زمان : 14 Azar 1385 - 23:35
شناسه : 3758
بازدید : 1227
يزد براي ايجاد مركز بين‌المللي خشت خام اعلام آمادگي كرد يزد براي ايجاد مركز بين‌المللي خشت خام اعلام آمادگي كرد

سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان يزد در نامه‌اي به رئيس سازمان ميراث فرهنگي كشور براي احداث مركز تحقيقات بين‌المللي در شهر يزد يا ميبد اعلام آمادگي كرد.

"عزيز‌الله سيفي"، رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري يزد در گفتگو با ميراث از آمادگي سازمان ميراث فرهنگي يزد براي راه‌ندازي و احداث اين مركز خبر داد و افزود:‌«در نامه‌ اي به رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري خواستار مجوز براي احداث اين مركز شده‌ايم.»

وي با تاكيد بر وجود ظرفيت‌هاي مناسب براي راه‌اندازي اين مركز در يزد، ايجاد آن را نيازمند اخذ مجوز از يونسكو دانست و افزود: «به هر حال چنين مركزي قرار است خدمات فرا ملي ارايه دهد و به همين مظور بايد با يونسكو هماهنگي شود.»

سه سال پيش و در جريان نهمين كنفرانس بين المللي مطالعه و حفاظت معماري خشتي، پيشنهاد ايجاد يك مركز تحقيقات بين‌المللي در ايران داده شد كه با استقبال "استانلي پرايس" رئيس مركز بين المللي مطالعه حفظ و مرمت اموال فرهنگي (ايكروم) و "مايكل پت زل" رئيس شوراي بين المللي بناها و محوطه هاي تاريخي (ايكوموس) روبرو شد.


ايده‌ اصلي ايجاد مركز بين‌المللي تحقيقات پژوهشي خشت در يكي از كشورهاي دنيا، در جريان برگزاري سمينار خشت خام در ايران و شهر يزد مطرح و پس از آن‌كه موافقت شد اين مركز در ايران باشد.

با توجه به گستردگي آثار خشتي و فرهنگ حاكم بر سكونت‌گاه‌هاي گلي وخشتي در يزد، اين شهر براي ايجاد مركزي بين‌المللي انتخاب شد.

پس از آن پايگاه پژوهشي ميبد فعاليت‌هاي خود را براي ايجاد اين مركز آغاز كرد و ساختمان فرودگاه و يا پايگاه خشتي 60 ساله‌ انگليسي‌ها كه در جنگ جهاني دوم مورد استفاده بوده را به عنوان مركز تحقيقات بين‌المللي خشت به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري پيشنهاد داد.

اين پيشنهاد از سوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري پذيرفته و فعاليت‌هاي مرمتي و پژوهشي با كمك دانشجويان آغاز شد اما فعاليت‌ها بعد از مدتي مسكوت ماند كه اين امر واكنش جرايد و رسانه‌ها را به دنبال آورد.

پس از آن "اسفنديار رحيم‌مشايي"، رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري كشور خواستار ارائه گزارشي براي راه‌اندازي اين مركز شد.


رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري يزد از تامين اعتبار لازم براي احداث مركز بين‌المللي خشت در يزد خبر داد و افزود: «در صورت صدور مجوز، بخشي از اين اعتبار از طريق اعتبارات استاني و بخشي ملي تامين مي‌شود.»

ميبد به عنوان يكي از شهرهاي تاريخي كشور در فهرست آثاري قرار گرفته كه از سوي ايران براي ثبت جهاني نامزد شده‌اند.

فهرست نامزدهاي دريافت عنوان ميراث جهاني به زودي قرار است تغيير كند. تخريب بخشي از بافت تاريخي شهر ميبد مسئولان پايگاه پژوهشي ميبد و اداره ميراث فرهنگي يزد را نسبت به حذف ميبد از اين فهرست نگران كرده است.

هرچند ارزش شهر ميبد به واسطه داشتن آثار متعدد تاريخي و بافت ارزشمند آن است اما عمليات تخريبي اخير كه در محله خانقاه اين شهر صورت گرفته است بخشي از امتيازات اين شهر را براي ثبت در ميراث جهاني از بين مي‌برد.

شهر تارخي ميبد كه يكي از نمونه‌هاي نادر شهرهاي باستاني ايران به شمار مي‌رود، داراي سه بخش ارگ (كهندژ)، شارستان و بيرونه (ربض) است.

نارين قلعه، مساجد تاريخي، مجموعه كارواني رباط، پير چراغ، آسياب‌ها و آب‌انبارها دروازه و برج و باروها برخي از آثار تاريخي ميبد هستند.

ايران جزو نخستين‌ كشورهايي است كه آثار خشتي دارد و اين اتفاق امكانات بين‌المللي را براي حفاظت از اين آثار فراهم مي‌آورد.

در ايران از هشت هزار سال پيش تا به امروز آثار خشتي وجود دارد.

آثار خشتي ايران هم از لحاظ وسعت و هم از لحاظ قدمت قابل تعمق است.

در همين حال ايجاد يك مركز بين‌المللي در ايران نيروي فني و توانايي‌هاي فني ايران را در حوزه خشت ارتقا مي‌دهد.

اكنون و با توجه به زلزله‌خيز بودن كشور فرصت مناسبي براي رشد در حوزه مهندسي و مقاوم سازي خشت در مقياس جهاني فراهم شده است.