یزدفردا:سرویس اجتماعی "اخبار پلیس استان یزد: سرهنگ "كاظم كفاش پناه"سرپرست معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی استان یزدامنیت یكی از نیازهای اساسی زندگی اجتماعی است.
یکی از نیازهای اساسی زندگی اجتماعی، امنیت است. اهمیت امنیت در زندگی اجتماعی تا آن میزان است که این مقوله به یکی از مهمترین موضوعات پژوهشی حوزههای جرم شناسی و جامعه شناسی تبدیل می شود.
احساس امنیت و امینت با جرم ارتباط مستقیم دارد ؛ هنگامی که جرم رخ می دهد و استمرار می یابد افراد از طریق دوستان، آشنایان، همسایهها و رسانهها از بزه مطلع میشوند در این شرایط احساس عدم امنیت افزایش مییابد.
عدم امنیت و احساس عدم امنیت به طور کلی زندگی شهری را دچار اختلال جدی می کند و در محیطهای شهری پیامدهای مهمی در سطوح مختلف فردی، همسایگی و اجتماعی دارد.
«عدم امنیت و احساس عدم امنیت در سطح فردی، تأثیرات روان شناختی بسیار قابل توجهی دارد. زیرا با محدود کردن امکان جابهجایی و تحرک افراد در محل و همسایگیشان، آزادیهای فردی آنها را میکاهد و موجب ناخشنودی آنها از همسایگی، اجتماعی و کل زندگیشان میشود.
در سطح همسایگی و محل، موجب کاهش همبستگی، مشارکت در انجمنهای محلی و روابط در اجتماع شده و نهایت در سطح اجتماعی پیامدهای آن به صورت ناعادلانه و نابرابر بر افرادی تحمیل میشود که از لحاظ اقتصادی و اجتماعی محروم بوده و فاقد منابع لازم برای مراقبت از خود، اموالشان و یا تغییر محل زندگی خود از چنین مناطق جرم خیزیاند.
در این بین مسائل اجتماعی جامعه به عنوان یک عامل تهدیدکننده امنیت جامعه مطرح می باشند كه در تعریف مسائل اجتماعی می توان گفت: مسائل اجتماعی پدیده هایی اجتماعی اعم ازشرایط ساختاری و یا الگوهای کنشی هستند که درمسیر تحولات اجتماعی بر سر راه توسعه قرار می گیرند و مانع تحقق اهداف و تهدید کننده ارزش ها و کمال مطلوب های آن ها می شوند.
سرعت انتقال و فراگیری چگونگی سرقت در افراد نیز در سنین پایین بیش از دیگر دوران های زندگی است. جوانان و نوجوانان به دلیل عدم آگاهی لازم در انتخاب روابط اجتماعی سالم بیش از سایر اعضاء جامعه درگیر کنش های بزه کارانه ای همچون سرقت شده و جذب و تشکیل شبکه های اجتماعی بزه در این قشر از جامعه با سرعت بیشتری صورت می گیرد.
گسترش شبکه های بزه و انجام بزه کاری در بین جوانان و نوجوانان از فراوانی و تعدد بیشتری برخوردار می باشد و اختلال در ارتباط با دیگران در محیطهای اجتماعی زمینههای اقدام سارقان را افزایش میدهد.
هنگامی که رابطه فرد با جامعه ضعیف یا قطع میشود یا به عبارت دیگر فرد منزوی شود، خود کشی خودخواهانه که نوعی بزه کاری است، افزایش مییابد هر چه شدت و مدت ارتباط با همنشینان بیشتر شود، میزان تأثیر گذاری همنشینان بر آموختن سرقت افزایش مییابد.
از سوی دیگر در فرهنگ ایرانی تأثیرهمنشین بر کجروی بر کسی پوشیده نیست علی رغم بسیاری از تغیرات شدید اجتماعی، امروزه در کشورهای خاورمیانه و ایران بیشترین تعامل افراد با خانواده و خویشاوندان صورت میگیرد و بیشترین گروه مرجع افراد، گروه خانواده و خویشاوندان است.
وجود فرد بزه کار در میان خانواده و خویشاوندان تأثیر زیادی در آموختن بزه دارد. با تولد فرد در خانواده تعامل او با اعضای خانواده شروع میشود در صورتی که یکی از اعضای خانواده و یا یکی از اعضای محوری خانواده کجرو باشند، کج روی سریعتر آموخته میشود. کج روان خیلی کم جامعه پذیر میشوند و خانواده که واحد اصلی جامعه پذیر کردن آنان است اگر دچار اختلال باشد بزه كاری گسترش می یابد چرا كه بزهكاران اغلب شاهد مشاجره والدین هستند.
پس باید برای ایجاد امنیت در جامعه ابتدا كانون خانواده را اصلاح كرد تا این امنیت به جامعه نیز انتقال و دامنه آن گسترش یابد.