برای پيشگيری از عوارض ديابت،از این میوه بخوريد!
یزدفردا :نتایج تحقیقات نشان داد: عصاره این میوه به دلیل دارا بودن اثرات هیپولیپیدمیك در كنترل و پیشگیری از عوارض دیابت موثر است. …
به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا منطقه علوم پزشکی تهران، این تحقیق با هدف تعیین اثرات هیپولیپیدمیك گیلاس در رت های دیابتی شده با آلوكسان توسط لاچین تحسینی، کارشناسی ارشد فیزیولوژی گروه زیست شناسی دانشکده علوم دانشگاه ارومیه طراحی و انجام شد.
دیابت ملیتوس یكی از بیماری های متابولیكی سیستم آندوكرینی است كه ناشی از نقص در ترشح انسولین، عمل انسولین و یا هر دو می باشد. نقص انسولین به هیپرگلیسمی مزمن همراه با اختلال در متابولیسم كربوهیدرات، چربی و پروتئین منجر می شود.
اساس درمان دیابت، تجویز انسولین و بعضی تركیبات شیمیایی كاهنده قندخون می باشد كه با توجه به عوارض جانبی متعدد آن ها، استفاده از گیاهان دارویی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
گیلاس (خانواده رزاسه) دارای رنگیزه قدرتمند گیاهی به نام آنتوسیانین می باشد كه موجب رنگ قرمز تیره در این میوه می شود و این تركیبات یكی از غنی ترین منابع آنتی اكسیدانی هستند كه قندخون، سطح انسولین، سطح كلسترول تام و تری گلیسرید را كاهش می دهند.
در این تحقیق اثر عصاره اتانولی سه گونه گیلاس بر میزان چربی های پلاسما در رت های دیابتی شده بررسی شد. برای این منظور از 36 رت نر بالغ به وزن متوسط 200 - 150 گرم در 6 گروه 6 تایی استفاده شد و بیماری دیابت با تزریق داخل صفاقی آلوكسان مونو هیدرات به میزان 120 میلی گرم بر كیلوگرم القا شد. عصاره با دوز 200میلی گرم بر كیلوگرم به صورت خوراكی در رت های دیابتی شده در دوره تیمار چهار هفته ای گاواژ شد.
یافته های به دست آمده كاهش معنی دار میزان تری گلیسرید، LDL را در رت های تیمار شده نسبت به گروه دیابتی نشان داد. با تجویز عصاره گیلاسی میزان HDL و كلسترول تام به طور معنی داری افزایش یافت.
نتایج این تحقیق نشان داد استفاده از عصاره گیلاس دارای اثرات هیپولیپیدمیك است و در نتیجه عصاره این گیاه می تواند در كنترل و پیشگیری از عوارض دیابت موثر باشد.
خلاصه این پژوهش در فصلنامه گیاهان دارویی به چاپ رسیده است.
منبع : ایسنا