یک منبع سعودی ادعا کرد جانشین ولیعهد عربستان از «خالد مشعل» خواسته است ۷۰۰ نیرو برای جنگ یمن در اختیار ریاض قرار بدهد که با تاکتیکهای حزبالله آموزش دیده باشند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «خالد مشعل» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس، آخر هفته گذشته به ریاض سفر کرد و برای اولین بار طی چند سال گذشته با شاه این کشور و دیگر مقامات بلندپایه دیدار کرد
این دیدار در نوع خود تحلیلهای متعددی از آغاز روابط جدید عربستان و حماس به دنبال داشت اما «جمال بن» فعال سیاسی عربستان در فضای مجازی که در دنیای عرب مشهور است، جزئیاتی از دیدار خالد مشعل با سلمان بن عبدالعزیز و بن سلمان فاش کرد.
«جمال بن» شنبه صبح در چند توئیت، ادعا کرد: خالد مشعل در این دیدار درخواست دریافت ماهانه 20 میلیون دلار را مطرح کرده و گفته که آن را برای هزینه دولتش در غزه میخواهد. رئیسدفتر ملک سلمان نیز پاسخ داده که این درخواست در دست بررسی است.
در این جلسه –طبق ادعای جمال بن- محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد و وزیر دفاع کنونی عربستان که فرماندهی جنگ علیه یمن را بر عهده دارد، از مشعل 700 نیروی رزمنده فلسطینی درخواست کرده که با تاکتیکهای حزبالله لبنان آموزش دیده باشند زیرا به اذعان او، اینها فقط قدرت رویارویی با حوثیها (رزمندگان جنبش انصارالله) را دارند
طبق این گزارش، مشعل به بن سلمان گفته است که خارج کردن 700 نیرو از غزه و انتقال آن به عربستان، نوعی خلأ در غزه ایجاد میکند که ممکن است گروههای دیگر وابسته به ایران آن را پُر کنند و در مقابل پیشنهاد کرده است که به جای انتقال نیرو از فلسطین به عربستان، نیروهای ارتش سعودی تحت آموزش تاکتیکهای حزبالله قرار بگیرند.
به ادعای این فعال عربستانی، مشعل گفته است که او فناوری نصب کمین کوهستانی که آن را زیر نظر حزبالله آموزش دیدهاند در اختیار دارد و آماده است که آن را در کوههای جنوبی عربستان (در مرز یمن) نصب کند تا حوثیها را گرفتار کند.
جمال بن با اشاره به پدیده فرار مکرر نظامیان عربستان پس از درگیری با رزمندگان انصارالله یمن، افزود: در مقابل، بن سلمان نیز همه این پیشنهادها را رد کرده و با بیان اینکه «من نیرویی میخواهم که فرار نکند»، گفته که «من رزمنده فلسطینی آماده میخواهم که حامل همه تاکتیکهای حزبالله باشد و آن را به مرز یمن بفرستم و شاید پس از آن به عدن (در جنوب یمن)».
طبق این ادعا، خالد مشعل در پایان جلسه، وعده داده که ظرف دو هفته به این درخواست پاسخ خواهد داد و در پایان وقتی موضوع فرار نظامیان عربستان از درگیریها با نیروهای یمنی بررسی شده، بن سلمان گفته است «من نیرویی میخواهم که فرار نکند».
در همین خصوص، روزنامه الکترونیکی «رأی الیوم» که از لندن بروزرسانی میشود، در سرمقاله روز شنبه (دیروز) به موضوع نزدیک شدن حماس به عربستان پرداخت.
رأی الیوم در تحلیلی موشکافانه از تغییر رویه حماس و عربستان در مقابل هم سخن گفت و در بخشی از آن نوشت: چارچوب اصلی برای این نزدیکی میان حماس و عربستان، تمایل ریاض برای ایجاد یک «محور سنی» فرقهای در مقابل نفوذ ایران در منطقه عربی است؛ نفوذی که پس از توافق هستهای ایران با غرب ممکن است افزایش یابد. این محور مورد نظر عربستان به یک پوشش فلسطینی نیاز دارد و اینجا گزینهای بهتر از حماس وجود ندارد
«خالد مشعل» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس ضمن دیدار با شاه عربستان سعودی، صبح امروز نماز عید فطر را در کنار وی اقامه کرد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از رویترز، یک منبع وابسته به حماس گفته که خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس که اکنون در ریاض به سر میبرد، با پادشاه عربستان سعودی دیدار کرد.
گزارشی درباره جزئیات این دیدار منتشر نشده است. این اولین دیدار خالد مشعل با بالاترین مقام سعودی طی چند سال اخیر محسوب میشود.
«خالد مشعل» رئیس دفتر سیاسی حماس چهارشنبه شب گذشته در سفری غیر منتظره وارد ریاض پایتخت عربستان شد و صبح امروز در کنار «ملک سلمان» نماز عید فطر را ادا کرد.
شبکه ماهوارهای «قدس» فلسطین گزارش داد که وی برای دیدار با مقامات عالیرتبه عربستان و با هدف بحث پیرامون چند مسأله مهم به ریاض رفته است.
در این سفر جند تن از دیگر اعضای دفتر سیاسی حماس از جمله «محمد نزال»، «صالح العاروری» و «موسی ابومرزوق» نیز خالد مشعل را همراهی میکردند.
یک منبع آگاه وابسته به حماس در این باره گفته که در این سفر 3 روزه 3 پرونده مهم مورد بحث و رایزنی قرار خواهد گرفت که اولین موضوع «بهبود روابط حماس با عربستان» است که اخیرا شاهد پیشرفتهای مثبتی بوده و عربستان در قبال اقدامات حماس به ویژه در نزدیکی مصر حالتی از رضایت دارد
یک وبگاه خبری در خلیج فارس به نقل از یکی از مقامات حماس، سه موضوع اصلی مورد بحث میان رئیس دفتر سیاسی حماس با مقامات عربستان را فاش کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، یکی از مقامات ارشد حماس به وبگاه خبری «الخلیج آنلاین» گفت «خالد مشعل»رئیس دفتر سیاسی حماس امشب (پنجشنبه) اولین دیدار خود با مقامات عربستان را پس از سفر دیروز خود به این کشور خواهد داشت.
این مقام آگاه وابسته به حماس افزود در این سفر 3 روزه 3 پرونده مهم مورد بحث و رایزنی قرار خواهد گرفت:
اولین موضوع «بهبود روابط حماس با عربستان» است که اخیرا شاهد پیشرفتهای مثبتی بوده و عربستان در قبال اقدامات حماس به ویژه در نزدیکی مصر حالتی از رضایت دارد.
موضوع دوم بازگرداندن دوباره نقش عربستان به عرصه فلسطین و ادامه تلاشهایی است که «جیمی کارتر» رئیسجمهور سابق عربستان در ماههای اخیر و در راستای نزدیک شدن دیدگاههای فتح و حماس آن را آغاز کرده است. همچنین تلاش برای امضای توافق «مکه 2» که به دلیل عدم اعتمادسازی و ادامه اختلافات داخلی نهائی نشد.
توافق یاد شده در سال 2007 با نظارت «عبدالله بن عبدالعزیز» پادشاه سابق عربستان میان فتح و حماس بسته شد و بر اساس آن توافق اختلافات میان فتح و حماس تمام و دولت وحدت ملی تشکیل شد اما این توافق فقط چندماه طول کشید.
اما موضوع آخر که مشعل با مقامات ریاض درباره آن بحث خواهد کرد آن است که رئیس دفتر سیاسی حماس ، مقامات عربستانی را در جریان تحولات و رایزنیهای اخیر مربوط به پرونده آتشبس که به صورت محرمانه و با واسطه خارجی برگزار شده، قرار خواهد داد.
مقام وابسته به حماس در پاسخ به این سوال که آیا مشعل با «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان هم دیدار دارد یا نه، گفت: این امر بعید نیست و به نتیجه دیدارهای مشعل با مقامات عربستان در خلال ساعات آینده بستگی دارد.
از سوی دیگر «اسماعیل الاشقر» یکی دیگر از اعضای ارشد حماس اعلام کرد که این سفر مشعل به عربستان آخرین آنها نخواهد بود.
یک روزنامه چاپ لندن در تحلیلی از سفر رئیس دفتر سیاسی حماس به عربستان، نوشت که خالد مشعل و عربستان، هر دو پس از مرگ شاه سابق عربستان به هم نزدیک شدهاند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «خالد مشعل» رئیس دفتر سیاسی آخر هفته گذشته (25 تیرماه) به عربستان سعودی سفر و با «سلمان بن عبدالعزیز» شاه این کشور دیدار کرد.
روزنامه «رأی الیوم» چاپ لندن در سرمقاله امروز شنبه به این موضوع پرداخت و نوشت: عربستان تغییر کرده و جنبش حماس نیز تغییر کرده است در همین چارچوب میتوان به سفر مشعل به عربستان و شکست حالتی از قطعی روابط دوجانبه میان آنها (حدود سه سال) اشاره کرد.
فوت «عبد الله بن عبدالعزیز» آغاز تغییر سیاست عربستان در قبال حماس
در ادامه گزارش مزبور آمده است: این تغییر سیاست عربستان از ماه ژانویه (بهمن ماه) که «عبدالله بن عبدالعزیز» پادشاه سابق این کشور درگذشت و سلمان برادرش به جای او نشست، آغاز گردید و این تغییرات در پیوستن عربستان به محور ترکی-قطری مخالف با محور مصری-اماراتی منعکس شد.
هنوز مشخص نیست که عربستان به مشعل و حماس چه چیزی خواهد داد. اما موضوع کاملا مشخص این است که اسلحه، موشک، کارشناسان نظامی و غیره در لیست کمکهای آینده نیست!
در زمان پادشاه سابق عربستان، ریاض به مصر، بحرین و امارات پیوست و علیه اخوان المسلمین مورد حمایت قطر با قرار دادن آن در لیست تروریسم اعلام جنگ کردند. این متحدان سپس «محمد مرسی» رئیسجمهور سابق مصر را برکنار و «عبدالفتاح السیسی» را به جای وی قرار دادند. همچنین، نزدیک به 20 هزار از رهبران و طرفداران اخوان و مرسی را به زندان انداختند و حدود 20 میلیارد دلار به السیسی برای کمک به اقتصاد مصر پرداخت کردند.
جنبش حماس نیز تغییر کرد و مسئولان آن از مذاکرات غیرمستقیم با اسرائیل برای شکست محاصره غزه و رسیدن به یک آتشبس 10 ساله در قبال بازسازی غزه و ایجاد یک گذرگاه آبی سخن گفتند. به بیان دیگر حماس به ایدئولوژی و سیاست محور (موسوم به) اعتدال با رهبری عربستان سعودی (و مورد حمایت آمریکا) که تمایل بیشتری به آتشبس و کم شدن از اقدامات مقاومتی علیه رژیم اشغالگر اسرائیل دارد، نزدیک شد.
تمایل ریاض برای تشکیل محوری علیه ایران، علت اصلی در آغوش گرفتن حماس
در ادامه این گزارش آمده است: چارچوب اصلی برای این نزدیکی میان حماس و عربستان، تمایل ریاض برای ایجاد یک «محور سنی» فرقهای در مقابل نفوذ ایران در منطقه عربی بود؛ نفوذی که پس از توافق هستهای ایران با غرب ممکن است افزایش یابد. این محور مورد نظر عربستان به یک پوشش فلسطینی نیاز دارد و اینجا گزینهای بهتر از حماس وجود ندارد. در اینجا نباید فراموش کنیم که مشعل از دوحه عازم ریاض شد، دوحهای که اکنون (پس از حل اختلافات) نزدیکترین کشور خلیج (فارس) به عربستان محسوب میشود. قطر نقش بسیاری در نزدیکی دوباره حماس و ریاض بازی کرد و حماس را از لیست تروریسم به لیست متحدان وارد کرد یا لااقل از لیست دشمنان خارج نمود.
اما هنوز مشخص نیست که عربستان به مشعل و حماس چه چیزی خواهد داد. موضوع کاملا مشخص این است که اسلحه، موشک، کارشناسان نظامی و غیره در بین کمکهای آینده نیست و چه بسا پول و اموال بسیار، همان کمک ریاض باشد. اما سوال این است که این پولها چگونه میخواهد به نوار غزه برسد اگر روابط عربستان و مصر به تنش وارد شود. نشانههای بسیاری از این موضوع (تنش در روابط مصر و عربستان) آشکار شده از جمله اینکه مصر [بر خلاف عربستان و متحدان عربش] بسیار گرم از توافق هستهای ایران و غرب استقبال کرد.
بدعهدی خالد مشعل
جنبش حماس در سال 2012 دفتر خود را از دمشق به دوحه منتقل کرد و به شکلی غیرمستقیم گفت که تصمیم دارد به محور سُنی ملحق شود؛ اکنون نیز تلاش این جنبش برای گسترش روابط با عربستان از همین رویکرد ناشی میشود و حماس با این حرکت، کل یا بیشتر خطوط ارتباط خود با ایران یا آنچه از آن باقی مانده بود، قطع میکند، ایرانی که در طول سالیان دراز سلاح و پول بسیاری به حماس داده آنهم در زمانی که (حکام) اهل سنت و حکومتهایشان از این جنبش دست کشیده بودند.
شکی نیست که خفقان مصری که بر گلوی حماس فشار وارد میکند نقش بزرگی در سوق دادن این جنبش به سمت «برگه فرقهای» داشته است. دیگر اینکه هر حمایت مالی سعودی بدون شرط نخواهد بود؛ جز اینکه رهبران عربستان تصمیم گرفته باشنند مقاومت را در آغوش بگیرند و جای ایران را بگیرند و آن را به سلاح برای دفاع از خودش و انجام عملیات علیه اسرائیل مجهز نمایند اما در افق این مسئله، هیچ نشانهای در این چارچوب دیده نمیشود.
سفر مشعل به عربستان و استقبال شاه سلمان و ولی عهد و جانشین ولیعهد-وزیر دفاع، از او تحولی مهم در روابط دوجانبه آنها را نشان میدهد . تمام دیدارهای قبلی مشعل در عربستان محدود به دیدار با «سعود الفیصل» وزیر خارجه سابق یا رهبران امنیتی محدود بود اما اکنون استقبال شاه از او بدان معناست که با مشعل مانند رئیس یک دولت برخورد شده مانند تعامل رهبران عربستان با «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و «یاسر عرفات» رئیس سابق این تشکیلات و این موضوع دارای معانی بسیاری است که (در اینجا) نباید از آن چشمپوشی کرد.
درخواست خالد مشعل از ملک سلمان
برخی رسانه ای مصری اعلام کردند خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس در سفر اخیر خود به ریاض از پادشاه عربستان خواسته است از اجرای حکم اعدام محمد مرسی رئیس جمهور سابق و برکنار شده این کشور جلوگیری کند.
روزنامه الوطن مصر در گزارشی اعلام کرد خالد مشعل در دیدار با ملک سلمان بن عبد العزیز پادشاه عربستان از وی خواسته است عبد الفتاح السیسی رئیس جمهور مصر را برای توقف احکام اعدام رهبران گروه اخوان المسلمین از جمله محمد مرسی تحت فشار بگذارد و از اعدام این افراد جلوگیری کند .
روزنامه الوطن به نقل از منابع نزدیک به اخوان المسلمین نوشت ، خالد مشعل در دیدار با ملک سلمان گفت اعدام رهبران اخوان تهدیدی بزرگ و خطرناک برای کشورهای عربی و حوزه خلیج فارس خواهد بود چون اجرای این احکام به رشد فزاینده
جریان های تکفیری و در صدر آن گروه تکفیری -صهیونیستی داعش منجر خواهد شد .
مشعل خطاب به ملک سلمان افزود با توجه به این تهدید ها ، لازم است ریاض اقدام فوری برای توقف سناریو اعدام رهبران گروه اخوان المسلمین انجام دهد .
به گزارش خبرگزاری معا از بیت لحم ، روزنامه الوطن در این گزارش افزود خالد مشعل همچنین از ملک سلمان خواسته است برای حل بحران کنونی بین نظام حاکم مصر و گروه اخوان المسلمین میانجی گری و طرفین را متقاعد سازد اختلاف هایشان از طریق گفتگو و با نظارت مستقیم ریاض حل کنند .
مشعل گفت میانجی گری عربستان برای حل سیاسی بحران فعلی میان نظام مصر و گروه اخوان المسلمین ، می تواند گامی بزرگ برای مقابله با گروههای مسلح و تروریستی در این کشور باشد .
به نوشته روزنامه الوطن ، هیئت حماس همچنین از عربستان خواسته است مصر را برای بازگشایی گذرگاه مرزی رفح با هدف ارسال انواع کالاها به نوار غزه و تردد افراد از دو سوی این گذرگاه تحت فشار قرار دهد .
این روزنامه مصری افزود هیئت حماس به ریاست خالد مشعل با ملک سلمان همچنین درباره راههای مقابله با گسترش نفوذ شیعه در منطقه و مقابله با حضور قدرتمند ایران در یمن و عراق گفتگو کرد .
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 23,نوامبر,2024