پیش تر دکتر حمید ندیمی، استاد معماری دانشگاه شهید بهشتی در جمع دانشجویان دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد با تاکید بر اهمیت محیط آموزشی گفته بود: من به این موضوع شهادت می دهم که دانشآموختگان دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد از نظر شخصیتی به طرز معنیداری متفاوتتر از دانشآموختگان سایر دانشکدههای معماری در کشور هستند و این در حالی است که حتی استادان آنان هم با برخی دانشکدههای معماری مشترک هستند بنابراین این موضوع مرهون فضایی است که در آن تحصیل کردهاند.
الهام دانشجوی کارشناسی ارشد رشته طراحی شهری دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد اهل کرمان است، میگوید: دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد حالتی سنتی دارد ابتدا که آمدم به دانشکده تعجب میکردم ولی به تدریج به این مکان علاقه پیدا کردم چون این مکان سنخیت زیادی به رشتههای هنر و معماری دارد و فضا در دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد بر عمق کلاس های درس تاثیر دارد.
او با بیان اینکه فضا در اینجا انسان را به دانستن و قوی بودن تشویق می کند معتقد است: فضا در اینجا اقتدار دارد و هر گوشه از دانشکده رمز و راز و تعریف و فلسفه خاص خود را دارد و حیاطهای کوچک و بزرگ همه نماد جریان داشتن زندگیهای معنادار و مهماننوازیهای خاص است.
پورآقا بیگی دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری هم میگوید: اینجا مکان جالبی است هر چند شاید در یادگیری تاثیر زیادی از آن ندیده باشم ولی ریتم و ضربآهنگ معماری را به خوبی در اینجا میتوان جست و شاهد بود.
او در مورد ادامه تحصیل در مقطع دکترا در این دانشکده هم میگوید: هرچند فاصله زمانی زیادی تا یزد داریم در عین حال رشته شهرسازی در مقطع دکترا هم در دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد راهاندازی نشده است منابع کتابخانه دانشکده خوب است ولی برای دانلود مقالات محدودیت داریم.
وی در مورد سبک تدریس در دانشکده هنر و معماری میگوید: استادان خوبی در این دانشکده هستند به طوری که مطالب جالب و متنوعی در کلاس ارایه میدهند و تقریبا ما در هر جلسه با مطالبی جدید آشنا میشویم و کلاس بسیار فعال است.
دهقان دانشجوی کارشناسی ارشد رشته طراحی شهری یزدی است، میگوید: دانشجوها در اینجا استرس دانشگاه و کلاسهایی با جو خشک را ندارند کلاسها هم دو طرفه و استاد و شاگردی است، تعامل بالاست بنابراین خستگی معنا ندارد و یادگیری قویتر است اگر رشته دکترا در دانشکده راهاندازی شود همینجا ادامه تحصیل خواهم داد.
او که مقطع کارشناسی را هم در این دانشکده گذرانده، معتقد است: در محیط اطراف این دانشکده به دلیل مجاورت با خانههای مسکونی، زندگی جریان دارد بنابراین در بطن جامعه هستیم و هر تغییر و حرکتی را زود حس میکنیم همچنین شکل خانه به گونهای است که تغییرات آب و هوا به سرعت بر روی دانشکده تاثیر میگذارد.
رضایی دانشجوی کارشناسی شهرسازی دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد است، او میگوید: انسان تک بعدی نیست بنابراین تحصیل و حضور در مکانی که با تاریخ و سنت آمیخته شده میتواند روح انسان را پرورش دهد علاوه بر این به علت طراحی بناها برخی کلاسهای درس در مسجد جامع و میدان خان برگزار میشوند.
وی میگوید: محیط آموزشی، بسیار در یادگیری موثر است به طوری که دروسی به عنوان تاثیر فضا در انسان و درک و بیان محیط شهری در دانشگاهها ارایه میشود و شناخت رفتاری این تاثیر بررسی میشود.
وی با بیان اینکه دانشگاه با کالبدی سنتی را بیشتر ترجیح میدهد، میگوید: در دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد با فضایی سنتی و تاریخی ایدهها خلاقتر و هنریتر از دانشکدههای هنر و معماری با سبک مدرن خواهد بود ضمن اینکه صمیمت در این فضا بیشتر است و زمانی که کلاسهای عمومی در دانشگاه و در فضایی مدرن شهری تشکیل میشود، شاهد هستم که همه منتظر برگشت به این فضا و دانشکده هنر و معماری هستند.
خانه رسولیان
خانه رسولیان یکی از خانه هایی است که از سال 1368 تا کنون با اجرای سنت حسنه وقف دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد را تشکیل داده است با حسن رسولیان از نیکوکاران و یکی از فرزندان واقف خانه رسولیان گفت و گویی داشتیم که در پی می خوانید.
ابتدا پیشینهای از خانه رسولیان بگویید و اینکه چند سال قدمت دارد؟
این خانه مربوط به دوره قاجار است، حدود 110 سال قدمت دارد و جلوهای از معماری سنتی و بومی یزد است. خانه پدر بزرگ پدرم حاج عبدالرسول رسولیان بوده که طی وصیت ایشان به پدر من حاج میرزا کاظم رسولیان رسیده بود پس از اینکه وراث تصمیم به فروش خانه داشتند مرحوم پدرم پیشنهاد دادند خانه وقف شود بنابراین خانه رسولیان از همه ورثه خریداری شد و برای دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد که تازه در حال راهاندازی بود وقف شد. خانه رسولیان کلا دو خانه بوده و خانه سیما رسولیان که دختر عموی پدرم هستند پس از آن وقف دانشکده هنر و معماری یزد شد.
دلیل خاصی برای وقف این خانه از سوی پدر مرحوم شما وجود داشت؟
کار وقف باقیات الصالحات است که الان چند نسل هم از آن میگذرد و من نسل چهارم این کار خیر هستم و هنوز فراموش نشده است و آثار خیر آن پابرجاست و میتوان گفت یکی از پایهگذاران امر وقف در آموزش عالی استان دارالعباده یزد شد چراکه این کار باعث شد خانههای اطراف هم به تبعیت کار پدر، وقف دانشکده شوند و یا برخی خیرین آنها را از صاحب ملک خریداری و وقف دانشکده کردند.
نظر شما در مورد سنت وقف به ویژه برای امر آموزش چیست؟
اکنون نیز باید در راستای رفع کمبودهای جامعه سنت حسنه وقف انجام شود، فعالیت در زمینه اوقاف بسیار حساس است و باید همواره مراقبت لازم را داشته باشیم و در حفظ و نگهداری موقوفات و توسعه فرهنگ وقف تلاش کنیم بنابراین مدتی پیش با توجه به فرسودهشدن تصمیم به مرمت خانه رسولیان گرفتیم هرچند روند بازسازی کند پیش رفت ولی خوب بود و هزینهها از طرف خانواده رسولیان پرداخت شد.
وقتی به دانشکده هنر و معماری یزد میروید چه چیزی شما را خوشحالتر میکند؟
محلههای قدیمی به گونهای است که انسان گذشت زمان را حس نمیکند و ما خوشحالیم که این بافت به این شکل و بهانه حفظ و مرمت میشود و خوشحالتر میشویم که گردشگر و دانشجوی خارجی هم برای بازدید و حتی تحصیل در این دانشکده به اینجا جذب شود.
توقع شما به عنوان یک واقف که ملک خود را در اختیار آموزش جوانان قرار داده است، چیست؟
از همه مسؤولان دانشگاه یزد و دانشکده هنر و معماری یزد تشکر میکنیم و از دانشکده هم فقط میخواهیم این بافت ارزشمند حفظ شود و زمانی که میبینیم در اینجا کلاس درسی تشکیل شده است بسیار لذت میبریم و خدا را شاکریم.