زمان : 13 Aban 1390 - 19:14
شناسه : 41193
بازدید : 3182
زندانهاي ايران مانند هتل است!! زندانهاي ايران مانند هتل است!!
زندانهاي ايران مانند هتل است!!

رضا سلطان زاده
مدير مسئول آیینه یزد

عده‌اي هستند كه به غلوگويي، مداحي و ثناگويي عادت كرده‌اند در هر دولتي كه به مقام و منصبي رسيده‌اند در گفتار و نوشتار و سخنان خويش از مرز اعتدال گذشته و به افراط و يا تفريط روي آورده‌اند شايد به مناسبت‌هايي نمونه‌هايي از اين افراد در اين ستون معرفي گردند و با درج نوشته‌هاي آنها با رعايت انصاف و با احترام و ادب مورد نقد قرار گيرند.

گاه اتفاق مي‌افتد، مسئول يا نماينده‌اي سوژه عكاسان و خبرنگاران قرار مي‌گيرد به عنوان نمونه خواسته يا ناخواسته در محل كار يا بر روي صندلي نمايندگي چرت مي‌زند، ‌پسته‌مي‌شكند، خميازه مي‌كشد، خواب مي‌رود و نماينده ديگري با موبايل از او عكس مي‌گيرد بدون توجه به قيام و قعود مي‌پردازد، كلمات زشت و زننده‌اي بر زبان مي‌آورد، در اوج گراني تخم مرغ مي‌گويد: قيمت تخم مرغ دانه‌اي12 تومان تا 15 تومان است، بي موقع اظهار نظر مي‌كند و يا نظير جواد شمقدري در سمت معاونت امور سينمايي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي درجمع خبرنگاران اظهار مي‌دارد:«زندان اوين درست مانند هتل است و وضعيت خوبي دارد. . . وضعيت بازداشتي‌ها خوب است بايد باور كرد وضعيت زندانيان خوب است ماآن جا را ديديم. . . دنبال مي‌كنيم كه خبرنگاران هم به اوين بروند و از فضاي زندان گزارشي تهيه كنند جوسازي‌هاي منفي آنجا مي‌شود و زندان‌هاي ايران مثل هتل است».(1)

نگارنده در نظر دارد با نقل سخنان و اظهارات عده‌اي از مسئولان ذي صلاح به بي پايه بودن گفتار معاون وزير اشاره نمايد.

آمار اعلامي از سوي مقامات نشانگر اين است كه آمار زندانيان سال 1358 در ايران كه بين ده تا 20 هزار نفر بوده با افزايش جمعيت كشور به دو برابر « در حال حاضر تعداد زندانيان كشور به 220 تا 250 هزار نفر در سال 1390 رسيده است» (2)

غلامحسين اسماعيلي رييس سازمان زندان‌هاي كشور بودجه اين سازمان را بسيار اندك دانست و گفت بودجه سال 90 تنها پنجاه درصد از هزينه‌هاي جاري ما را تامين مي‌كند و در حوزه عمراني فقط بيست درصد تامين شده است ضمناً اغلب خانواده‌هاي زندانيان نيز به نان شب محتاج هستند. اميرحسين رحيمي سخنگوي كميسيون حقوقي اظهار مي‌دارد: هيچ گاه بودجه مناسبي براي بازسازي و توسعه زندان‌ها در اختيار سازمان زندان‌ها قرار نگرفته است در حالي كه جمعيت كيفري به شدت افزايش يافته است. وقتي در زنداني كه ظرفيت آن 200 نفر است 500 زنداني جا داده مي‌شود.. . زندانياني كه خلاف ساده و سطحي داشته‌اند در كنار زنداني‌هايي كه مرتكب خلاف‌هاي سنگين شده‌اند قرار بگيرند و تفكيكي به مناسبت جرم صورت نگيرد كه اين مساله بسيار خطرناك است (3)

نماينده ولي فقيه در اصفهان مي‌گويد: وضعيت زندان اصفهان هم اكنون در شرايط مطلوبي نيست و لازم است در ساخت مجموعه‌هاي جديد و استفاده از تمامي امكانات در برطرف كردن اين معضل اقدامات سريعي انجام گيرد. . . معاون اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم قوه قضاييه گفت: آمار ارتكاب جرم در ايران روند رو به افزايشي پيدا كرده است. . . افزايش جمعيت مجرمين در وضعيت زندان‌ها نگران كننده است. . . كف خوابي، خوابيدن دو يا سه نفر بر روي يك تخت، خوابيدن نوبتي، ‌خواب در راهروها و خواب در پاگردهاي پله‌ها امري طبيعي در زندان‌هاي كشور است.. . مصطفي پور محمدي رييس سازمان بازرسي كل كشور گفت: ما به ضعف‌ها واقفيم و نقايص را تذكر داده‌ايم. به گزارش خانه ملت پور محمدي ادامه داد: اشكالات عمده‌اي در زندان‌ها وجود دارد و كمبود ظرفيت از جمله آنهاست و اكنون زندان‌ها 4 برابر ظرفيت در خود زنداني دارند و شصت درصد زندانيان ما مواد مخدري هستند.. . (4)

«سازمان زندان‌هاي كشور مبلغي را به عنوان سرانه هر زنداني تعيين مي‌كند كه نرخ آن در حال حاضر به طور متوسط حدود چهار هزار و پانصد تومان است البته اين سرانه در هر استان يا به نسبت هر سال تغيير مي‌كند. به عنوان مثال در سال 1384، قطبي مدير كل زندان‌هاي استان قم بالاترين سرانه نگهداري زنداني در روز را 4500 تومان عنوان كرد و با اشاره به اينكه استان قم كمترين سرانه زندانيان را دارد گفت: « رقم اين ميزان دو هزار و پانصد تومان است.. .

استان خراسان جنوبي با 410 زنداني در هر صد هزار نفر جمعيت بالاترين نرخ محبوسان كشور، ‌پس از آن خراسان رضوي با 393 نفر در هر صد هزار شهروند و در رتبه سوم نيز استان قم با 391 نفر در هر صد هزار شهروند و شهركرد با 137زنداني در هر صد هزار نفر جمعيت، داراي كمترين نرخ محبوسان شهر و برتر كشور است.»(5)

«نورا... حيدري عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس گفت: آمار زندانيان كشور تاسف‌برانگيز است و مسوولان مربوطه بايد تمام تلاش خود را به كار گيرند تا زمينه‌هاي ورود افراد به زندان از ميان برود كميسيون هم هرگونه حمايت در اين راستا را انجام خواهد داد. بايد حمايت برجسته مالي از آنها صورت گيرد، ضمن اين‌كه بايد در اين راستا تلاش كنيم كه ورود به زندان‌ها كاهش يابد.»6

در زندان‌هاي دارالعباده كه در برابر هر يكصد هزار جمعيت حدود 300 زنداني دارد چه خبر است؟

«مدير كل دادگستري تعداد زندانيان استان را كه حدود 3 هزار نفر مي‌باشد زيبنده استان نمي‌داند.» (7)

«نماينده مردم اردكان با تقدير از زحمات زندانبانان و مسئولان زندان‌هاي استان گفت: به لحاظ سختي كار و مواجهه با مشكلات زندانيان و زندان‌ها، بسياري از كاركنان اين سازمان در معرض بيماريهاي روحي و جسمي قرار گرفته‌اند كه ضرورت دارد با توجه به ويژگي‌ها و شرايط اين شغل، كاركنان اين سازمان همانند برخي ديگر از دستگاه‌ها، از مزاياي مشاغل سخت و زيان آور بهره‌مند شوند كه بنده نيز از اين موضوع حمايت مي‌كنم. نماينده مردم اردكان همچنين از آمار جهشي تعداد سرقت‌ها در استان يزد ابراز نگراني كرد وي با توجه به اينكه استان يزد هنگام پيروزي انقلاب اسلامي تنها 11 زنداني داشته و امروز اين رقم به بيش از 3000 نفر رسيده است كه هيچ تناسبي با رشد جمعيت و نام نيك يزدي‌ها ندارد؛ خواستار ريشه يابي اين موضوع از طرف مسئولان اجرايي و قضائي استان شد و مقابله با آن را وظيفه همگاني دانست. مديركل زندان‌ها و امور تاميني استان يزد نيز در اين ديدار كه در محل دفتر نماينده مردم اردكان برگزار شد، با ارائه گزارشي از وضعيت زندان‌هاي استان يزد گفت: در حال حاضر 3300 زنداني در 4 زندان و كانون اصلاح و تربيت در استان يزد وجود دارد كه از اين تعداد حدود 300 نفر در اردكان نگهداري مي‌شوند و65 درصد از آن‌ها غيربومي هستند.»8

در اين هتلي كه مقام معاونت وزير معرفي مي‌كند آمار خود كشي‌ها 8 برابر خودكشي در جامعه است بسياري از آنان تعادل رواني خود را از دست مي‌دهند تا جايي كه اعلام شده نيمي از زندانيان مشكل رواني دارند بعضي از آنان در مرخصي يا پس از آزادي ساده‌تر و راحت‌تر به قتل، غارت، دزدي، اعتياد و جنايت روي مي‌آورند نه تنها زنداني بلكه خانواده‌هاي آنان با مشكلات و مشقات طاقت فرسايي به زندگي خود ادامه مي‌دهند. بسياري از دختران و پسران كه به اميد ديدار پدر مادر و يا خواهر و برادر و فاميل زنداني خود سختي‌هايي را متحمل مي‌شوند، ‌احياناً بدون غذا و خوراك و پوشاك مناسب سر بر بالين مي‌گذارند پشت درهاي زندان روزها و ساعتها به انتظار چند دقيقه ملاقات مي‌ايستند، مي‌نشينند يا بيتوته مي‌كنند اما داخل اين چهار ديواري‌ها چه خبر است بهترين آگاهان به اين امر مسئولان ذي ربط مقامات انتظامي، قضايي و امنيتي هستند.

كه چه بسا دلسوزانه در پي حل معضلات و مشكلات هم مي‌باشند اما آنچه كه در حال حاضر با آن روبرو هستيم واقعيت‌هايي است كه به نقل از مسئول و ناظر و مقام اجرايي درج گرديده است صادقانه با مردم سخن گفتن، تنگناها و معضلات را بازگو نمودن و يا در نهايت ساكت شدن و دم فرو بستن بهتر از غلوگويي و دروغ گفتن است.

آيت ا... سيدرضا صدر مي‌نويسد:« كوته نظران چنين مي‌پندارند كه سياست با دروغ، همراه است و دروغ گويي با مردم، نشانه سياستمداري است.. . آيا چنين كسي مي‌تواند اعتماد ملت را به خود جلب كند ؟ اينان اشتباه مي‌كنند زيرا بهترين سياستمدار كسي است كه بهتر بتواند جلب اعتماد كند و جلب اعتماد جز با راستي و درستي محقق نخواهد شد اعتماد كه پيدا شد هر مشكلي حل مي‌شود بلكه مشكلي پيدا نخواهد شد.» 9

پي نوشت ها:

1- خبرگزاري ايسنا 5/5/90

2- «آيينه يزد»، شماره 238

3- «روزگار»، مورخ 18/5/90 و 20/5/90 صفحه 14

4- «ابتكار»، مورخ 26/5/90 صفحه 3

5- «ويژه نامه شرق»، مورخ 23/4/90 صفحه 4 و 5

6- «تهران امروز»، مورخ 19/7/90

7-نقل از نامه شماره 935 مورخ 15/5/90 روابط عمومي دادگستري يزد

8- «بشارت نو»، شماره 330

9- « دروغ»، آيت ا... صدر به اهتمام سيد باقر خسرو شاهي، صفحه 119- 120