وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: آلودگی آب ممکن است به صورت میکروبی و یا شیمیایی باشد که متاسفانه در صورت آلودگی میکروبی تغییری در خصوصیات ظاهری آب مانند رنگ، مزه، بو و طمع ایجاد نمیشود و به هیچ وجه به صورت ظاهری آلودگی میکروبی آب قابل تشخیص نیست و تشخیص آن پس از انجام نمونهبرداری و آنالیزها و آزمایشات دقیق در آزمایشگاههای مربوطه صورت میگیرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با اشاره به مطالب منتشر شده در مورد مسمومیت عدهای از مردم یزد به دلیل کلر موجود در آب، گفت: کلر عامل مسمومیت نیست و علت شیوع بیماری اکنون به طور جدی در دست بررسی است.
دكتر محسن میرزایی اظهار داشت: علت شیوع این بیماری توسط کارشناسان وزارت بهداشت و مرکز بهداشت استان با انجام مصاحبه با بیماران، نمونهبرداری و بازدیدهای میدانی در حال بررسی است با این وجود نتایج آزمونهای انجام شده حکایت از آلودگی آب موجود در آب انبارهای شهرهای اردکان و میبد دارد.
وی افزود: به دلیل احتمال اینکه یکی از مظنونین عامل بیماری آب آلوده آب انبارهاست، ضرورت دارد مردم از مصرف آنها به جد خودداری کنند.
میرزایی ادامه داد: هر چند که در چنین مواردی کلیه مواد غذایی غیربهداشتی نظیر سبزیجات ضد عفونی نشده میتوانند بیماری را ایجاد کنند اما این نکته را نیز نباید از نظر دور داشت که بخشی از موارد جدید بیماری در روزهای اخیر ناشی از انتقال عامل بیماری از بیماران به افراد سالم است که در این موارد رعایت بهداشت فردی و شستشوی مرتب دستها عامل اصلی در پیشگیری است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد عنوان کرد: کلر به عنوان یک عامل گندزدا و از بین برنده میکروبهای بیماریزای موجود در آب به شمار میرود و در تمام شبکههای آب شهری و روستایی، تزریق کلر به عنوان یک عامل محافظ و گندزدا به آب توسط سازمانهای تامین کننده آب مانند شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی صورت میگیرد و نظارت بر وجود میزان کلر باقیمانده در آب توسط مراکز بهداشت صورت میگیرد به عبارتی وجود کلر در آب شرب به عنوان یک عامل گندزدا و از بین برنده میکروبها لازم و ضروری است و خود عامل بیماریزایی نیست.
میرزایی خاطرنشان کرد: فرآیند گندزدایی آب در شهرهای استان یزد از طریق سیستمهای گندزدایی رایج با دقت و حساسیت ویژه از سوی شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی صورت میگیرد که بر اساس استاندارد در حالت عادی باید بین 0.2 تا 0.8 میلیگرم در لیتر کلر باقیمانده آزاد در نقطه مصرف در آب وجود داشته باشد و این کلر باقیمانده موجود در آب در شبکه آب شهرها و روستاهای استان، روزانه توسط کارشناسان بهداشت محیط و بهورزان خانه بهداشت در چندین نوبت و از نقاط مختلف شبکه توزیع، منابع و مخازن آب صورت میگیرد و در صورت بروز کوچکترین مشکلی مراتب به سرعت به صورت تلفنی و کتبی برای انجام اقدامات اصلاحی به شرکتهای آبفا و یا آبفار شهرستان اعلام میشود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: آلودگی آب ممکن است به صورت میکروبی و یا شیمیایی باشد که متاسفانه در صورت آلودگی میکروبی تغییری در خصوصیات ظاهری آب مانند رنگ، مزه، بو و طمع ایجاد نمیشود و به هیچ وجه به صورت ظاهری آلودگی میکروبی آب قابل تشخیص نیست و تشخیص آن پس از انجام نمونهبرداری و آنالیزها و آزمایشات دقیق در آزمایشگاههای مربوطه صورت میگیرد.
میرزایی با اشاره به مناطق درگیر بیماری یادآور شد: شهرستانهای اردکان، میبد و شهر زارچ مناطق اصلی شیوع بیماری است که تقریباً علائم بیماری از مورخ 18 و19 مردادماه ظاهر شده و افراد با علائمی نظیر بیماری اسهالی به مراکز بهداشتی درمانی از جمله بیمارستانهای شهرهای یاد شده مراجعه کردهاند و در حال حاضر انتقال بیماری به طور عمده از طریق فرد بیمار به سایر افراد است که ضرورت دارد برای جلوگیری از آن و قطع سیکل انتقال، تمام افراد به ویژه افرادی که دچار بیماری اسهالی شدهاند و نزدیکان آنها مانند افراد خانواده نسبت به رعایت بهداشت فردی به ویِِژه شستوشوی دستها با آب و صابون اقدام کنند.
وی همچنین تاکید کرد: شستوشوی دست با آب و صابون به ویژه پس از استفاده از سرویسهای بهداشتی، نقش بسیار مهمی در جلوگیری از انتقال بیماری از فرد بیمار به سایرین دارد.
میرزایی با اشاره به اپیدمی بودن یا نبودن این بیماری خاطرنشان کرد: واژه اپیدمی یا همهگیری معمولا برای رخدادهایی به کار میرود که یک بیماری در یک منطقه جغرافیایی وسیع تعداد زیادی از افراد را گرفتار و مبتلا کند و برای موارد محدودتر از جمله مورد مذکور، عبارت طغیان مناسبتر است که شامل محدوده جغرافیایی محدود و تعداد موارد ابتلای کمتر میشود.
وی همچنین با بیان برخی از توصیهها برای پیشگیری از بروز عفونت رودهای در فصل تابستان افزود: از مصرف آب از منابع نامطمئن مانند آب قنوات، چشمهها، آب انبارها یا شیرهای موجود در پارکها که از آنها برای آبیاری فضای سبز استفاده میشود، به شدت خودداری شود و تنها از آب شبکه لوله کشی شهر یا روستا که تحت نظارت است، استفاده شود.
میرزایی عنوان کرد: برای استفاده از سبزیجات و میوهجات، حتماً نسبت به شستوشو و سالم سازی آن طبق دستورالعمل مربوطه اقدام شود.
وی همچنین توصیه کرد: رعایت بهداشت فردی به ویژه شستوشوی مرتب دست با آب و صابون مایع به ویژه پس از توالت بسیار مهم و کلیدی است.
میرزایی همچنین از مردم خواست تا از خرید یخهایی که در شرایط غیربهداشتی حمل، نگهداری و به فروش میرسند، خودداری شود و ترجیحاً یخ مورد نیاز را در منزل تهیه کنند.