زمان : 14 Esfand 1392 - 19:08
شناسه : 84672
بازدید : 2547
 گزارش برگزاري همايش  14  يزد شناسي با موضوع  "پيشينه ورزش و بازي در يزد" گزارش برگزاري همايش 14 يزد شناسي با موضوع "پيشينه ورزش و بازي در يزد"

به همت مركز اسناد و كتابخانه ملي استان يزد و با همكاري اداره كل ورزش و جوانان چهاردهمين همايش از سلسله همايش هاي يزدشناسي با موضوع" پيشينه ورزش و بازي در يزد " با حضور نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان اجرایی و ورزشی و پیشکسوتان ورزش برگزار گردید .

  در چهاردهمين همايش يزدشناسي، پيشينه ورزش و بازي در يزد از زبان پيشكسوتان ورزشي استان و با حضور نماینده مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی، مشاورين استاندار،  جمعی از مسئولان اجرایی و ورزشی و پیشکسوتان رشته های مختلف ورزشی و روسا ، دبیران و نایب رئیسان هیئت های ورزشی، فرهيختگان و علاقمندان به تاريخ يزد در تالار فرهنگ مورد بررسي قرار گرفت.

  در ابتداي اين مراسم و پس از پخش كليپ سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، مدير اين سازمان در استان به بيان اهداف برگزاري همايش هاي يزد شناسي و تبيين موضوع همايش چهاردهم پرداخت و گفت: سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان براي پر كردن خلاء تاريخ مكتوب و شفاهي استان از سال گذشته برگزاري سلسله نشست هاي يزد شناسي را شروع و با همكاري ادارات مرتبط و حضور فرهيختگان استان مهمترين ويژگي هاي يزد را در سه محور مباحث تمدني، مباحث فرهنگي و مفاخر و مشاهير بررسي كرده است.

محمد رضا ملك ثابت يكي از اهداف اين نشست ها را احياي ويژگي هاي ارزنده يزد به عنوان شهري كه فضائل بسياري در آن نهفته و هميشه به نيكنامي شهره بوده است بيان كرد و افزود:

يزد همواره در طول تاريخ با تعقل و تدين اداره مي شده است و معمولاً از حاكماني با تدبير بهره مند بوده و به همين دليل هيچگاه محل تاخت و تاز اقوام مهاجم چون مغولان نبوده است.

مدير اسناد و كتابخانه ملي استان يزد اظهار اميدواري كرد كه در دولت تدبير و اميد، يزد به عنوان يكي از الگوهاي عملي مديريت بر اساس اقتصاد مقاومتي و همراه با سخت كوشي و تدبير در سطح كشور معرفي شود و از توانمندي يزدي ها براي كادر سازي و مديريت هاي كلان استفاده گردد.

نماينده اسبق استاندار در توسعه ورزش استان، خصوصيت بارز ورزشكاران يزدي را جوانمردي، دينداري، تواضع، فروتني و پرهيز از تملق و رياكاري عنوان كرد و گفت:

هر چند ممكن است بعضي از اين ويژگي ها در بعضي از ورزشكاران كمرنگ جلوه كند، اما در عوض ما با رويش هاي جديدي از بصيرت و مردمي بودن ورزشكارانمان مواجه هستيم كه نمونه هاي آن در طول تاريخ كمتر مشاهده شده است.وي در اين ارتباط به مصاديقي از ورزشكاران يزدي داراي مقام كشوري اشاره كرد كه در زمان حمله دشمنان بعثي به خاك ايران اسلامي، رفتن به ميدان دفاع از ناموس ملت را به رفتن به مسابقات خارج از كشور ترجيح دادند و يا داور بين المللي يزد كه از داوري يكي از مسابقات جهاني به دليل حضور ورزشكاري از رژيم صيهونيستي انصراف داد.

ملك ثابت ضمن يادكرد بازي هاي قديمي كه در همه فصل هاي سال و گاهي به تفكيك گروههاي سني انجام مي شد از فراموشي آنها اظهار تأسف نمود. وي گفت: بازي هاي بومي و محلي  از نمادهاي فرهنگي يزد بوده و نقش مؤثري در خلاقيت و توانبخشي مردمان اين ديار داشته است.

عضو هيأت علمي دانشگاه ادامه داد: يزدي هايي كه همواره و در طول تاريخ به تدبير و كياست در كنار قنوت و قناعت شهره بوده اند و هميشه از داشته هاي كم خود بهره هاي پر برده اند از اوقات فراغت نيز به بهترين نحو استفاده مي كردند. وي گفت: شركت در مجالس و محافل مذهبي براي كسب ثواب و تربيت نفس، و انجام بازي هاي بومي و محلي براي كسب شادي و نشاط و تربيت جسم از جمله راه هاي مفيد براي پركردن اوقات فراغت بود. ملك ثابت با انتقاد از عوارض نامطلوب زندگي مدرن گفت: اغلب مردم اوقات فراغت را تنها با فيلم هاي تلويزيوني و بازي هاي رايانه اي طي مي كنند و از اين رو گاهي سطح اخلاق عمومي و تقيد به امور ديني كاهش مي يابد يا كم تحركي و... آسيب هاي جدي به سلامت جسمي مردمان وارد مي كند. وي در پايان اظهار اميدواري كرد با حضور پيشكسوتان و صاحب نظران يكبار ديگر يادهاي نيك گذشته تجديد و با همفكري اهل فن و فضل، براي احياي اين ارزشها چاره انديشي شود.

مدير سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان همچنين از ورزشكاران پيشكسوت و مدال آور استان و فرزندان و نوادگان آنها دعوت كرد با حضور در بخش آرشيو شفاهي سازمان براي انجام مصاحبه و نيز با در اختيار گذاردن اسناد ورزشي خود به ماندگاري اين افتخارات براي نسل هاي بعدي كمك كنند.

 

مدير كل ورزش وجوانان استان از ديگر سخنرانان اين همايش بود. عباس دهقان از اقدام ارزنده سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان در معرفي پيشينه ورزش يزد تقدير كرد و گفت:پيشينه قهرماني ها و پهلواني هاي ورزشكاران نامدار يزدي خلائي بود كه بايد بيان مي شد.

وي در ادامه از سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان درخواست كرد تا با همكاري اداره كل ورزش و جوانان و پتانسيل اين سازمان دايره المعارف مفاخر ورزش و سند ورزش استان تهيه و تدوين شود و در اختيار جامعه ورزشي استان قرار گيرد.

وي گفت:

مي توانيم با همكاري سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان موزه ورزش را با تصاوير و اسناد قهرماني تك تك ورزشكاران يزدي در اداره كل ورزش و جوانان ايجاد كنيم و در اين زمينه نيازمند همكاري صميمانه شما ورزشكاران هستيم.

مدير كل ورزش و جوانان استان از تعصب و دلسوزي در ورزش استان به عنوان علت اصلي پيشرفت ياد كرد.

سخنران ديگر اين همايش آقاي سيد حسين قوام الديني از پيشكسوتان ورزش استان و از خبرنگاران ورزشي دهه چهل و پنجاه بود كه ضمن نقل چندين خاطره از ورزش استان در گذشته؛  مردانگي، عدم توجه ورزشكاران به ماديات، كشتي پهلواني و قهرماني و مردمي بودن روساي هيئات ورزشي را از ويژگيهاي ورزشكاران بيان كرد و برنامه ريزي اداره ورزش براي حفظ اين روحيات را ضروري دانست.

آقاي دكتر صادقيان به عنوان سخنران علمي اين همايش از پيشكسوتان و حاضرين در همايش به عنوان متوليان تربيت نسل جديد ياد كرد و افزود:

تربيت بدني و ورزش با واسطه قراردادن بدن بچه ها، بچه ها را تربيت ميكند و شما جمع حاضر متوليان تربيت نسل جديد هستيد.

اين استاد تربيت بدني دانشگاه در ادامه ضمن برشمردن فوايد علمي ورزش و بازي به اين موضوع اشاره كرد كه يزد را با مفاخر آن مي شناسند و تعصب، تدين و تعقل سه ركن اصلي در ورزش استان است.

وي گفت:

شايسته  است كه ورزشكاران استان به عنوان سند ورزش استان شناسنامه دار شوند و كار جامعي بين اداره كل ورزش و جوانان و سازمان اسناد و كتابخانه ملي براي شناسنامه دار كردن ورزشكاران پيشكسوت انجام شود.

وي ادامه داد:

از شما ورزشكاران كه مخزن اسرار ورزش استان هستيد انتظار است كه با بخش تاريخ شفاهي و بخش اسناد سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان همكاري نمائيد و با همت خودتان خاطرات و سوابق به همراه اسناد و عكس هايتان در اين سازمان ثبت و ضبط شود.

احمد نارگوني به عنوان پيشكسوت ورزش استان در ادامه گفت:انتظار از عرصه ورزش استان فقط عرصه برد و باخت نيست، بلكه انتظار آن است كه تدبيري انديشيده شود تا جوانمردي و مردانگي با ورزش عجين شود.

وي ادامه داد:رمز ماندگاري قهرمانان گذشته در گرو رفتار، كردار و منش بزرگوارانه ايشان بود كه اين ويژگيها باعث ماندگاري ورزشكار در قلوب مردم مي شد.

ايشان افزودند:ورزش و ورزشكار موقعي مورد احترام و عنايت هستند كه علاوه بر قهرماني  و نام آوري داراي ابعاد جوانمردي و مردانگي هم باشند و از مقامات مسئول در ورزش كشور و استان اين انتظار است تا جوانمردي با ورزش عجين شود و اين همان ورزشي مي شود كه تختي ها از دل آن بيرون مي آيند.

اين پيشكسوت ورزش استان از فوتبال به عنوان يك پديده اجتماعي ياد كرد و افزود:

امروز فوتبال در دنيا مخاطبين خاص خود را دارد و همه طبقات به آن علاقمند هستند و به همين دليل در سبد كالاي خانواده ها جا گرفته است.

نارگوني در مقايسه فوتبال گذشته و امروز اشاره كرد:

آن زمان فوتبال گوي بازي بود و امروز صنعت و فرهنگ است، پس بر مسئولين فرض و انتظار است تا پيش از گذشته به فوتبال به عنوان يك سياست كلان در دولت ها توجه و سرمايه گذاري شود، چرا كه سرمايه گذاري در اين راه از ناهنجاري هاي جامعه مي كاهد.

علي اكبر ذاكريان از ديگر پيشكوستان ورزش استان در اين همايش گفت:

با توجه به نقش و اهميت ورزش در سلامت جسم و جان، مسئولين استان بايد به اين مهم توجه ويژه اي داشته باشند و چنانچه در اين راه سرمايه گذاري نشود نميتوان از جوان امروز توقع داشت.

ذاكريان در بيان ويژگيهاي ورزش در گذشته افزود:

در گذشته مربيان ورزشي ما بدون هيچ چشم داشت مادي و فقط با عشق به ورزش و تربيت جوانان در اين راه تلاش مي كردند و روساي هيئات ورزشي حتي از جيب خودشان خرج مي كردند و اين موفقيت ها در سايه پشتكار ايشان بود.

وي در پايان ضمن تشكر از دست اندركاران برگزاري اين همايش ادامه داد:

برگزاري اين همايش توسط مركز اسناد و كتابخانه ملي استان، اميدواري و دلگرمي پيشكسوتان ورزش را به دنبال داشت.

كاظم بهجت از مسئولين اسبق ورزش استان و از پيشكسوتان ورزش آخرين سخنران اين همايش بود كه گفت:

رمز ماندگاري ورزش ما در گذشته جوانمردي بود و بايد ديرينه ورزش استان را در لابلاي مناره ها و خشت هاي قديمي واكاوي كرد.

مسئول اسبق هيئت ورزشهاي همگاني استان افزود:

پيشينه ورزش هاي بومي محلي ما در گذشته بر اساس نيازي بوده است كه مردم احساس مي كردند.

وي ضمن بر شمردن نمونه هايي از بازي هاي قديمي و يادكردن از مرحوم كلاهي و ملك محمدي كه از گردآوردندگان ورزش هاي بومي محلي استان بوده اند ادامه داد:

در اين ورزش ها كه بررسي مي كنيم به اين نتيجه مي رسيم كه 40 نوع بازي بومي محلي يزد در هر شهر ريشه در رفتاري، اخلاق و جغرافياي هر منطقه داشته است مانند كمربند بازي در ابركوه و چوگان بازي در يزد

وي گفت:امروز رفتار،  فرهنگ و آداب و رسوم  شهر ما عوض شده است و افزايش برخي بيماريها به همين خاطر است.

بهجت ضمن گرامي داشت ياد و خاطره مرحوم مهرآوران و آيتي زاده به عنوان پايه گذاران ورزش همگاني و باستاني در استان خاطرنشان كرد:

توسعه ورزش همگاني يك مقوله فرهنگي است كه بايد همه مقامات و مسئولين در فرهنگ سازي آن سهيم باشند.

همچنين در اين همايش كه جمعي از مديران ادارات و مشاورين استاندار(ورزش-فرهنگي-سلامت-ارتباطات) نيز حضور داشتند نماينده مردم يزد و اشكذر در مجلس شوراي اسلامي به ايراد سخن پرداخت.

صالح جوكار برگزاري اين همايش كم نظير را كه براي تقدير از زحمات چهره هاي ماندگار ورزش استان برگزار شده است را ارزنده و قابل تقدير دانست.

عضو كميسيون امنيت ملي مجلس اشاره كرد:

ورزش امروز ما مديون زحمات شما است و از ويژگيهاي بسيار شاخص شما جمع حاضر كه از پيشكسوتان ورزش استان هستيد؛ منش پهلواني ، اهل ادب بودن و عجين شدن ورزش قديم با شعر و ادب است.

وي افزود:ماهيت ورزش، تربيت جسم و روح است و دست ضعيفان را گرفتن از اخلاق پهلواني است.

جوكار ادامه داد: يكي از پيشنهادات من از گذشته تا كنون تشكيل شوراي عالي ورزش در استان بوده است كه به ورزش به صورت علمي و با همكاري همه دستگاه ها توجه شود و اين شورا در استان هر چه زودتر بايد تشكيل شود.

درپايان اين همايش براي اولين بار به طور يكجا از روساي هيآت ورزش استان و مدال آوران و چهره هاي ماندگار اين عرصه با اهداء لوح تقدير و جوائزي تقدير شد.

گفتني است در حاشيه اين همايش به همت كارشناسان سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان، نمايشگاهي از اسناد و تصاوير تاريخي مربوط به ورزش يزد برپا شده بود.

همچنين صدا و سيماي مركز يزد علاوه بر تهيه خبر و گزارش با تهيه برنامه هاي توليدي براي بخش هاي مختلف تلويزيون و راديو، از حضور پيشكسوتان و ورزشكاران مدال اور استان براي مصاحبه استفاده شاياني نمود كه جاي تشكر دارد.

ضمناً به بركت اين همايش با تعدادي از ورزشكاران قديمي استان مصاحبه شد و بر اساس يك ليست 60 نفره قرار است به زودي با ورزشكاران كهن كسوت و صاحب مقام معرفي شده توسط هيآت ورزشي استان مصاحبه هاي جداگانه در بخش تاريخ شفاهي سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان به عمل آيد.