توافق هستهای زمان بیشتری میخواهد؟
آمریکا برای دستیابی به توافق با پنج قدرت جهان و ایران برای محدود کردن برنامه هسته ای ایران با ضرب الاجل 31 مارس روبرو است اما دموکرات ها و جمهوری خواهان ارشد آمریکایی معتقدند عجله برای حل و فصل این مسئله تا ضرب الاجل مارس می تواند منجر به شکل گیری یک توافق بد شود.
به گزارش سی بی اس نیوز، ریچارد بر، رئیس کمیته اطلاعات سنا با اشاره به خبرهای پراکنده ای که از مذاکرات به گوشش رسیده گفت که به نظر نمی رسد این توافق در مسیر درست در حال پیشروی باشد.
این سناتور جمهوری خواه از ایالت کارولینای شمالی به سی بی اس گفت: «با توجه به ضرب الاجل روز سه شنبه، نگران آنچه ممکن است از دست بدهیم، هستم. به نظرم حال زمان آن است که از میز مذاکرات عقب بکشیم و از خود بپرسیم «آیا حالا واقعا زمان آن است که به این افراد که با آنها مذاکره می کنیم، اعتماد کنیم؟ به همین دلیل از دولت می خواهم که زمان بیشتری صرف این مسئله کند و برای رسیدن به این توافق عجله نکند.»
وی در ادامه افزود: «به تعویق انداختن ضرب الاجل، بهتر از رسیدن به یک توافق بد است.»
آدام شیف، دموکرات ارشد کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان نیز در مصاحبه ای جداگانه این ایده را تایید کرد.
وی گفت: «پایبندی به این ضرب الاجل واقعا به ضرر ما خواهد بود، اگر مشخص شود که ما بیش از ایرانی ها نیازمند دستیابی به توافق هسته ای هستیم. بنابراین من با صرف زمان بیشتر برای رسیدن به یک توافق خود تا پایان ماه ژوئن موافق هستم.»
مذاکرات میان ایران و شش کشور نوامبر گذشته، زمانیکه طرف های مذاکره کننده نتوانستند به یک توافق جامع دست یابند، هفت ماه تمدید شد.
شیف گفت که از یک توافق خوب حمایت می کند اگر آمریکا بتواند در مورد آن با ایران مذاکره کند، چراکه معتقد است جایگزین یک توافق، گزینه ای «خطرناک» است.
وی در ادامه افزود: «جایگزین برای ما، تصویب تحریم ها است. ما امیدواریم بتوانیم اروپاییان را در این زمینه متحد نگه داریم. و صبر کنیم تا فشار اقتصادی بیشتر ایران را برای رسیدن به یک توافق بهتر پای میز مذاکرات بیاورد. اما مشکل این است که چنین گزینه ای ممکن است سال ها زمان ببرد و در طول این دوره، ایران به خط قرمز اسرائیل یا خط قرمز خود ما برسد.»
هر دو قانونگذار آمریکایی متذکر شدند که قدرت های جهانی و ایرانی در حالی در تلاش برای به نتیجه رساندن مذاکرات هستند که آمریکا از کمپین بمباران هوایی عربستان علیه نیروهای یمنی که از حمایت ایران برخوردارند، پشتیبانی می کند. عادل الجوبیر، سفیر عربستان در آمریکا گفت: «همه خواهان یک توافق خوب با ایران هستند.»
وی گفت که جان کری، وزیر خارجه آمریکا به عربستان و متحدان حوزه خلیج فارس خود اطمینان داده که این توافق مانع از دستیابی ایران به سلاح هسته ای می شود، توانایی ایران در تحقیق و غنی سازی اورانیوم را محدود می کند و بازرسی های مداوم بر ایران را در آینده ممکن می کند.
الجوبیر در ادامه افزود: «حال ما امیدواریم که همین اتفاق رخ دهد اما تا زمانیکه جزئیات را نبینیم، مطمئن نمی شویم. مسئله اصلی این است که این جزئیات شامل چه مواردی می شود.»
شیف گفت مهم است که آمریکا برای جلوگیری از نفوذ ایران در یمن از طریق نیروهای حوثی که رئیس جمهوری این کشور را به بیرون راندند، از ائتلافی که به سرکردگی عربستان شکل گرفته، حمایت می کند.
وی گفت: «این مسئله به سعودی ها اطمینان می دهد که حتی اگر ما در حوزه هسته ای با ایران به توافق برسیم، این مسئله بدین معنا نخواهد بود که با تلاش ایران برای افزایش نفوذش در منطقه مقابله نخواهیم کرد.»