زمان : 27 Azar 1391 - 18:46
شناسه : 61629
بازدید : 3369
چـرا گـاز شـهری به بـافـق نـمی آیـد ؟ چـرا گـاز شـهری به بـافـق نـمی آیـد ؟ حمید رضا رنجبر بافقی

     بلوک معدنی بافق از غنی ترین بلوک های معدنی کشف شده ایرانی می باشد این بلوک معدنی از ساغند تا زرند کرمان با مرکزیت بافق بوده و بیش از ۳۷ آنومالی ( توده معدنی ) آهن دار را شامل می شود و طبق اکتشافات انجام شده بیش از یک میلیارد تن آهن در خود  ذخیره دارد .از آنومالی های شاخص آهن دار این بلوک معدنی می توان به آنومالی چغارت با ذخیره اولیه ۱۷۰ میلیون تن و ذخیره باقیمانده نزدیک به ۳۰ میلیون تن ، آنومالی چادرملو با ذخیره اولیه بیش از ۳۵۰ میلیون تن ، آنومالی شمالی ( نزدیک چغارت ) با ذخیره بیش از ۳۰۰ میلیون تن ، آنومالی های سه چاهون ، چاه گز و آنومالی ۱۹ دی (d19 ) هر کدام با بیش از ۱۰۰ میلیون تن ذخیره ، آنومالی شیطور- ۵ آ ( a5 ) – با بیش از ۴۰ میلیون تن ذخیره ، آنومالی میشدوان با بیش از ۵ میلیون تن ذخیره و سایر آنومالی های بافق با بیش از ۷۰۰ میلیون تن ذخیره می توان اشاره کرد .

سنگ آهن ماده اولیه و اصلی تولید فولاد می باشد . سنگ آهن پس از استخراج از معادن عموما به صورت دانه ریز (fine) دانه درشت ( lump ) و کنسانتره به بازار عرضه می شود بیشتر سنگ آهن دانه درشت  و دانه ریز برای شارژ در کوره بلند و تولید آگلومره ( کلوخه ) سنگ آهن و کنسانتره برای تولید گندله استفاده می شود .

معادن چادرملو ، چغارت و گل گهر سیرجان قسمت اعظم سنگ آهن ایران را تولید کرده و کارخانه های فولادی مثل ذوب آهن اصفهان و فولاد مبارکه و فولاد خوزستان مصرف کننده عمده سنگ آهن می باشند. شرکت سنگ آهن مرکزی در حال حاضر سالیانه بیش از ۴ میلیون تن سنگ آهن تولید می کند .

در راستای احداث واحد های صنعتی اولین کاری که انجام می شود امکان سنجی پروژه Feasibility Study می باشد  یعنی بررسی می شود که آیا احداث کارخانه در فلان منطقه صرفه اقتصادی دارد یا نه ؟

از نکات حائز اهمیت در این بررسی

۱-     نزدیک بودن به مواد اولیه

۲-     یا نزدیک بودن به بازار مصرف محصول می باشد .

یکی از صنایع مادر در جهان صنعت فولاد بوده و در تولید فولاد در دسترس بودن آب و گاز طبیعی بسیار مهم است. برای تولید این محصول دو راه وجود دارد یا سنگ آهن بجائی حمل می شود که آب و گاز در دسترس باشد یا آب و گاز طبیعی به نزدیک معادن منتقل می شود نظر به اینکه حمل سیال ( آب و گاز ) به وسیله خطوط لوله امکان پذیر است بسیار ارزانتر از حمل سنگ آهن می باشد .

حال به یک حساب سرانگشتی می پردازیم :

شرکت سنگ آهن مرکزی بیش از ۴۰ سال است که سنگ آهن تولید می کند اگر متوسط عیار تولیدی ۶۰ درصد فرض شود و از ۱۰ سال تولید آن به علت پائین بودن میزان تولید صرفه نظر شود و هزینه حمل هر تن سنگ آهن به  محل کارخانه ۳۰ هزار تومان باشد و تولید سنگ آهن سالیانه ۲ میلیون تن در نظر گرفته شود

۳۰*۲,۰۰۰,۰۰۰*۳۰,۰۰۰ = ۱,۸۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰

هزار و هشتصد میلیارد تومان مبلغی است که جهت حمل سنگ آهن در این ۳۰ سال پرداخت شده است نظر به اینکه ۴۰ درصد سنگ آهن تولید شده ناخالصی بوده و در کوره های ذوب به صورت سرباره دور ریخته می شود می توان نتیجه گرفت

۱,۸۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰*۴۰%=۷۲۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰

هفتصد و بیست میلیارد تومان (ارزش فعلیPresent Value) در این سی سال هزینه حمل عناصر مزاحم فولاد سازی پرداخت شده که با این مبلغ می شد دو واحد یک میلیون تنی فولاد احداث کرد .

در صورتیکه واحدهای تولیدی فولاد در مناطق معدن خیز همچون بافق احداث شود و زیر ساخت ها و آب و گاز به این مناطق آورده شود سالیانه میلیاردها تومان از منابع ملی هرز نخواهد رفت و راهی به سوی تولید فولاد ارزان خواهد بود .

چـرا گـاز بـه بـافـق نـمی آیـد ؟

اگر گاز به بافق بیاید می توان در این شهر فولاد ارزان تولید کرد !

اگر گاز به بافق بیاید شهرهایی که از نبود گاز در بافق و امثال این شهر سوء استفاده کرده و کارخانه های فولاد سازی احداث کرده اند در خطر می افتند !

شایـــــــــــــــد پروژه های توسعه ای فولادسازی آن ها قارچ گونه رشد نخواهد کرد !

اگر گاز به بافق بیاید پروژه فولاد بافق  راه اندازی خواهد شد !

اگر گاز به بافق بیاید کارخانه کاشی بافق بار دیگر به راه می افتد و این بار سود ده خواهد بود !

اگر گاز به بافق بیاید واحد های نورد احداث و راه اندازی خواهد شد !

اگر گاز به بافق بیاید شاید نتوان به راحتی سنگ آهن را از آن خارج کرد !

اگر گاز به بافق بیاید بیکاری ریشه کن می شود و اشتغال زایی روز افزون می شود !

پـــــــــــس نـــــــــــــــــــکند :

تــــــــــــــــــا زمــــــــــــــــــــــــانی که ذخیره آهن شرکت سنگ آهن مرکزی به پایان برسد (۶ تا ۸ سال دیگر )گاز شهری به بافق نـــــــــــــــــــــــیایـــد !!!!!!!!

حمید رضا رنجبر بافقی