بلوط (Oak)
|
◊ تركیبات شیمیائی |
◊ خواص داروئی |
◊ مضرات |
|
|
|
|
یزدفردا "بلوط درخت بومی در مناطق معتدله است و در ایران در جنگلهای كردستان، لرستان و كهكلویه میروید. ارتفاع این درخت در بعضی نواحی تا ۵۰ متر و قطر تنه آن به ۳ متر نیز میرسد. برگهای درخت بلوط پنجهای و مانند انگشتان دست میباشد. میوه درخت بلوط كه بهنام بلوط معروف است مانند فندق بوده و در پیالهای جای میگیرد. |
|
|
|
پوست و برگ درخت بلوط دارای تانن، قند، اسید گالیك، اسید مالیك، كوئرسین Quercine، موسیلاژ، پكتین، رزین و روغن است. |
|
|
بلوط از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است. میوه بلوط از قدیمالایام مورد مصرف بوده و از آن بهعنوان غذا استفاده میكردهاند. حتی اگر آن را خشك و آرد كرده و با آرد گندم مخلوط میكنند و از آن نان تهیه مینمایند. میتوان بلوط را بو داده و سپس آن را آرد كرده و از آن چائی تهیه كرد. مقدار مصرف آن یك قاشق چایخوری در یك لیوان آب جوش میباشد. این دمكرده را میتوان برای موارد زیر بهكار برد: |
|
۱. بواسیر را برطرف میكند. |
۲. اسهال ساده و اسهال خونی را رفع میكند. |
۳. درد معده و گاز معده را برطرف میكند. |
۴. برای رفع كمخونی مؤثر است. |
۵. نرمی استخوان را درمان میكند. |
۶. برای تقویت عمومی بدن مؤثر است. |
۷. برای معالجه اسهال اطفال، در بلوط را با كاكائو مخلوط كرده و دمكرده آن را به اطفال میدهند. |
|
ـ خواص درخت بلوط: |
برای استفاده از پوست درخت بلوط میتوان آن را آرد كرده و با عسل مخلوط كنید و یا اینكه یك قاشق آن را در یك لیوان آب جوش ریخته و به مدت ۱۰ دقیقه دم كنید: |
|
۱. خونریزیها را متوقف میسازد. |
۲. درمانكننده بواسیر خونی است. |
۳. خاصیت ضد عفونی دارد. |
۴. ادرار را زیاد میكند. |
۵. ترشحات زنانه را از بین میبرد. |
|
ـ مصارف خارجی پوست درخت بلوط : |
برای استفاده خارجی از جوشانده پوست درخت استفاده میشود. بدین منظور باید ۱۵ گرم پوست درخت را در یك لیتر آب جوش ریخته و بگذارید به آرامی بجوشد تا حجم آن به دوسوم تقلیل یابد. از این جوشانده میتوان بهعنوان كمپرس استفاده كرد و یا آن را در وان حمام ریخته و در آن استراحت نمود: |
|
۱. خونمردگی را درمان میكند. |
۲. اگزما را از بین میبرد. |
۳. اگر واریس دارید این قسمتها را با جوشانده پوست بلوط كمپرس كنید. |
۴. برای درمان بیماریهای پوستی در وان حمام كه در آن جوشانده پوست درخت بلوط را ریختهاید به مدت یكربع ساعت استراحت كنید. |
|
ـ گز علفی: |
در اثر نیش زدن حشرهای مخصوص به برگ و یا شاخههای درخت بلوط مادهای به بیرون تراوش میكند كه در اثر مجاورت با هوا سفت شده و بهصورت دانههائی به قطر ۲ سانتیمتر بر روی ساقه و یا برگ ظاهر میشود. برای استفاده از گز شاخههای درخت را تكان میدهند تا دانههای گز به زمین بریزد. البته این دانهها مخلوط با برگ و پوسته درخت است كه باید تمیز شود. گز علفی از نظر طب قدیم ایران گرم و خشك است. برای استفاده طبی از گز علفی میتوان آن را با عسل مخلوط كرد و یا جوشانده آن را تهیه نمود. (۵۰ گرم در یك لیتر آب جوش) |
|
ـ خواص گز علفی: |
۱. قابض است. |
۲. خونریزیها را متوقف میسازد. |
۳. مقوی معده است. |
۴. تقویتكننده دستگاه تنفسی است. |
۵. سینه را نرم و صدا را صاف میكند. |
۶. سرفهها را برطرف میكند. |
۷. تنگی نفس را درمان میكند. |
۸. برای معالجه بواسیر گز علفی را با عسل مخلوط كرده و بر روی بواسیر بگذارید. |
|
|
مضرات خاصی برای آن بیان نشده است.
منبع"ویستا
یزدفردا
|