این خبر را به دقت مطالعه کنید :مرمت کاشي مناره مسجد جامع کبير يزد پايان يافت
یزدفردا :خبر زیر را به دقت مطالعه نمایید چون در آینده نزدیک گزارش کاملی از روند مرمت توسط یزدفردا منتشر خواهد شد .
معاون ميراثفرهنگي اداره کل ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان يزد از پايان يافتن مرحله دوم عمليات مرمت و بهسازي کاشي مناره سردرضلع شرقي مسجد جامع کبير يزد خبر داد.
به گزارش روابط عمومي اين اداره کل به نقل از "نيکزاد" اعلام کرد اين عمليات شامل مرمت کتيبه معلقي بسم الله گلدستهها، مرمت کاشيهاي معلقي ساقه گلدسته جنوبي سردر، نصب مجدد کاشيها، تقويت ملات و زيرسازي کاشيهاي طبله کرده بوده است.
"نيکزاد" از ديگر اقدامات انجام شده بر روي اين بنا را جايگزين قطعات کاشي نره تخريب شده، جداسازي کاشيهاي طبله کرده، و نصب و جايگزين قطعات کاشي نره ذکر کرد.
اين مسئول افزود: مرمت و بهسازي کاشي مناره مسجد جامع يزد با اعتباري بالغ بر 342 ميليون ريال انجام شده است.
مسجد جامع کبير يزد که يکي از شاهکارهاي معماري و تاريخي جهان به شمار ميرود به دستور گرشاسب از نوادگان علاءالدوله کالنجار ساخته شده و بناي اصلي مسجد کنوني از آثار سيد رکن الدين محمد قاضي است.
از امتيازات هنري و معماري اين مسجد ميتوان به قدرت و استواري کاشيکاريهاي نفيس و زيباي لاجوردي آن اشاره کرد. در زيرگنبد اين مسجد بخشي قرار دارد به نام تابستانه که داراي پنجرههاي آجري مشبک است و داخل آن محرابي با کاشيکاري زيبا و دو نقش جالب قرار دارد؛ يکي از اين نقشها از ترکيب دو کلمه علي و محمد( علي به رنگ سفيد و محمد به رنگ آبي) که هر کدام شش بار تکرار شده است به صورت قرينه در دو طرف به وجود آمده است و نقش ديگر که نشانه و آرم مسجد است گنبدي کوچک و چسبيده به ديوار است؛ اين نقش تنها در اين مسجد ديده شده است.
زيباترين بخش اين بنا را ميتوان مجموعه ايوان و گنبدخانه و فضاي پيرامون آن نام برد که نماي ايوان بلند با مجموعهاي از زيباترين تزئينات کاشي معرق و نقوش اسليمي و گياهي همچنين گره چيني پوشانده شده است.
محراب اصلي يا محراب واقع در گنبدخانه، مزين به انواع کاشي معرق و کتيبه و آجر ضربي است و بر دو کاشي ستارهاي شکل منصوب در آن، نام استادکار و تاريخ ساخت محراب نقش بسته است و همچنين گنبد زيباي مسجد از نوع دو پوسته پيوسته بوده و بر آن، نقش گل صابونکي معقلي با ظرافت اجرا شده است و بر ساقه آن عبارت الملک الله به خط کوفي تکرار شده است.
از امتيازات منحصر به فرد ديگري که در اين بنا به چشم مي خورد وجود دو مناره مسجد ميباشد که ارتفاع تقريبي آن از کف تا نوک به بيش از 52 متر ميرسد و داراي قطري در حدود هشت متر است که در دوره صفوي به بنا افزوده شده اما در سال 1313 هجري شمسي فرو ريخت و دوباره تجديد بنا شد. بلنداي اين منارهها و اينکه کاشيکاري منحصر به فردي حتي در اوج منارهها انجام شده، تعجب همگان را بر ميانگيزد زيرا اين منارهها هرچه به سمت بالا رفته باريکتر شده و تنها يکي از آنها نيز داراي دو پلکان است از اينرو ظرافت کاشيکاري در اين ارتفاع به واقع قابل تحسين است.
قدمت اين مسجد به قرن هشتم هجري قمري بر ميگردد و به شماره ثبتي 206 در تاريخ 31/4/1313 در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است.