نخود (Chickpea)
|
◊ تركیبات شیمیائی |
◊ خواص داروئی |
◊ طرز استفاده |
◊ مضرات |
|
|
|
|
یزدفردا "نخود گیاهی است یكساله و از خانواده حبوبات كه بلندی بوته آن به حدود ۳۰ سانتیمتر میرسد. ساقه این گیاه پوشیده از تارهای غدهای است. برگهای آن مركب از ۱۳ تا ۱۷ برگچه كوچك و دندانهدار میباشد. |
|
|
گلهای آن سفید رنگ مایل به قرمز یا آبی بهطور تك تك بر روی ساقه قرار دارد. میوه آن بهصورت نیام و غلاف آن كوچك، متورم و نوك تیز به طول ۲ تا ۳ سانتیمتر است كه در آن یك دانه نخود به رنگ نخودی یا سیاه قرار دارد. |
|
|
نخود دارای مقدار بسیار كمی ارسنیك، اسید اگزالیك، اسید استیك و اسید مالیك و املاح كمیابی نظیر بر، لیتیوم و مس است. ضمناً دارای موادی مانند لسیتین، گالاكتان، ساكاروز، دكستروز و سلولز در نخود وجود دارد. |
|
|
جدول مواد موجود در صد گرم نخود |
|
|
|
آب |
|
|
۱۰ گرم |
|
|
|
پروتئین |
|
|
۲۰ گرم |
|
|
|
نشاسته |
|
|
۱۵۵ گرم |
|
|
|
كلسیم |
|
|
۱۵۰ میلی گرم |
|
|
|
فسفر |
|
|
۳۵ میلی گرم |
|
|
|
آهن |
|
|
۷ میلی گرم |
|
|
|
سدیم |
|
|
۲۵ میلی گرم |
|
|
|
پتاسیم |
|
|
۷۸۰ میلی گرم |
|
|
|
ویتامین آ |
|
|
۵۰ واحد |
|
|
|
ویتامین ب ۱ |
|
|
۱ ۰/۳ واحد |
|
|
|
ویتامین ب ۲ |
|
|
۰/۱۵واحد |
|
|
|
ویتامین ب ۳ |
|
|
۲ میلی گرم |
|
|
|
مواد روغنی |
|
|
۵ گرم |
|
|
|
|
۱. نخود بهعلت درا بودن اسیدهای آمینه مختلف، ویتامینها و مواد معدنی غذای بسیار خوبی است. |
|
۲. نخود از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است و با همه خواص بیشماری كه دارد نفاخ و دیر هضم میباشد و نباید در خوردن آن افراط كرد. |
|
۳. نخود كمی ملین است. |
|
۴. نخود اثر ادرارآور و قاعدهآور دارد. |
|
۵. نخود كرم كش است. |
|
۶. برای برطرف كردن درد سینه و ریه باید نخود را با كمی نمك پخت و آب ژلهمانند آن را خورد. |
|
۷. روغن نخود برای تقویت مو مؤثر است شبها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید. |
|
۸. روغن نخود را اگر به سر بمالید سردرد را شفا میدهد. |
|
۹. روغن نخود را بر روی دندانی كه درد میكند بمالید درد را برطرف خواهد كرد. |
|
۱۰. روغن نخود را اگر به زیر شكم بمالید برای تقویت نیروی جنسی مؤثر است. |
|
۱۱. افراد گرم مزاج باید نخود را با سكنجبین بخورند تا از نفخ شكم جلوگیری كند. |
|
۱۲. نخود را میتوان برای دفع رسوبات و درمان زردی بهكار برد. |
|
۱۳. نخود درمانكننده قولنجهای كلیوی است. |
|
۱۴. نخود را بهصورت آرد درآورید و روی رخمهای چركین بگذارید آنها را باز كرده و الیتام میدهد. |
|
۱۵. یكی از غذاهای مغذی كه سرشار از پروتئینهای گیاهی، ویتامینها و مواد معدنی است هم میباشد كه در كشورهای عربی جزء غذاهای اصلی آنها است.گیاهخواران هموس را جانشین گوشت میكنند این غذا از نخود پخته و كره كنجد كه تاهینی نامیده میشود درست میشود |
|
|
طرز تهیه هموس به قرار زیر است: |
|
حدود ۳۰۰گرم نخود را كاملاً بپزید كه نرم شود و تقریباً آب آن تمام شود. آب دو لیمو ترش را بگیرید و با نخود پخته داخل مخلوط كن برقی بریزد كه كاملاً له شود. سپس مقدار ۱۰۰ گرم كره كنجد و یك چهارم سیر له شده و جعفری و نمك و مقداری هم روغن زیتون به آن اضافه كرده و همه را بههم بزیند تا كاملاً مخلوط شود. هموس را میتوانید بهصورت سرد برای ساندویج استفاده كنید. هموس حتی چاشت خوبی برای بچههاست كه به مدرسه میروند. |
|
|
مضرات خاصی برای آن بیان نشده است.منبع:ویستا
یزدفردا
|