یزد دیار عابدان با انتخاب قاطع چهرهای اصولگرا که از سوی جبهه پایدای انقلاب اسلامی برای نمایندگی دور نهم مجلس شورای اسلامی معرفی شد، نشان داد که ادعای جريان موسوم به اصلاحات مبنی بر اینکه سر قفلی انتخابات یزد در دست اين جريان است، واقعيت ندارد.
مردم یزد که یکبار با معرفی شهید والامقام شهید پاکنژاد در مجلس اول برای نمایندگی خود میزان عشق و ارادت به انقلاب اسلامی را به نمایش گذاشتند، در انتخابات اخیر نیز با معرفی یکی از ایثارگران دفاع مقدس در حذف طیفهایی متمایل به فتنه از عرصه تقنینی کشور، پیشگام شدند.
"محمد صالح جوکار" که در نشست سراسري جبهه پايداري قبل از انتخابات نيز حضور داشت و ميثاقنامهي اين جبهه را امضا كرد، توانست با اختلاف قابل توجه، حائز اکثریت آرای مردم یزد شود. در گفتوگو با منتخب مردم یزد برای مجلس نهم، چرایی شکست جريان فتنه، شرايط مجلس ایدهال نظام اسلامی، پیامهای انتخابات نهم مجلس و عملکرد مجلس هشتم را به بحث و بررسی گذاشتیم.
بهرغم اینکه جريان فتنه مدعی بود که اگر در انتخابات حاضر نشود، انتخابات کم رونق میشود و به دنبال شرط گذاری و باجگیری از نظام بود، با این حال، شاهد حضور پر شور و بیسابقه مردم در انتخابات پارلمانی کشور بودیم، این حضور پرشور چگونه قابل تحلیل است و چه پیامهایی از آن استنباط میشود؟
انتخابات در حقیقت یک حضور پر نشاط و پر از پیام مردم بود، به تعبیری که رهبر معظم انقلاب داشتند، در حقیقت این انتخابات رأی به نظام بود، يك پیام داخلی هم به کسانی داشت که همراه با انقلاب نبودند و صف خود را از صف مردم جدا کردند. مردم اعلام کردند که عقد اخوتی با آنها نبستهاند و مردم کسانی را که در مسیر انقلاب و ولایت باشند، قبول دارند و وقتی از این مسیر خارج شوند و با ارزشها و آرمانهای انقلاب زاویه پیدا کنند، مردم هم پیوند خود را با آنها قطع میکنند. نشان دادند اگر کسانی بخواهند به ارزشها و دستآوردهای انقلاب و ساختار سیاسی نظام پشت پا بزنند، مردم آنها را تحمل نخواهند کرد و بار دیگر با رأیشان، پیوند ناگسستنی خود با ولایت و ارزشهای انقلاب را اعلام کردند.
اين انتخابات، پیام خارجی هم داشت مبنی بر اینکه این انتخابات یک رفراندومی بود مبنی بر اینکه نظام سلطه و دشمنان بیرونی این را بدانند که مردم دست از نظام خود بر نخواهند داشت و در هر شرایط و موقعیتی، از نظام خود دفاع میکنند.
عدهای از اصلاح طلبان بر این باور بودند که آرای یزد دربست مال آنهاست و خیالشان از انتخاب فرد مورد نظر خود برای مجلس از این شهر راحت بود، در اين شرايط، پیام انتخاب یک اصولگرا از سوی مردم یزد چه بود؟
قطعا این تحلیل غلط و اشتباه بود، برخی اين توهم را داشتند که مردم یزد به سمت گروه، یا جناح و یا طرز فکر خاصی گرایش دارند، در صورتی که مردم یزد مومن، معتقد و ولایتمدار هستند و در همه عرصههای انقلاب زودتر از دیگران حاضر بودند و نقش آفرینی کردند، امروز که در بین مردم میرویم، همان عشق و علاقهای را که سال 57 به انقلاب و ولایت داشتند، مشاهده میشود.
افزایش مشارکت 11 درصدی نسبت به دور گذشته همین را بیان میکند. مردم وقتی حس کردند یک نفری حرف آنها را که همان سخن از ارزشهاست، به زبان میآورد و میخواهد مدافع حقوق آنها باشد، به سمت او اقبال پیدا کردند. مردم ما همیشه با ولایت پیوند داشتند و امروز هم در انتخابات آن را ثابت کردند. امیدواریم این پیوند مستحکمتر شود و در دورههای آینده از برکات این اقدام مردم بهرهمند شویم و در دور آینده نیز به این سمت گرایش داشته باشند. رأی یزدیها، رأی به ارزشها و ولایت بود. برای همین این رأی بسیار حائز اهمیت است و ما باید در مسیری حرکت کنیم و این را در تمام ادوار حفظ کنیم.
عدهای از اصولگرایان مطرح میکردند که اگر رقابت بین جریان اصولگرایی شکل بگیرد، این رقابت فرش قرمز برای فتنه و انحراف است. هدف آنها از این اینگونه اظهارات چه بود؟ آیا میخواستند آنهایی را که حرف انقلاب را غلیظتر بیان میکردند، کنار بگذارند و يا این نشان از انحصارگرایی در میان طیفی از احزاب و گروههایی اصولگرا ندارد؟
من رقابت این دوره را یک رقابتی خوب دیدم که هر کسی توانست توانمندیها و ظرفیتهای خود را ارائه کند. محدودیتی هم نبود. استعدادها و توانمندیهاي متفاوت در کاندیداها که در طول دوره تبلیغات به مردم ارائه شد، مردم ما هم به این استعداد و توانمندی رأی دادند، فضا، باز و مثبت بود که همه بتوانند برنامهها و سوابق خود را ارائه کنند. ما در یزد چند اصولگرای دیگر هم داشتیم، ولی باز این انتخاب خود مردم بود، این فضا و فرصت برای مردم ما ایجاد شد که بهترین انتخاب را بكنند و این حائز اهمیت بود. در سراسر کشور هم این اتفاق افتاد و باید خدا را شکر کرد که انتخابهای مردم، انتخابهای بسیار حائز اهمیتی برای پیشبرد اهداف نظام و کشور و انقلاب بوده است.
نقش جبهه پایداری را با بیان غلیظتر شعارهای انقلاب در ایجاد شور و موج انتخاباتی در کشور چگونه دیدید؟
گفتمانی که جبهه پایداری داشت، گفتمان مطلوب که همان حفظ ارزشهای انقلاب و ضوابطی که باید بین نامزدهای انتخابات با خداوند متعال، ولایت و مردم برقرار باشد، بود، این معیارها، معیارهای خیلی خوبی بود. ما امیدواریم این گفتمان انقلاب در عرصه عمل اجرایی شود و مردم مزه و شیرینی این گفتمان را در عمل ببینند و بچشند و آنجاست که بر چنین گفتمانی صحه گذاشته شود.
برخی مدعی بودند جبهه پایداری از سوی جریان انحرافی برای تشکیل جریان موازی اصولگرایی مأموریت دارد، دلیل طرح این ادعاها چه بود؟
در انتخابات گروههای مختلفی آمدند، در میان اصولگرایان جبهه پایداری و متحد دو گروه عمده را تشکیل دادند. حضور جبهه پایداری را در راستای حفظ ارزشهای انقلاب و مشارکت بیشتر مردم در عرصه انتخابات میدانم و این اقدام یک شور و نشاط دیگری هم در جامعه تزریق کرد و تنوعی که در کاندیداها بود، برای انتخاب مطلوب ایجاد شد.
در این دوره از انتخابات، مردم به بیش از نیمی از نمایندگان مجلس هشتم اقبال نشان ندادند، آیا عملکرد این مجلس در این نارضایتی تاثیر نداشت؟ پیام انتخاب جواب منفی مردم به منتخبان مجلس هشتم را در چه میبینید؟
اعتقادم بر این است مردم ما به دنبال این هستند که اقدامات مثبتی برای آنها در ضمن حفظ نظام انجام شود، مردم در این انتخابات نشان دادند که می خواهند افرادی را به مجلس بفرستند که ضمن حفظ ارزشهای انقلاب و نظام و رابطه با ولایت، بتوانند در عرصه عمل هم، اقدامات مثبتی را برای جامعه داشته باشند. خواسته مردم ما بهبود وضعیت جامعه چه از لحاظ فرهنگی و چه از لحاظ اقتصادی است، نتیجه انتخابات جواب رد دادن به تندرویها درعرصه سیاسی و کسانی است که به گونهای عمل میکردند که نظام را زیر سوال ببرند. به طوری که الان به وضوح در سطح کشور میبینیم بعضی از کسانی که در دور قبل نماینده بودند، مورد اقبال مردم قرار نگرفتند، خواسته مردم تشکیل مجلسی کارآمد و بهدور از تنش است، یک مجلس توانمندی که بتواند در سایه تدوین قوانین منطبق با دین و مکتب، راهکارهایی برای پیشبرد اهداف انقلاب و آرمانهای امام و رهبر انقلاب بیان کند.
مردم با رای خود به شکلی به عملکرد مجلس هشتم جواب رد دادند چرا که عملکرد مجلس هشتم مورد قبول مردم نبود و با این انتخابی که کرد، نشان داد که به دنبال آن است تا مجلسی داشته باشد که اهداف و سیاستهای کلان نظام را اجرایی کند و با نظارت دقیقتر بر قوه مجریه و اجرای قانون در تمام ابعاد و شئونات آن پیشرفتها را رقم بزنند. مردم با تندرویها موافق نیستند، بلکه متمایل به یک فضایی هستند که در آن حفظ آرامش شود، بتوانند زندگی خودشان را بدون دغدغه خاطر دنبال کنند.
آیا شکل تعامل مجلس هشتم با دولت که فضای مچگیری و سنگاندازی را تداعی میکرد، در انتخاب مردم تاثیر نداشت؟
بنده کلانتر آن را عرض میکنم، مردم بیشتر احتیاج به منش و رفتاری دارند، متناسب با آنچه که در شأن نظام و خودشان است، مردم تندروی و کندروی را قبول ندارند، یک حرکت معتدل و منطقی که بتواند اهداف و آرمانهای انقلاب را محقق ساخته و مشکلات آنها را رفع کند. ما اگر امروز در عرصه اقتصادی مشکل داریم، مردم این را میدانند که در سایه تعامل مجلس و دولت این مشکلات قابل حل است، اگر در عرصه فرهنگ مشکل داریم در سایه همین تعامل و ارتباط دو طرفه این مسائل و مشکلات در کشور ما حل میشود، نه آنچه که با تنش و گره زدن با مسائل سیاسی مشکلات را بیشتر کنیم. مثلا مسائل اقتصادی و فرهنگی کشور را سیاسی قلمداد کنیم، مردم ما از اینها زیان دیدند و مردم خواهان این هستند که این مشکلات احصا شده و راهکارهای حل آن به صورت قانون در آمده و دولت اجرا کند.
اولویت شما به عنوان برگزیده اول دارالعباده برای مجلس چیست؟
اولویت اصلی ما تحقق مطالبات و خواسته های به حق مردم است، نظام و انقلاب ما در مسیر رشد و تعالی است، آن چشم انداز و جایگاه علمی و فناوری خود را به خوبی ترسیم کرده و در برابر داریم، باید راهکارهایی را برای رسیدن به آن چشم انداز تدوین کنیم. در دید کلان آنچه که در شان ملت شریفی که در تمام عرصهها حضور پیدا کرده در هشت سال دفاع مقدس مدیریت جنگ را برعهده گرفته است، امروز باید به این مردم اجازه داد که خودشان به عرصههای مختلف بیآیند و راهکارهای خود را برای حل مشکلات ارائه کنند و یک تشریک مساعی با آنها شود، موانع کوچکی که در مقابل خود داریم، برداریم. به اعتقاد من اگر خود مردم امروز در صحنه باشند و در تدوین راهکارهای آینده مشارکت کنند ما زودتر از همیشه میتوانیم در آن اهدافی که در برنامهها و اسناد بالادستی نظام داریم، برسیم.