زمان : 02 Azar 1386 - 23:59
شناسه : 8259
بازدید : 3644
شيرزاد در يزد :متاسفانه در زمينه موضوع هسته اي جامعه ما دچار فقر اطلاعاتي شديدي است شيرزاد در يزد :متاسفانه در زمينه موضوع هسته اي جامعه ما دچار فقر اطلاعاتي شديدي است

جلسه شاخه جوانان مشاركت بعد از تلاوت آياتي از قران كريم با صحبتهاي سالياني شروع شد 

وي  با اشاره به اينكه موضوع پرونده هسته اي مهمترين موضوع كشور است گفت :با تو جه به همين اهميت جبهه مشاركت هم پرونده هسته اي را مد نظر قرار داده و در اين مورد نظرات خود را اعلام نموده است .


دكتر شيرزاد گفت : من هر موقع به يزد مي ايم ياد مرحوم حميديا مي افتم .

به گزارش خبر نگار يزدفردا دكتر شيرزاد سخنراني خود را چنين آغاز نمود :متاسفانه در زمينه موضوع هسته اي جامعه ما دچار فقر اطلاعاتي شديدي است
ما در شرايطي با اين مسئله اشنا شديم كه كشور در معرض تهديد بوده و نوعي جنبش ملي و يا به نظر من تبليغاتي راه افتاده بود و همين باعث شد تا شرايط براي شناخت واقع بينانه نسبت به ابعاد اين فن اوري و مسائل پيرامون اين فن اوري فراهم نشود

در كشور هائي كه فن او.ري در انها رشد پيدا كرده و موضوع جامعه شده بحث چند دهه سابقه داشته و از دهه شصت اين بحث در اروپا سابقه دارد همانطور كه مطلعيد در اواخر جنگ جهاني دوم دو بمب هسته اي در ژاپن منفجر شد و پيامد آن ، بشر متوجه شد كه سلاح هسته اي يك تهديد مرگباري است و البته در كنار سلاحههاي هسته اي كاربرد هاي ديگري هم مطرح بوده وهميشه اين بحث در كشور هاي داراي فن اوري زنده بوده است .
جنبش سبز ها در المان و فرانسه و ايتاليا سالهاست در حال فعاليت هستند نه تنها در مورد سلاحهاي هسته اي بلكه با كار برد هاي ديگري كه خطر هاي زيست محيطي دارد

اما بحثي كه در سطح محافل روشنفكري و در سطح محافل علمي همه كشور هاي پيشرفته بحث روز است در كشور ما هيچ جايگاهي ندارد .حكومت جهت گيري حاد با اين مسئله دارد .بنده اگر بخواهم در مورد اين مسئله صحبت كنم با نظرات حكومت مشكل پيدا خواهم كرد هر چند كه بحث علمي است .اين يك وقدمه است كه اطلاعات جامعه بسيار پائين است و ديد جامعه تحت تاثير تبليغات يك سويه قرار گرفته است .
من پيش بيني مي كنم به دليل همين تبليغات يك سويه كه شده ، و دولت نگذاشته مردم با تمام زمينه هاي اين قصه آشنا شوند .روزي كه ناچار بشوند يك ذره كوتاه بيايند وبا همين تبليغات خود ساخته خود با مشكل روبرو خواهند شد و درست همان وضعيتي كه زمان جنگ هم داشته ايم و در اواسط جنگ چهار نعل تازانديم و شعار جنگ داديم وزمينه اي براي صلح جا نگذاشتيم
.

ما هم از اول نصيحت كرديم كه اينجور كه تخته گاز مي رويد نفستان مي برد وسط كار .

در قضيه هسته اي هم همينطور شده يكي دوسال پيش ما را صدا زدند و كفتند :يك كمي كوتاه بيائيد و من گفتم شما كم مياريد و من به عنوان يك متخصص مطمئنم و بگذاريد چند نظر مطرح شود

اما يك سئوال :فن اوري هسته اي داراي چه ابعاد و كاربردي است
سه نوع كاربرد هست
يكي سلاح هسته اي
دوم :برق
سوم هم مسائل ديگر مثل باستانشناسي و كاربرد هاي متنوع ديگر صنعت كشاورزي و باستانشناسي است

دو روش اول يك مفداري به هم نزديك است و بسياري از مهارتها مشابه است به طور مثال سانتريفوژ كه ساخته مي شود براي غني كردن اورانيوم .


اگر اورانيوم را تا چهار درصد غني كنند براي نيرو گاهها بدرد مي خورد و اگر اين كار را تكرار كنند به صدردرصد نزديك مي شوند و مي توانند در سلاح هسته اي به كار برند


ابزاري كه به كار گرفته مي شود تقريبا مشابه است و براي همين حساسيت ويژه اي دارد در سطح جهان نسبت به مسئله غني سازي به بخشي از غني سازي كه فقط شامل نيروگاهها نمي شود و معروف است به كاربرد هاي دوگانه .
بخش سوم كاملا جداست از ان دوبخش ديگر اصولا عنصر اورانيوم خيلي نقش كليدي ندارد در بخش صنعت و پزشكي انرژي هسته اي ،يكي از مسائلي كه واقعا عذاب اور است اين است كه تبليغات مي كنند كه اگرپا به عرصه اين فن اوري بگذاريم اونوقت در صنعت و كشاورزي و پزشكي خيلي پيشرفت خواهيم كرد .


نكته اين است اين قسمت از فن اوري هسته اي مربوط مي شود به توليد راديو ايزو توپها يعني موادي كه قعال هستند از لحاظ هسته اي بهشون مي گيم مواد پرتو زا و موادي كه پرتو زائي ندارند بهشون مي گيم راديو ايزو توپها و توليد راديو ايزو توپها امري است عادي و قديمي است در ايران همان راكتوري كه در انتهاي خيابان امير اباد است از سي سال پيش فعال است و براي ما توليد مي كند و اصولا قابل خريد هم هست و مي توان وارد كرد و البته با نظارت كه براي ايمني كار است .

ما براي پيشرفت در بخش هاي مهم تكنولو.ژي هسته اي بخواهيم پيشرفت كنيم نيازي به عني سازي نداريم البته طرح عني سازي هم كه راه بيندازيم در اين زمينه كاري براي ما نخواهد كرد و در نظنز ايزوتوپ توليد نمي شود .در نظنز اورانيوم عني شده تهيه مي شود كه مي توان براي نيروگاه و يا كارهاي ديگر استفاده كرد .


چشمه اوليه كه مي تواند عناصر ديگر را فعال كند اورانيوم عني شده است ولي مفادير بسيار ناچيز است و براي

ظرفيت قدرت راكتور رانرژي اتمي ده مگاوات است ولي يك راكتور هسته اي مثلا حدود چهارصد مگاوات و پانصد مگاوات و اوني كه الان در بوشهر در دست ساخت 1200 مگاوات است و راكتور ده مگاوات اينقدر قدرت دارد كه مي تونه تا ده و بيست سال ديگر راديو ايزو توپ توليد كند .

و بحثهائي كه پا گذاشتن ما به عرصه فن اوري ،يعني پيشرفت در پزشكي پيشرفت در مهندسي كشاورزي و غيره يك دروغ بيش نيست .
در زمينه توليد انرژي چند بحث است

ايا منابع انرژي هسته لايزال است كه هرگز اينطور نيست و فنا پذير است و طول عمر محدود دارد .

و نكته دوم و دروغ بزرگي كه به مردم گفته مي شود اين است كه مي گويند نفت تمام مي شود انرژي هسته اي هم تمام مي شود و محدود است .

و هيچوقت نمي توان تصور كرد كه انرژي فسيلي محدود و انرژي هسته اي مي تواند جايگزين شود .


منابع انرژي ارزشمند و تمام شدني است و بايد با برنامه ريزي استفاده كرد
فرض بگيريم انرژي فسيلي محدود و انرژي اتمي مي تواند بخشي از انم را تامين كند .اما ما در ايران منابع عظيمي داريم و بطور مثال ما مي توانيم عمر چاههاي گاز خود را چند برابر كنيم و قطعا اگر بخواهيم به عنوان يك كشور صاحب نفت درست از ان استفاده كنيم بايد بالاترين تكنولوژي را داشته باشيم .
نظام مصرف انرژي در ايران يك نظام مريض است و كشوري كه اينطور منابع خود را نابود مي كند حق ندارد بگويد من جهت تامين انرژي نياز به انرژي هسته اي دارم .

ذخاير انرژي هسته اي محدود است البته يكي از داغ ترين بحث هاي علمي دنيا تامين انرژي هست .

جوش هسته اي تكنولوژي است كه دنيا به دنبال ان هستند و ربطي به انرژي هسته اي ندارد و يك زماني روي ان كار مي شد و الان تعطيل شده است و توجيه علمي ندارد .

البته در دنياي امروز نگاه به ذخاير تجديد پذير است و منابع انرژي تجيديد پذير مثل خورشيد و باد و.. داريم كه هميشه مي توان از ان استفاده نمود .

و در كشور ما انرژي خورشيدي مي تواند موفق باشد با توجه به تابش خوب خورشيد در كشور ما . و ما صدها كار ناكرده داريم و چسبيده ايم به يك كار خاص .

ما فقط در بحث مهندسي ساختمان مي توان از به هدر رفتن انرژي جلوگيري كرد و كشوري كه با نفت اينگونه برخورد مي كند چه جايگاهي دارد كه به بهانه تمام شدن ان به دنبال انرژي هسته اي باشيم


و سئوال ديگر اين است كه ايا انرژي هسته اي انرژي تميز است و عاري از هرگونه الودگي است .اورانيوم اخرين عنصر سنگين موجود مي باشد و بالاترين طول عمر را دارد .


وقتي اورانيوم را در نيروگاه استفاده مي كنند عنصري به نام پلو تو نيوم توليد مي شود .ماده اي كه در طبيعت نيست و نيمه عمرش ده هزار سال است و وحشتناك ترين عنصر براي انسان است .يك زماني حدود ده هزار سال اين ماده خطرناك را توليد مي كند .
و جنبشهاي مخالف مي كويند بشر ماده اي را توليد مي كند كه بايد ده هزار سال از ان محافظت كند تا به بشر ضرر نرساند .و يك ميلي گرم ان براي الودگي يك منبع اب شهر بزرگ كافي است .

بعضي بحث بشري لست و نمي توان بي تفاوت بود و اين ها در روي كره زمين دارد درست مي شود و نمي توان به سرنوشت زمين بي تفاوت بود و ما متاسفانه بايد سرگرم مسائل حاشيه اي باشيم .

نكته بسيار مهم اين است كه بحث ضايعات هسته اي يك معظل حل نشدني است و مردم ايتاليا راي دادند كه نيروگاهها را جمع كنيد .

من با تكنولوژي صلح اميز هسته اي مشكل دارم و مردم حق دارند بدانند و بعد بگويند انرژي هسته اي حق مسلم ماست .

ما داريم روي چيزي دست مي گذاريم كه نمي دانيم چيست و مي شد مملكت را به سمتي نبرد كه يك قانون براي ما بنويسند و ما را از انرژي هسته اي محروم كنند .

مي شد يك مسيري را در پيش گرفت كه اين قانون براي ما نوشته نشود .

نكته ديگر بحث اين است كه براي ايران انرژي هسته اي يك مزيت است يا نه ؟

يك صنعت براي كشور در دو جهت مي تواند توجيه پذير باشد
1 ما فن اوري و نيروي انساني اون را داشته باشيم .
2-منابع اوليه اون را داشته باشيم

و اگر اين دو ايتم را نداشته باشيم اين صنعت توجيه پذير نخواهد بود .

در بحث هسته اي هيچكدام از اين دو دليل را نداريم نه نيروي انساني ماهر داريم و نه مواد اوله ان را .
كليدي ترين اين است كه ما مواد اوله يعني اورانيم را نداريم اورانيوم شناخته شده در ايران نشان مي دهد يك معدن ساغند است با حدود هشتصد تن و يك معدن در بندر عباس است كه حدود ششصد تن ذخيره دارد .

هزار و چهارصد تن كيك زرد مي توان توليد كرد در حالي كه استراليتا حدود يك ميليون تن وكانادا حدود ششصد ميليون تن است و در جدول ايران جايگاهيس ندارد و عمده ذخاير در نزديكي قطب شمال مي باشد و معدني كع فعلا فعال است ساغند يزد است كه روي اين معدن با همكاري چيني ها دو چاه زده شده با عمق چهارصد متر و در عمق خيلي پائين و هزينه تمام شده خيلي بالاست و چند برابر قيمت جهاني است .

اورانيوم از اين عمق خارج كردن امتياز نيست و توان استخراج ما هنوز معلوم نيست به علت نداشتن فن اوري است و نيروگاه بوشهذ سالي سي و پنج تن اورانيوم عني شده مي خواهد .و يك چيزي حدود ده سال مي تواند نيروگاه بوشهر را تغذيه كند .

معدن بندر عباس هنوز كار جدي انجام نگرفته است و مثل اين مي ماند كه در كوير يك چاه زد به عمق 1000متر و اب بيرون اورد و فضاي سبز درست نمود .


برق كشور حدود چهل هزار مگا وات است و نيروگاه فقط دو درصد از برق ايران را تامين خواهد كرد .

اين نيروگاه بعد از چهل سال قرار است هزار مگا وات برق توليد كند يعني دو درصد از برق كشور .

گاهي گفته مي شود به ما سوخت نمي دهند پس ما بايد سوخت خودمان توليد كنيم .پس ما مي خواهيم كارخانه غني سازي يراي توليد چه مي سازيم اگر سوخت به ما نمي دهند مواد اوليه خواهند داد ؟

ما نمي توانيم بدون همكاري دنيا وارد يك فن اوري شويم كه در دست ديگران است و ما بايد نوع رابطه امان را با ديگران درست كنيم و در زمان شاه ارتباط با دنيا خوب بود و توجيه هم داشت .

ما اگر فن اوري داشتيم براي چه با روسها مشكل داريم ترديدي نيست چون ما فن اوري نداريم و ساده هم نيست

انچنان در تبليغات در تلويزيون فن اوري را ساده جلوه مي دهند كه مثل اب خوردن است .


ما اگر در خودرو سازي مدعي هستيم زماني است كه در بازار حرف براي گفتن داريم .

ايا واقعا مي توانيم فن اوري را در بازار اقتصاد عرضه كرد .
گفته مي شود كه ما مي دانيم اقتصادي نيست ولي از نظر تحقيقاتي براي ما مهم است يك مقاله علمي بگويند كه ما ارائه داده باشيم و به اين پروژه مرتبط باشد و پروژه نطنز باعث شده باشد كه ما نتيجه گرفته باشيم .

نه اثري بر روي پژوهش كشور داشته و نه يك وات برق توليد شده ،فقط شعار و تبليغات سياسي بوده است .

اقاي احمدي نژاد گفتند كه ما اگر بتوانيم ده سال جلو خواهيم افتاد و سئوال ما اين است كه چند سال ديگر نتيجه خواهد داد و الان ما نتيجه تحريم ها را داريم مي بينيم و متاسفانه اين بحث ها خدشه دار است .



بعد از سخنراني سئوالاتي  طرح و دكتر شيرزاد پاسخ داد


به گزارش خبر نگار يزدفردا وي در پاسخ به سئوال ميني بر اينكه " اگر اين ايرادات است چطور در دولت هاي قبل مطرح نمي شد ؟ گفت :از جانب من هم نكته ابهام است .در زمان ميرحسين موسوي تصميم گرفته شده و در جمع هاي سياسي بسته تصميم گرفته شده و عده اي معتقدند كه اگر ما فن اوري را داشته باشيم و بمب هم نسازيم به نوعي قدرت تلقي خواهد شد و عده اي معتقدند كه اگر عضو باشگاه هسته اي هم بشويم قدرت به حساب خواهد امد و انروزي كه جسن گرفتند گفتند ما دهمين كشور داراي فن اوري هستيم ولي بيست و چند كشور هستند كه داراي اين انرژي هستند و از لحاظ بمب اتم شايد ده كشور باشيم و خوشبختانه مقام معظم رهبري هم گفتند كه سلاح هسته اي قدرت نمي اورد و من هم به اين اعتقاد دارم و ديگر سلاح هسته اي قذرت به حساب نمي ايد .به هر حال از ده بيست سال پيش به اين سراشيبي وارد شد و از چهار سال پيش شتاب گرفت و قبل شايد ما مي توانستيم امتيازي بگيريم و تعطيل كنيم و اين بهترين معامله بود .زمان اين كار بهار 84 بود كه متاسفانه ما اين را نپذيرفتيم

وي در ادامه گفت : من هم جوابي براي اين سئوال ندارم .

و در جواب سئوال مشابه اين سئوال نيز گفت :من به اين بحث توجيهي ندارم و دقت كنيد كه اين بحث در جاهائي تصميم گيري مي شد كه اقاي خاتمي در آن جا ها احاطه نداشتند .

 

بقيه سئوالات و پاسخ ها در اخبار آتي منتشر خواهد شد

 گزارش تصويري از نشست شاخه جوانان و دانشجویان جبهه مشارکت منطقه یزد همايش «ایران هسته ای و چالشهای پیش رو» را با سخنرانی دکتر احمد شیرزاد

يزدفردا