زمان : 26 Ordibehesht 1392 - 19:21
شناسه : 69403
بازدید : 19641
با حضور فرهيختگان و علاقمندان به اسنادو نسخ تاريخي در نشست يازدهم يزدشناسي بررسي شد"يزد در اسناد تاريخي": با حضور فرهيختگان و علاقمندان به اسنادو نسخ تاريخي در نشست يازدهم يزدشناسي بررسي شد"يزد در اسناد تاريخي": به همت سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان يزد يازدهمين نشست از سلسله نشست هاي يزدشناسي با موضوع " يزد در اسناد تاريخي" برگزار شد.

 به همت سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان يزد يازدهمين نشست از سلسله نشست هاي يزدشناسي با موضوع " يزد در اسناد تاريخي" برگزار شد.

   به گزارش روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان يزد، در تكريم 19 ارديبهشت ماه سالروز تاسيس آرشيو ملي ايران و روز اسناد ملي و ميراث مكتوب، در يازدهمين نشست يزدشناسي، نقش اسناد در تبيين جايگاه و پيشينه تاريخي يزد با حضور فرهيختگان و علاقمندان به تاريخ يزد در سالن اجتماعات كتابخانه وزيري مورد بررسي قرار گرفت.

  در ابتداي اين مراسم مدير اسناد و كتابخانه ملي استان يزد در سخناني به بيان تاريخچه نگهداري اسناد در ايران پرداخت. محمد رضا ملك ثابت با اشاره به اهميت اسناد تاريخي، حفظ و صيانت از اسناد و ميراث تاريخي را گامي مهم در احياء ارزش ها و سنت نيك گذشتگان دانست و بر لزوم انتقال آن به نسل جديد تاكيد كرد. وي به غناي تاريخي استان و نقش مهم اسناد تاريخي مكتوب در بيان بسياري از حقايق فراموش شده تاريخ اشاره كرد و گفت: بحمدالله استان يزد به لحاظ داشتن اسناد و نسخ خطي از جايگاه والايي در كشور برخوردار است. ملك ثابت موقعيت خاص جغرافيايي، شرايط اقليمي و مصونيت از تهاجم بيگانگان و روحيه نگهداري مردم را عاملي مهم در حفظ اسناد و نسخ خطي يزد دانست و افزود: نسخه هاي قديمي و خطي زيادي از گذشته هاي دور در يزد باقي مانده كه از ارزش و اهميت بالايي برخوردارند. وي تصريح كرد: در يكساله گذشته نسخ خطي زيادي در يزد شناسايي شده است كه در صورت تامين بودجه مي توان زمينه انتقال آن را به گنجينه اسناد ملي يزد فراهم كرد. بيان عملكرد، اهداف و برنامه هاي پيش روي سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان يزد از ديگر مباحثي بود كه ملك ثابت به آنها اشاره كرد.

نادر پيري اردكاني از مجموعه داران اسناد و پژوهشگر استان در حوزه اسناد، سخنران بعدي اين نشست بود. وي در سخناني به ارزش و اهميت اسناد مكتوب اشاره و تلاش جمعي و همگاني را براي حفظ و صيانت از مواريث فرهنگي و يادگار نياكان خواستار شد. اين پژوهشگر اردكاني ادامه داد: بايستي براي حفظ اسناد اداري استان دست در دست هم نهيم و زمينه حفظ و نگهداري اصولي آن را فراهم آوريم. وي به ديجيتالي شدن اسناد و مكتوبات اداري اشاره و افزود: مناسفانه ديجيتالي شدن اسناد و نوشته هاي اداري، ضريب امنيتي را پايين آورده كه چه بسا ممكن است با ورود يك ويروس به رايانه ها، تعداد بيشماري از نامه ها و مكتوبات اداري از بين برود كه براي برون رفت از اين وضعيت بايد نسخه هاي مكتوب را بيرون از فضاي رايانه نيز حفظ و نگهداري كرد. پيري اردكاني در ادامه سخنانش پيشنهاداتي در باب حفظ و ساماندهي اسناد و نسخ خطي ارائه نمود كه از آن جمله مي توان به راه اندازي انجمن حاميان نسخ خطي در شهرستان هاي استان، معرفي و تجليل از خادمين اسناد تاريخي و راه اندازي پايگاه اطلاع رساني اسناد اشاره كرد.

كاظم دهقانيان نصرآبادي ديگر سخنران اين محفل علمي بود كه به بررسي تاريخ و فرهنگ مكتوب شهرستان تفت پرداخت. اين پژوهشگر و مولف برجسته استان، اسناد و كتب قديمي را قالب هاي نوشتاري باارزشي دانست كه نسل جديد را به گذشته پيوند مي دهد و زواياي نهان و آشكار زندگي نياكان و پيشينيان را به مخاطب عرضه مي كند. وي با تاكيد بر ايجاد انجمن حاميان نسخ خطي در شهرستان هاي استان، اين كار را گامي مهم در شناسايي و صيانت نسخ خطي و تاريخي شهرستان ها دانست. ارتباط مستمر با واقفين و رابطان فرهنگي شهرستان ها از ديگر پيشنهادات دهقانيان بود. اين فرهنگ پژوه و تاريخ نگار استان به تاليفات خود در زمينه تاريخ و فرهنگ تفت اشاره و به معرفي آنها پرداخت. وي در پايان كلامش به بيان گزيده اي از نسخه هاي خطي موقوفات  و نيز تعزيه هاي شهرستان تفت و ديگر اسناد تاريخي اين شهرستان اشاره و بر لزوم حفظ و نگهداري اين اسناد تاكيد كرد.

در ادامه اين نشست علمي، دكتر ميرحسيني از اساتيد پيشكسوت گروه تاريخ دانشگاه يزد به ايراد سخن پرداخت. وي ضمن تشكر از بانيان و حاميان نشست هاي يزدشناسي، برپايي اين گونه محافل علمي را، ارزشمند و قابل تحسين دانست و افزود: تلاش براي معرفي اسناد تاريخي و آشنا ساختن نسل جديد به فرهنگ غني گذشتگان، حركتي باارزش و ستودني است. ميرحسيني به تمدن كهن يزد اشاره كرد و افزود: سنگ نگاره ها، تپه هاي دست ساخت، سكه ها و اسناد باارزش خطي بيشماري در اين سرزمين وجود دارد كه مطالعه و بررسي هركدام از اين شواهد تاريخي، زواياي پنهان تاريخ اين مرزوبوم را به خوبي نمايان مي سازد. وي وجود نسخ و كتب قديمي در كتابخانه مسجد روضه محمديه را يادآور شد و بر لزوم صيانت از آن تاكيد كرد. بررسي  دوره هايي از  تاريخ كهن يزد و تبيين فرهنگ غني آن از ديگر مباحثي بود كه ميرحسيني به تشريح آن پرداخت.

مسئول مركز باستان شناسي استان، ديگر سخنران اين محفل بود كه در سخناني مبسوط به فعاليت هاي باستان شناسي يزد درحوزه فرهنگي اشاره كرد. ابراهيم كاظم نژند با اشاره به سابقه تمدني يزد افزود: با تلاشي مستمر سوابق مطالعات باستان شناسي استان را گردآوري نموده ايم و آنچه مشاهده شد نشان از تاريخ كهن يزد و سابقه تمدني غني آن دارد. وي از تجهيز و راه اندازي كارگاه باستان شناسي و تهيه اطلس باستان شناسي يزد خبر داد و افزود: بايد در تبيين ويژگي هاي ممتاز تاريخي يزد تلاش بيشتري صورت پذيرد. ارائه نقشه ها و اطلس باستان شناسي يزد در قالب پاورپونت از ديگر مباحثي بود كه كاظم نژند به طور مبسوط به آن اشاره كرد كه مورد توجه حضار قرار گرفت.

غلامرضا كارگر شوركي سخنران پاياني نشست يازدهم يزدشناسي بود. وي به تاريخ درخشان يزد اشاره كرد و افزود: يزد از ديرباز مركز پرستش بوده و آئين ها، مراسم، آداب و رسوم، معماري و وجود هزاران اثر تاريخي در اين سرزمين، نشانگر تمدن و فرهنگ مذهبي آن است. استاد كارگر تصريح كرد: شبيه خواني و تعزيه بيش از چند قرن است كه در استان يزد رواج داشته و روند اجراي آن در استان همچنان با شكوه و جلوه خاصي ادامه دارد. وي اسناد مكتوب تعزيه خوانان را از اسناد مهم تاريخي دانست و تصريح كرد: اين سندهاي مكتوب تاريخي اطلاعات خوبي از گذشته را تبيين مي كند. استاد كارگر به تاليفات و پژوهش هاي خود در عرصه تعزيه خواني يزد اشاره و افزود: تصاوير، دست نوشته ها و اسناد باارزشي از اين هنر فاخر در يزد، گردآوري نموده ام كه همه آن ها را در قالب پايان نامه دانشگاهي به گنجينه اسناد ملي استان اهدا نموده تا منبعي علمي براي پژوهشگران باشد.

در اين نشست علمي ، همچنين از پايگاه اطلاع رساني سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان يزد رونمايي شد و كليپي از عملكرد سازمان اسناد و كتابخانه ملي براي حضار پخش گرديد. پايان بخش نشست يازدهم، اهداء لوح تقدير به سخنرانان نشست هاي يزدشناسي و نيز برگزيدگان اسناد ادارات، بايگان هاي برجسته، آرشيويست هاي برتر و پژوهشگران حوزه سند بود.

گفتني است در حاشيه اين نشست، نمايشگاهي از اسناد و تصاوير تاريخي مربوط به دوره هاي مختلف يزد در حياط و راهروهاي كتابخانه وزيري در معرض ديد عموم قرار داده شده بود.