاقهای این کاخ یادگارهای گرانبهایی دیده می شود که از زمان حمله اسپانیاییها به جای مانده است.

 

کاخ چاپولتپک بر فراز تپه ملخها و رو به روی پاسو دو لارفورما یکی از زیباترین خیابانهای سراسر قاره آمریکا اکنون تبدیل به موزه شده است این کاخ که به دستور ماکسیمیلیان در آغاز حکومتش ساخته شد مدتها مقر ریاست جمهوری مکزیک بود و سپس به دستور رییس جمهور کاردناس قرار شد که آن را به عنوان یک بنای تاریخی حفظ کنند.

 

درباره کشور مکزیک

 

 

 

دیگر از دیدنیهای مکزیکو دکانها و فروشگاههای بزرگی است که هنوز نفوذ سلیقه فرانسوی در آن ها دیده می شود هر گوشه و کنار محلات کسب شهر کافه هایی هست که کارکنان زن و مرد مؤسسات اوقات فراغت خویش را در آنجا می گذرانند مکزیکو یک کاخ هنرهای زیبا دارد که در آن اپرا اجراء میشود و در تالارهای متعدد آن نمایشگاه برپا می گردد.

 

مکزیکو دو میدان گاوبازی که هر یکشنبه پر از تماشاگر است استادیوم ملی چندین باشگاه رقص چندین میدان چوگان بازی سیرک و در حومه نیز سه ورزشگاه ییلاقی دارد مردم این شهر به ورزش دلبستگی خاصی دارند.

 

موزه ملی دانتروپولوژی(مردم شناسی)
این مجموعه موزه ملی مردم شناسی شامل قوم شناسی، مردم شناسی، باستان شناسی از روزگاران پیش از تاریخ مکزیک شامل گنچینه های آزتک ها مایاها زاپوتک ها نیکزتک پوره په چاها و اولمک ها.

 

هرم مکزیکو

 

مضاعف تنایوکا(نزدیک مکزیک) تنایوکا که در اصل پیتختن تمدن چی چی بود بعدها به دست ازتکها افتاد. شهر طی مراحلی میان قرنهای 13 و 16 میلادی ساخته شد پلان دو بقعه نما شامل بازسازی بقعه ها و مقطع کهروی هم سازی های ششگانه را نشان می دهد 1:600 نواری از نقش برجسته مار در دور هرم قرار دارد.

 

کاخ ویسبرگال

 

 شهر مکزیکو فرای دوالورده در 1790 بر روی ویرانه های کاخ کورتز پلان 1:1000 این ساختمان چندین بار گسترش یافته و اکنون دارای سه حیاط خلوت طاقگان دار است خزانه کلیسای جامع مکزیکو ساخته لورنسورودریگس در 1749 تا 1768 پلان 1:600 طرح بنا تقارن محوری دارد.

 

سالها پیش از ورود باستانشناسان به تئوتی هوآکان نویسندگان جهانگرد این مکان اساطیری را یافته بودند. در سال 1804 الکساندرفن هامبولت ماوشگر در ادامه سفر خود به آمریکای مرکزی چنین نوشت: تنها بناهای یادبودی در دره مکزیکو که حجم یا اندازه اش یک اروپایی را تکان می دهد بقایای دو هرم در تئوتی هوآکان است.

 

این شهر ویران که تنها یک دهم آن حفاری شده در سی مایلی شمال شرقی مکزیکوسیتی در دره کوهی به ارتفاع 7000 پا از سطح دریا جای دارد. نزدیک به سال 500 ق. م که این شهر باستانی دوران طلایی خود را می گذراند نزدیک به دویست هزار نفر جمعیت داشت و نه تنها نخستین و بزرگترین کلان شهر نیمکره غربی که نیرومندترین شهر آمریکای مرکزی در آن زمان بود از همین جاست که تاریخ مکزیک آغاز می شود زیرا در اینجا زمینه مساعد برای توسعه اقتصاد دینی سیاسی در سرزمینهای بلند مکزیکی وجود داشت نفوذ شهر تا پانصد مایل دورتر یعنی به گواتمالای امروزی رسید هر چند از ساکنان این شهر شیوه زندگی یا رویدادهایی که در اینجا رخ نمود اطلاعی در دست نیست.

 

مردم تئوتی هواداران هیچ نوشته ای از خود بر جا نگذاشتند و از این رو روشن نیست که زبان آنان چه بود یا خود و شهرشان را چه می نامند نام تئوتی هوآکان از زبان آزتکها گرفته شده که چند سده بعد در دره ساکن شدند و می توان آن را چنین ترجمه کرد.

 

آنان که خدا شدند سالها پیش از فتح اسپانیاییها افسانه هایی بیشمار از تئوتی هوآکان گفته شده و آزتکها بر این باور بودند که جهانی که آنان میشناختند از تئوتی هوآکان آغاز شده بود آنان ویرانه های رها شده ای را که گمان می کردند تمدن دیرین و از میان رفته غول ها پدید آورده است گاهواره زندگی جایی که خورشید و ماه در آن پدید آ,ده می پنداشتند از اینرو دو هرم تئوتی هوآکان را که گاه در آن آیین قربانی انجام میدادند پرستشکده های کهن دو خدای اصلی کیهان دانسته دو گذرگاه اصلی قدیمی را راه مردگان می نامیدند زیرا بر این باور بودند که ویرانه هایی که در راستای دو محور مرکزی شهر به دارازی دو مایل و پهنای چهل یارد است باید گور کاهنان و شاهان باشد در واقع اینها بقایای پرستشگاهها هستند.

 

بر خلاف تصورات رازآمیز آزتکها زیستگاههای بیشماری که تئوتی هوآکان را ساخت باید در دوران اوج خوشبختی آنان سرشار از فعالیت و کار بوده باشد. این شهر که در جاده های بازرگانی از سرزمینهای بلند تا ساحل خلیج جا داشت و از آب فراوان بهره مند بود بازاری بزرگ و کارگاههای بیشمار داشت هنر و اخترگویی به شکلی بی سابقه رواج داشت و زمان به شکل تقویم تنظیم شده بود. نگاره های درخشان دیوارهای خانه ها را می آراست و تئوتی هوآکان کلان شهری برجسته پر تنوع و شلوغ و چنان نیرومند بود که به دژ و برج و بارو نیاز نداشت توجه آنان بیشتر به هرم خورشید بود.

 

بنای سترگ دو و نیم میلیون تنی از آجر و خاک به ارتفاع دویست پا ساخته شده و برای باربری مصالح آن از کامیون یا جانوران باری بهره نگرفته بودند نمای اصلی آن درست هم ردیف نقطه ای است که خورشید در روز انقلاب تابستانی طلوع می کند سراسر شهر با نقشه ای شطرنجی آراسته شده رو به سوی چهار گوشه شطرنج دارد. انگیزه رو به نابودی رفتن این شهر بزرگ نزدیک به سال 600 میلادی روشن نیست. آیا کشاورزانی که گرداگرد شهر می زیستند دیگر نتوانستند خوراک کافی تولید کنند؟ آیا شهر مورد هجوم قبایل سرزمینهای خشک شمالی قرار گرفت؟ اینهای پرسشهایی است که تاکنون بی پاسخ مانده اند برای فرهنگهای آینده آمریکای مرکزی تئوتی هوآکان آرمان و کمال مطلوب گذشته ای شکوهمند شد همچنان که آتن دوران کلاسیک برای اروپاییان.

 

مکزیکوسیتی در 1521 تاسیس گشت موقع جغرافیایی در آمریکای شمالی در حوضه معروف دره مکزیکو در یک بستر خشک دریاچه تکزکوکو کوههای اطراف شهر با 17877 پا بلندی با آتشفشان فعال پوپوکیت پتی(کوه دودکش) در نزدیکی آن در بلندی 2237 متری از سطح دریا قرار گرفته.

 آب و هوا

 

به واسطه موقع جغرافیایی هوایی سردبا فصل کوتاه متغیر دارد در حالی که برف به ندرت می بارد شب ها در ماههای سرد از دسامبر تا ژانویه یخبندان می شود.
حرارت متوسط 18 درجه در ماههای سردتر به طور متوسط 4/12 درجه و فصل بارانی(ماه مه تا سپتامبر) به طور متوسط 3/17 درجه سانتی گراد میزان ریزش باران سالانه 180 میلیمتر است.

 
پارک ها و مراکز تفریحی

 

پارکها و میدان های شهر همواره پر از جمعیت در اواخر هفته است.
یکی از فضاهای باز پارک چایوتیک بناهای بسیار برافراشته شده از جمله آکادمی نظامی اثر چایوتیک مثل موزه های متعدد.

 

بسیاری از پارکهای دیگر شهر شامل آلامه دا مرکزی نزدیک زوکالو که در 1592 به وجود آمد در آن برنامه هایی برای حفاظت محیط زیست در دست اقدام دارد. پارک کویوکان برای دویدن و قدم زدن که در آن درختان تناور وجود دارد پارک بیابان شیران در جنوب غربی شهر قرار گرفته که در این فضای باز کوهها جنگلها و چشمه ها دیده می شود.

 

هنرهای نمایشی شهر

 

شهر مکزیکو یکی از مهمترین مراکز فرهنگی در آمریکای لاتین است که از بسیاری جاها اسپانیانی زبانها را به سوی خود می کشاند کاخ هنرهای زیبا یک تالار اثرا و کنسرت در منطقه وسط شهر قرار دارد که در آن فعالیت های فرهنگی صورت می
گیرد هنر باله و کنسرت در این مرکز اجرا می شود گالری هنرمندان بسیاری از دورترین نقاط دنیا را به خود جذب می کند.

 

مکزیکوسیتی، مقصد اصلی گردشگری کاتولیک های جهان
براساس نظرسنجی یک سایت معتبر گردشگری اسپانیایی، شهر مکزیکوسیتی، پر بیننده ترین مقصد مذهبی کاتولیک های جهان معرفی شد.
به عقیده کارشناسان، وجود کلیسای گوداولوپ (Guadalupe) یا کلیسای مریم مقدس در این شهر، عامل اصلی ورود میلیون ها زائر مسیحی به مکزیک و بازدید از جاذبه های مذهبی مناطق مختلف آن بوده است.
کلیسای گوادولوپ، یکی از کلیساهای قدیمی شهر مکزیکوسیتی است که در اعتقاد کاتولیک ها پس از ظاهر شدن مریم مقدس بر یکی از کشاورزان منطقه در سال 1531 ، بنا شده و تبدیل به یکی از مهم ترین زیارتگاه های مسیحیان شده است

ازدواج همجنس‌گرایان درمکزیکو سیتی

قانون ازدواج همجنس‌گرایان در مکزیکو سیتی از ۲۱ دسامبر ۲۰۰۹ تصویب و از ۴ مارس ۲۰۱۰ اجرا شد. مکزیکو سیتی نخستین شهر در آمریکای لاتین بود که ازدواج همجنس‌گرایان را قانونی اعلام کرد.[۱]

تاریخچه

اتحاد مدنی

مجلس قانونگذاری مکزیکو سیتی در ۹ نوامبر ۲۰۰۶ با ۴۳ رأی موافق و ۱۷ رأی مخالف، اتحاد مدنی بین زوج‌های همجنس‌گرا را قانونی اعلام کرد.[۲] این قانون از ۱۶ مارس ۲۰۰۷ اجرا شد.[۳]

ازدواج و سرپرستی فرزند

مجلس قانونگذاری مکزیکو سیتی در ۲۱ دسامبر ۲۰۰۹ با رأی ۳۹ به ۲۰، ازدواج همجنس‌گرایان و با رأی ۳۱ به ۲۴ سرپرستی فرزند توسط همجنس‌گرایان را قانونی اعلام کرد. تا پیش از آن در قانون مدنی مکزیکو سیتی ازدواج تنها بین یک مرد و یک زن تعریف شده بود اما با تصویب این قانون ازدواج بین دو شخص تعریف شد. مکزیکو سیتی در آن زمان نخستین شهر در آمریکای لاتین بود که قانون ازدواج همجنس‌گرایان را تصویب کرد.[۴] قانون ازدواج همجنس‌گرایان در مکزیکو سیتی از ۴ مارس ۲۰۱۰ اجرا شد.[۵][۶] این قانون برخی حقوق و مزایا از جمله امکان سرپرستی فرزند، دریافت وام بانکی مشترک، حق ارث و برخورداری از مزایای بیمهٔ همسر که همجنس‌گرایی از آنان محروم بودند را فراهم کرد.[۷]

پانویس


 

منابع

http://en.wikipedia.org/wiki/Mexico

aftab.ir
http://en.wikipedia.org/wiki/Mexico
www.hamshahrionline.ir
http://daneshnameh.roshd.ir/
www.hamshahrionline.ir
غول‌های اقتصادی جدید جهان
معرفی مکزیک
http://en.wikipedia.org/wiki/Mexico
http://en.wikipedia.org/wiki/Mexico
http://en.wikipedia.org/wiki/Mexico

Grillo, Ioan. “Mexico City's Revolutionary First: Gay Marriage”. Time, 24 December 2009. Retrieved 28 July 2013.
Moncada Cota, Erich Adolfo. “Mexico City Approves Same Sex Unions”. ohmynews, 19 November 2006. Retrieved 22 July 2013.
“A Milestone in Mexico City”. The New York Times, 17 March 2007. Retrieved 22 July 2013.
“Mexico City legalizes same-sex marriage, adoptions”. CNN, 22 December 2009. Retrieved 22 July 2013.
“Gay marriage law comes into effect in Mexico City”. BBC, 4 March 2010. Retrieved 22 July 2013.
O'Connor, Anne-Marie. “With same-sex marriage law, Mexico City becomes battleground in culture wars”. The Washington Post, 3 March 2010. Retrieved 22 July 2013.
“Mexico City’s gay marriage law takes effect”. nbcnews, 4 March 2010. Retrieved 22 July 2013.