زمان : 14 Azar 1394 - 10:46
شناسه : 115178
بازدید : 10405
سمینار بررسی نقش ورزش در پیشگیری و درمان دیابت نوع۲ در دانشگاه یزد برگزار شد سمینار بررسی نقش ورزش در پیشگیری و درمان دیابت نوع۲

یزدفردا "انجمن علمی گروه تربیت‌بدنی دانشگاه یزد به مناسبت هفته دیابت، سمینار علمی با محوریت نقش ورزش در پیشگیری و درمان دیابت نوع۲ را شامگاه دوشنبه دوم آذرماه‌جاری در این دانشگاه برگزار کرد.

به گزارش واحد دریافت خبر پایگاه خبری یزدفردا "در این سمینار که با حضور دبیران و دانشجویان تربیت‌بدنی برگزار شد، دکتر محمدرضا صادقیان‌شاهی متخصص فیزیولوژی ورزش با اشاره به اینکه استان یزد در زمینه دیابت رتبه اول کشور و در زمینه کم‌تحرکی رتبه دوم کشور را دارد، افزود: این زنگ خطری است که باید به این مسایل توجه شود.

وی اظهار داشت: با توجه به بالارفتن آمار نگران‌کننده مبتلایان به دیابت با توجه به اینکه روش‌های تشخیصی و درمانی بهتر شده است اما به نظر می‌رسد در چند سال آینده مبتلایان به دیابت، جمعیت سوم جهانی بعد از چین و هند را شامل شود و در حقیقت دیابت معضل بزرگی برای جهان به‌ویژه ایران و در راس ایران، استان یزد شده است.

وی به نقل از وزیر بهداشت گفت: حدود ده میلیون نفر از جمعیت کشور ایران به بیماری دیابت مبتلا هستند که از این میان، دیابت پنج میلیون نفر شناخته شده و پنج میلیون دیگر ناشناخته است. درواقع حدود یک هفتم جمعیت کشور به نوعی درگیر این بیماری هستند و می‌توان گفت طبق آمار، همه خانواده‌های یزدی درگیر دیابت هستند و این مساله نیازمند یک توجه ویژه خاص است.

دکتر صادقیان‌شاهی از اجرای طرح غربال‌گری دیابت در همه مدارس استان خبر داد که از این طریق کودکان را از همان کودکی شناسایی و برای درمان و پیشگیری اقدام کنند. چاقی در مدارس بیداد می‌کند و طبق آمار آموزش و پرورش ۳۰درصد بچه‌ها چاق هستند. انجمن علمی گروه تربیت‌بدنی دانشگاه یزد نیز در این راستا گام برداشته است. 

وی در ادامه با بیان این سوال که چرا باید به فعالیت‌های بدنی به عنوان یک راهبرد درمانی جدید نگاه کرد، گفت: آمارهای رسمی سازمان بهداشت جهانی نشان می‌دهد که میزان بیماری‌های غیر واگیر مثل بیماری‌های قلبی‌عروقی، تنفسی، سرطان، سکته مغزی، فشار خون و دیابت و... بیداد می‌کند و در این بیماری‌ها راهی برای کنترل آن وجود ندارد.

وی افزود: با توجه به اینکه روش‌های نوین تشخیص و درمان با سرعت در حال پیشرفت است، این سوال پیش می‌آید که چرا بیماری با همان سرعت در حال پیشروی است، یک نقص و یک حلقه مفقوده وجود دارد و به نظر می‌رسد باید گامی فراتر از مصرف دارو برای درمان بیماری‌ها برداریم و خوشبختانه در آینده‌ نزدیک کلینیک تحرک بدنی در مرکز تحقیقاتی درمانی دیابت یزد راه‌اندازی خواهد شد و به دنبال این هستیم که برای بیماری‌های دیگر نیز این برنامه اجرا شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه یزد با اشاره به اینکه دانشجویان گروه تربیت‌بدنی می‌توانند در پیشگیری و درمان کمک‌کننده باشند، تاکید کرد ما نیازمند بازنگری در برنامه‌ها هستیم و این بازنگری از سوی گروه تربیت‌بدنی و دانشکده تربیت‌بدنی می‌تواند انجام شود.

وی در ادامه بر اساس تحقیقات انجام شده خاطرنشان کرد: در پیشگیری از بیماری‌های کرونری قلب، سرطان کولون (روده بزرگ)، دیابت نوع۲، بهبود کیفیت زندگی بیماران، بهبود کیفیت زندگی مبتلایان به ایدز و فشارخون، پیشگیری و درمان پرفشارخونی، انجام فعالیت‌های جسمانی 100درصد می‌تواند موثر باشد. 

وی افزود: همچنین طبق این تحقیقات در درمان بیماری‌های قلب، سرطان سینه، مثانه و پروستات، دیابت نوع۲، بهبود تعادل بیماران نوروپاتی (آسیب دیدن اعصاب در اثر بالا بودن قند خون) و بهبود کلی سیستم ایمنی، انجام فعالیت‌های جسمانی به میزان ۷۵درصد نقش موثری می‌تواند داشته باشد.

به گفته وی با این تحقیقات یک راهبرد جدید برای پیشگیری و درمان بیماری‌ها لازم است و این راهبرد از طریق رشته تربیت‌بدنی می‌تواند ارائه شود.

دکتر صادقیان‌شاهی ادامه داد: دیابت بر اثر قطع تولید انسولین و یا کارکرد نامناسب آن در بدن به وجود می‌آید. درواقع نقص در گلوکز سطح خون به وجود می‌آید و در نتیجه به صورت تدریجی گلوکز انباشته می‌شود و گلوکز انباشته شده عوارض مخربی را در بدن ازجمله چشم، کلیه، استخوان‌ها، اعصاب و قلب و عروق به وجود می‌آورد. همچنین از همه بدتر عاملی به وجود می‌آید که به تدریج سلول‌های بدن افرادی که چاق هستند و گلوکز بدنشان بیش از حد افزایش پیدا کرده، به انسولین مقاوم می‌شوند.

وی با بیان اینکه شایع‌ترین بیماری که هم اکنون در استان یزد وجود دارد، دیابت نوع۲ است افزود: در این دسته از مبتلایان، بدن نسبت به هورمون انسولین مقاوم می‌شود در این حالت انسولین ترشح شده تاثیری بر روی جذب قند و خون ندارد یا ترشح آن به میزان کافی صورت نمی‌گیرد.

وی تصریح کرد: مهمترین علامت دیابت، بی‌علامتی است و تا زمانی که تاثیرات مخرب خود را در بدن انسان شروع نکرده باشد، هیچ علامت خاصی از این بیماری دیده نمی‌شود. هنگامی دهانمان خشک می‌شود یا زیاد تشنه می‌شویم و یا تکرر ادرار پیدا می‌کنیم که این بیماری تاثیر خود را گذاشته است و می‌توان گفت حداقل آن فرد شش‌ماه است که به این بیماری مبتلا شده است و احتیاج به درمان دارویی به وجود آمده که این عوارض خود را نشان داده است.

وی افزود: دیابت درمان قطعی ندارد اما روش‌های موثری برای کنترل خوب و پیشگیری از بروز عوارض وجود دارد. ازجمله این روش‌ها می‌توان به آموزش مستمر و مداوم، تغذیه صحیح، تست مرتب خون، ورزش مرتب و استفاده ازانسولین و یا داروی خوراکی اشاره کرد.

وی با اشاره به تاثیرات انسولین در بدن گفت: مهمترین تاثیر انسولین روی انتقال‌دهنده‌های گلوکز نوع چهار (GLUT4) است. با پیشرفت بیماری، انتقال‌دهنده‌ گلوکز نوع چهار نسبت به انسولین مقاوم شده و عملکرد طبیعی خود را از دست می‌دهد. تنها فاکتوری که می‌تواند به طور طبیعی انتقال‌دهنده گلوکز نوع چهار را تحریک کند و انتقال گلوکز را به داخل سلول تسهیل کند، انقباض عضلانی یا فعالیت جسمانی است.

به گفته این عضو هیات علمی گروه تربیت‌بدنی و علوم ورزشی دانشگاه یزد تحقیقات نشان می‌دهد اصلاح روش زندگی شامل ۱۵۰دقیقه فعالیت جسمانی در هفته و رژیم غذایی که منجر به کاهش ۵ تا ۷ درصدی وزن شود، خطر پیشرفت نقص تحمل گلوکز در دیابت نوع۲ را تا ۵۸درصد کاهش می‌دهد.

وی  با اشاره به شاخص هموگلوبین ای‌وان‌سی (HbA1C) یا قند درازمدت، گفت: با هشت هفته تمرین، این شاخص یک و نیم درصد کاهش می‌یابد که تقریبا معادل ۵۰ واحد قند خون است و این کاهش مستقل از وزن افراد است. همچنین هشت هفته تمرین، باعث کاهش مقاومت انسولین در بیماران دیابت نوع۲ و پیشگیری و کاهش زخم‌های دیابتی می‌شود.

وی تصریح کرد: تعداد دفعات فعالیت در هفته عموما بیشتر از سی دقیقه در روز ترجیحا هفت‌روز در هفته و حداقل زمان برای تاثیرپذیری سی دقیقه در روز و سه روز در هفته است. به دلیل اینکه با یک وهله تمرین حساسیت به انسولین حدود ۲۴ تا ۷۲ ساعت باقی می‌ماند، فعالیت بدنی نباید دو روز متوالی به تاخیر افتد.

دکتر صادقیان اظهار داشت: نتیجه تحقیقات نشان می‌دهد اگر علاوه بر ۱۵۰ دقیقه ورزش که در طول هفته انجام می‌دهیم، ۹۰ دقیقه دیگر را در یک روز انجام دهیم میزان پیشگیری را به ۱۰۰درصد نزدیک می‌کند.

وی تصریح کرد تمرینات مقاومتی نیز در پیشگیری از دیابت موثر است. تمرینات مقاومتی علاوه‌ بر اینکه عوارض سالخوردگی از جمله مقاومت به انسولین را کاهش‌ می‌دهد و انجام این تمرینات سه‌بار در هفته می‌تواند موجب کاهش یک و یک‌دهم تا یک و دو دهم درصدی شاخص هموگلوبین ای‌وان‌سی (حدود ۳۰ واحد گلوکز) شود. در تمرینات مقاومتی هدف، گروه عضلات بزرگ بدن باید باشد.

وی تاکید کرد: ایمنی تمرینات مقاومتی به اثبات رسیده است به شرط آنکه با تجویز فیزیولوژیست ورزشی و با رعایت فشار تدریجی تمرین باشد.

وی در خصوص فعالیت‌های جسمانی توصیه کرد تمرینات هوازی انجام شود. تمرینات هوازی یعنی فعالیت با شدتی انجام می‌شود که سیستم غالب بدن برای تولید انرژی از اکسیژن استفاده کند. برای کنترل قند و وزن و کاهش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی ابتدا باید تحلیل نیاز کنیم. 

وی افزود: شیوه علمی این است حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت‌های جسمانی هوازی و با شدتی که بیمار بتواند یک جمله کامل را بدون آنکه نفسش قطع شود، بگوید. علمی این مطلب این است که این فعالیت‌ها با شدت متوسط ۴۰ تا ۶۰ درصد حداکثر اکسیژن مصرفی یا ۵۰ تا ۷۰ درصد ضربان قلب بیشتر انجام شود و فشار تدریجی این تمرینات به این صورت است که حداقل ۹۰دقیقه در هفته فعالیت‌های جسمانی هوازی با شدت بالاتر بیشتر از ۶۰ درصد، حداکثر اکسیژن مصرفی یا بیشتر از ۷۰ درصد ضربان قلب باشد و این شرایط برای بیمارانی توصیه می‌شود که حداقل هشت هفته فشار تدریجی تمرینی را رعایت کرده‌اند و اینها همه با مشورت پزشک باید باشد.

وی تصریح کرد: یکی از مشکلات داروهای انسولینی این است که باعث هایپوگلایمسی یا افت قند خون می‌شود و فعالیت جسمانی برای این بیماران باید بسیار کنترل‌شده باشد.. برای پیشگیری از افت قند خون(هایپوگلایسمی) با مشورت پزشک دوز انسولین قبل از هر جلسه فعالیت جسمانی می‌تواند کاهش یابد یا اینکه در خلال هر جلسه فعالیت جسمانی می‌تواند کربوهیدرات اضافی مصرف شود یا هر دو استراتژی باهم انجام شود.

وی خاطرنشان کرد: تاسیس یک کلینیک تحرک بدنی در مرکز دیابت نمی‌تواند کافی باشد و نیاز داریم یک‌سری افراد تربیت شوند و با مجوز به باشگاه‌های ورزشی وارد شوند و این افراد را در سطح استان بفرستیم و این امر را همه‌گیر کنیم. با آموزش این افراد دیابت را می‌توانیم کنترل کنیم.

وی تصریح کرد: فعالیت جسمانی هدفمند و زیر نظر متخصصین ورزشی می‌تواند یک عامل بالقوه در پیشگیری و درمان بیماری‌های مزمن، به‌ویژه بیماری دیابت باشد. تجویز فعالیت‌های جسمانی برای هر بیمار دیابتی اختصاصی است و این تجویز با توجه به پیشرفت بیماری و مشکلات جانبی احتمالی انجام می‌گیرد.

وی در پاسخ به این سوال که ورزش پیاده‌روی در چه زمانی باید انجام گیرد، گفت: برای پیاده‌روی و ورزش صبحگاهی باید حداقل یک ساعت از زمان بیدار شدن فرد گذشته باشد و مایعات گرم نیز مصرف کرده باشید که ترکیب شیمیایی خون که در طول خواب تغییر یافته عوض شود البته برای بیماران دیابتی حتما باید بعد از مصرف صبحانه باشد تا افت قند خون اتفاق نیفتد. همچنین بهترین زمان برای فعالیت جسمانی حداقل ۴ ساعت پس از وعده غذای اصلی است.


این خبر را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

وزارت رهنگ و ارشاد اسلامی

پروانه انتشارپایگاه خبری "یزدفردا"
به موجب ماده 13 قانون مطبوعات

مصوب 1364/12/28مجلس شورای اسلامی
پروانه انتشار پایگاه خبری "یزدفردا "

در زمینه " اقتصادی،سیاسی"

به زبان "فارسی"

به شماره

ثبت "76093"

صادر گردید .

value="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
مخاطبان آن لاین یزدفردا -فرداییان همیشه همراه یزدفردا در سراسر جهان

محتویات این صفحه را به زبان  مورد نظر خود ترجمه کنید

This page is translated into your language 

 



  •  پایگاه خبری" یزدفردا" نظراتی را که حاوی توهین باشد منتشر نمی‌کند.
  • لطفآ از نوشتن نظرات خود با حروف لاتین خودداری نمائید.
  • نظرات ارسالی شما پس از مطالعه دقیق، به قسمتهای مختلف تحریریه ارجاع داده خواهد شد.
  •  ایمیل  "info@yazdfarda.com" پل ارتباطی مخاطبان با یزدفرد و آماده دریافت نظرات،گزارش ها ومسنندات خبری شماست.