معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان يزد با اشاره به خشكساليهاي اخير در استان، اظهار كرد: امروز به دنبال خشك شدن عرصههاي كشاورزي و باغات، شاهد بروز پديدهي بياباني شدن در مناطق ييلاقي يزد نيز هستيم.
"علي معظم" در گفتوگو با ایسنا از اين استان يزد به عنوان دومين استان بياباني كشور ياد و تصريح كرد: اين استان 18 درصد از عرصههاي بياباني كشور را در خود جاي داده است و پس از استان سيستان و بلوچستان، دومين استان بياباني كشور به شمار ميآيد.
وي ادامه داد: استان يزد با بارندگي كمتر از 100 ميليمتر در سال نمونهي بارز از يك استان بياباني و كويري است كه 5.9 ميليون هكتار از مجموع 12.5 ميليون هكتار عرصههاي منابع طبيعي آن را اراضي بياباني تشكيل ميدهد.
معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان يزد خواستار گوش به زنگ بودن تمامي مسوولان و مردم در اين خصوص و توجه جديتر به خطر پديده بيابان در استان شد.
وي در ادامه تاكيد كرد: پديده بياباني شدن تنها به مناطق كويري اختصاص ندارد بلكه متاسفانه امروز در مناطق ييلاقي يزد همچون ده بالا و طزرجان نيز با رهاسازي و يا خشك شدن عرصههاي كشاورزي و باغات شاهد بروز اين پديده هستيم.
معظم اثرات زيست محيطي و آسيبهاي اجتماعي ناشي از بياباني شدن مناطق را يادآور شد و نامگذاري روز هفدهم ژوئن(28 خردادماه) به عنوان روز جهاني بيابانزدائي را بيانگر اهميت اين موضوع دانست.
وي خاطرنشان كرد: استان يزد از سال 1349 بحث بيابانزدائي را آغاز كرده و تاكنون حدود 76 هكتار عرصههاي بياباني با گونههاي طاق، گز و اتريپلكس بيابانزدائي شده است كه با توجه به سطح بيابانهاي استان و افزايش رو به رشد پديده بياباني شدن، اين موضوع خيلي چشمگير نيست.
اوهمچنين گفت: هماكنون در استان يزد 19 كانون بحران فرسايش بادي شناسايي شده كه در هشت شهرستان استان واقع شدهاند.
معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان يزد با اشاره به محاصره جمعيتهاي شهري استان با كويرهايي همچون كوير سياهكوه، كوير ابركوه، كوير دره انجير بافق و كوير هرات و مروست، اظهاركرد: متاسفانه تنها زماني كه طوفانهاي شن استان را فرا ميگيرد، همگان متوجه اين پديده ميشوند و زماني كه هوا آرام ميشود، كمتر كسي به موضع كنترل آن و مديريت بر عرصههاي بياباني استان توجه دارد.
وي اضافه كرد: كنترل و مقابله با پديده بيابانزائي، استان را در امر كنترل فرسايشهاي بادي و آبي، محافظت از تاسيسات زيربنايي و مزارع استان در برابر طوفانهاي شن، ارتقاء ضريب ايمني راههاي مواصلاتي اعم از جادهها و راههاي ريلي در برابر مدفون شدن در زير شنهاي روان و ... ياري خواهد كرد.
معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان يزد همچنين متذكر شد: به رغم اين كه تنها دستگاه متولي اصلي اين موضوع اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري است ولي بايد فرهنگ حفظ منابع طبيعي و پوشش گياهي و خطر پديده بيابان از طريق اطلاعرساني به همه مردم اعم از مسوولان، كشاورزان، دامداران، روستائيان، دانشآموزان و ...، گوشزد شود تا اين پديده با عزم ملي و فرهنگ عمومي، مديريت و مهار شود.
معظم از ويژه برنامههاي روز جهاني بيابانزدائي در استان را برگزاري ميزگردهاي مسوولان با دانشگاهيان و برگزاري تورهاي بيابانگردي با حضور تشكلها(NGOها)، مردم و مسوولين به منظور آشنايي آنان از اين پديده و تهديدات آن، ذكر كرد.
منبع: ایسنا