کارشناس صنايع غذايي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي يزد در خصوص خريد آجيل عيد نكاتي را متذكر شد.
علی اکبر کمالی اردکانی، کارشناس صنايع غذايي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي يزد در گفت و گو با خبرنگار
وب دا يزد، در خصوص خرید و مصرف آجیل شب عید باتاكيد بر اين كه از خرید و مصرف آجیلهای رنگ شده خودداری شود اظهارداشت: رنگهایی که برای رنگ کردن تخمه، بادام و غیره استفاده میشود، عمدتاً غیرمجاز بوده و گاهی حساسیتهای شدیدی را در مصرف کننده ایجاد میکند.
وي با تاكيد بر اجتناب از مصرف آجيل كهنه گفت: نگهداری طولانی آجیل، تغییرات شیمیایی را در پی داشته و باعث ایجاد بوی کهنگی با طعم نامطلوب میشود، بنابراین از مصرف آجیل کهنه جداً خودداری شود.
كمالي توصيه كرد: در صورتی که بر روی آجیل مانند پسته، فندق و پسته شامی، سوراخهایی مشاهده کردید، از مصرف این گونه تنقلات بایستی خودداری کنید؛ چرا که علامت آفت زدگی بوده و در داخل سوراخها لار و حشرات، به صورت کرمهایی به اندازه دانه برنج وجود دارد.
وي با بيان اين كه نگهداری آجیل و خشکبار در مکانهای مرطوب، موجب کپک زدگی و قارچ زدگی آنها میشود افزود: اين مهم همچنين موجب تغییر شکل ظاهری، بو و طعم نامطبوع میشود و هم در اثر ترشح بعضی از سموم، عوارض مختلفی در مصرف کننده ایجاد میکند.
اين كارشناس خاطرنشان كرد: مغز گردو نیز نسبت به آفات انباری و کپکها بسیار حساس است و در اثر نگهداری در شرایط نامناسب به سرعت به این گونه عوامل آلوده میشود، بنابراین از مصرف آنها باید جداً خودداری شود.
وي تاكيد كرد: از مصرف مغز گردوهای سیاه شده که عمدتاً به دلیل رشد کپکها و قارچها بوده، و در اثر رشد این عوامل سموم خطرناکی مانند مایکوتوکسینها در آنجا ایجاد میشود، بایستی جداً خودداری کنید.
اين كارشناس عنوان كرد: برای تهیه نخودچی نیز ممکن است از نخودهای آفت زده استفاده شده باشد، لذا در هنگام خریداری دقت شود، علامت آفت زدگی (سوراخهای مرئی) در آنها دیده نشود.
وي با تاكيد بر اين كه آرد نخودچی را که دارای مجوز بسته بندی از وزارت بهداشت بوده، از مراکز مطمئن و به صورت بسته بندی شده، تهیه و مصرف شود متذكرشد: چنانچه در هنگام مصرف تخمه، پسته و بادام، دستها و لبها رنگین شدند، این امر علامت مصرف رنگهای شیمیایی در تهیه آنها است که بایستی از مصرف این گونه تنقلات جداً خودداری شود.
كمالي ادامه داد: تخمه آفتاب گردان نیز ممکن است با رنگ مشکی شیمیایی رنگین شود؛ در هنگام خرید و مصرف به این موضوع نیز توجه شود که از مصرف آنها باید خودداری شود.
وي همچنين توصيه كرد: آفلاتوکسین یکی از سموم مترشحه از نوعی کپک است که در هنگام برداشت یا فرآوری یا حمل و نقل نامناسب، در پسته یا فندق یا پسته شامی به وجود میآید که بایستی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به این موضوع توجه کنند.
اين كارشناس يادآورشد: قنادیها و کارگاههای تولید کننده گز، سوهان، حلواشکری، باقلوا و بستنی بایستی برای تامین سلامت مصرف کنندگان نهایت دقت را انجام دهند که از مغز پستههای کهنه، آفت زده و کپک زده که باعث بالارفتن سموم مترشحه از کپکها (افلاتوکسین) میشود، جداً خودداری کنند.
کارشناس صنايع غذايي معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي يزد با بيان اين كه انواع آجیل بایستی در جای خشک و خنک نگهداری شوند گفت: از خریداری و مصرف انواع پسته، مغز گردو وغيره که توسط دوره گردها عرضه میشوند، به دلیل اینکه عمدتاً از محصولات آلوده تهیه یا مخلوط شدهاند، خودداری کنید.