زمان : 30 Shahrivar 1394 - 12:01
شناسه : 110952
بازدید : 4938
بررسی زمینه‌های همکاری‌ متقابل دانشگاه یزد با وزارت نفت بررسی زمینه‌های همکاری‌ متقابل دانشگاه یزد با وزارت نفت به منظور هم‌اندیشی در خصوص نحوه انجام همکاری‌های متقابل دانشگاه یزد با وزارت نفت و انجام پروژه‌های مرتبط با موضوع اکتشاف، تولید و پالایش نفت و نیز صنایع مرتبط با فرآوردهای نفتی روز گذشته نشستی با حضور معاون پژوهشی و مدیر امور پژوهشی دانشگاه، تنی چند از اعضای هیات علمی مرتبط با موضوع و نماینده دانشگاه در وزارت نفت در دانشگاه یزد برگزار شد.

در آغاز این نشست دکتر محمد مظلوم به عنوان نماینده دانشگاه یزد در وزارت نفت گزارشی در خصوص نشستی که با مسوولان اجرایی و پژوهشی وزارت نفت داشت، ارایه کرد.  بر اساس سخنان وی سیاست وزارت نفت این بوده است که مطالعات افزایش برداشت از مخازن حوزه‌های مختلف نفتی ایران را در قالب قراردادهای کلان به دانشگاه‌های کشور واگذار نماید و در این راستا تاکنون با  ۹ دانشگاه قرارداد همکاری منعقد کرده است و آمادگی دارد با دانشگاه‌هایی که زیرساخت مناسب و تعداد اعضای هیات علمی متخصص به اندازه کافی داشته باشند نیز قرارداد امضا کند. دکتر مظلوم در ادامه بر لزوم روشن شدن جایگاه پژوهش‌های نفتی در اولویت‌ها و سیاست‌های دانشگاه یزد تاکید کرد. در این جلسه دکتر صراف، دکتر ردایی و دکتر توکلی از گروه آموزشی مهندسی شیمی دیدگاه‌ها و نظرات خود را در مورد پتانسیل‌ها و محدویت‌های دانشگاه در زمینه پالایش و تولید فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی ارائه کردند.

دکتر قربانی، دکتر انصاری و دکتر فاتحی از دانشکده مهندسی معدن و متالورژی به بیان توانایی‌ها و قابلیت‌های اعضای هیات علمی دانشکده خود در زمینه اکتشاف و تولید نفت و گاز پرداختند.

دکتر مشرفی‌فر و دکتر تاجبخش نیز به اهمیت بررسی‌های زمین‌شناسی و توان گروه زمین‌شناسی در اکتشاف منابع نفت و گاز اشاره کردند. در ادامه شرکت کنندگان جلسه دیدگاه‌های خود را در مورد این که موضوع نفت جزو اولویت های آموزشی و پژوهشی دانشگاه یزد باشد یا نه ارائه کردند. دکتر عبدالحمید انصاری مدیر امور پژوهشی و عضو هیات علمی دانشکده معدن با اشاره به راه‌اندازی رشته مهندسی اکتشاف نفت در مقطع کارشناسی ارشد در دانشکده معدن به ارائه پتانسیل‌های علمی دانشکده در زمینه اکتشاف نفت و مشترکات موضوع اکتشاف نفت با اکتشاف منابع آب زیرزمینی عمیق پرداخت. دکتر محمد فاتحی عضو هیات علمی دانشکده معدن نیز در این نشست گفت: دانشکده معدن در زمینه تولید و ازدیاد برداشت از مخازن نفتی، پتانسیل انجام کار تحقیقاتی دارد. وی پیشنهاد کرد رشته ژئومکانیک نفت در دانشگاه یزد راه‌اندازی شود.

دکتر قربانی رییس دانشکده معدن و متالورژی با اشاره به این که یکی از معضلات استان یزد مشکل آب و تامین آن است و استفاده از منابع آب‌های زیرزمینی نیمه عمیق در سال‌های گذشته زیاد بوده و این منابع روبه اتمام است تاکید کرد: لازم است ما به اکتشاف منابع آب عمیق در سازندهای سخت روآوریم و یکی از اولویت‌های دانشگاه باید بحث اکتشاف آب در عمق زیاد در کنار مبحث اکتشاف منابع نفت و گاز باشد. وی همچنین بر لزوم داشتن نگرش فرا استانی و حتی بین‌المللی در فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی دانشگاه‌ها تاکید کرد. در ادامه با توجه به اینکه روش‌های اکتشاف آب‌های زیرزمینی عمیق با اکتشاف نفت یکسان است پیشنهادهای از سوی اعضای هیات علمی دانشکده معدن و نیز گروه زمین‌شناسی  مطرح شد که دانشگاه یزد هم در رشته نفت و هم در رشته آب‌های زیرزمینی عمیق کار کند. ضمنا تاکید شد با سمت دادن فعالیت ها به سمت آموزش و پژوهش در زمینه اکتشاف نفت و فعالیت در اکتشاف منابع آب‌های ژرف می‌توان در زمینه ذخیره‌سازی نفت و گاز در زیرزمین و دفن پسماندها نیز فعالیت کرد که جزو اولویت‌های کشور است.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه در این نشست با اشاره به همکاری وزارت نفت با دانشگاه‌ها گفت: باید بین شرایطی که وزارت نفت برای دانشگاه‌ها در نظر گرفته است و نیروهای متخصصی که دانشگاه یزد دارد، تطبیقی صورت گیرد. دکتر سیدمحمدتقی المدرسی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه ضمن تاکید بر لزوم جهت دهی فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه در زمینه‌های دارای اولویت درخصوص گلایه بعضی از دانشکده‌ها مبنی بر اینکه دانشگاه یزد اولویت‌های خاصی در بعضی از شاخه‌ها مشخص کرده و به بعضی از رشته‌ها توجه نشده است توضیح داد: اولویت‌بندی‌ها نه تنها در سطح دانشگاه بلکه در سطح استان مد نظر قرار گرفته است و  هنگامی که اولویت‌بندی می‌شود منظور این نیست که رشته‌هایی تعطیل شود و یا مورد کم توجهی قرار گیرند بلکه منظور این است که توسعه رشته‌ها و فعالیت‌های پژوهشی با نگرش به منابع موجود در استان باشد. وی افزود: ما برای اینکه منابع ملی را جذب کنیم لازم است که در بعضی رشته‌ها حرف برای گفتن داشته باشیم بنابراین باید اولویت‌بندی در سطح دانشگاه داشته باشیم. ضمن اینکه دید دانشگاه در زمینه علم باید ملی و جهانی باشد باید در موضوع‌هایی که زمینه کار و توسعه در آنها در استان بیشتر فراهم است کار کنیم. معاون پژوهش و فناوری دانشگاه ارزش این اولویت‌بندی را در این دانست که فعالیت‌های استان جهت‌‌دهی می‌شود و بالطبع موضوعات پایان نامه‌ها و رساله‌های دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترای دانشجویان تحت راهنمایی خود را به آن سمت سوق خواهد داد. وی با تاکید بر اینکه پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و دکترا باید جهت‌دار شود تا تحولی در پیشرفت دانشگاه ایجاد شود افزود: در این راستا معاونت پژوهشی برای انجام رساله‌های دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا حمایت مالی در قالب پژوهانه دانشجویی را اجرایی نموده است.  به گفته وی درحال حاضر به تمام دانشجویان ارشد و دکترا این پژوهانه تعلق می‌گیرد اما سیاست این است که از این به بعد پژوهانه به پایان‌نامه‌هایی داده می‌شود که هدفمند تعریف شده باشند و استاد تعریف کننده موضوع پایان نامه دورنمایی کاریردی و منتج به دستاوردی معین داشته باشد و به طور کلی پشتیبانی حوزه معاونت پژوهشی متمرکز به کارهایی است که جهت‌دار باشد و یک هدفی را دنبال کند.