عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد و متخصص پوست و مو با اشاره به عوارض پوستي بيماري ديابت، از اين بيماران خواست مسئله را جدي بگيرند.
دكتر محمدتقي نوربالا در رابطه با عوارض ديابت روي پوست اين گونه بيان كرد: ديابت يك بيماري مزمن التهابي است كه معمولا در دراز مدت بروي بسياري از بافتهاي بدن تاثير ميگذارد.
وي ادامه داد: تغييراتي كه در ديابت روي پوست ايجاد ميشود، تقريباً در تمامي موارد علتي مشترك دارند و اين عوارض به دليل تغييراتي ايجاد شده در عروق و سيستم عصبي رخ ميدهد.
دكتر نوربالا خاطرنشان كرد: بيماري ديابت باعث كوچك شدن قطر رگها يا به عبارتي تنگ شدن دهانه عبوري خون و به دنبال آن كاهش مقدار خون عبوري از رگها ميشود، و همين امر باعث كاهش فعاليتهاي طبيعي بدن ميشود، به طوري كه تغييرات اوليهي اين كم خوني را ميتوان در مواردي همچون انسداد نسبي عروق و سردشدن اندام مشاهده كرد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد افزود: در بيشتر مواقع در بيماران ديابتي، پاها يخ كرده و هميشه فرد احساس سردي ميكند. به تدريج موهاي پاها و دستهاي اين افراد ميريزد و پس از آن پوست خشك و شكننده شده، ترك خورده و نازك ميشود.
وي اذعان داشت: بيماران ديابتي به دليل كم خوني در دراز مدت و به تدريج لاغر ميشوند و پوستشان در اثر كوچكترين ضربه خورد و شكسته ميشود و زخمها نيز دير ترميم ميشود.
دكتر نوربالا ضعيف شدن سيستم ايمني بدن را از ديگر عوارض بيماري ديابت ذكر كرد و گفت: شدت عفونت افزايش مييابد و مقاومت بدن در برابر عفونت كاهش پيدا ميكند و در نتيجه پوست بدن زود زخم ميشود و علاوه بر اين كه دير خوب ميشود، گسترش نيز مييابد.
وي اضافه كرد: ديابت همچنين مستقيماً بر روي سيستم عصبي تاثير گذاشته و باعث اختلال در آن ميگردد، به نحوي كه به دليل اشكالاتي كه منجر به كم خوني در فرد ميشود، سيستم عصبي دچار مشكل تغذيهاي ميشود و منجر به اين ميشود كه در اوايل حس لامسه فرد بيمار كم شود و در همين راستا فرد ديابتي احساس گرما نميكند و وقتي به حمام ميرود نميتواند حس كند كه آب داغ است، در نتيجه آب داغ پوست وي را ميسوزاند و بيمار چند روز بعد متوجه ميشود كه پوستش تاول زده است؛ چرا كه فرد دچار اختلال حسي شده است.
اين متخصص پوست و مو اذعان داشت: به علت اختلالات حسي بيماران ديابتي، ضربهها و عفونتها در اين افراد بيشتر ميشود و مجموعه اين عوارض و اختلالاتي كه ايجاد ميشودف در دراز مدت منجر به زخمهاي طولاني و پيشرفت عفونت در بدن بدون بروز حس و درد ميشود وبه دليل تغذيه نشدن پوست از طريق خون و كاهش دفاع بدن و افزايش ميكروبها، در نهايت منجر به قطع پا يا دست ميشود.
وي در ادامه متذكر شد: اولين قدم براي جلوگيري از بروز چنين اتفاقاتي، تشخيص ديابت با توجه به سوابق فاميلي، شيوع، آزمايش خون مكرر و چاقي فرد است و براي افرادي كه ديابت در آنها تشخيص داده شده است، اولين قدم كنترل ديابت براي محافظت از پوست و ديگر ارگانهاي بدن است كه بايد براساس نظر متخصص مربوطه از طريق رژيم غذايي و دارويي، به منظور كنترل قند خون انجام شود.
دكتر نوربالا به بيماران ديابتي توصيه كرد: اين افراد بايد هر روز پوستشان بخصوص وسط انگشتان، زير و پشت و ساق پاهايشان را به دليل اين كه گردش خون در آنها كمتر است، معاينه كنند.
وي يكي از عوامل بسيار مهم و اساسي در كنترل و پيشگيري از ضايعات پوستي در بيماران ديابتي را كفشها عنوان كرد و يادآور شد: كفش بايد مناسب پاها باشد و فرد ديابتي بايد دائما كفش بپوشد، حتي روي فرش نيز بايست از كفشهاي نرم و ملايم استفاده كند و در بيرون منزل هم از كفشهاي چرم و استاندارد و راحت بهره گيرد. ضمن اين كه كفش نبايد گشاد يا تنگ باشد و پنجهها نيز نبايست كاملاً به هم چسبيده باشند.
اين عضو هيات علمي دانشگاه از ديگر تغييرات دراز مدت ناشي از اختلالات عصبي در بيماران ديابتي به افزايش قوس پا و كج روي هم قرار گرفتن انگشتان پا اشاره كرد و بيان داشت: شستشوي روزانهي پاها با آب كمك ميكند كه ميكروبها از پوست پاك شود و مقاومت پوست به دليل افزايش رطوبت پوست بيشتر شود.
وي ورزش ساده و معمولي، حركت كردن، راه رفتن را براي بيماران توصيه كرد و افزود: حتي به كساني كه نميتوانند راه بروند، پيشنهاد ميشود نشسته پاها را حركت داده و بالا و پايين كند و عضلات را منقبص كنند و يا به طور منظم با آب گرم ماساژ دهند؛ چرا كه اين عمل افزايش گردش خون ميشود.
دكتر نوربالا در پايان به منظور به حداقل رساندن و محدود كردن ضايعات جدي پوستي در بيماران ديابتي تاكيد كرد: بسته به شدت ديابت، هر بيمار بايست ماهانه يك يا دو مرتبه توسط پزشك متخصص معاينه پوست شود