اطلاع رسانی در سازمان میراث فرهنگی یزد به کجا می رود؟!
رضا ملاحسینی اردکانی
دبیر انجمن چارسوق کویر اردکان
اطلاع رسانی در دنیای امروز به یکی از ضروریات روزمره جامعه تبدیل شده است. برای انجام بهتر این امر و ارائه جدیدترین اطلاعات، ادارات و سازمانهای مختلف بخشی را در چارت سازمانی خود به روابط عمومی و اطلاع رسانی اختصاص داده اند. معمولاً وظیفه این بخش ارائه تازه ترین اطلاعات و البته کامل ترین اطلاعات رسمی است؛ اطلاعاتی که یا روی خروجی وب سایت آن سازمان (البته در صورت داشتن!) قرار می گیرد و یا در اختیار اصحاب رسانه و جرائد قرار می گیرد. امروزه عرصه میراث فرهنگی و گردشگری علی رغم همه ضعف ها و نقص ها، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. متاسفانه یا خوشبختانه در این زمان تحولات و اتفاقات در حوزه میراث فرهنگی روزانه رصد می شود و وقایع تازه ای اتفاق می افتد. از آنجا که این حوزه را بر اساس ماهیت آن یعنی میراث مشترک بودن آن، نمی توان در انحصار سازمان و ارگان خاصی دانست، به محض وقوع اتفاق خاصی در این حوزه به ویژه تخریب ها، علاقمندان و دوستداران میراث فرهنگی جهت دادن اخطار و همچنین اطلاع رسانی، با تهیه گزارش هایی متنی و یا تصویری به انعکاس آن می پردازند. این فعالیت غیررسمی اطلاع رسانی غالباً از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که متولی رسمی امورات میراث فرهنگی و گردشگری است، مورد توجه و حساسیت قرار دارد و بعد از آن تازه این سازمان به فکر اطلاع رسانی صحیح و درست درباره اتفاق رخ داده می پردازد.
مسلماً این اطلاع رسانی با این وضعیت متناسب با نیازهای جامعه نبوده و صرفاً رفع مسولیت محسوب می گردد! به عنوان مثال در یک نمونه خبرگزاری "میراث آریا" که خبرگزاری رسمی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری محسوب می شود و به انعکاس آخرین فعالیت های ادارت میراث فرهنگی کشور می پردازد، در دو روز پیاپی در روزهای شنبه و یکشنبه 26 و 27 آذرماه 1390 به ارائه دو خبر پیرامون میراث فرهنگی اردکان پرداخت. متن این دو خبر را با هم مرور می کنیم:
ارسال خبر: 26 آذر 1390 (11:50)
نخستين مسجد شهرستان اردکان مرمت شد
مسجد «زردک» قديميترين مسجد تاريخي شهرستان اردکان با قدمتي بالغ بر 10 قرن مرمت شد.
به گزارش ميراثآريا(chtn) به همت اداره ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان يزد، مسجد تاريخي «زردک» اردکان که به «گنج گلين» معروف بوده و در قرن پنجم هجري ساخته شده است، مرمت و بازسازي شد.
براساس اين گزارش، اين بنا که به عنوان نخستين مسجد اردکان شناخته ميشود، به سبک بسيارساده ولي با گچبريهاي منحصر به فردي ساخته شده است که از ويژگيهاي آن ميتوان به گچبريهاي محراب و گنبد آن اشاره کرد.
ابن گزارش ميافزايد، مسجد تاريخي «زردک» که برروي ستونهايي به عرض 5/1 متربنا شده است، طي چندسال اخير دچار آسيب ديدگي شده بود که با اجراي جان پناه، کاهگل ديوار و ديوارچيني توسط استادکاران برجسته منطقه مرمت شد.
گفتني است، مسجد زردک از آنجايي به «گنج گلين» معروف است که در طول 10 قرن در برابر حوادث طبيعي مقاومت کرده و گنبد زيباي آن سالم مانده است.
ارسال خبر : 27 آذر 1390 (10:13)
مسجد آرد و خرماي اردکان مرمت شد
مسجد «آرد و خرما» از آثار ارزشمند به جاي مانده از دوره قاجار در شهرستان اردکان مرمت شد.
به گزارش ميراثآريا(chtn) به همت اداره کل ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان يزد، مسجد آرد و خرما، يکي از بناهاي تاريخي شهرستان اردکان که طي چند سال گذشته دچار آسيب شده بود، مرمت و بازسازي شد.
اين گزارش ميافزايد: از ويژگيهاي اين مسجد ميتوان به سادگي معماري و تزيينات آن اشاره کرد. يکچهارم از فضاي اين مسجد به نشيمنگاه، بخش سردر و ورودي اختصاص دارد.
بر اساس اين گزارش، مسجد آرد و خرما با اقداماتي نظير عمليات احياي ستون غربي، ديوارچيني حياط، پرچيني ديوار فرسوده و تراشيدن ديوار بيروني توسط استادکاران برجسته مرمت شد.
گفتني است، اين مسجد در جهت غربي ـ شرقي ساخته شده است و يک بادگير کوچک در آن به چشم ميخورد.
اما چند نکته پیرامون این دو خبر:
· - مرمتهای انجام شده مربوط به چند ماه پیش است که بعد از این مدت زمانی تازه به عنوان تازه ترین اتفاقات ارائه می گردد؛
· - در این خبر که بسیار مختصر می باشد درباره مرمت ها صرفاً به چند کلمه بسنده شده که مثلاً " با اقداماتي نظير عمليات احياي ستون غربي، ديوارچيني حياط، پرچيني ديوار فرسوده و تراشيدن ديوار بيروني توسط استادکاران برجسته مرمت شد". نه تصویری، نه برآورد هزینه ای، نه مدت زمان فعالیتی و نه هیچ چیز دیگر...!
· - ارائه این اخبار در حالی صورت می گیرد که هم اکنون دهها پروژه نسبتاً قابل توجه در حوزه میراث فرهنگی اردکان در حال انجام شدن است که اشاره ای به آنها نمی شود و احتمالاً چند ماه آینده ارائه خواهد شد!
· - سازمان میراث یزد، نمایندگی های این سازمان در شهرستانها را از دادن اطلاعات و ارائه اخبار به صورت مستقل منع کرده و همه اخبار باید از سوی روابط عمومی سازمان یزد ارائه شود که در طی این فرایند بسیاری از اخبار ناقص و گنگ و مبهم و بعضاً اشتباه ارائه می شود. به عنوان مثال: در خبری که مربوط به اسفندماه سال گذشته است و به مرمت خانه تقدیری اردکان اشاره دارد، دو نکته قابل تامل وجود دارد: نخست اینکه مرمت این خانه هم چندین ماه قبل از ارائه خبر آن صورت گرفته بود و دوم اینکه در این خبر به قرار گیری این خانه در محله "درب قلعه" اردکان اشاره دارد در حالیکه اساساً در اردکان چنین محله ای وجود ندارد!!
خلاصه مطلب اینکه با اینگونه اطلاع رسانی که مشتی نمونه خربار آن را نشان دادیم، سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری استان علی رغم فعالیت های بعضاً قابل تقدیر، در حوزه اطلاع رسانی (حداقل در مورد شهرستان اردکان) به شدت ضعیف عمل می کند. به امید اصلاح این ضعف...