مجید حاجی مقصودی/متخصص طب اورژانس/عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد:آنفلوآنزا یک بیماری ویروسی شایع و در عین حال جدی است که می تواند منجر به بستری شدن در بیمارستان، عوارض ناخوشایند و حتی مرگ شود. هر فرد سالمی می تواند به آنفوآنزا مبتلا شده و آنرا به بقیه افراد جامعه منتقل کند. با توجه به شروع فصل سرما و گسترش ویروس آنفلوآنزا در جامعه، تزریق سالانه واکسن آنفلوآنزای فصلی بهترین راه برای پیشگیری از آنفلوآنزای فصلی است. واکسن آنفلوآنزای فصلی با نامهای تجاری متعددی در داروخانه ها عرضه می شود که هیچ کدام نسبت به دیگری ارجحیتی ندارد. نکته قابل توجه این که هر کدام از اقسام تجاری واکسن برای محدوده سنی خاصی تولید شده و قابل استفاده برای سنین دیگر نیست. همچنین بعضی از انواع واکسن ها در افراد با بیماری زمینه ای نباید استفاده شوند.
براساس توصیه کمیته ایمن سازی مرکز کنترل بیماری ها (CDC’s ACIP) هر فرد بالای 6 ماه باید در شروع فصل آنفلوآنزا یک واکسن آنفلوآنزا دریافت کند. البته تزریق واکسن برای بعضی از افراد با تأکید بیشتری توصیه شده است که شامل موارد زیر می شود:
1. افرادی که ممکن است در اثر ابتلا به آنفلوآنزا دچار عوارض جدی ناشی از آن شوند:
• افرادی که بیماری زمینه ای خاصی دارند، مثل آسم، بیماری های عصبی (فلج مغزی، تشنج، سکته مغزی، کندذهنی، دیستروفی عضلانی، یا آسیب نخاعی)، بیماری های مزمن ریوی (برونشیت مزمن، آمفیزم، فیبروز سیستیک)، بیماری قلبی (بیماری مادرزادی قلب، نارسایی قلبی، بیماری عروق کرونر)، اختلالات خونی (بیماری سلول داسی شکل)، دیابت، بیماری کبدی کلیوی و متابولیک، افراد دچار ضعف سیستم ایمنی (ایدز، سرطان، مصرف مزمن کورتون)، چاقی خیلی زیاد
• افراد حامله
• کودکان کمتر از 5 سال و افراد بزرگتر از 65 سال
• افرادی که در خانه سالمندان یا جاهای مشابه آن زندگی می کنند.
2. افرادی که با افراد ذکر شده در بالا زندگی یا از آنها مراقبت می کنند. (شامل پرسنل پزشکی، پرسنل مراکز نگهداری از سالمندان و غیره)
بعضی از افراد به علت شرایط خاص نباید واکسینه شوند، من جمله:
1. واکنش (حساسیت) شدید به واکسن آنفلوآنزا
2. بچه های کمتر از 6 ماه
3. افرادی که ناخوشی (بیماری) متوسط تا شدید با یا بدون تب دارند (بهتر است تا بهبود کامل صبر کنند).
4. سابقه سندرم گلین باره به دنبال تزریق واکسن
نکته قابل توجه اینکه واکسن آنفلوآنزا انواع مختلف دارد (واکسن آنفلوآنزا غیر فعال، نوترکیب و زنده ضعیف شده) و در افرادی که هر نوع بیماری زمینه ای و نقص ایمنی دارند واکسن زنده ضعیف شده ممنوع بوده و باید از واکسن غیر فعال استفاده کنند.