زمان : 02 Aban 1390 - 11:17
شناسه : 40748
بازدید : 2311
 حوادث غیر مترقبه وکودکان/کودکان زیر 5 سال آسیب پذیرترین گروه در برابر حوادث غیر مترقبه هستند حوادث غیر مترقبه وکودکان/کودکان زیر 5 سال آسیب پذیرترین گروه در برابر حوادث غیر مترقبه هستند

یک فوق تخصص روانپزشکی کودکان و نوجوانان به مناسبت هفته حوادث و ایمنی گفت: در حوادث غیرمترقبه و بحرانها ، کودکان به ویژه کودکان زیر 5 سال در معرض خطر بالای آسیب پذیری قرار دارند.

دکتر سید محمدرضا صدر عاملی  به مناسبت هفته حوادث و ایمنی اظهارداشت: در حوادث غیرمترقبه و بحرانها ، کودکان به ویژه کودکان زیر 5 سال در معرض خطر بالای آسیب پذیری قرار دارند. پیامدهای منفی این حوادث در صورتی که کودک تجاربی مانند از دست دادن فقدان عزیزان را تجربه کند بیشتر خواهد بود. برخی از کودکان تحمل قابل توجهی در برابر حوادث دارند که به عنوان یک عامل محافظت کننده محسوب می شود.

وی ادامه داد: یکی از دلایل آسیب پذیر بودن کودکان در سنین پایین ، رشد ناکافی راهکارها و مهارتهای تطابقی در آنان است. کودکانی که در مواجهه با حوادثیز مانند: سیل ، زلزله یا جنگ هستند تجاربی مانند احساس شدید اضطراب و ترس را گزارش می دهند.ترس از مردن ، آسیب دیدن ، و ترک شدن توسط خانواده ووالدینشان از جمله ترس های شایع آنها است.

این متخصص اعصاب و روان با بیان این مطلب که کودکان در برابر حوادث غیرمترقبه در سنین مختلف واکنش ها و علایم مختلفی را نشان دهند تصریح کرد:

  در سنین پیش از دبستان ( 5ـ1سالگی ) کودکان دچار  ترس از جدایی و چسبیدن به والدین،  ترس از تاریکی و تنها خوابیدن،  ترس از اشیای خیالی ، حیوانات،  برگشت به رفتارهای مراحل اولیه ی رشدی مثل شب ادراری ، انگشت مکیدن، و  مشکل در به خواب رفتن می شوند.

دکتر صدر عاملی  احساس غمگینی،  انجام بازی های تکراری ( فاجعه ای را که برایشان اتفاق افتاده در بازی دوباره اجرا می کنند )،  اضطراب و نگرانی در مورد سرنوشت اعضاء خانواده ( ترس از تکرارشدن اتفاقی که منجر به از دست دادن نزدیکان شود ) ،  مشکلات تحصیلی ، بی اشتهایی ، شب ادراری ، پرخاشگری و شکایت های بدنی مثل درد شکم ، سردرد را از واکنش کودکان دبستانی ( 11 ـ 6سالگی )

در مقابل حوادث غیر مترقبه عنوان کرد.

این فوق تخصص روانپزشکی کودکان و نوجوانان در ادامه  مشکلات خواب و کابوس،  نزاع با دیگران و تجریک پذیری،  رو آوردن به سیگار یا مواد مخدر، افسردگی یا غمیگینی و طغیان و سرکشی در خانه و مدرسه رزا جمله علائم و واکنش های دوره نـوجوانی و جوانی ( 18ـ12سالگی ) عنوان مرد و افزوذ:  از دست دادن علاقه به تفریح یا فعالیتهای گروهی با دوستان،  علائم بدنی مثل دردهای شکمی ، سردرد ، ناراحتی های پوستی و دردهای مبهم ،  افت تحصیلی ، افسردگی یا غمگینی و رفتارهای ضد اجتماعی ( مصرف مواد مخدر و بی بند و باری ) از دیگر علائم  و واکنش ها در این دوره است.

وی خطاب به مـراقبین کودک در زمان حادثه توصیه کرد: واکنش کودکان طبیعی است معمولاً مدت کوتاهی طول می کشد بنابراین کودک را به دلیل رفتارهایش تنبیه نکنید.

وی بابیان این مطلب که مراقبین کودک بایست وقت بیشتری را به کودک اختصاص دهند متذکرشد:  اگر کودک به مراقب خود می چسبد لازم است که مراقب ، بازگشت خودش را به کودک اطمینان دهد و در او احساس امنیت و راحتی بوجود آورد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد در پایان توصیه کرد:  در مورد حادثه و پیامدهای آن نظیر مرگ افراد مورد علاقه شان با کودکان صحبت کنند.