زمان : 25 Azar 1394 - 16:55
شناسه : 115699
بازدید : 5168
مدیریت آب، اقتصاد سبز و سلامت انسان و محیط زیست نخستین میزگرد فن‌بازار در دانشگاه یزد برگزار شد مدیریت آب، اقتصاد سبز و سلامت انسان و محیط زیست نقش پژوهش و فناوری در مدیریت آب، اقتصاد سبز و سلامت انسان و محیط زیست در میزگردی که عصر دوشنبه ۲۳ آذرماه در نمایشگاه فن‌بازار در دانشگاه یزد برگزار شد، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

یزدفردا "در این میزگرد که باحضور صاحب‌نظران، استادان دانشگاه و محققان و دانشجویان برگزارشد، دکتر هادی زارع عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد گفت: وضعیت مثلث حیات در استان یزد که از سه قسمت (آب،خاک،هوا) تشکیل شده است، در یک حالت بحرانی قرار دارد.
به گزارش پایگاه خبری یزدفردا " به گفته وی متوسط بارندگی دراستان یزد 107میلی‌متر و میزان تبخیر 3200میلی‌متر درسال است، یعنی حدود 32 برابر بارندگی، تبخیر داریم و درنتیجه خاک حاصلخیزی خود را از دست می‌دهد.
زارع افزود: با وجود افت سالیانه 70سانتی‌متر از سطح آب زیر زمینی در یزد و تبخیر شدید نیازمند برنامه‌ریزی مدون و توسعه صنعتی پایدار و حفظ محیط زیست برای آیندگان هستیم.

وی گفت: 15 سال پیش دلخوشی ما در استان یزد هوای پاک و داشتن آسمانی صاف و آبی بود اما با وجود صنایع و معادنی که به صورت بی‌رویه رشد کردند این نعمت را از دست دادیم. وی صنایع غیر استاندارد را در استان یزد مهمترین عامل آلودگی دانست.
دکتر زارع اظهار داشت: صنعت‌گران افتخارشان این است که60درصد کاشی و سرامیک کشور را تولید می‌کنند و استان یزد را به پایتخت کاشی وسرامیک تبدیل کرده‌اند. اما به نظر من یزد با وجود صنایع آلوده، پایتخت آلودگی هوا هم شده است. وی افزود: غلظت ریزگردها در استان یزد 7برابر استاندارد شده است و این هوای آلوده برای مردم استان در درازمدت خطرآفرین وبیماری‌زا است.
دکترعلی اصغرسمسار یزدی پژوهشگر و مشاور ارشد مرکز بین‌المللی قنات و سازه‌های تاریخی آبی در استان یزد نیز در این نشست پژوهش صحیح و اصولی را عامل اصلی پیشرفت در همه زمینه‌ها دانست و افزود: مراکز تحقیقات و دانشگاه‌ها باید در کنار هم و با همراهی یکدیگر کار کنند. وی کشورهای پیشرفته را واقف به ضرورت پژوهش دانست و خواستار همکاری بیشتر صنعت و دانشگاه‌ها در زمینه‌های تحقیقاتی مختلف شد.
سمسار یزدی، دانش مدرن و دانش بومی را به همراه هم مورد نیاز تحقیق و پژوهش دانست. وی استفاده از مدل‌هایی که در خارج از کشور انجام شده و موفقیت‌آمیز بوده‌اند را بدون هیچ آزمون و امتحانی اشتباه دانست و استفاده از مدل‌هایی که با شرایط اقلیمی و بومی منطقه سازگار باشد را مورد تاکید قرار داد.
وی اظهار داشت: دانشجوی پژوهشگر باید علاوه بر توانایی علمی کافی و کیفیت آموزشی مناسب در طول تحصیل یک‌سری استعدادها و ظرفیت‌هایی را داشته باشد که بتواند یک کار پژوهشی را به سرانجام برساند.
یکی دیگر از اعضای نشست دکتر یوسف هاشمی‌نژاد عضو هیأت علمی مرکز ملی تحقیقات شوری یزد بود که با اشاره به کشاورزی و باغات پسته، گفت: یک کشاورز با این وضعیت شوری آب‌های آبیاری، سالیانه‌ ده کامیون، ده‌تن نمک خالص را به سطح خاک اضافه می‌کند. درهمین شرایط کشاورز برای حفظ و کنترل شوری خاک لازم است مقداری آب تحت عنوان کسر آب‌شویی به حجم آب آبیاری اضافه کند که در این شرایط مصرف آب بیشتر برابر است با مصرف نمک بیشتر.

وی استفاده از آب شیرین‌کن‌ها را یکی از راهبردهایی دانست که در مقابله با اثرات شوری، اخیرا بخش خصوصی در یزد به آن پرداخته است.
هاشمی‌نژادگفت: هرچند که استفاده از آب شیرین‌کن‌ها در شرایط فعلی، از لحاظ اقتصادی توجیه دارند ولی بنا به دلایلی با دیدگاه توسعه سبز  و اقتصاد پایدار هم‌خوانی ندارند. وی زایدات نمک و مصرف انرژی قابل توجه را از مشکلات این نوع سیستم‌ها برشمرد.
وی یکی از راهکارهای پایدار برای اقتصاد سبز را مقابله با شوری در چارچوب سیستم شورورزی دانست و افزود: مرکز ملی تحقیقات شوری سیستم شورورزی را استفاده پایدار از پتانسیل‌های محیط‌های آب و خاک شور به منظور تولید محصولات کشاورزی تعریف کرده است.
هاشمی‌نژاد تصریح کرد: این سیستم یک سیستم تلفیقی کشاورزی بوده که در شرایطی که استفاده از آب‌های شور و فراشور امکان‌پذیر و یا به‌صرفه نیست، به معیشت کشاورزان کمک می‌کند. این روش ضمن اینکه منابع آب تجدیدپذیر کشور را برای مصارف استراتژیک حفظ کرده، درآمدی را نیز برای کشاورزان در پی دارد.
دکتر ناصر صدرا ابرقویی رییس دانشگاه جامع علمی‌کاربردی استان گفت: آماری را دکتر زارع اعلام کردند که میزان بارندگی استان یزد 107میلی‌متر بوده و مثلا در استان گیلان این آمار به 400میلی‌متر می‌رسد، اما موضوع مهم اینجاست که آمار اعلام شده استان یزد میانگین است و حتی میزان بارندگی کمتر از این مقدار است و این بارندگی موثر نیست.

وی با اشاره به موضوع اصلی نشست که تولید سبز و پاک است، گفت: متاسفانه در جهان کنونی و جوامع پیشرفته امروز برای انسان و طبیعت ارزش یکسان قایل نمی‌شوند درصورتی‌که اگر محیط زیست نبود انسان نیز حیاتی نداشت.
دکتر صدرا ابرقویی گفت: باتوجه به پیشرفت علم مدیریت در محدودیت‌ها، زمانی که یک جامعه تحت فشار و تنگنا قرار بگیرد به دنبال راه حل برای حل مشکل می‌رود و الان زمان آن است که برای سلامت محیط زیست و سلامت خودمان اقدام کنیم.
 وی افزود: نهادهای مردمی و انجمن‌های دفاع از محیط زیست یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین تشکل‌ها برای جلوگیری از آلودگی بیشتر محیط زیست در جامعه خواهند بود.
دکتر سیدمهدی کلانتر رییس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به قوانین و دستورعمل‌های موجود برای حفظ محیط زیست گفت: رهنمود و دستورعمل‌های فراوانی در این زمینه وجود دارد اما الزام به انجام آنها بسیار اندک است و تا زمانی که هرشخص الزام به رعایت قانون را در خود پرورش ندهد و هر فرد به فکر منافع شخصی خود باشد، قوانین نمی‌تواند کاری از پیش ببرد.

وی با اشاره به تحقیقات و پایان‌نامه‌های دانشجویی گفت: همه تحقیقات و پژوهش‌ها الزاما مشتری‌مدار نیستند و قرار نیست همه آنها به نتیجه برسند و اگر 5درصد تحقیقات نیز ثمر داشته باشد کفایت می‌کند.
در ادامه دکتر محمدتقی قانعیان عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد و پژوهشگر برتر استان در سال۹۴، گفت: در کشور ما مقالات مختلف و به تعداد زیاد به چاپ رسیده، اما گره‌ای از مشکلات باز نکرده است.
قانعیان انجام کار تیمی را یکی از راه‌گشاترین راهبردهای پژوهشی دانست و نگاه سلامت‌محور را در بحث‌های اقتصادی و فناوری ضروری برشمرد.
محقق برتر استان نگاه محیط زیستی را صرفا هزینه‌آور ندانست و حتی تولید پاک‌تر را باعث کاهش هزینه‌های صنعتی توصیف کرد.