یزد، ستاره ای بی فروغ برای گردشگران
امیرترقی نژاد
يزد بيش از حد تصور از قابليت هاي گردشگري و ميراث فرهنگي بهره مند است و به بيان ديگر گزينش هر عنوان براي تشريح جاذبه ها، ميراث ، تمدن و بسترهاي گردگشري اين استان با دشواري امکان پذير است.
البته درمیان به جرات نیز می توان گفت ، یزد اولین شهر خشتی و دومین شهر تاریخی جهان بعد از شهر ونیز با عث شده تا همه بدانند یزد استانی است که به وسعت تاریخ در جهان قدمت دارد و شهری کویری که می توانند خشت به خشت، ریگ به ریگ و لحظه به لحظه تاریخ آن را به رخ جهانیان بکشند.
همچنین بافت تاریخی شهر یزد با مساحتی در حدود 800 هکتار را می توان گسترده ترین و اصولی ترین بافت تاریخ ایران دانست که تجربه های متفاوتی در زمینه مداخله متولیان امر در شبکه معابر را در خود جای داده است. بافت تاریخی یزد به عنوان دومین بافت خشتی دنیا و دست نخورده ترین بافت تاریخی کشور به شماره 15000 در فهرست ملی ثبت شده است.
بنابراین،عنوان ستاره گردشگري کوير به حق مي تواند عنواني شايسته براي يزد باشد، اما عدم تبلیغات واطلاع رسانی مناسب ودر کنارآن عدم نیروهای آموزش دیده متخصص در حوزه گردشگری ، دست به دست هم داده تا این استان ستاره ای بی فروغ برای گردشگران باشد.
یک عضو شورای شهر یزد با اشاره به اینکه این شهر از هرمنظر دارای جاذبه است ،می گوید:آثارتاریخی ،اکوتوریسم وکویر یزد دارای ظرفیتها و پتانسیل های بالایی برای گردشگران است که متاسفانه مورد توجه جدی مسئولین نیست.
پارسائیان براین اعتقاد است که باید حداقل نیازها برای گردشگران فراهم شود واین حداقل نیازها می تواندامنیت،محیط تمیزوخدمات رفاهی در کنار مراکز تاریخی است.
وی اظهارمی دارد:درصورتیکه اعتبار مناسبی در اختیار میراث فرهنگی و شهرداری قرار بگیرد به طور حتم مرمت و نگهداری از اماکن تاریخی به بهترین شکل مناسب صورت خواهد گرفت.
پارسائیان می گوید:بودجه شهرداری نیز در اینگونه موارد فقط در صرف بازسازی معابرداخل بافت وبازارتاریخی شهر یزد می شود .
عضو شورای شهر یزد بابیان اینکه شورا ی شهردرجلسات متعددخود براهمیت وارزش بافت تاریخی تاکید می کند،می گوید:ضرورت دارد که مسئولین برای شهرداری ومیراث فرهنگی در این خصوص اعتبارمناسبی را قراردهند.
دراین ارتباط،رییس انجمن صنفی هتلداران و مراکز اقامتی یزدنیز تاکید می کند که مسئولان گردشگری باید به کمک این صنعت بشتابند و با تدوین بسته های حمایتی ،مساعدت خاصی رابه صنعت گردشگری انجام دهند.
محمد حسین محتاج الله می گوید: اگر ارائه بسته های حمایتی محقق نشود صنعت گردشگری در کشور خصوصا در استان یزد با مشکل جدی مواجه می شود.
وی با بیان اینکه ارائه بسته های حمایتی می تواند بستر مناسبی را برای صنعت گردشگری فراهم نماید،اظهارمی دارد:گرحمایتهای لازم از گردشگری صورت نگیرد این صنعت نوپا نمی تواند در برابر مشکلات مقاومت نماید .
این فعال حوزه گردشگری در ادامه می دهد که یزد به عنوان مرکز فعالیتهای مذهبی و نمادی از معماری اصیل و ناب اسلامی از جمله قابلیتهای مهم این شهر برای توسعه گردشگری مذهبی به شمار می رود.
وی معتقد است که آثار تاريخي یزد بيانگر قابليت سرمايه گذاري در زمينه هاي فرهنگي، گردشگري در اين منطقه است.
امارئيس جامعه هتلداران استان یزد براین اعتقاد است که به دليل عدم انجام تبليغات لازم در زمينه گردشگري، استان يزد براي گردشگران داخلی شناخته شده نیست.
اصغر نبيل می گوید:عواملی از قبیل بالا رفتن قیمت حامل های انرژی، مزد نیروی انسانی و افزایش نیافتن کرایه ها و نرخ ها موجب شده تا تعادل بین درآمد و هزینه به هم بخورد.
وي ادامه می دهد:همچنین افزایش مشکلات اقتصادی مردم باعث شده تا بسياري از افراد مسافرت را از سبد هزینه خانوار حذف کنند كه این امر سبب کم شدن مسافر و در نتیجه کاهش درآمد هتل ها شده است.
وی می افزاید: استان یزد از نظر کیفیت و تنوع در هتلها و مهمانپذیرها در کشور حرف اول را می زند ولی از آنجايي كه تبلیغات گسترده و مناسب در اين زمينه صورت نگرفته است، اين استان براي گردشگران داخلی شناخته شده نیست.
نبيل تصريح كرد: سازمان میراث فرهنگی و وزارت ارشاد وظيفه دارند که در جهت شناخت جاذبه های گردشگری استان به هموطنان برنامه ریزی کنند.
رئيس جامعه هتلداران استان یزد ادامه داد: به علت افزایش هزینه ها هتلداران مجبور به كاهش نیروهای خود شده اند و چنانچه این روند ادامه داشته باشد، هتلها کم کم رو به تعطیلی می روند.
وی در خصوص برنامه های جامعه هتلداران برای افزایش کیفیت هتلها می گوید: اگر هتلها سودآور باشند، رقابت بین هتلها خود به خود باعث افزایش کیفیت مي شود. ضمن اينكه از طرف جامعه هتلداران برنامه های آموزشي برای مدیران و کارکنان هتلها اجرا شده است.
اما علی اکبرکاظمی معاون سابق گردشگری سازمان میراث فرهنگی وگردشگری استان یزد به چیزدیگری معتقد است.
وی دليل كاهش گردشگران داخلي را اقامت گردشگران در مدارس، استفاده از چادرهاي مسافرتي، استفاده از مهمانسراي ادارات و خوابگاهي دانشجويي می داند.
وی اظهارمی دارد: استفاده از موقعيتهاي گردشگري استان نظير آثار متعدد تاريخي، فرهنگي و مذهبي و اماكن تاريخي از جمله مواردي است كه نگاه جهانگردان را جلب و مجذوب خود مي كند.
به هرحال ،يزد بهره مند از کليه بسترهاي مورد توجه گردشگران بويژه گردشگران اروپايي است چراکه جاذبه هاي ويژه اي در کوير خود دارد که در کنار ظرفيت هاي گسترده استان در ابعاد صنايع دستي، مناظر طبيعي، اماکن مذهبي و جاذبه هاي تاريخي و ميراثي، بيش از ساير مناطق کويري ايران توان جلوه گري و شکوفايي دارد، اين استان با راهي که در مسير توسعه صنعت گردشگري پيموده، راهي کوتاه را در فتح قله گردشگري کوير با جاذبه هايي چون، اسکي در کوير، حمام شن، بيابان گردي و کويرگرداني، اتومبيل سواري و شتر سواري در کوير، پيش روي خود دارد.
هر آنچه در بيان و توصيف جاذبه هاي يزد مي گويند، توان تصوير کشيدن زيبايي هاي تمدني ، تاريخي و گردشگري اين استان را نداشته و تنها مي توان گردشگران بخصوص ايراني را در راستاي شعار "ايران گردي مقدمه جهان گردي" براي لمس و درک بهتر توانايي هاي اين استان، دعوت به بازديد کرد.