زمان : 16 Esfand 1393 - 12:04
شناسه : 101217
بازدید : 2394
معاونت امور فرهنگي و ضرورت پاسخگويي به درخواست‌هاي مردمي معاونت امور فرهنگي و ضرورت پاسخگويي به درخواست‌هاي مردمي رضا سلطان زاده مدیر مسئول هفته نامه آيينه يزد

ساعت 7 بعد از ظهر روز شنبه 9/12/93 با حضور دكتر سيدعباس صالحي معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، محمدعلي طالبي معاونت سياسي استانداري، علي غياثي ندوشن مدير كل فرهنگ و ارشاد اسلامي، ‌حجت‌الاسلام والمسلمين محمدحسن معزالديني امام جمعه موقت يزد و تعدادي از روحانيون نويسندگان، شعرا، فرهنگيان و چند نفر از مسئولان فرهنگ و ارشاد اسلامي جلسه‌اي در بيت سومين شهيد محراب حضرت آيت‌ا... محمد صدوقي (ره) تشكيل گرديد.
بيشتر حاضران پرسش‌ها و نظرات و پيشنهادهاي خويش را مطرح نمودند و يا با بيان احاديثي از حضرات معصومين بزرگوار عليهم صلوات ا... اجمعين ياد و خاطره بنيانگذار جمهوري اسلامي ايران امام خميني(ره)، شهيدان راه انقلاب، ايثارگران و آزادگان را گرامي داشتند و به مناسبت، ياد خيري از علما و گويندگان و شعرا و بزرگان يزد نمودند و در پايان سيدعباس صالحي با اظهار خوشوقتي از شركت در آن محفل انس از جمله اظهار داشت:
- سرمايه‌هاي اصلي در كشور منابع انساني مي‌باشند كه با مسائل مادي و مالي و نظاير آن نمي‌توان آن را برابر دانست.
- در حوزه فرهنگي لازم است حرمت اهل قلم به معناي واقعي ديده شود.
- گرچه آثار ساختماني و بناهاي تاريخي باقيمانده از گذشته مهم است اما ميراث ما فقط در سنگ و گل نيست بلكه گفتار و آثار علمي باقي مانده از پيشينيان بايد بيشتر مورد مداقه و تامل قرار بگيرد.
- شايسته است در دارالعباده و شهرها و استان‌ها گويش‌هاي مختلف مورد توجه قرار بگيرد و دغدغه فرهنگ يزدشناسي به عنوان يك موضوع كلي دنبال شود.
-سعي خواهد شد نظير اين گونه جلسات در استان‌ها و مناطق ديگر تشكيل گردد.
– دولت تدبير و اعتدال در يك سال و نيم اخير با نگاه قانون‌گذاري و رعايت معيارهاي اصولي و ضوابط و آئين‌نامه‌هاي مورد تاييد تلاش نموده از سليقه گرايي در حد امكان دوري گزيند و در حوزه مميزي نيز ملاك قانون باشد. اما وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در بعضي از موارد و زمينه‌ها در حدي كه بايد و شايد موفق نبوده است.
نگارنده‌اين سطور در آن جمع خاطره‌اي مربوط به سال 1354 كه مديريت دبيرستان تعليمات اسلامي مروج را به عهده داشت از واعظي اديب و گوينده‌اي خوش ذوق و احيا كننده ساختمان با عظمت مسجد جامع يزد و بنيانگذار كتابخانه بزرگ «وزيري» زنده ياد حجت‌الاسلام والمسلمين سيدعلي‌محمد وزيري و خاطره‌اي از سال 1358 در ارتباط با حجت‌الاسلام والمسلمين مرحوم شيخ محمدعلي صدوقي امام جمعه فقيد يزد كه انساني آگاه و منصف بود و رفتار نيك و پسنديده آن زنده ياد در يادها مانده است و بسياري از كردار و گفتارش همچنان نقل مجالس و محافل مي‌باشد به استحضار رساند و بنا را بر اين گذاشت مطالبي را كه فرصتي براي طرح و بحث آن نبود در اين ستون به اطلاع خوانندگان آيينه برساند.
در آغاز بخش مهمي از وظايف مفصل معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به شرح زير درج مي‌گردد.
« سياستگذاري، برنامه‌ريزي، استاندارد سازي و مهندسي امور فرهنگي، منطبق با اهداف اسلام و انقلاب اسلامي.
- سياستگذاري به منظور تقويت و ترويج فرهنگ نماز، مهدويت، انتظار، اتحاد، جهاد، ايثار و شهادت، تلاش در رشد فضائل اخلاقي با رويكرد خانواده.
- برنامه‌ريزي در جهت پرورش استعداد و ذوق فرهنگي افراد (عوام و خواص) به‌ويژه جوانان.
- برنامه‌ريزي به ‌منظور احياء و اشاعه فرهنگ‌هاي اصيل اسلامي ايراني فراموش و مبدل شده و جايگزيني آنها با موارد نادرست و عُرفي؛ همچنين ارائه طرح‌هاي مناسب جهت ترغيب و تشويق اقشار مختلف به آن‌ها.
- برنامه ريزي در راستاي فعاليت‌هاي فرهنگي به‌منظور شناخت، پيشگيري و مبارزه با مقوله‌هاي استكبار، ظلم، مواد مخدر، مكاتب الحادي، عرفان‌هاي انحرافي، خرافات و ارائه الگو و خدمات فراخور با هماهنگي ساير واحدها و مراكز مربوطه و بهره‌مندي از امكانات در چارچوب اختيارات محوله...»1
مناسب است خلاصه‌اي از وظايفي كه مردم در زمان غيبت حضرت صاحب‌الزمان(عج) به عهده دارند و اموري كه بايد از سوي امامان جمعه رعايت گردد از قول استاد محمدرضا حكيمي نقل ‌گردد:
«بايد بدانيم كه در زمان غيبت حضرت حجت، مسلمانان نبايد در انجام دادن تكليف‌هاي خود كوتاهي كنند. همه دستورات دين، در اين زمان نيز، به حال خود باقي است، واجب واجب است و حرام حرام، به ويژه تكاليف اجتماعي.
مثلاً اگر در جامعه‏اي فساد رايج شد و ظلم پا گرفت مسلمان نمي‏تواند بگويد، بگذار باشد، امام زمان (عج) مي‏آيد و درست مي‏كند و اصلاح مي‏فرمايد، آنچه امام زمان درست مي‏كند و اصلاح مي‏فرمايد، تكليف ديني خود آن امام است كه از لحظه و روز ظهور او شروع مي‏شود. تا پيش از آن لحظه و آن روز، هر مسلماني به همه تكاليف خود مكلف است، همينطور كه بايد نماز بخواند و روزه بگيرد، بايد امر به معروف و نهي از منكر كند، با ظلم و ظالم بستيزد، به دادِ مظلوم برسد، براي از بين بردن ستم و برپا داشتن عدل و داد، بكوشد، و.. . و... عالم بزرگ شيعي، فضل بن شاذان ازدي نيشابوري (از اصحاب امام نهم، و در گذشته در زمان امام حسن عسكري«ع»)، روايتي نقل كرده است از امام هشتم، ابوالحسن علي بن‌موسي الرضا(ع) درباره فلسفه اجتماع روز جمعه، و خطبه جمعه و سخنراني پيشواي جامعه اسلامي در اين روز. امام هشتم در اين روايت مي‌فرمايد: اين اجتماع و خطبه (سخنراني جهت‌دار) براي اين است كه پيشواي ديني، در هر جمعه، مردم را موعظه كند، و به طاعت خدا و كار خير فرا خواند، و از معصيت و گناه بر كنار دارد، و مردمان را از مصالح ديني و اجتماعي خود آگاه سازد، و همه افراد را (كه در مراسم جمعه گرد آمده‌اند، از مركز شهر تا دورترين نقطه) در جريان امور بگذارد، و مفاسد اجتماعي و خطراتي را كه در حال وقوع است تشريح كند، و از پيشامدها و دسيسه‌هايي كه جامعه اسلامي را تهديد مي‌كند پرده بردارد، و زيان و سود اوضاع و احوال و چگونگي وضع امت را باز نمايد.»2
بعد از گذشت هر چهار سال اگر تعداد معتادان، آمار بيكاران، طلاق، زنان و فرزندان بي‌سرپرست، يا كودكان بدسرپرست، دزدي‌ها، رشوه خواري‌ها، سوء استفاده‌هاي اقتصادي، رانت خواري‌ها، اشرافي گري، تجمل گرايي‌، قتل و جنايت، زنداني‌ها، ورودي پرونده‌ها به دادگستري، تهمت و افترا به يكديگر، نامه پراكني‌هاي با امضا يا بي‌امضا با محتواي مطالبي زشت و زننده عليه شهروندان و يا فعالان سياسي و توزيع و پخش آن در جلسات مذهبي و نماز جمعه و جماعات، صدور حكم ارتداد و محاربه از تريبون‌هاي رسمي و يا اسرائيلي و آمريكايي ناميدن كساني كه هنوز در هيچ دادگاه صالحي محاكمه و محكوم نشده‌اند و نشر و پخش آن در نشريات نه تنها در دولت تدبير و اميد بلكه در هر دوره و زماني كاهش نشان ندهد و در كنار آن براي رفاه و آسايش مردم قدم‌هايي مثبت و موثر برداشته نشود نمي‌توان گفت آن گونه كه شايسته است دولت در زمينه امور فرهنگي و اجتماعي موفقيتي كسب نموده است. در غير اين صورت نشان دادن فيلم و تصوير جمعيت استقبال كننده از رييس و يا هيات دولت و نظاير آن يا برگزاري جلسات و همايش‌ها و سخنراني‌ها، كف زدن‌ها و يا تكبير گفتن و. .. نشان از موفقيت دولت‌ها نيست.
مدتي است سخنگوي قوه قضاييه اعلام ممنوع‌التصوير بودن رييس دولت اصلاحات را نموده است اما دكتر علي مطهري و عده‌اي ديگر از نمايندگان اين موضوع را بر خلاف قانون مي‌دانند.
«علي مطهري در حاشيه جلسه مجلس با بيان اينكه شوراي عالي امنيت ملي مصوبه‌اي مبني بر ممنوع التصوير شدن يكي از چهره‌هاي سياسي دارد گفت: اين موضوع خلاف قانون و عقل است. البته بايد بدانيم كه اين كار به نفع اوست و مردم اقبال بيشتري به وي پيدا مي‌كنند.
نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: پس از اينكه خبر ممنوع التصوير شدن او منتشر شد از يكي از اعضاي شوراي عالي امنيت در اين باره پرس و جو كردم كه او گفت چنين مسئله‌اي در شورا مطرح نشده و مصوبه‌اي نداشتيم.
وي ادامه داد: زماني كه عضو هيئت نظارت بر مطبوعات بودم موضوع ممنوع التصوير شدن بارها عنوان شد و مورد بررسي قرار گرفت و در آن زمان هم طبق بررسي‌ها به اين نتيجه رسيديم كه ممنوع التصوير شدن انجام نشود.
مطهري در خصوص حكمي كه اين روزها در رسانه‌ها مطرح شده است توضيح داد: نامه‌اي از دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي به وزارت فرهنگ و ارشاد ابلاغ شده كه اين به معناي مصوبه نيست بنابر اين به اعتقاد من اين تصميم از سوي قوه قضاييه گرفته شده است.»3
«محمدرضا تابش در جمع خبرنگاران در مورد ممنوع‌التصوير و ممنوع‌البيان بودن برخي‌ها گفت: ابتدا بايد مجرمانه بودن فرد از نظر حقوقي مشخص شود و سپس برايش مجازاتي تعيين شود. تابش ادامه داد: بر اساس اصل 36 قانون اساسي، حكم مجازات و اجراي آن فقط بايد از طريق دادگاه صالحه و قانوني باشد كه اين امر به اصل قانوني بودن جرايم و مجازات‌ها معروف است... تابش در پاسخ به اين سوال كه آيا در مورد رييس دولت هشتم، دادگاهي تشكيل شده است يا خير؟ اظهار داشت: من كاملا رد مي‌كنم كه دادگاهي در اين راستا تشكيل شده باشد، نه قراري صادر شده و نه ابلاغي انجام گرفته است. وي گفت: خوب نيست كه مسوولان دستگاه قضا در جاهايي كه قوانين شفافي وجود دارد، اين گونه اظهارنظر كنند، اين خلاف قانون اساسي است.»4
انتظار عموم مردم و اكثريت راي‌دهندگان از دكتر حسن روحاني و ديگر مقامات عالي رتبه اجرايي اين است كه پاسخ روشني در اين زمينه بدهند چون بر اساس فرمايش مولاي متقيان حضرت علي (ع) به مالك اشتر هر دولتمردي موظف است استيضاح از خود را قانوني تلقي كند و به پاسخ دادن يا حتي قبول به خطا حاضر شود و هر گونه اتهام به ظلم و انحرافي را كه از طرف مردم به او داده مي‌شود بر طرف سازد چون «زمامدار به طور مستقيم با حيات اجتماعي مردم سروكار دارد و به طور غيرمستقيم توجيه و اداره اصل حيات آنان را در اختيار دارد، به هر نحوي و به هر سرعتي كه بتواند بايد بدگماني و اتهام به ظلم و هر گونه انحرافي را كه مردم بر او وارد نموده‌اند بر طرف و برائت و بيگناهي خود را آشكار بسازد زيرا در صورتيكه زمامدار مورد بدگماني و اتهام قرار گرفت، ‌مردم نخست مديريت حيات اجتماعي خود را مختل تلقي خواهند كرد و سپس اصل حيات خود را متزلزل احساس خواهند كرد.» 5
سنت الهي بر اين جاري است كه هر كس در لباس خدمت قصد سويي نسبت به خلق خدا نداشته باشد نهايت كارش بر آشفتگي و از هم گسيختگي و انفصال از حق و خلق نخواهد بود و رحمت و بركت پروردگار را دريافت خواهد كرد.
از خداوند بزرگ توفيق خدمت و حسن عاقبت براي دولتمردان و مسئولاني كه كمر همت بر خدمتگزاري مردم بسته و عزم خويش را بر گره گشايي كار خلق جزم كرده‌اند مسألت دارد.

مدير مسئول

پي نوشت‌ها:
1- سايت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي
2- «بعثت، غدير، عاشورا، مهدي»، چاپ دفتر نشر فرهنگ اسلامي، سال 1356، صفحه 186 و 187 و 213 و 214
3- خبرگزاري ايسكانيوز، 9/12/1393
4- خبرگزاري ايرنا، 10/12/93
5- « حكمت اصول سياسي اسلام »، علامه بزرگوار محمد تقي جعفري، صفحه 260 و 261