مصطفوی با بیان اینکه استان یزد از کمترین فضای سبز برخوردار است، بر ضرورت وجود کشاورزی در استان با وجود بحران کمآبی و سهم بالای این بخش از آب مصرفی اشاره کرد و ادامه داد: هرچند بخش کشاورزی، سهم زیادی از آب مصرفی را به خود اختصاص میدهد ولی علاوه بر کمک به تولید مواد غذایی، جای خالی فضای سبز استان را نیز پر میکند.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی استان یزد مدیر آب و خاک این سازمان با بیان مطالب فوق گفت آيا چون در منطقه خشک و نيمهخشک جغرافيايي هستيم بايد کشاورزي را تعطيل کرد؟ وی گفت رقم های متفاوتی بابت سهم کشاورزی در مصرف آب اعلام میشود که مورد توافق مشترک جهاد کشاورزی و آب منطقهای نیست ولی این موضوع قطعی است که بیشترین میزان مصرف آب استان مربوط به بخش کشاورزی است. براساس اعلام آب منطقهای حدود 90 درصد آب استان یعنی سالیانه قریب یک میلیارد و 100 میلیون مترمکعب آب در بخش کشاورزی مصرف میشود ولی جهادکشاورزی معتقد است این میزان قریب 75 تا 80 درصد است.
سید علی اصغر مصطفوی با اشاره به سخت کوشی کشاورزان یزدی و استفاده آنان از روشهای سنتی برای صرفه جویی در مصرف آب با بهرهگیری از دانش بومی، خاطرنشان کرد: کشاورزان از روشهایی مانند پوشاندن جویهای آب با پلاستیک برای جلوگیری از تبخیر آب و آبیاری کوزهای و سفالی که هم اینک به روش قطرهای امروزی تبدیل شده است، استفاده میکنند. قطعاً استفاده از این تجربیات و تلفیق آنها با تکنولوژیهای امروزی، در صرفه جویی مصرف آب بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
مدیر آب و خاک سازمان جهادکشاورزی استان یزد ادامه داد اصلاح روشهای آبیاری و جایگزینی روشهای نوین آبیاری به جای روش معمول و سنتی غرقابی، راندمان آبیاری را به نحو چشمگیری افزایش خواهد داد به نحوی که براساس نوع سیستم آبیاری نوین، راندمان به 75 تا 90 درصد افزایش مییابد، این در حالی است که برآوردهای کارشناسی، راندمان فعلی آبیاری در استان را نزدیک به 42 درصد نشان میدهد.
وی خاطرنشان کرد: این میزان صرفهجویی میتواند با توجه به تنش آبی فعلی در اراضی زراعی و باغی استان، برای جبران افت سطح آب سفرههای زیرزمینی و تقویت آنها مورد استفاده قرار گیرد. البته میزان راندمان کنونی آبیاری استان از متوسط کشوری بالاتر است ولی برای استان کم آب یزد راضیکننده نیست و تلاش میشود با بکارگیری روشهای نوین آبیاری و سایر اقدامات، آن را ارتقاء دهیم
این مقام مسئول با اشاره به شدت تبخیر آب بالا در استان یزد، یکی از اقدامات جهادکشاورزی در این رابطه را انتقال کشاورزی از فضای باز به سمت فضاهای کنترل شده و بسته یعنی گلخانهها ذکر کرد و گفت: این روش کارآیی و راندمان مصرف آب را افزایش میدهد و درآمدزایی خوبی برای کشاورزان استان به دنبال خواهد داشت.
مصطفوی،راندمان کشت گلخانهای را بیش از 10 برابر کشتهای سنتی، بیان و تصریح کرد: اگر در گلخانه به ازای هر مترمربع حدود 40 کیلوگرم خیار سبز تولید میشود، این میزان در همین مقدار زمین در فضای باز، بیش از دو تا سه کیلوگرم نخواهد بود. در حال حاضر حدود 1100 هکتار از کشتهای استان به صورت گلخانهای است که بیشترین تراکم آن در شهرستان یزد قرار دارد.
این مسئول، برنامه جهادکشاورزی در رابطه با توسعه کشتهای گلخانهای را محدود کردن کشتهای سبزی و صیفیجات در فضاهای باز و انتقال آنها به گلخانهها ذکر کرد تا بتوان با مصرف آب کمتر، بیشترین تولید را در کنار صرفه اقتصادی بالاتر برای کشاورزان داشته باشد.
وی، ایجاد و نگهداری فضای سبز را از امور پرهزینه برای دولت برشمرد و گفت: این در حالی است فضای سبز بخش کشاورزی توسط خود مردم و با هزینه خودشان، مدیریت و نگهداری میشود و این موضوع برای یزد که روز به روز به سمت صنعتی شدن و افزایش آلودگیهای زیست محیطی پیش میرود، بسیار حائز اهمیت است.
این مسئول حوزه کشاورزی استان ادامه داد: با توجه به وجود بالغ بر 85 هزار بهرهبردار بخش کشاورزی در استان، تعطیلی این بخش و بیکاری این جمعیت، هزینههای زیادی را بر دولت برای ایجاد اشتغالزایی جدید برای این افراد تحمیل میکند. علاوه بر این، استان یزد با توجه به ظرفیتهای بالای بخش کشاورزی در حوزههایی مانند تولید پسته و محصولات گلخانهای، ارزآوری خوبی را برای کشور و استان به همراه دارد.