زمان : 08 Mordad 1391 - 23:53
شناسه : 54940
بازدید : 21858
مرور زندگانی  آیت الله حاج سیدمحمدعلی حائری طبسی، امام جمعه فقید طبس(18نظر) به بهانه سالگرد اقامه اولین نمازجمعه کشور: مرور زندگانی آیت الله حاج سیدمحمدعلی حائری طبسی، امام جمعه فقید طبس(18نظر) در آستانه سالگرد عروج آیت الله حاج سید محمدعلی حائری طبسی و سالگرد اقامه اولین نمازجمعه کشور، با یادی از ایشان، خاطراتی از مبارزات سیاسی پیش از انقلاب امام جمعه فقید طبس را مرور می کنیم.

طبس- سرپرستی یزدفردا/ معرفی مشاهیر/ در آستانه سالگرد عروج آیت الله حاج سید محمدعلی حائری طبسی و سالگرد اقامه اولین نمازجمعه کشور، با یادی از ایشان، خاطراتی از مبارزات سیاسی پیش از انقلاب امام جمعه فقید طبس را مرور می کنیم.

از جمله فرزانگان علم و عمل و شخصیتهای کم نظیری که در سراسر عمر شریف خویش در هر کجا که حضور داشت  وجود آسمانیش، منشأ خدمات و برکات بسیاری برای آن منطقه بود، آیت الله حاج سید محمد علی حائری طبسی (ره)، امام جمعه سابق طبس بود.

بی تردید مردم قدرشناس طبس، نمازهای پرشکوه ایشان را به یاد دارند و فراموش نمی کنند که ایشان همانند پدری دلسوز که از دلشکسته از رنجهای مردم زلزله زده این شهرستان بود، به دیدارشان می شتافت و در حدّ توان، نیازهای آنان را برآورده می کرد.

مرحوم آیت الله حائری درسال 1364 هجری قمری در شهر مقدس کربلا دیده به جهان گشود.

وی پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی وارد حوزه علمیه کربلا شد و از محضر علمای آن زمان همچون آیت الله شیخ علی اکبر نائینی، آیت الله شیخ جعفر رشتی و... بهره برد.

وی پس از آغاز انقلاب اسلامی برای همراهی با انقلاب به پا خواست و پس از دستگیری توسط حزب بعث، شکنجه های بسیاری را به همراه آیت الله سید کاظم قزوینی تحمل کرد و به دلیل ایرانی الاصل بودن از عراق اخراج شد.

آیت الله حائری با ورود به ایران، راهی قم شد و در کنار حضور در مبارزات به ادامه تحصیل در حوزه علمیه پرداخت و از محضر مراجع قم، همچون آیت الله میرزا هاشم آملی، آیت الله مرعشی نجفی، آیت الله گلپایگانی و... کسب فیض نمود و به درجه اجتهاد نائل آمد.
وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، به دستور امام خمینی(ره) به امامت جمعه شهر طبس منصوب شد و در مدت حضور خود در طبس از حضور در جبهه های جنگ غافل نشد و بارها در مناطق مختلف عملیاتی حضور پیدا کرد.

پس از پایان جنگ و رحلت امام خمینی(ره) آیت الله حائری به قم بازگشت و در قم، ضمن اداره حسینیه کربلائیها، به تدریس و تربیت شاگردان پرداخت.

روح آن عالم وارسته و سالک راه علم و فضیلت در روز پنجشنبه 15 جمادی الثانی 1424 ق برابر با 23 مرداد 1382 ش به اجداد طاهرینش پیوست و پس از تشیع بر دستان محبان اهلبیت(ع) در شیخان قم به خاک سپرده شد.

ترویج فرهنگ عاشورایی در جوانان و جامعه ایران

آيت اللَّه حائرى طبسى از ابتدای جوانى، به دلیل تربیت در خانواده ای اهل علم در کربلا که عشق به اهلبیت(ع) سراسر وجودشان را فراگرفته بود، داراى روحيه عاشورائى بودند و همانند دیگر آزادی خواهان، سکوت در برابر استبداد و استعمار را جایز ندانسته و از هر روشی به مقابله با آن می پرداختند.

ایشان پیش از روى كار آمدن حسن البكر، اولين حاكم حزب بعث عراق، و فعاليت‏هاى شيوعى‏ها كه همانند توده‏اى‏ها و كمونيست‏های ایران بودند، فعاليت‏هاى بسيارى بر عليه اندیشه های اين جریان منحرف انجام مى‏ دادند.

بيشتر مبارزات ایشان برای مقابله با افکار مسموم شیوعی ها، به صورت تقویت  روحيه عاشورائى در جوانان و پاسخ گویی به افکار انحرافی آنان بود که موجب محفوظ ماندن جوانان در برابر تبليغات گمراه کننده آنان بود.
پس از روى كار آمدن حزب بعث و تنگ شدن عرصه براى شيعيان و ممنوع شدن عزادارى در برخى از جاها، و ايجاد مراكز فحشا و فساد براى دختران و پسران در برخى از شهرها، اقدامات و روشنگرهای ایشان شدت بيشترى گرفت، كه عمده اين فعاليت‏ها به صورت تشكيل هيئت‏هاى مذهبى، پخش كتب در داخل کشور و خارج كشور و همچنین چاپ مجله  و کتب مذهبی بود که یکبار در جریان انتقال کتاب، به دلیل همراه داشتن کتابهای ضد وهابیت دستگیر شده و  پس از مصادر کتابها توسط دولت آزاد می شوند.

همراهی با انقلاب مردم ایران

با اوج گیری انقلاب اسلام و تبعید امام خمینی (ره) به عراق، آیت الله حائری که اهداف امام خمینی (ره) را در مسیر حرکت و اهداف سید الشهداء علیه السلام می دانست، به همراهی با جنبش اسلامی مردم ایران پیوست و سير جديدى را در مبارزات سياسى خود در پیش گرفت كه در نهایت منجر به دستگيرى و اخراج ايشان از عراق شد.

رژيم پهلوى قصد داشت با تبعید امام خمينى‏(ره) به عراق، ایشان را مورد تحقير و سانسور خبرى قرار دهد، اما با ورود امام به عراق، و استقبال گسترده و عظيم علماء، طلاب و مردم از ايشان، نقشه‏هاى رژيم نقش بر آب شد و عراق مبدل به پايگاهى براى فعاليت‏هاى ایشان شد.

از جمله جوانان پرشوری که در آن دوره نقش بسیاری در استقبال از  امام خمينى‏(ره) در كربلا داشت، آیت الله حائری بود که جریان این استقبال در تاریخ انقلاب اسلامی به ثبت رسیده است.

ايشان با همکاری دوستان خود، اتوبوس‏هاى بسيارى را تهيه كردند و با جمع كردن طلاب، در «مصيب»، واقع در در چند فرسخى كربلا به استقبال از امام رفته و ايشان را با سلام و صلوات به كربلا ‏آورند.
حضرت امام خمينى‏(ره) مدت يك هفته در كربلا ماندند و در اين مدت به ديدار علماى كربلا رفتند و تعدادى از علما نيز در منزل به ديدار ایشان آمدند. 

از جمله شخصیت هایی كه امام خمينى‏(ره) در منزل وی به ديدار او رفتند، پدر آیت الله حائری، مرحوم آيت اللَّه سيد محمد رضا حائرى طبسى بود. 

آيت اللَّه حائرى طبسى، در تمام ديدارهاى حضرت امام در كربلا در خدمت امام بودند و پس از آنكه ایشان به نجف بازگشتند  نيز همراه امام به نجف رفته و در تمام ملاقات‏ها و برنامه‏ها در خدمت امام بودند.