زمان : 19 Azar 1390 - 16:32
شناسه : 42504
بازدید : 192
سجاده‌اي به رنگ مس سجاده‌اي به رنگ مس
ظهر عاشورا ، سجاده تبليغاتي مس براي نمازگزاران پهن شد
به نقل از شماره 356 مورخ 1390/9/20 بشارت‌نو:
سجاده های تبلیغاتی شركت خصوصي مس درظهر عاشورا براي نمازگزاران شهر تفت پهن شد.
به گزارش خبرنگار بشارت نو عوامل شرکت خصوصی مزبور در ظهر عاشورا تعداد زيادي سجاده منقوش به آرم وتبلیغات شرکت یادشده رادربین نمازگزاران تفتی توزیع کردند.
سجاده‌هاي تبلیغی مزبور كه بر روي آنها جمله ”اهدايي طرح بهره‌برداري از معادن مس تفت“ نقش بسته بود در ميان مردم نمازگزار حسينيه امام تفت به عنوان مركز عزاداري‌هاي اين شهرستان توزيع شد.
اين سجاده‌ها در پاكتي پلاستيكي پخش شد كه بر روي آنها ادعا شده بود شركت مس ”ملي“ بوده و ” مس سازگار با طبيعت“ می باشد درحالی که کارشناسان آگاه و مستندات موجود همگي ضمن رد این جمله های تبلیغی ، شرکت موصوف را خصوصی می دانند.
یک فعال محیط زیستی درهمین باره می گوید:" مشكل اصلي شرکت خصوصی مس براي ورود به منطقه و شروع به كار قانوني، مشكل زيست محيطي است چرا كه تاكنون نيز با تلاش ارزنده مسئولان متعدد استان و كشور شامل تمامي نمايندگان مردم استان در مجلس شوراي اسلامي از جمله نماينده مردم تفت و ميبد در مجلس ، سازمان محيط زيست استان، منابع طبيعي و حتي برخي مديران كل و مسئولان اجرايي اين شركت از بهره‌برداري از معادن مس تفت كه ضررهاي غير قابل جبران و خطرناك دارد منع شده است."
وی می افزاید :" زمان كشف اين معادن بيش از 40 سال قبل است در حالي كه همواره خطرات ناشي از بهره‌برداري از اين معادن توسط اساتيد دانشگاه و تشكل‌ها و سازمان‌هاي زيست محيطي برای مردم موجب شده است تا از بهره‌برداري از اين معادن جلوگيري شود.
برخي آثار زيان ‌بار غير قابل جبران معدن مس
از جمله اين اثرات زيان بار كه مورد تأكيد كارشناسان و مسئولان زيست‌ محيطي بوده و حتي براي خود مردم عادي نيز قابل درك است حفر گودالي به عمق 500 تا 1000 متر و به دهانه يك تا 5 كيلومتر در محل حوزه آبريز استان (دامنه‌هاي شيركوه) مي‌باشد در حاليكه حتي حفر چاهي نيمه عميق يا كف‌زني قنات‌هاي بالا دست‌ بر خشك شدن قنات‌ها و چاه‌هاي پايين دست تأثير دارد و كسي كه اقدام به حفر چاه يا كف‌زني قنات نمايد مجرم است.
از سوي ديگر روند فرآوري مس همواره با استفاده از اسيدسولفوريك است كه اين ماده خطرناك و سمي هم بر آبهاي زيرزميني اثر مي‌گذارد و هم به صورت ريز دانه در هوا معلق شده و وارد ريه‌هاي انسانها، حيوانات شده و حتي گياهان و درختان را هم نابود خواهد كرد."
کارشناسان و اساتيد دانشگاه معتقدند طول مدت زمان بهره‌برداري و استفاده از اين معدن حداكثر 50 سال است اما اثرات سوء بهره‌برداري از اين معادن و مشكلات انسانی ، مردمی وزیست محیطی تا سال ها در منطقه و حتي استان قرباني خواهدگرفت .
دولتي جلوه دادن شركت مس
دست اندرکاران شرکت مزبور همچنین چندي پيش نيز با استفاده از سخنان مقام معظم رهبري اقدام به نصب بيلبوردها و بنرهاي تبليغاتي در سطح شهرستان تفت کردند كه خبر و عكسهاي آن در شماره 336 بشارت‌ نو درج شد.
آنها همچنين در اوايل سال جاري طي دو نوبت اقدام به درج آگهي در روزنامه محلي پيمان يزد كردند كه در آن آگهي‌ها با استناد به ماده قانوني كه مربوط به طرح‌هاي عمراني، نظامي و عمومي دولتي است مردم روستاهايي كه معدن مس در آن واقع است را براي واگذاري زمين‌هاي خود تحت فشار قرار دادند. اين در حالي است كه قانون مذكور متعلق به طرح‌هاي دولتي بوده و شركت مس يك شركت خصوصي است.
سپاه را سپر كردن
سپر قرار دادن سپاه پاسداران هم از ديگر ترفندهايي است كه البته غير مستقيم توسط عوامل ذينفع و اغلب به صورت شايعه در بين مردم تقويت شده است. به نحوي كه برخي شايع كردند قرارگاه خاتم‌الانبياء وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامي قرار است اين معادن را بهره‌برداري كند. آنها تلاش كردند سپاه را كه يك نهاد مردمي و خدمتگزار است در مقابل مردم قرار دهند. غافل از آنكه سپاه نيز هوشيارتر از آن است كه در چنين ميدان‌هايي قرار گيرد.
تاكنون شركت مس مجوز ندارد
گرچه گواهي مدارك موجود در سازمان محيط‌زيست ، طرح بهره‌برداري از معادن مس علي‌آباد به طور كلي رد و دستور توقف طرح بهره‌برداري از معدن مس دره‌زرشك نيز صادر شده است، اما به نظر مي‌رسد برخي نسبت به تمكين به قانون تمايل چنداني ندارند. چنانچه حتي با وجود رد كامل طرح در علي‌آباد به دليل عواقب غير قابل جبران آن، باز هم شركت مس زمين‌هاي مردم منطقه علي‌آباد را آن هم به قيمت‌هاي چند برابر نرخ واقعي خريدار است. همچنان كه با وجود عدم تأييد مجوز ورود به دره‌زرشك اقدام براي خريد زمين‌هاي آنها آغاز شده و ادامه دارد.
صدا و سيماي جمهوري اسلامي نيز در گزارشي انتقادي به اين موضوع پرداخت كه متن كامل مصاحبه انجام شده در اين مورد نيز در شماره‌ 350 بشارت‌ نو درج شد.
مس در آئينه سوابق
در شماره 255 بشارت‌ نو در 22 آذر سال گذشته نیز گفتگويي با نماينده كنوني مردم كرمان در مجلس و فرماندار سابق شهربابك پيرامون مشكلات و بيماري‌هاي ناشي از معادن مس كرمان چاپ و منتشر شده است که می تواند زنگ خطری برای مردم ومسوولان دلسوزباشد.
اتفاقات و حوادث روي داده در ميدوك، خاتون‌آباد و ديگر شهرهاو مناطقي كه معادن مس در آنجا بهره‌برداري شده با وجود تفاوت اساسي يزد با اين مناطق همه آئينه عبرت است. چرا كه ظاهر شدن عوارض استفاده از اسيد سولفوريك كه جزو لاينفك فرآيند بهره‌برداري از مس است در اين شهرها وقتي بروز يافت موجب اعتراض گسترده مردم شد. علاوه بر آنكه يك تفاوت اساسي هم وجود دارد و آن محل قرار گرفتن معدن مس در يزد است كه بر روي مركز آبخوان و آبريز استان قرار دارد. به نحوي كه 70 درصد آب استان يزد از تفت و دامنه‌هاي شيركوه سرچشمه مي‌گيرد و اين مي‌تواند علاوه بر تفت براي شهرها و مناطقي چون يزد، اردكان، ميبد، مهريز، اشكذر، دهشير و حتي ابركوه نيز زنگ خطر باشد چرا كه همگي علاوه بر آنكه در معرض تنفس اين هواي اسيدي قرار دارند در زمينه منابع آب نيز پيوسته به اين نقطه استراتژيك مي‌باشند.
هشدار اساتيد دانشگاه و كارشناسان محيط‌زيست
همچنين برخی اساتيد دانشكده منابع طبيعي و كويرشناسي يزد، فعالان زيست محيطي و حتي متخصصان زمين‌شناسي از جمله دكتر حميد مهرنهاد از چهره‌هاي علمي مطرح استان كه خود از فرزندان تفت مي‌باشد و همچنين ساير اساتيد دانشكده منابع طبيعي يزد نيز بارها نسبت به عواقب ناخوشایند بهره‌برداري از معادن مس تفت هشدار داده‌اند و نظرات كارشناسي مكتوب و شفاهي خود را عنوان كرده‌اند .


واكنش مردم تفت
اما در همان ساعات اوليه توزيع سجاده‌ها، مردم تفت نسبت به اين اقدامات در همان محل واكنش نشان دادند.
همچنين مطالبي هم در رسانه‌ها، سايت‌ها و وبلاگ‌هاي اين شهرستان درج شده است.
وبلاگ ”تفتي تباران “ در اين مورد مطلبي را به نقل از وبلاگ ”تفت چه خبر“ منتشر كرد كه در آن ضمن هشدار نسبت به عواقب بهره‌برداري از معادن مس در اين شهرستان خواستار هوشياري و آگاهي مردم استان شده است. در بخشي از مطلبي كه گويا به قلم رسول شجاعي يكي از نويسندگان تفتي درج شده آمده است: ”بعضي‌ها هم لب و لنچه‌هايشان آب افتاده بود كه هنوز معدن كار خودش را آغاز نكرده عوايد آن رسيده است! واي به روزي كه بهره‌برداري از آن شروع شود. حتماً با اين ثروت بدست آمده استان يزد را طلا كاري كرده و مردم هم حتي ديگر منتظر دريافت يارانه‌هاي خود نخواهند بود!“
مردم دره‌زرشك هم در پارچه‌اي كه بر سر در حسينيه اين روستا نصب كردند نوشتند: ”ما اهالي ولايتمدار دره‌زرشك خواستار جلوگيري از فعاليت‌هاي تخريبي شركت مس هستيم.