یزدفردا :يك Ph.d و متخصص تغذيه در يزد گفت: مصرف منظم ماهي باعث پيشگيري از بيماريهاي قلبي - عروقي ميشود.
دكتر حسن مظفري در گفت و گو با خبرنگار بهداشت و درمان، با بيان اينكه مصرف آبزيان و در راس آنها انواع ماهي داراي ارزش غذايي زيادي هستند گفت: متاسفانه در كشور ما با مصرف كم اين فرآورده غذايي از مزاياي آن كمتر بهره مند ميشويم.
وي با اشاره به اينكه مصرف سرانه ماهي در ايران قابل مقايسه با ساير كشورهاي جهان نيست اظهار كرد: مصرف سرانه ماهي در ايران بين 3 تا 5 كيلوگرم ميباشد و اين در حالي است كه كشورهاي آسيايي ميانه و آسياي شرقي ( ژاپن و كره) داراي مصرف سرانه ماهي فوقالعاده بالايي هستند بعنوان مثال مصرف سرانه ماهي در ژاپن به 60 تا 75 كيلوگرم و در كشور كره به 50 كيلوگرم ميرسد.
اين متخصص تغذيه با تاكيد بر اهميت ماهي گفت: در سال 1979 محققين با بررسيهاي انجام شده در اسكيموها كه عمدهترين محصولات غذايي آنها آبزيان و به ويژه ماهي است پي بردهاند كه ميزان بيماريهاي قلبي - عروقي و اختلالات ناشي از آن بسيار كم مشاهده شده است و با بررسيها و مطالعات بعدي محققين، دلايل كاهش بيماريهاي قلبي - عروقي در نتيجه مصرف زياد ماهي به اثبات رسيد.
دكتر مظفري با اشاره به چربي بسيار مفيد در ماده غذايي ماهي عنوان داشت: چربيهاي مفيد در ماهي موسوم به چربي امگا 3 است كه درصد زيادي از اين چربي را دارا ميباشد و ماهي منبع غني پروتئين است و قريب به 20 درصد ماهي را پروتئينهاي آن تشكيل ميدهند كه قابليت بهرهوري، هضم و جذب بسيار بالا دارد همچنين تمام اسيدهاي آمينه بدن را تامين ميكند.
وي ماهي را منبع غني از ويتامينهاي A,D,E دانست و گفت: از اين ويتامينهاي موجود در ماهي نيز اشكال دارويي گرفته ميشود كه در سلامتي اهميت قابل توجهي دارد. بعنوان مثال افراد مبتلا به مشكلات استخواني ميتوانند از مكملهاي ويتامين D و افراد در سنين بالا از ويتامينهاي E استفاده كنند.
دكتر مظفري ضمن بيان اينكه ماهي داراي املاح زيادي است خاطر نشان ساخت: املاحي به مانند ماكروالمنت (كلسيم و فسفر) و املاح تريس المنت (آهن، روي و يد) در ماهي به مقدار فراوان يافت ميشودو امروزه از فلس ماهي نيز تركيبات مفيدي استخراج ميشود.
وي گفت: ماهي با دارا بودن اسيدهاي چرب امگا3 كه از معروف ترين آنها dha,epa ميباشد براي پيشگيري از مصرف ماهي همچنين عملكرد بيولوژيك بدن موثر است.
وي توصيه كرد: مبتلايان به بيماريهاي قلبي - عروقي 200 تا 400 گرم ماهي در 2 تا 3 مرتبه در هفته از ماهي استفاده كنند همچنين پيشگيري از بيماري پوكي استخوان ، بهبود بيماريهاي روحي رواني و افسردگي را از ديگر خواص غذايي ماهي برشمرد.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي يزد عدم آگاهي افراد جامعه نسبت به ارزش غذايي ماهي، عدم دسترسي و گران بودن قيمت ماهي را از عمدهترين دلايل كاهش مصرف ماهي عنوان كرد و به راهكارهايي جهت ترويج افزايش مصرف ماهي تاكيد نمود.
اين متخصص تغذيه با بيان اينكه برخي افراد به لحاظ اينكه از طعم و بوي ماهي بيزارند توصيه كرد: افزودن چاشني، مواد معطر و سبزيجات معطر خشك از جمله راهكارهايي است كه ميتوان جهت مطبوع نمودن و كاهش بوي ماهي استفاده كرد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد صدوقي يزد در پايان به مصرف بخار پز ماهي براي بيماران و مبتلايان به بيماريهاي قلبي-عروفي تاكيد كرد.