زمان : 11 Shahrivar 1390 - 01:26
شناسه : 38289
بازدید : 2881
چرا یک افغانی توانست حیثیت شبکه بین‌المللی ایران را ببرد؟ چرا یک افغانی توانست حیثیت شبکه بین‌المللی ایران را ببرد؟

چرا یک افغانی توانست حیثیت شبکه بین‌المللی ایران را ببرد؟

تکرار ماجرای خاله نرگس و فرنود در شبکه خبر!

 اقدام این که یک روزنامه‌نگار افغانی چنین عقایدی داشته باشد، البته چیز عجیبی نیست، اما مشکل این است که به دلیل عادت مجریان این شبکه به «در چارچوب حرف زدن» کلیه کارشناسان مدعو، علاوه بر این که در بسیاری موضوعات فضای تضارب آرا در این شبکه به وجود نمی‌آید و طبعاً از اثربخشی این شبکه می‌کاهد، مجری هم عادت و توان جمع کردن یک حرف مخالف را نداشته باشد و بعد از بیان یک جمله نه چندان حرفه‌ای ناگهان برنامه قطع می‌شود!


البته انتخاب عنوان این گفت‌وگو (مخالفت با توافقنامه امنیتی آمریکا و افغانستان) هم به راحتی میزان حرفه‌ای و اثرگذار بودن این نوع گفت‌وگوها را نشان می‌دهد و در واقع به‌جای آن که در قالب یک برنامه بی‌طرفانه، تحلیل مورد‌نظر شبکه به خورد مخاطب داده شود، با یک تیتر جهت‌دار اتفاقاً یک تحلیل «آن‌طرفانه»! به بینندگان داده می‌شود که در واقع از نظر رسانه‌ای بدتر از این شیوه امکان ندارد. 


قاعدتاً مسئولان این شبکه بعد از این رخداد با مجری یا معرفی‌کننده این روزنامه‌نگار افغانی برخورد خواهند کرد، اما کاش از این اتفاق بهره برده می‌شد تا فکری اساسی برای حرفه‌ای و چندصدایی‌کردن شبکه خبر شود. 

  

 

 

 


در این حال علی محمد حسام‌فر، کارشناس رسانه در این زمینه نوشت: این روزها ویدیویی در سایت‌های اینترنتی پخش شده است که در واقع ضربه‌ای به حیثیت حرفه‌ای و اخلاقی رسانه‌ی ملی است. 


مجری برنامه چون همیشه عادت داشته کارشناسان مطابق میل برنامه‌سازان حرف بزنند، شوکه شده است و در جواب کارشناس برنامه که ایران را همراه پاکستان از کشورهایی می‌خواند که در افغانستان ناامنی ایجاد می‌کنند، می‌گوید: "البته این نظر شخصی شماست، البته درباره‌ی پاکستان درست می‌فرمایید، ولی درباره‌ی ایران من با شما هم‌نظر نیستم." و تهیه‌‌کننده یا ناظران پخش هم با قطع ارتباط‌، کاری می‌کنند که اصلاً در شان یک شبکه‌ی خبری بین‌المللی نیست. 


متاسفانه مجری تسلط کافی به موضوع بحث و تاریخچه‌ی آن ندارد. پس نمی‌تواند با طرح سوالی از پاسخ غیر‌مترقبه‌ی کارشناس افعان، شروعی برای یک بحث چالشی و البته محترمانه بسازد. 


مجری در پاسخ به کارشناس می‌گوید: "البته این نظر شخصی شماست"! مگر کارشناس قرار است نظر شخصی کس دیگری را بدهد؟ 


البته قطع کردن برنامه، از کل‌کل کردن با کارشناس بهتر بود، اما بهتر آن بود، که همین اتفاق را به محلی برای تضارب آرا تبدیل می‌کردند. به‌ویژه که شبکه‌ی فارسی‌زبان خبر، مخاطب افغانی هم دارد، و بالاخره عده‌ای در افغانستان هم‌نظر این آقای کارشناس هستند.

 

 

 


به طور خلاصه درباره‌ی ویدیوی پخش شده این موارد را می‌شود ذکر کرد:


1. در انتخاب کارشناس برای برنامه‌ای که احتمالا فقط یک کارشناس داشته، دقت کافی نشده است. چرا که او بسیار قطبی فکر می‌کند و حضور چنین کارشناسانی حتمًا باید با حضور فرد دیگری از قطب مقابل باشد تا برنامه‌ی خوبی ارایه شود.


2. مجری برنامه برخورد بسیار دستپاچه‌ای با "یک اتفاق پیش‌بینی نشده" دارد. تسلط نداشتن بر موضوع و تاریخچه‌ی آن می‌تواند از دلایل این دستپاچگی باشد، اما مهمتر از آن، عادت نداشتن مجریان به بحث‌های چالشی است. آن‌ها حتا در عالم خیال هم برنامه‌هایی که چالشی درباره‌ی سیاست خارجی باشد را تصور نمی‌کنند و برای آن تربیت نشده‌اند. از آن بدتر گویا مجری این برنامه، برنامه‌های مشابه در شبکه‌های بین‌المللی را دنبال نمی‌کند تا آمادگیِ لازم را داشته باشد. شایسته است مجریان دایم این برنامه‌ها را رصد و خود را جای دیگر مجریان بگذارند و از خود این سوال را بپرسند که اگر من جای او بودم چه می‌کردم و چه می‌گفتم. 

 

و چه بهتر که صدا‌وسیما آرام آرام به سمت برنامه‌های چالشی با قابلیت ارایه‌ی پیام به شیو‌ه‌ی نرم، و احترامی هرچند حداقلی به تضارب آرا پیش برود، تا وقوع چنین حوادثی برای دست‌اندکاران این قدر شوک‌آور نباشد.( البته چنین روشی در عین حال تنها روش مقبول برای جذب مخاطب و ارایه‌ی برنامه‌های حرفه‌ای هم هست، ولی فعلاً بحث ما کمک به دست‌اندرکاران برنامه‌ها برای شوکّه نشدن است!)



3. قطع کردن برنامه تصمیم اشتباهی بود. مگر کارشناس افغان، بیشتر از آن چه گفت چه می‌خواست بگوید؟ بیشتر از این که با بی‌انصافی محبت‌های دولت و ملت ایران به همسایه‌ی شرقی را نادیده بگیرد، و ایران را با بدبینی بسیار منزوی‌ترین کشور دنیا بداند، چه چیزی برای گفتن داشت؟ بهتر بود با یکی دوسوال دیگر، یا نهایتاً بدون آن، از او خداحافظی می‌شد. در واقع اقدام تهیه‌کنندگان یا پخش شبکه‌ی خبر در قطع ارتباط با میهمان برنامه، نه تنها یک اقدام غیر‌حرفه‌ای، که حرکتی غیر‌اخلاقی از منظر مخاطبان فارسی‌زبان است.

منبع:  آینده

توضیح خاله نرگس درباره فرنود و لباس‌شویی

کودکی به نام «فرنود» در برنامه خاله نرگس در واکنش به این سوال که کدام یک از کارهای شخصیش را خودش انجام می‌دهد، جمله‌ای گفت‌. خاله نرگس هم در واکنشی کاملا بی‌ربط گفت: "ماشین لباس‌شویی؟ کار اشتباهیه نه!" و این قضیه سوژه‌ای شد برای رسانه‌ها، به خصوص در دنیای مجازی تا برخی در نکوهش «فرنود» و برخی در عظمت راست‌گویی او و لاپوشانی‌های تاریخی ما سخن بگویند و قلم بزنند

چندی پیش فیلمی روی شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت که مربوط به یکی از برنامه‌های کودک بود. 


کودکی به نام «فرنود» در برنامه خاله نرگس در واکنش به این سوال که کدام یک از کارهای شخصیش را خودش انجام می‌دهد، جمله‌ای گفت‌. خاله نرگس هم در واکنشی کاملا بی‌ربط گفت: "ماشین لباسشویی؟ کار اشتباهیه نه!" و این قضیه سوژه‌ای شد برای رسانه‌ها، به خصوص در دنیای مجازی تا برخی در نکوهش «فرنود» و برخی در عظمت راست‌گویی او و لاپوشانی‌های تاریخی ما سخن بگویند و قلم بزنند. 


در همین ارتباط اوج‌نیوز گفت‌وگویی با آزاده آل ایوب (خاله نرگس) انجام داده که می‌خوانید:


خانم آل ایوب قصد داریم درباره اتفاقی که در برنامه چند روز قبل‌تان حول محور لباس‌شویی و چند چیز دیگر اتفاق افتاد صحبت کنیم.


(با صدای بلند چند ثانیه‌ای می‌خندد) خب چه چیزی بگویم؟ 


می‌خواهیم درباره نحوه مدیریت فوق‌العاده شما روی این موضوع کمی بحث کنیم. برای ما جالب بود که خیلی زود یک عبارت کاملاً بی‌ربط اما خوب را استفاده کردید و قضیه در نطفه جمع شد.


امسال نهمین سال کار من در تلویزیون است. روی آنتن زنده هر اتفاقی ممکن است بیفتد و مجری باید توانایی جمع کردن قضیه را داشته باشد. علاوه بر تجربه‌ای که در کارم به دست آوردم، باید توان مدیریت مسائل غیر‌عادی و مدیریت بحران را هم داشته باشم. همیشه پیش خودم می‌گویم شاید پروژکتور ترکید. من باید اینقدر روی کارم دقیق شده باشم که بیننده به شنیده‌اش شک کند و پیش خود بگوید: خب من اشتباه شنیدم.


در مقابل فرنود هم چنین اتفاقی افتاد. نه؟


بله. من بیننده را به شک انداختم و خیلی‌ها پیش خودشان گفتند که خب اشتباه شنیدیم اما آنها درست شنیده بودند. همواره ممکن است یک کودک جمله‌ای بگوید که بر خطرناک بودنش واقف نیست و ما باید توان جمع کردن قضیه را داشته باشیم.


بعد از برنامه چه برخوردی با شما شد؟


بعد از برنامه برخوردها در حد یک تبسم بود و هرکسی خودش را به آن راه می‌زد که چیزی نشنیده است. البته از من غیر از این انتظاری نداشتند و اگر نمی‌توانستم درستش کنم شاید با من برخورد می‌شد. در کل همگی خود را به کوچه علی چپ زدیم.


فرنود چه می‌کند. بعد از برنامه با او چه برخوردی شد؟


فرنود هم مثل من بعد از برنامه مشهور شد. البته من او را ندیدم چون خانواده‌اش سریع او را بردند. در کل بد نیست گاهی اوقات در برنامه تنوعی ایجاد شود.


پیش از این سابقه ایجاد تنوع و چنین مسائلی در برنامه داشتید؟


بله اما نه به این وسعت. یک بار از یکک کودک سوال کردم برای اینکه دوستمان ناراحت نشود باید چه کار کنیم؟ او پاسخ داد باید از او مراقبت کنم، اذیتش نکنم و وقتی به دستشویی می‌رود او را نگاه نکنم!


می‌دانید در شبکه‌های اینترنتی درباره این موضوع بحث زیاد شده است؟


والا از آن روز تا الآن پای کامپیوتر نرفتم اما ظاهراً خیل بین‌المللی شدم چرا که دوستان و آشنایان مدام به من زنگ می‌زنند و می‌گویند مشهور شده‌ای. در کل قضیه بازتاب زیادی داشت اما تا الآن از روزنامه و خبرگزاری کسی به من زنگ نزده بود!


کلام آخر؟


مجری باید توانایی درست کردن هر اتفاقی در برنامه زنده را داشته باشد.

منبع:  پارس توریسم