توکلی: دولت با سوءسیاست و سوءمدیریت تحریم را موثرتر ساخت
احمد توکلی نماینده تهران در مجلس در متنی که میان نمایندگان منتشر کرد، ضمن ابراز مخالفت خود با جلسه مشترک تشکیل شده میان دولت و مجلس برای بررسی ارقام بودجه از جمله نرخ ارز، گفت که دولت با این جلسه بار مسئولیت نابسامانی های ناشی از نرخ ارز آن را به دوش مجلس خواهد انداخت.
احمد توکلی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس که در جلسه این کمیته حضور داشته است، با انتشار متنی میان نمایندگان مجلس درباره این کمیته توضیح داد.
به گزارش مهر، متن منتشر شده از سوی توکلی به این شرح است: یکی از رسانه های بیگانه خبری را منتشر ساخت، حاکی از این که هیات مشترکی به ابتکار نایب رئیس مجلس از برخی نمایندگان و مسئولان دولتی برای تفاهم درباره مسائل محوری بودجه سال ۱۳۹۲ از جمله نرخ ارز تشکیل شده است. از جمله از اینجانب نام برده شد که در این کار مشارکت دارم. در این باره توجه شما و ملت شریف را به نکات زیر جلب می کنم.
این جلسه در روز ۹۱.۹.۱۴ تشکیل شد و مذاکراتی پیرامون بودجه از جمله تعیین نرخ ارز مطرح گردید.
اینجانب ضمن انتقاد از تشکیل جلسه یک روز مانده به پایان مهلت قانونی دولت برای تقدیم لایحه، بیان کردم که تعیین نرخ ارز با قواعد علمی و کارشناسی باید صورت گیرد که اعضای جلسه اهلیت این کار را ندارند. حتی تصریح کردم که خود من چون در گرایش مالی تخصصی ندارم، گرچه اقتصاد می دانم، ذیصلاح نیستم بلکه دولت موظف است با کار کارشناسی، نه سلیقه ای، نرخ ارز را تعیین و بودجه را تقدیم مجلس کند.
جلسه از پیشنهاد بنده استقبال کرد ولی جلسه صبح دیروز تکرار شد. بنده که با تشکیل جلسه مخالف بودم تنها برای ارائه توضیح شرکت کردم.
تشکیل این جلسه به دلایل ساختاری، سیاسی و علمی زیر قابل قبول نیست:
۱- طبق اصل پنجاه و دوم قانون اساسی "تهیه" بودجه کل کشور اختیار و وظیفه دولت و "رسیدگی و تصویب" آن اختیار و وظیفه مجلس شورای اسلامی است. تفکیک این وظایف و اختیارات حکیمانه است و زمینه خلط مسئولیت ها را منتفی می کند و امکان پاسخ خواهی برای مردم را ممکن می سازد.
۲- افرادی از مجلس که به این جلسه دعوت شده اند، هیچ نمایندگی از طرف مجلس ندارند. به همین دلیل حتی اگر دراین جلسه تفاهمی صورت گیرد، تفاهم بین مجلس و دولت نیست، بلکه برای نمایندگان مخالف این تفاهمات محدودیت ابراز نظر فراهم می کند و اختلاف داخلی در مجلس را زمینه سازی می نماید.
۳- تجربه نشان داده است دولتیانی که در این گونه جلسات شرکت می کنند اختیاری ندارند و تفاهماتشان به راحتی از طرف رئیس جمهور نقض می شود و این باعث آسیب ارتباط مجلس و دولت میگردد.
۴- دولت که مکلف بوده است تا ۱۵ آذر لایحه را تقدیم مجلس کند حالا وجود و کارکرد این جلسه را بهانه تاخیر در انجام وظیفه قرار می دهد. سابقه دولت از حیث فرافکنی روشن است. حرف های چند روز پیش آقای رئیس جمهور را در قاجاری خواندن مجلس به خاطر دارید.
۵- مهم تر از توجیه تاخیر غیر قانونی، حواله کردن مسئولیت تعیین نرخ ارز به مجلس است. دولت با سوء سیاست و سوء مدیریت (فعلا از نیت صحبت نمی کنم) تحریم را موثرتر ساخت و ارزش پول ملی را تا اینجا به نصف کاهش داده و باید پاسخگو باشد. حال این جلسه بار مسئولیت آن را به دوش مجلس خواهد انداخت.
۶- ارز یک متغیر تاثیر گذار بر تمامی ارکان اقتصاد کشور است که متاسفانه دولت و برخی در مجلس آن را مال التجاره دولت تلقی می کنند و نرخ ارز آن را چنان درنظر می گیرند که با فروش آن بودجه دولت را به تعادل برسانند. در حالی که از نظر علمی دولت ها در زمان هایی عدم تعادل در بودجه را می پذیرند تا اقتصاد را به تعادل مطلوب نزدیک کنند به همین دلیل برنامه پنجم تعیین نرخ ارز رابه درستی یک امر کارشناسی و علمی اعلام می کنند تا تولید و سرمایه گذاری را تقویت کند.
صادرات و رقابت خارجی را بهبود بخشد، ذخایر خارجی را به خطر نیاندازد، ثبات و قدرت خرید و اشتغال را تقویت نماید و رانت خواری را محدود کند که وظیفه دولت شناخت شده که باید کارشناسان خبره برای دولت انجام دهند و مجلس نیز پس از پیشنهاد آن به کمک مرکز پژوهش های ارزیابی و تسجیل نماید، نه در جلسه ای که با حضور تعدادی نماینده و مسئول دولتی که نه اهلیت علمی در موضوع دارند و نه اختیار قانونی.
۷- نکته آخر این است که دولت در موقع مناسب همیشه می تواند از نمایندگان، حسب تخصص آن ها مشورت بخواهد و ما نیز اخلاقا و شرعا وظیفه داریم به وی مشورت دهیم و در اموری که درست می دانیم در داخل مجلس به تفاهمات فی ما بین در چهارچوب عقل و عدل و منافع مردم کمک رسانیم؛ ولی چنانکه ملاحضه فرمودید چگونگی کار جلسه مذکور نه در چهارچوب مذکور است و نه به تفاهمات کمک می نماید. به همین دلیل از هیات رئیسه می خواهم که دولت را به تقدیم بودجه و قبول مسئولیت خویش وا دارد. خوشحالم اعلام کنم که نایب رئیس محترم این جلسه را پایان یافته اعلام و اکثر موارد فوق را تایید کرد.