زمان : 25 Tir 1394 - 15:19
شناسه : 107564
بازدید : 5305
ارزیابی پوتین و اوباما از نتیجه مذاکرات اتمی و نقش روسیه در توافق ایجاد شده ارزیابی پوتین و اوباما از نتیجه مذاکرات اتمی و نقش روسیه در توافق ایجاد شده

ولادیمیر پوتین و باراک اوباما روسای جمهوری روسیه و آمریکا در گفت وگویی تلفنی نتیجه مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه 1+5 در وین را عالی ارزیابی کردند.


به گزارش ایرنا به نقل از دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری روسیه، این گفت وگوی تلفنی عصر چهارشنبه ( به وقت محلی) و به ابتکار طرف آمریکایی انجام شد.

پوتین و اوباما خاطرنشان کردند که موفقیت تلاش های چند ساله برای یافتن راه حل سیاسی - دیپلماتیک برای حل مساله هسته ای ایران با همکاری سازنده تهران، دولت های عضو گروه 1+5 و اتحادیه اروپا امکانپذیر شد.

دو طرف اعلام کردند که توافق جامع در مورد برنامه هسته ای ایران در راستای منافع جامعه جهانی است و به تحکیم نظام منع انتشار سلاح های هسته ای و کاهش تنشها در منطقه خاورمیانه کمک می کند.

در این گفت وگو، با یادآوری نقش مذاکرات آمریکا و روسیه در تامین ثبات و امنیت جهان، بر عزم متقابل دو طرف برای ادامه تلاش های مشترک به منظور اجرای کامل توافق وین و برخی مسایل مهم بین المللی از جمله مبارزه با تروریسم بین المللی تاکید شد.

ایران و گروه 1+5 روز سه شنبه پس از 12 سال مذاکره در مورد برنامه هسته ای، در وین به توافق رسیده و برنامه جامع اقدامات مشترک را تائید کردند.

روسای جمهوری روسیه و آمریکا همچنین چهلمین سالروز ماموریت فضایی مشترک سایوز- آپولون را به یکدیگر تبریک گفتند.

مأموریت فضایی مشترک پروژه آزمایشی آپولو-سایوز نخستین مأموریت فضایی مشترک بین دو کشور و نخستین همکاری فضایی بین المللی بود.

این مأموریت در 24 تیر 1354 (15 جولای 1975) آغاز شد و در طی آن، فضاپیمای آمریکایی آپولو و فضاپیمای روسی سایوز در مدار زمین به هم متصل شدند و فضانوردان آنها باهم عملیات مشترکی را به انجام رساندند.
استفان والت در فارن پالیسی بررسی کرد
 
۲۱ تير ۱۳۹۴
فرارو- استفان والت در یادداشتی برای فارن پالسی نوشت: روسیه به قرن نوزدهم پرتاب شده، داعش می خواهد زمان را به هزار سال پیش برگرداند، و ژاپن در نظم پسا جنگ جهانی دوم گرفتار مانده است. چه میزان از ژئوپولیتیک امروز واقعا به جا مانده از اعصار گذشته است؟ 
 
به گزارش سرویس بین الملل فرارو به نقل از فارن پالسی، والت در ادامه می نویسد: در سال 2014 بود که جان کری، وزیر خارجه آمریکا در انتقاد از تصرف کریمه به دست روسیه گفت: «شما با حمله به یک کشور دیگر، با بهانه ای کاملا کاذب، در قرن بیست و یکم به روش قرن نوزدهم رفتار می کنید.» بی خیال که این اظهارات کری بر حمله دولت جورج بوش به عراق نیز منطبق است. این اظهارنظر بیانگر این عقیده آشنا بود که جهان ظاهرا به ورای «محاسبات بدبینانه از سیاست قدرت» حرکت کرده است. مشکل، دست کم در دیدگاه کری این است که رهبرانی مانند ولادیمیر پوتین اطلاعیه مربوط به رفتار مناسب قرن بیست و یکم را دریافت نکرده اند- یا پوتین خود را زحمت نداده که آن را بخواند یا با پیام آن موافق نبوده است.
 
طی سفری که اخیرا به اروپا داشتم و در کنفرانس هایی در یونان و فرانسه شرکت کردم، این اظهارات کری را بیاد آوردم. من از تعداد کسانی که دیدگاه کری را پذیرفته و عمیقا نگران بودند که جهان چرخشی یو-شکل را تجربه می کند و با دور شدن از فرآیند پساجنگ سرد به سمت فضای رقابتی تر اعصار گذشته می رود.
 
این مشاهدات باعث شد به این فکر بیافتم که کشورهای مختلف هرکدام در چه قرنی زندگی می کنند؟ مسلما ما همگی بخشی از قرن بیست و یکم هستیم اما این جهان بینی که کشورهای مختلف دارند، اغلب به نظر می رسد از اعصار مختلف گرفته شده است. برخی کشورها ظاهرا به راحتی به جهان بینی قرن بیست و یکم متعهد هستند، در حالیکه دیگر کشورها در پس جهانی بینی هایی مانده اند که تاریخ شان به قرن ها قبل باز می گردد.
 
بنابراین کدام کشورها بهترین نمونه «تفکر قرن بیست و یکمی» امروز هستند؟
 
اول از همه اتحادیه اروپا قرار دارد که اعضایش تا حد زیادی در اداره سیاست های بین المللی منطبق بر نسخه کامل لیبرال هستند—نقطه. نخبگان اروپایی با تفاوت هایی اندک، حال واقعیت های تلخ سیاست قدرت را پس می زنند و باور دارند که دموکراسی، حاکمیت قانون و نهادهای فراملی قدرتمند می توانند رقابت میان دولت ها را از بین ببرند و در نتیجه ثبات و آرامش را تضمین کنند. علیرغم بحران ناحیه یورو، یوروسپتیسیسم (بدبینی به اروپا) در بریتانیا و بازخیزش ملی گرایی جناح راست در سراسر اروپا، بسیاری از نخبگان این قاره هنوز معتقدند همگرایی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در اروپا، وفاداری ملی مشابه به گذشته ها را تضعیف کرده و توسعه یک وحدت پست مدرن، فراملی و پان اروپایی را تقویت کرده است.
 
این گونه اعتقادات (به علاوه حمایت مداوم آمریکا) باعث شده کشورهای عضو اتحادیه اروپا اجازه دهند توانمندی ناچیز نظامی شان به هیچ تبدیل شود. اگر همه بر اساس اصول قرن بیست و یکم عمل کنند، یک قدرت نظامی جدی، ضروری نخواهد بود و صرف پول زیاد برای آن، ولخرجی خواهد بود. ارتش های ملی قدرتمند نیز کشورهای همسایه را نا امن می کنند و در را به روی آسیب های نظامی می گشاید که به شکل گیری جنگ های گذشته اروپایی کمک کرد. اتحادیه اروپا باید بر دیپلماسی و دیگر شکل های قدرت نرم تاکید کند، و باید از نیروی نظامی و دفاع از منافع ژئوپولیتیک سنتی خود اجتناب کند.
 
ضمن اینکه نخبگان «قرن بیست و یکمی» اروپا مشکل سازان کوته فکری چون اسلوبودان میلوشویچ و پوتین را مقصر مشکلات سیاسی معاصر می دانند. مشکل اینجا است که رهبران کوته فکر مانند آنها را نمی توان با استدلال های هنجاری یا تحریم های اقتصادی تحت تسلط گرفت.
 
چه کسانی را در ذهن دارم؟ مشخص ترین نمونه ها، پوتین روسیه و چین معاصر هستند که سیاست خارجی شان بازتابی از نگرانی های سنتی برای حاکمیت ملی، تمامیت ارضی، توانمندی دولت و توازن قدرت است. روسیه با شور و نشاط از منطقه نفوذ خود در خارج نزدیک خود دفاع می کند و فردگرایی لیبرال که پشتیبان نهادهای غربی اصلی است را به چالش می کشد و به شدت مایل است از نیروهای نیابتی و دیگر ابزارهای خشونت برای حمایت از آنچه منافع ملی اش محسوب می شوند، استفاده کند. اگر این هدف مستلزم تصرف قلمرو یا تشدید جنگ های داخلی در دیگر نقاط باشد، خب باشد. رهبران غربی می توانند با صدای بلند اعلام کنند که اقدامات شان هیچ تهدیدی علیه روسیه نیست؛ مسئله این است که مسکو آنها را باور ندارد (و البته بدون دلیل هم نیست). 
 
همچنین، چین رو به رشد ممکن است جهانی شدن را به عنوان یک امتیاز مثبت اقتصادی بپذیرد اما خود را با جهان بینی سیاست قرن بیست و یکم تطبیق نداده است. برعکس، چین پس از تحمل دو قرن تحقیر، می خواهد آنقدر ثروتمند و قدرتمند باشد که فشارهای خارجی را هم در حال حاضر و هم در آینده خنثی کند. این هدف نیازمند رشد مداوم اقتصادی، قدرت نظامی بالا و تلاش های صبورانه برای کنترل منطقه ای اراضی یا مناطقی (مانند تایوان) که بخشی از چین می داند، است. چین همچنین می خواهد با بیرون راندن آمریکا از آسیا و ترغیب همسایگان به همساز کردن خود با قدرت چین، خود را به یک هژمون منطقه ای در آسیا تبدیل کند. به هر حال این تقریبا همان کاری بود که آمریکا در طول خیزشش به عنوان قدرت جهانی (تحت دکترین مونرو) انجام داد.
 
روسیه و چین تنها کشورهایی نیستند که با نسخه قرن نوزدهمی سیاست خارجی زندگی می گذرانند. اقتصاد پیشرفته اسرائیل نمونه ای از چشم انداز قرن بیست و یکمی است اما همانطور که تاریخ نویس تونی جودت بیش از یک دهه پیش مطرح کرد، دی ان ای سیاسی آن-صهیونیسم- در هسته خود تنها یک ناسیونالیسم قومی اروپایی قرن نوزدهمی است. 
 
چین، روسیه و اسرائیل ممکن است- دست کم در حوزه سیاست خارجی- در چشم انداز قرن نوزدهمی گیر کرده باشند، اما برخی از کشورهای دیگر در کهربای قرن بیستم گرفتار شده اند. کره شمالی و جنوبی به واسطه یک درگیری که تاریخش به سال 1950 برمی گردد، از هم جدا هستند و کره جنوبی و ژاپن هنوز نتوانسته اند از میراث زهرآگین استعمار ژاپن و جنایات جنگ جهانی دوم آن عبور کنند. علاوه بر این، به نظر می رسد سیستم های سیاسی و اقتصادی ژاپن قادر نیستند از ترتیبات نهادی که به معجزه اقتصادی جنگ جهانی دوم این کشور دامن زد اما اقتصاد آن را از زمان انفجار حباب در سال 1190 فلج کرد، آزاد شوند.
 
 بیایید همین جا متوقف نشویم. برخی کشورها و جنبش های سیاسی هستند که جهان بینی شان نه به قرن نوزدهم بلکه به دوره های بسیار دورتر باز می گردد. القاعده، داعش، طالبان و وهابی های عربستان سعودی به درجات مختلف از فناوری های مدرن استفاده می کنند اما الگوهای سیاسی شان مبتنی بر احکامی استکه به قرن هفتم بازمی گردد. زمانیکه شخصی می گوید به دنبال بازسازی یک خلافت قرون وسطایی است، این طرد آشکار فرمول دموکراسی+حقوق بشر+بازارها+ حاکمیت قانون است که افراد خوش بین زمانی معتقد بودند تنها راه ساختن یک جامعه پیشرفته قرن بیست و یکمی است.
 
و در مورد آمریکا چطور؟ آمریکایی ها دوست دارند که خود را مترقی با نگاهی رو به جلو و کاملا متعهد به همان ارزش های لیبرالی بدانند که متحدان اروپای غربی شان دارند؛ در واقع آنها برخی مواقع گمان می کنند که این ارزش ها را آنها ایجاد کرده اند. به طور خلاصه، آمریکایی ها گمان می کنند که تجسم جهان بینی «قرن بیست و یکمی» هستند. واقعیاتی در این دیدگاه وجود دارد، تا آنجا که آمریکا زمان زیادی را صرف استدلال بر اساس عقاید لیبرالی و دفاع از این عقاید کرده است. اما در واقعیت، ایالات متحده امروز ملقمه ای است از آرمان گرایی قرن بیست و یکم و سیاست قدرت قرن نوزدهم. لفاظی های آن مملو از ستودن دموکراسی، حقوق بشر، برابری جنسی، بازار آزاد و دیگر ویژگی های برجسته فرمول قرن بیست و یکمی است و در انتقاد و سرزنش رقبایی چون روسیه و چین به دلیل بی بهره بودن از این ابعاد، خیلی سریع است.
 
اما ایالات متحده نیز همچنان دیدگاه سیاست قدرت قرن نوزدهمی را حفظ کرده است. واشنگتن می خواهد هژمونی آمریکا در نیم کره غربی را حفظ کند و هنوز مایل به دفاع از مجموعه ای از متحدان غیردموکراتیک خود در سراسر جهان است. آمریکا مانند قدرت های بزرگ گذشته، نگرش منعطفی نسبت به حاکمیت قانون و نهادها دارد: زمانیکه به نفع آمریکا باشد، آنها را می پذیرد و زمانیکه در مسیر خواسته هایش باشند، آنها را نادیده می گیرد. حتی شاید بگویند که واشنگتن به خوبی مانند یک آرمان گرای قرن بیست و یکمی صحبت می کند اما زمانی که به عمل می رسد بیشتر از آنچه بخواهد اعتراف کند، قدیمی رفتار می کند.

پوتین: جهان نفسی راحت کشید
 
۲۳ تير ۱۳۹۴
 رئیس جمهوری روسیه در اولین اظهار نظر به حصول توافق هسته ای گفت که جهان با این توافق یک نفس بلند و راحت خواهد کشید.

کاخ کرملین در بیانیه‌ای رسمی که به مناسبت پایان مذاکرات هسته‌ای در وین منتشر کرده است اعلام کرد؛ روسیه از توافقی که امروز حاصل شد استقبال می‌کند. ما مطمئنیم که جهان امروز نفس راحتی کشید. ما از پیدا شدن راه حل براساس اصول توقف تدریجی و احترام متقابل که کشور ما قویا از آن حمایت می‌کند راضی هستیم.

این بیانیه افزود، توافق جامع مبتنی بر اصول محکم حقوق بین‌المللی، معاده منع گسترش سلاحهای هسته‌ای و پادمانهای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از جمله پروتکل الحاقی است. علیرغم تلاشها برای هرگونه سناریوی مبتنی بر زور، طرفین مسیری در حمایت از ثبات و همکاری را انتخاب کردند که برمبنای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است.

ما از همه کسانی که از تلاشهای قابل اتکا و راه حلهای دیپلماتیک برای حل و فصل این مساله حمایت کردند سپاسگذاریم. تیم مذاکره کننده روسی و متخصصهای ما تمام توان خود را در جهت تدوین توافق جامع به کار گرفتند.

براساس این بیانیه، ایران براساس این توافق فرصتی برای توسعه برنامه‌های خود از جمله غنی سازی اورانیوم تحت کنترل آژانس در مقابل رفع تحریمهای تحمیل شده بدست می‌آورد، چیزی که ما همواره بر آن تاکید می‌کردیم. این موضوع همچنین فرصتی برای همکاریهای صلح آمیز بیشتر هسته‌ای بین ایران و روسیه فراهم خواهد آورد.

ما از همه طرفها انتظار داریم که به این توافق پایبند باشند. روسیه همه تلاشهای خود در جهت تضمین اجرای کامل توافق وین که در راستای تقویت صلح و امنیت جهانی و منطقه‌ای است به کار خواهد گرفت.
 
پوتین: غرب روابطش با ایران را اصلاح کرد
 
۲۳ تير ۱۳۹۴
رییس‌جمهور روسیه گفت: غرب روابطش را با ایران اصلاح کرد.

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه، روز سه‌شنبه در پیامی در صفحه توییتر خود نوشت: غرب روابطش را با ایران و کوبا اصلاح کرد.

این پیام در حالی دقایقی پیش منتشر شد که مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 سرانجام پس از 18 روز رایزنی بی‌وقفه و نفس‌گیر در وین پایتخت اتریش به نتیجه رسید.
بهرام امیراحمدیان عملکرد روسیه در مذاکرات را بررسی کرد
 
۲۰ تير ۱۳۹۴
فرارو- "روس‌ها ایران را بازار فروش تسلیحات خود می‌دانند." یک کارشناس مسائل روسیه بابیان این مطلب گفت: فکر نمی‌کنم که لغو این بخش از تحریم‌ها آن‌طور که روسیه گفت است در اولویت طرف ایرانی باشد.

مذاکرات هسته‌ای درحالی‌که از ضرب‌الاجل تعیین‌شده عبور کرده است همچنان ادامه دارد و طرفین تلاش می‌کنند که به توافق برسند. در این میان برخی مسائل هنوز محل اختلاف است.

لغو تحریم‌ها به‌عنوانی یکی از اصلی‌ترین مسائلی است که هنوز تکلیف آن روشن نشده است و حتی در روزهای اخیر و تأکید روس‌ها در مورد لغو تمام تحریم‌های تسلیحاتی پیچیده‌تر نیز شده است.

ولادیمیر پوتین رییس‌جمهور روسیه که در روزهای گذشته و در جریان اجلاس کشورهای بریکس، میزبان حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران بود، اکنون بر ضرورت رفع تمام تحریم‌های ایران تأکید می‌کند.

این تأکید پوتین در حالی است که طی روزهای گذشته مساله لغو تحریم تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران به مهم‌ترین موضوع مورد اختلاف تبدیل‌شده است. این مسئله همچنین باعث بروز شکاف در میان اعضای گروه ۱+۵ نیز شده است.

از یک‌سو آمریکا و غربی‌ها بر حفظ این بخش از تحریم‌های اصرار می‌کنند و از سوی دیگر روسیه و چین اعتقاددارند که باید حذف شود.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه با اشاره به مقابله ایران با گروه تروریستی داعش گفته بود که تحریم‌های تسلیحاتی باید جزو اولین تحریم‌های ایران باشد که (بعد از توافق) برداشته می‌شود زیرا لغو این تحریم ها به مبارزه با داعش کمک خواهد کرد.

این در حالی است که بر اساس گزارش نیویورک‌تایمز «مقامات آمريکايي و شرکاي اروپايي آن با هرگونه لغو تحریم‌های تسليحاتي مخالفت کرده‌اند و مي‌گويند به خاطر آنکه ايران تسليح شبه‌نظاميان شيعه را تشديد خواهد کرد، اين موضوع تنها بر شعله درگیری‌ها در عراق و سوريه، يمن و لبنان خواهد افزود.»

اين روزنامه ادامه داده است «روسيه و چين که هر دو عضو دائم شوراي امنيت سازمان ملل هستند، در خفا از فروش تسليحاتي به ايران سود برده‌اند و همچنين بی‌سروصدا براي برداشته شدن ممنوعيت تسليحاتي به ايران در حال تلاش هستند».

يک مذاکره‌کننده اروپايي که خواستار عدم انتشار نامش شده درباره درخواست لغو تحریم‌های تسليحاتي ايران به اين روزنامه آمريکايي گفته است «من فکر مي‌کنم ایرانی‌ها فرصتي براي از بين بردن اتحاد مخالفان مذاکره‌اي خود مي‌بينند. آنها در اين کار خيلي ماهر هستند».

بهرام امیراحمدیان کارشناس مسائل روسیه در گفت‌وگو با فرارو تقاضای روسیه مبنی بر ضرورت لغو تحریم‌های تسلیحاتی ایران را معنادار دانست و گفت: این موضع‌گیری روس‌ها ازاین‌جهت معنادار است که آنها خودشان در شرایط تحریمی به سر می‌برند و برای فروش تسلیحات احتمالاً با مشکل مواجه هستند.

وی افزود: روسیه کشور ما را به‌عنوان یک بازار مهم برای فروش تسلیحات خود می‌داند و به همین خاطر بر لغو این بخش از تحریم‌ها توجه خاص دارد. این درحالی‌که است که لغو تحریم‌های مالی و پولی برای ما از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا این گروه از تحریم‌ها در مراودات مالی بین‌المللی و به‌تبع آن تجارت اثر دارد. اگرچه تحریم‌های تسلیحاتی نیز بخشی از نیازهای ما را مورد توجه قرار داده است اما این بخش در شرایط کنونی جزء اولویت‌های ما نیست.

این استاد دانشگاه ادامه داد: از موضع‌گیری کلی روس‌ها در جریان مذاکرات نیز نباید غافل شد. ما فکر می‌کردیم که روس‌ها به‌عنوان کشور دوست در برداشت تحریم‌های پولی و مالی کمک کنند اما موضع‌گیری‌های دیگری کردند.

امیراحمدیان با تأکید بر اینکه موضع‌گیری اخیر روس‌ها یک موضع‌گیری خام بوده است، گفت: فکر نمی‌کنم که لغو این بخش از تحریم‌ها آن‌طور که روسیه گفت است در اولویت طرف ایرانی باشد زیرا روند مذاکرات هسته‌ای با اعضای 1+5 این‌طور نشان نمی‌دهد.

وی توضیح داد: ما علی‌رغم همه تحریم‌ها در سالهای اخیر به فعالیت‌های اقتصادی خود ادامه داده‌ایم و در بخش صادرات غیرنفتی موفقیت‌هایی داشته‌ایم. بدون شک وجود تحریم‌ها ما را با مشکلاتی مواجه کرده است حتی تحریم‌های تسلیحاتی که بر مبنای آن نمی‌توانیم اسلحه بخریم و بفروشیم هم مسائلی را ایجاد کرده است اما درمجموع از پس مشکلات برآمده‌ایم و رقمی که از تحریم‌های تسلیحاتی متضرر می‌شویم نیز چندان قابل‌توجه نیست.

این کارشناس مسائل روسیه افزود: این در حالی است که به گفته کارشناسان روس اگر آنها درزمینهٔ صادرات تسلیحات خوب کار کنند و می‌توانند هفت تا هشت میلیارد دلار اسلحه به ایران بفروشند.

وی با یادآوری مسائل و مشکلات پیش‌آمده در جریان خرید s300 گفت: آنها نه سلاح به ما داده‌اند و نه پولش را. از سوی دیگر مقامات ایرانی می‌گویند که ما مشابه s300 را ساخته‌ایم و نسبت به آن بی‌نیاز هستیم. از این منظر روس‌ها شرکای قابل‌اعتمادی نیستند لذا موضع‌گیری آنها در مورد لغو تحریم‌های تسلیحاتی قابل‌تأمل است.

امیراحمدیان بابیان اینکه باید از روس‌ها پرسید که چرا خواستار لغو تحریم‌های تسلیحاتی هستند، گفت: به نظر می‌رسد که آنها شناخت درستی از توان نظامی، اقتصادی و سیاسی ایران ندارند و نپذیرفته‌اند که ایران به یک قدرت منطقه‌ای تبدیل‌شده و برای تأمین سلاح خود از آنها بی‌نیاز است.

وی با اشاره به اینکه روسیه ارز خود را از راه صادرات انرژی، اسلحه و چوب تأمین می‌کند، گفت: اکنون‌که در تأمین ارز از این طرق با مشکلاتی مواجه هستند به دنبال فروش اسلحه به ایران هستند. روسیه بعد از آمریکا و اروپا در تولید تسلیحات مقام سوم را دارد اما در شرایطی که جامعه جهانی به سمت تنش‌زدایی می‌رود و بروز جنگ در این جامعه برازنده نیست، با مشکل مواجه شده‌اند.

این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه روس‌ها در بازی‌های سیاسی به دنبال نتایج برد- برد نیستند، گفت: درمجموع نمی‌توان روی روسیه حساب کرد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا این موضع‌گیری روسیه در مذاکرات به نتیجه می‌رسد یا آنها تنها می‌مانند گفت: روشن است که طرف ایرانی لغو تحریم‌ها را در یک پکیج دنبال می‌کند و اولویت آن‌هم تحریم‌های تسلیحاتی نیست لذا به نظر نمی‌رسد که آنها به نتیجه مطلوب خود برسند زیرا جمهوری اسلامی ایران یک کشور مستقل و قدرتمند است و هیچ کشوری نمی‌تواند به سیاست خارجی ما خط دهد یا برای ما تعیین تکلیف کند.
روسیه و چین؛ منفعلان همیشگی
 
۲۰ تير ۱۳۹۴ -
بهرام امیراحمدیان-استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اوراسیا در روزنامه شرق نوشت: در کوران مذاکرات هسته‌ای در وین، این‌بار نیز همچون مذاکرات قبلی در لوزان سوئیس، وزرای خارجه روسیه و چین چندان فعال نبودند. رفتار این دو کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل سؤال‌برانگیز می‌نماید؛ دو کشوری که پس از برقراری تحریم‌ها علیه ایران، بیشترین مناسبات را نسبت به دیگر اعضا با ایران داشته‌اند و هردو به قطع‌نامه‌های علیه ایران هم رأی مثبت داده‌اند.

چرا روسیه در این مقطع حساس پافشاری دارد که پیش از همه، تحریم‌های تسلیحاتی برداشته شود؟ از آن‌سو، در همین اثنا، وزیر خارجه روسیه اعلام می‌کند که روسیه آماده است از تسلیحات هسته‌ای خود برای مقابله با تهدیدات علیه کشورش بهره ببرد. پوتین هم می‌گوید که اسد باید در رأس قدرت باقی بماند. گویا سرنوشت رئیس‌جمهور اسد به دست پوتین است. روسیه پس از بحران اوکراین دگرگون شده است. هنگامی که روسیه به اوکراین حمله نظامی و شبه‌جزیره کریمه را اشغال کرد، باید این حمله از سوی ایران محکوم می‌شد زیرا در غیر این صورت به یک رویه تبدیل می‌شد. حمله عربستان به یمن نیز در همین راستا ارزیابی می‌شود.

روسیه کشور همسایه ایران است. از یک همسایه خوب انتظار می‌رفت اعلام کند هرچه‌زودتر تحریم‌های پولی و مالی برداشته شود تا همسایه ما ایران بتواند نسبت به تهیه نیازمندی‌های اساسی که به قول رئیس‌جمهور روحانی بر بسیاری از مسائل تأثیر منفی داشته، اقدام کند. از سویی کارشناسان صادرات تسلیحاتی روسیه اعلام کردند که پس از رفع تحریم تسلیحاتی ایران، روسیه آماده است که حدود هفت میلیارد دلار تسلیحات به ایران صادر کند، روسیه‌ای که در شرایط ویژه ایران، از تحویل سامانه اس-٣٠٠ که بهای آن را نیز دریافت کرده بود، سر باز زد؛ روسیه‌ای که ژنرال‌هایش چندین‌بار به ایران هشدار دادند و تاریخ معین کردند که آمریکا به ایران حمله نظامی خواهد کرد تا به‌این‌ترتیب ایران را تشویق به خرید اسلحه از روسیه کنند.

معلوم است که روسیه شناخت درستی از ایران ندارد و مقامات آن ایران را زیاد جدی نمی‌گیرند. ایرانی که با آمریکا درافتاده است توان زیادی دارد. روس‌ها بهتر است چشم‌های خود را باز کنند و ایران را آن‌گونه که هست ببینند نه آن‌گونه که دوست دارند. به نظر می‌رسد نمایندگی سیاسی ایران در مسکو در شناساندن ایران و واقعیت‌های آن به روسیه ناتوان بوده است . آنها نتوانسته‌اند پیشرفت‌های علمی، فنی، نظامی، تسلیحاتی، اجتماعی و فرهنگی ما را به آنها بشناسانند. اینکه روسیه قصد دارد در این آشفته‌بازار تحریم‌های خود با فروش تسلیحات به ایران وضعیت خود را بهبود بخشد، اطلاع ندارند که ارتش قدرتمند ایران توانایی آن را دارد که نیازهای تسلیحاتی خود را تولید و حتی صادر کند؛ تسلیحاتی که در صنایع نظامی ایران تولید می‌شود.

از طرف دیگر چین از یک سو در طرح عظیم «یک کمربند، یک راه» که احیای جاده ابریشم است، بهترین گزینه را مسیر سنتی آن که از ایران می‌گذرد انتخاب کرده است و در این راه بیش از ٤٠ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خواهد کرد. چین باید در نظر داشته باشد که ایران پس از رفع تحریم‌ها جایگزین‌های بهتری خواهد داشت تا نسبت به برقراری روابط تجاری و اقتصادی با شرکای جدید اقدام کند. روسیه و چین هردو وارد‌کننده فناوری‌های سطح بالا هستند و ایران نیز می‌تواند این فناوری‌ها را از منابع دست‌اول وارد کند.

در این سال‌های خاکستری چینی‌ها با صادرات کالاهای نازل و نامرغوب و پایین‌نگاه‌داشتن دستمزد کارگران چینی، بازار ایران را به بازار کالاهای چینی تبدیل و سبب تعطیلی صنایع بسیاری شده‌اند که در نتیجه آن، نرخ بیکاری جمعیت فعال از نظر اقتصادی ایران افزایش یافته است. ایران در شرایط مناسب با تکیه بر نیروهای ملی و نیروی ماهر، تحصیل‌کرده و دارای استعدادهای بالقوه توانایی آن را دارد که برنامه‌های توسعه‌ای خود را پیش ببرد؛ توانایی‌هایی که در اثر برخی سیاست‌های خارجی نادرست، سبب تحریم‌هایی شد که چین و روسیه هم به آن رأی مثبت دادند.

در هر شش قطع‌نامه شورای امنیت علیه ایران، روس‌ها و چینی‌ها نه‌تنها رأی منفی ندادند، که حتی از دادن رأی ممتنع هم دریغ کردند. هم چین و هم روسیه می‌دانند که ایران در زمینه‌های مختلف فنی و علمی دارای استعدادهایی است که مترصد بروز فرصت‌های مناسبند که پایه و اساس آن در برداشتن تحریم‌ها پی‌ریزی خواهد شد. بی‌سبب نیست که این دو شریک شرقی شاید از بهبود روابط ایران با غرب زیاد خرسند نباشند، چون منافع زیادی را از دست می‌دهند. در زمانی که در لوزان اجلاس نهایی برگزار و اعلامیه نهایی صادر می‌شد، وزرای خارجه چین و روسیه حضور نداشتند. وزیر خارجه روسیه همراه رئیس‌جمهور پوتین به برزیل سفر کرده بود تا در اجلاس بریکس شرکت کند. این‌بار نیز وزیر خارجه روسیه در حساس‌ترین زمان برای شرکت در اجلاس شانگهای و بریکس و اتحادیه اقتصادی اوراسیایی در یوفا، مذاکرات هسته‌ای وین را ترک کرد.
پوتین: روسیه برای افزایش تولید نفت ایران آماده است
 
۲۰ تير ۱۳۹۴ -
 
ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه اعلام کرد که کشورش برای افزایش تولید نفت ایران و تاثیرات احتمالی آن بر بازار نفت جهانی آمادگی کامل دارد.
 
به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری روسیا سگودنیا، پوتین روز جمعه در کنفرانس مطبوعاتی در اوفا پایتخت جمهوری باشقیرستان خاطرنشان کرد: روسیه افزایش تولید نفت ایران را پس از لغو تحریم های بین المللی در مورد این کشور امری طبیعی می داند.
 
وی افزود: بدیهی است که ایران پس از لغو تحریم ها تولید نفت خود را افزایش خواهد داد و حجم صادرات نفت این کشور احتمالا افزایش خواهد یافت.
 
رییس جمهوری روسیه گفت: اقتصاد جهانی با این مساله (افزایش تولید نفت ایران) خود را وفق خواهد داد. اقتصاد روسیه نیز همین وضعیت را خواهد داشت و ما برای افزایش تولید نفت ایران کاملا آمادگی داریم.
 
ایران و گروه 1+5 بیش از دو هفته است که برای دستیابی به توافق جامع با یکدیگر در وین مذاکره می کنند و به گزارش رسانه های خبری به احتمال زیاد این توافق در روزهای آینده به دست خواهد آمد.
 
مقامهای کشورمان اعلام کرده اند که با دستیابی به توافق جامع و لغو تحریم ها، تولید نفت ایران و میزان صادرات آن بطور قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
 
خبرگزاری روسیا سگودنیا به نقل از اظهارات چندی پیش 'رکن الدین جوادی' مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد: ایران ممکن است تولید نفت خود را پس از لغو تحریم ها به دو میلیون و 500 هزار بشکه در روز برساند.
وزیر خارجه آمریکا
بعضی اختلاف‌های باقی‌مانده حل شد
 
۱۹ تير ۱۳۹۴
فرارو- جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا به خبرنگاران حاضر در محل مذاکرات هسته‌ای در وین گفت بعضی از اختلاف‌های باقی‌مانده دو طرف در مذاکرات هسته‌ای حل و فصل شده است.

کری فضای کنونی مذاکرات را "بسیار سازنده" توصیف کرد و گفت پیشرفت‌هایی به دست آمده است.

هم‌زمان به گزارش خبرگزاری رویترز کاخ سفید اعلام کرده است که آمریکا و دیگر کشورهای طرف مذاکره با ایران هیچگاه تا این حد به توافق نزدیک نبوده‌اند.

امروز دوره توافق موقت هسته‌ای میان ایران و ۱+۵، با هدف ادامه مذاکرات جاری تا روز دوشنبه ۱۳ ژوئیه (۲۲ تیر) تمدید شد.

اتحادیه اروپا هم تعلیق تحریم‌ها علیه ایران را تا سه روز دیگر تمدید کرده. تعلیق این تحریم‌ها قرار بود امشب پایان یابد.

اتحادیه اروپا دلیل این تمدید را اختصاص دادن مدتی بیشتر برای رسیدن به راه‌حلی طولانی‌مدت درباره پرونده هسته‌ای ایران بیان کرده است.

یک مقام وزارت خارجه آمریکا هم به خبرنگاران در وین گفت که توافق موقت هسته‌ای میان ایران و کشورهای پنج به علاوه یک تا روز دوشنبه تمدید شده است.

ظهر امروز هاموند وزیر امورخارجه انگلیس هنگام ترک وین گفت که مذاکرات به کندی پیش می رود.

امروز جلسات هیات دیپلماتیک برگزار شد. محمد جوادظریف با موگرینی جان کری دیدار کرند.

ظریف پس از بازگشت اشتاینمایر به وین جلسه ای یک ساعته با او داشت.

ارنست مونیز عضو هیات مذاکره کننده آمریکا نیز که شب گذشته وین را به مقصد لیسبون ترک کرده بود، به مذاکرات ملحق شد.

 وزیر انرژی آمریکا در توییتی نوشت: اکنون زمان بازگشت به کار است. سخت مشغول کار هستیم تا یک توافق خوب برپایه علوم سخت به دست بیاوریم.

براساس ضرب الاجل تعیین شده در مذاکرات شب گذشته باید مذاکرات به پایان می رسد اما روزگذشته خوشبینی ها درباره توافق از بین رفت.

مذاکره کنندگان کشورمان تغییر موضع امریکا را در این باره عامل به نتیجه نرسیدن مذاکرات دانستند.

گویا آمریکا تا چهارشنبه شب با پیش نویس توافق موافقت کرده بود اما روز پنجشنبه تغییر دیدگاه داده و پیش نویس مذاکرات را رد کرده است.

چهارشنبه شب مذاکره کنندگان آمریکایی به ریاست جان کری با باراک اوباما و تیم امنیت ملی او به صورت ویدئو کنفرانسی جلسه ای برگزار کرده بودند.

ظریف پنج شنبه شب درباره اختلاف نظر در مذاکرات گفت: «متاسفانه ما شاهد تغییر مواضع و هم شاهد زیاده‌خواهی هستیم. همچنین شاهد این هستیم که چند کشور که در گروه پنج به اضافه یک هستند، مواضع متفاوتی دارند. این مساله کار را دشوار کرده اما همه تلاش خودمان را می‌کنیم.»

واکنش ها در تهران
اتفاقات روز پنج شنبه در مذاکرات امروز با واکنش مقامات کشورمان در تهران روبه رو شد.

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی در مراسم روز قدس در تهران: در درون ۱+۵ یک انسجام و وحدت نظر وجود ندارد... امروز آثار آنچه که رهبر معظم انقلاب فرمودند که «من به مذاکرات خوش‌بین نیستم»، بیشتر از گذشته در حال نمایان شدن است.

علی لاریجانی، رئیس مجلس نیز خطاب به طرف‌های مذاکره هشدار داد: اگر مذاکرات را به بن‌بست بکشانید این شما هستید که در مقابل انعطاف ایران دچار اشتباه استراتژیک شده‌اید و نتیجه آن هم به نفع شما نخواهد بود زیرا همه نیروهای فعال در بخش هسته‌ای آمادگی کامل دارند که فناوری هسته‌ای را شتاب دهند.

سرلشکر محمدحسن فیروزآبادی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح اظهار کرد: «با وجود این که آمریکایی‌ها گاهی حیله‌هایی برای نزدیک کردن خود به نتیجه نشان دادند ولی همیشه هر گاه مذاکرات خواست به توافق نزدیک شود سنگ‌های بزرگ‌تری سر راه انداختند.»

در همین حال ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه خواهان رفع تمام تحریم‌های ایران "در سریع ترین زمان ممکن" بعد از رسیدن به توافق جامع هسته‌ای شد.

پوتین امروز جمعه ۱۰ ژوئیه گفت که به نظر او دو طرف مذاکره "به زودی" راه حلی برای رسیدن به توافق نهایی بر سر برنامه هسته‌ای ایران خواهند یافت.
احتمال ادامه مذاکرات تا دوشنبه
اتحادیه اروپا تعلیق تحریم‌ها علیه ایران را تمدید کرد

۱۹ تير ۱۳۹۴
فرارو- اتحادیه اروپا تعلیق تحریم‌ها علیه ایران را تا سه روز دیگر تمدید کرد. تعلیق این تحریم‌ها قرار بود امشب پایان یابد.

به گزارش فرارو، اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: به منظور ادامه مذاکرات هسته‌ای میان ایران و 1+5 تعلیق تحریم‌های ایران تا 13 ژوئیه (دوشنبه 22 تیر)تمدید می‌شود.

با این اقدام اتحادیه اروپا به نظر می رسد مذاکرات تا روز دوشنبه تمدید شده است.

پیش از این محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران گفته بود مذاکرات هسته‌ای ایران پیشرفت‌هایی داشته اما بعید است امروز جمعه ۱۹ تیر (۱۰ ژوئیه) توافقی به دست بیاید.

به گفته ظریف مهمترین موضوعات هنوز حل نشده و ممکن است گفت‌وگوها طی دو روز آینده هم ادامه داشته باشد.

مذاکرات هسته ای ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ از صبح امروز در سطوح مختلف در وین از سر گرفته شد.

فلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس، لوران فابیوس وزیرخارجه فرانسه و ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا مذاکرات را ترک کرده اند. قرار است مونیز عصر امروز به وین بازگردد.

 هاموند هم گفته فردا شنبه دوباره به وین بازخواهد گشت. لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه هم قرار است فردا به محل مذاکرات برگردد.

همچنین فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان، امروز بعد از بازگشت به وین با همتای ایرانی‌اش گفت‌وگو کرد.

صبح امروز نیز دیدار سه جانبه ای میان ظریف، کری و موگرینی برگزار شد.

در همین حال ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، گفته است تمام تحریم‌ها علیه ایران باید بعد از توافق به تدریج برداشته شود.

پوتین ابراز امیدواری کرده که این توافق به زودی حاصل شود.
دستاوردهای سفر روحانی به روسیه
 
۱۹ تير ۱۳۹۴ -
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی، رییس جمهور کشورمان پس از شرکت در نشست سران سازمان همکاری شانگهای، اعضای گروه بریکس و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در شهر اوفا روسیه، بامداد جمعه به تهران بازگشت.

به گزارش ایسنا، رییس جمهور در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال معاون اول رییس جمهوری و شماری از وزیران قرار گرفت.

روحانی در گفت‌وگوی کوتاهی با خبرنگاران، ‌سفر خود به روسیه و شرکت در نشست سران سه سازمان بزرگ منطقه ای و بین المللی را بسیار با اهمیت دانست و گفت: اعضای سازمان همکاری شانگهای، گروه بریکس و اتحادیه اوراسیا در مجموع با داشتن بیش از ۵۰ درصد جمعیت جهان، حدود ۳۰ درصد درآمد ناخالص کل جهان را در اختیار دارند.

رییس جمهور در ادامه به ملاقات‌های خود با روسای جمهوری روسیه ، چین ، بلاروس و افغانستان و نخست وزیر هندوستان در حاشیه این اجلاس اشاره کرد و گفت: در این دیدارها، راههای توسعه بیش از پیش همکاریهای دوجانبه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

روحانی با اشاره به دیدار خود با ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه گفت: در این دیدار اقدامات انجام شده برای توسعه مناسبات تهران - مسکو طی دوره فعالیت دولت یازدهم مرور و برنامه های آتی برای تقویت این روابط بررسی شد.

رییس جمهور همچنین به دیدار خود با نخست وزیر هند اشاره کرد و افزود: این دیدار در واقع اولین ملاقات با وی بود. در این دیدار موضوع حضور و مشارکت هند در طرحهای توسعه بندر چابهار و عملیاتی کردن پروژه های شرق کشور مورد بررسی قرار گرفت.

روحانی درباره ملاقات خود با رییس جمهوری چین نیز گفت که در این دیدار مسایل پیش رو و کاری میان دو کشور مرور شد.

رییس جمهور در ادامه به مذاکرات هسته ای ایران با گروه ۱+۵ اشاره کرد و اظهارداشت: در ملاقات ها با سران کشورهای چین و روسیه به طور طبیعی بحث مذاکرات مطرح بود.این مذاکرات هم اکنون مراحل حساس خود را طی می کند و ان شاء الله آن چه برای مردم کشورمان خیر است، محقق خواهد شد.

روحانی همچنین از تلاش و زحمات تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان که با قدرت و قوت تمام در لیالی قدر نیز به مذاکرات خود با مذاکره کنندگان ادامه می دهند، قدردانی کرد.
روحانی: مذاکرات به انتها نزدیک شده است
 
۱۸ تير ۱۳۹۴
فرارو- رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه "ایران اکنون بیش از هر زمان دیگر، ایرانِ دوستی و همکاری و تعامل و تفاهم است"، گفت: ایرانِ فردای توافق با شش قدرت بزرگ جهانی و شروع دوران پس از تحریم، آماده همکاری‌های گسترده‌تر با قدرت‌های اقتصادی نوظهور جهان است تا ضمن کسب توانمندی بیشتر در برآوردن نیازهای جمعیت بزرگ خود، سهم افزون‌تری در صلح، ثبات و ‌امنیت جهانی ایفا کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی که شامگاه پنجشنبه در نشست سران سازمان همکاری شانگهای، اعضای گروه بریکس و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در شهر اوفا در روسیه صحبت می‌کرد، گفت: دوران تهدید و تحریم به سرآمده است و آنان که سالیان دراز، در مسیر نادرستی حرکت می‌کرده‌اند، اکنون در وین گرد هم آمده‌اند تا از این بحران خود ساخته، با منطق و گفت‌وگو، عبور کنند.

رئیس‌جمهور تاکید کرد: خوشبختانه مذاکرات هسته‌ای با تدبیر و تفاهم به انتهای خود نزدیک شده است و قدرت‌های غربی سرانجام با تکریم اذعان کرده‌اند که رشد و توسعه علمی ایران توقف‌ناپذیر است.

متن کامل سخنان رئیس‌جمهور در این اجلاس به شرح زیر است:

«بسم الله الرحمن الرحیم

جناب آقای ولادیمیر پوتین

رییس‌جمهور محترم فدراسیون روسیه

رؤسای محترم جمهور

نخست‌وزیران محترم

خانم‌ها و آقایان

بسیار خرسندم که فرصت حضور در این اجلاس بزرگ در شهر زیبای اوفا فراهم گردید. لازم می‌دانم از جناب آقای ولادیمیر پوتین، رییس جمهور محترم فدراسیون روسیه و دولت این کشور برای برگزاری این نشست مهم و میهمان‌نوازی صمیمانه، سپاسگزاری نمایم. نشست سران سه سازمان تاثیرگذار، فرصت مغتنمی برای تبادل نظر و چاره‌اندیشی در باره پاره‌ای از معضلات جهان امروز است.

بی‌تردید غلبه بر چالش‌های جهان در قرن 21، نیازمند چند جانبه‌گرایی،‌ احترام به حقوق بین‌الملل، اصلاح نهادهای حاکمیت سیاسی و اقتصادی و توسعه همکاری‌های بین‌المللی است. ما ‌با اتکا به سهم بیش از 50 درصدی از جمعیت جهان، ‌نهادسازی‌های قدرتمند اقتصادی با حضور تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان بزرگ انرژی جهان، از توانایی و ظرفیت لازم برای استقرار رویکردهای متناسب با شرایط جدید قرن 21 برخوردار هستیم.

چرا که امروزه پیشرفت‌های علمی و فناورانه، تأثیراتی گسترده بر فرایند رشد اقتصادی و توسعه پایدار در تمامی کشورهای جهان داشته و موجب ارتقای مراودات فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی و نهایتاً پدید آمدن اقتصادهای بزرگ نوظهور شده است. این تحولات، گسترش روزافزون روابط اقتصادی، تجاری و توسعه سرمایه‌داری میان کشورهای در حال توسعه و اقتصادهای در حال انتقال را نیز به دنبال داشته و نقش آنان را در اقتصاد جهانی با رشد فزاینده توام نموده است.

عالیجنابان

ایران با جمعیت 80 میلیون نفری، منابع کم‌نظیر انرژی، معادن فراوان کانی‌های فلزی و غیرفلزی و قرار گرفتن در میان بازاری وسیع، کانونی ویژه برای هم‌افزایی‌های اقتصادی است. ما به شکلی جدی علاقمندیم تا برای متنوع‌سازی روابط اقتصادی خود، در همکاری‌های بین‌المللی حضور و مشارکتی فعال‌تر داشته باشیم.

ایران نقطه استراتژیک پیوند شرق و غرب است؛ و با موقعیتی راهبردی، شبکه مناسب حمل و نقل ریلی وجاده ای، فرودگاه‌های مجهز و استاندارد، بنادر تجاری در شمال و جنوب، عبور کریدورهای ترانزیتی شمال- جنوب، جاده ابریشم، راه‌آهن و بزرگراه سراسری آسیایی، گذرگاه اتصال اروپا - قفقاز - آسیا موسوم به تراسیکا و نیز کریدور جاده‌ای و ریلی اتصال چین و آسیای مرکزی به دریای عمان، هابِ ترانزیتی منحصر به فردی را برای سرمایه‌گذاری ایجاد کرده است.

ما با قانون تشویق و حمایت از سرمایه‌گذاری خارجی در جمهوری اسلامی ایران موسوم به فیپا، یکی از مترقی‌ترین و جامع‌ترین قوانین حمایت از سرمایه‌گذاری خارجی در سطح منطقه را ایجاد و سرمایه‌گذاران خارجی را از حقوقی همانند اتباع داخلی برخوردار کرده‌ایم؛ حمایت از سرمایه‌ها و سرمایه‌گذاران در اولویت‌های مهم کشور من قرار گرفته است.

در این راستا، جمهوری اسلامی ایران افتخار خواهد داشت در «مجمع سران کشورهای صادرکننده گاز» در نوامبر سال جاری در تهران، میزبان ابتکاری مهم برای «پیوند اقتصاد و انرژی» باشد.

خانم‌ها و آقایان

دوران تهدید و تحریم به سرآمده است؛ وآنانکه سالیان دراز، در مسیر نادرستی حرکت می کرده اند، اکنون در وین گرد هم آمده اند تا ازاین بحران خود ساخته، با منطق وگفتگو، عبور نمایند. خوشبختانه مذاکرات هسته ای با تدبیر و تفاهم به انتهای خود نزدیک شده است و قدرت‌های غربی سرانجام با تکریم اذعان نموده اند که رشد و توسعه علمی ایران توقف ناپذیر است. من با استواری تمام اعلام می کنم که ایران،اکنون بیش از هر زمان دیگر، ایرانِ دوستی وهمکاری است؛ ایرانِ تعامل و تفاهم است. ایرانِ فردای توافق با شش قدرت بزرگ جهانی و شروع دوران پس از تحریم، آماده همکاری‌های گسترده‌تر با قدرت‌های اقتصادی نوظهور جهان است؛ تا ضمن کسب توانمندی بیشتر در برآوردن نیازهای جمعیت بزرگ خود، سهم افزون تری در صلح، ثبات و ‌امنیت جهانی ایفا نماید.

در این مسیر، امنیت ملی و منطقه‌ای و مقابله با تروریسم و افراطی‌گراییِ خشونت بار، مهمترین عرصه همکاری‌های نوین است. ما باید بتوانیم کشورها و مردم درگیر در بحران‌های موجود بویژه تروریسم کور را نجات داده و از ادامه و گسترش این پدیده شوم در میان ملت‌ها جلوگیری نماییم. متاسفانه عدم حضور جدی و نا هماهنگی‌های موجود در کشورهای ما، درمقابله با این پدیده زشت، بسیاری از کشورهای منطقه را دستخوش بحران‌های جدی نموده است. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از با ثبات‌ترین کشورهای منطقه، پیشنهاد می‌کند تا با اراده جدی‌تر و همکاری بیشتر به مبارزه با افراط و تروریسم بپردازیم. من بار دیگر و پس از تصویب قطعنامه پیشنهادی‌ام در سازمان ملل متحد، برای مقابله با افراط گرایی خشونت‌بار، دست یاری و همکاری را به سوی شما دراز می کنم و بر این باورم که با کمک یکدیگر خواهیم توانست منطقه را از لوث وجود خشونت‌بارترین جنایات قرن بیست ویکم پاک نماییم.

در پایان، ضمن تشکر مجدد از تمامی مسئولان عالی‌رتبه و دست‌اندرکاران این اجلاس، امیدوارم حضور سران در این نشست و هم‌اندیشی، موجبات نقش‌آفرینی و ارتقاء جایگاه این سه مجموعه را در نظام بین‌الملل فراهم آورد. از حوصله شما سپاسگزارم.»
رایزنی پوتین و روحانی برای توسعه همکاری‌ اتمی
 
۱۸ تير ۱۳۹۴ -
کاخ کرملین در بیانیه‌ای اعلام کرد رئیس‌جمهوری روسیه با همتای ایرانی خود درباره توسعه همکاری‌های اتمی بحث و گفت‌وگو کرده است.
 
به گزارش فارس، «کرملین» می‌گوید «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهوری روسیه امروز، پنجشنبه در دیدار با همتای ایرانی‌اش با وی درباره توسعه همکاری‌های اتمی بحث و گفت‌وگو کرده است.
 
به گزارش خبرگزاری ایتارتاس، دیمیتری پسکوف، معاون مطبوعاتی رئیس‌جمهور روسیه گفت پوتین همچنین ابراز امیدواری کرده بر سر برنامه هسته‌ای ایران توافق حاصل شود.
 
این مقام روس بعد از دیدار پوتین با روحانی در حاشیه اجلاس بریکس در شهر اوفا گفت: «پوتین به تحولات مثبت مذاکرات هسته‌ای ایران اشاره و ابراز امیدواری کرد که به زودی یافتن راه حل‌های لازم امکان‌پذیر شود.»
 
به گفته پسکوف، روحانی در این دیدار گفته حل بحران ایجاد شده بر سر برنامه هسته‌ای ایران افق‌های جدیدی برای همکاری با روسیه در مقابله با تروریسم خواهد گشود.
 
بر اساس گزارش ایتارتارس، طرفین همچنین درباره گسترش همکاری‌های نظامی و فناوری نیز گفت وگو کرده‌اند.
روسیه: ایران پس از لغو تحریم ها عضو پیمان شانگهای می‌شود
 
۱۷ تير ۱۳۹۴
مشاور رئیس‌جمهور روسیه می‌گوید که الحاق ایران به سازمان همکاری‌های اقتصادی شانگهای بر روی میز است ولی این الحاق مطمئناً بعد از برداشته شدن تحریم‌های شورای امنیت انجام خواهد شد.

به گزارش فارس، ساعاتی پیش از پرواز بالاترین مقام اجرایی جمهوری اسلامی ایران به سمت شهر «یوفای» روسیه بمظور شرکت در اجلاس سالانه کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی شانگهای، مشاور رئیس‌جمهور روسیه برای الحاق ایران به این سازمان محدویت زمانی تعیین کرد.

بر اساس گزارش خبرگزاری روسی اینترفاکس، «آنتون کوبیاکوف» مشاور ولادیمیر پوتین در خصوص عضویت ایران در این سازمان گفته: «درخواست ایران (برای الحاق) در دستور کار اجلاس است و عضویت، دیر یا زود، پس از برداشته شدن تحریم‌ای شورای امنیت به ایران اعطا می‌شود.»

کشورهای روسیه، چین، قرقستان، قرقیزستانف تاجیکستان و ازبکستان اعضای سازمان همکاری‌های اقتصادی شانگهای را تشکیل می‌دهند.

11 کشور دیگر از جمله ایران و مصر هم برای عضویت کامل در این سازمان، درخواست خود را تسلیم دبیرخانه این سازمان کرده‌اند.

ایران عضو ناظر شانگهای است و حق رأی ندارد.
روحانی و پوتین با یکدیگر دیدار می‌کنند
 
۱۷ تير ۱۳۹۴
رؤسای جمهور ایران و روسیه با یکدیگر دیدار می‌کنند.

به گزارش تسنیم، حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهور در جریان سفر خود به روسیه برای شرکت در اجلاس شانگهای _ بریکس با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور این کشور دیدار و  گفت‌و‌گو می‌کند.
 
خبرگزاری ایتارتاس نیز با تایید خبر دیدار روحانی و پوتین نوشته است روسای جمهوری روسیه و ایران در اجلاس سران پنج قدرت نوظهور اقتصادی (بریکس) در روسیه با هم دیدار و گفت وگو خواهند کرد.
 
رئیس جمهوری اسلامی ایران پنج‌شنبه این هفته و به‌دعوت رسمی ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برای شرکت در اجلاس سران سازمان همکاری‌های شانگهای ــ بریکس به روسیه سفر می‌کند.
 
روحانی در روز اول اجلاس سازمان همکاری‌های بریکس به‌عنوان میهمان اختصاصی حضور و سخنرانی خواهد داشت.
گفت‌وگوی اوباما و پوتین درباره توافق اتمی
 
۲۵ تير ۱۳۹۴
روسای جمهور آمریکا و روسیه تلفنی با یکدیگر درباره نتایج توافق هسته‌ای میان ایران و 5+1 با هم گفت‌وگو کردند.

به گزارش فارس به نقل خبرگزاری فرانسه، باراک اوباما و ولادیمیر پوتین روسای جمهور آمریکا و روسیه تلفنی با یکدیگر درباره نتایج توافق هسته‌ای میان ایران و 5+1 و لزوم اجرای آن با هم گفت‌وگو کردند.

روز سه شنبه 23 تیرماه بود که طرف‌های مذاکره کننده در 5+1 درباره متن برجام(برنامه جامع اقدام مشترک) به توافق رسیدند. قرار است شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز طی قطعنامه‌ای از این متن حمایت نماید.

همچنین دو طرف بر لزوم ادامه رایزنی‌ها میان مسکو و واشنگتن در راستای حل مشکلات بین المللی از جمله خطر تروریسم با یکدیگر رایزنی کردند.