زمان : 10 Ordibehesht 1391 - 01:42
شناسه : 50202
بازدید : 3133
روابط عمومی و سنجش رضایت مشتری روابط عمومی و سنجش رضایت مشتری


محمد امامی

کارشناس ارشد روابط عمومی

- روابط عمومی ها باید با تمهیداتی مکانیزمی را برای سنجش مداوم میزان رضایت مشتریان در نظر گرفته و آن را پایش کنند.

یکی از موضوع هایی که به ویژه در سازمان هایی که رقیب دارند، باید برای روابط عمومی های حرفه ای به عنوان دغدغه ای مهم تلقی گردد، تعیین شاخص های صحیحی برای سنجش مداوم رضایت مشتریان است.
مشاهده می شود برخی از سازمان ها بدون این که دغدغه ای جدی برای سنجش رضایت مشتریانشان داشته باشند به طور دائم و مستمر به فکر جذب مشتریان جدید هستند!
تجربه و پژوهش ها نشان داده است که بسیاری از مشتریان، نارضایتی خود از محصولات یا خدمات سازمان را به خود سازمان اطلاع نمی دهند و برخی هم که اطلاع می دهند شکایت یا اعتراض خود را پیگیری نمی کنند. در اینجا به دلیل اهمیت موضوع رضایت مشتریان، و نقش بی بدیل آن در بقا و ارتقای سود و اعتبار سازمان، روابط عمومی ها باید با تمهیداتی مکانیزمی را برای سنجش مداوم میزان رضایت مشتریان در نظر گرفته و آن را پایش کنند.
پژوهش ها در این خصوص نشان داده است که به رغم این که مشتریان نارضایتی خود از محصولات یا خدمات یک سازمان را به خود آن سازمان اطلاع نمی دهند، اما بسیاری از مشتریان ناراضی (بیش از ۸۰ درصد) تجربه و نارضایتی خود را به دیگران بیان می کنند و انتقال می دهند.
مشتریان ناراضی همواره مبلغانی بر علیه سازمان هایی هستند که به سنجش رضایت مشتریان خود بی تفاوت هستند و برای آن اهمیتی قائل نیستند. و بالعکس مشتریان راضی ، مبلغان بدون هزینه ای برای خدمات یا محصولات یک سازمان هستند که قادرند مشتریان زیادی را به سمت آن سازمان سوق دهند.
سازمان هایی که بدون توجه به شناسایی عواملی که موجب نارضایتی مشتریان می شوند همانند بادکنک یا تیوپی هستند که از یک طرف باد به آن تزریق می شود در حالی که سوراخ هست و از طرف دیگر این بادها خالی می شود! برای ایجاد یک حالت مطلوب، ابتدا باید جلوی این سوراخ ها را گرفت تا با پرهیز از هزینه ی اضافی بادکردن مداوم سود سازمان را به حداکثر ممکن رساند.
جذب مشتریان جدید زمانی می تواند کاری صحیح و درست تلقی شود که سازمان برای حفظ مشتریان موجود خود اهتمام لازم را داشته و عوامل رضایتمندی و نارضایتی مشتریان خود را سنجش و پایش کرده باشد.
بی تردید در این میان این روابط عمومی های هوشمند و آگاه بزرگترین وظیفه ی خود را باید شناسایی و تعیین شاخص های رضایتمندی مشتریان و همچنین حفظ و گسترش رضایتمندی آنان ، تقویت نقاط قوت و رفع کاستی ها و نقاط ضعف و تبدیل مشتریان راضی به مشتریان وفادار دانسته و این مهم را به سیستم و فرایندی پویا در سازمان تبدیل کنند.