بقعه شیخ عبدا... مروست یکی از بناهای تاریخی دوره صفویه در شهرستان خاتم واقع شده است.
به گزارش روابط عمومی، امورفرهنگی و اجتماعی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد سرپرست نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خاتم در خصوص این بنای تاریخی گفت: بقعه شیخ عبدا... مجموعه بنایی است در جنوب غربی شهر مروست که ظاهراً از آثار عصر صفوی است و محلی خانقاه مانند بوده و بعدها به مزار تبدیل و بقعه و غرفات دیگری بدان ضمیمه و الحاق شده است. این بنا از جمله بناهای چند فضایی می باشد که فضای اصلی آن یک فضای چهار صفه یا فضای مرکزی با گنبد کاربندی می باشد. البته برای رسیدن به این فضا باید از یک فضای چهار صفه دیگر عبور نمود که پوشش فضای مرکزی این چهار صفه نیز از نوع گنبد کاربندی می باشد. ورودی های اصلی به بنا نیز از دو فضای شمالی و شرقی این چهار صفه امکان پذیر می باشد.
حمید مشتاقیان افزود: صفه های کنار چهار صفه ورودی دارای پستوهایی نیز می باشند. فضای چهار صفه دوم که اصلی ترین فضای این مجموعه محسوب می گردد از ارزش معماری بیشتری نسبت به فضای پیشین برخوردار است. این فضا دارای پوشش گنبدی از نوع سازه کاربندی می باشد و از طریق روزنه های بالای گنبد و نیز روزنی که از صفه جنوب شرقی خود نورگیری مناسبی دارد و در صفه جنوبی آن محرابی ایجاد شده است.
وی خاطرنشان ساخت: بر بالای این محراب نقش بسیار زیبا به اندازه 111×140 سانتی متر وجود دارد که مجلس جنگ و شکار کردن شیر است به امضای ((العبد الفقیر قنبر علی)). این نقش به اسلوب و کار عصر صفوی است و شکل و لباس مردی که شیر شکار می کند همانند آثار آن دوره است. هنر نقاش در این است که اثر هنری خود را از تراشیدن گچ بر روی کاه گل ظریف بیرون آورده است و نظیرش در جای دیگر دیده نشده است.
گفتنی است این بنای تاریخی با شماره دوهزار و هفتصد و شصت و نه در سال یکهزار و سیصد و هفتاد و نه در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.