نقد یزدفردا توسط فرداییان : محبوبترین وبسایت یزدی در نزد کاربران کدام است؟
مقدمه یزدفردا :در ادامه نقد های فردائیان بر یزدفردا دوست فردائی و فردائی پنج ساله یزدفردا که بدون هیچ چشمداشتی بیشترین وقت را برای تهیه و تامین مطلب برای یزدفردا گذاشته و البته مانند دیگر فردائیانی که ما هرگز نتوانستیم جبران زحمات شبانه روزی آنها را بنمائیم تنها به عشق زنده ماندن نام یزد برای فردا های بهتر بدون هیچ چشمداشتی یزدفردا را یاری داده است نگاهی آماری به محبت تمام فردائیان نسبت به پایگاه خود در دنیای مجازی انداخته و البته در این نگاه آماری مقایسه ای نیز با دیگر عزیزان فعال در دنیای مجازی که همگی در راه اعتلای نام یزد تلاش نموده اند صورت گرفته که نه بالا بودن رتبه یزدفردا نشان از موفقیت و محقق شدن اهداف و چشم اندازهای طلائی یزدفردا دارد و نه پائیین بودن رتبه دیگران نشان از کم کاری و سهل انگاری آن عزیزان دارد .و البته نوع فعالیت و ماهیت حرکت هر سایت تاثیر به سزائی در اینگونه آمارها داشته و شاید در حق عزیزان گرداننده سایت های تک منظوره این نگاه مقایسه ای نوعی جفا باشد هر چند که دوست صاحب نظر فردایی ما نیز سعی نموده تا با مقایسه سایتهای مشابه قدری از این حساسیت بکاهد .
و لازم به یاد آوری است که رتبه یزدفردا ،رتبه تمام فردائیانی است که طی این پنج سال با حضور خود در یزدفردا ،همکاران ما را دلکرم به ادامه کار نموده اند و همیشه و در همه حال مالکان واقعی این فضای مجازی بوده و هستند .
این نگاه آماری کاری یک ساعته و چند ساعته نیست بلکه حاصل تلاش چندین روز تلاش این جوان فردائی است که گویای وضعیت ناگوار استان در دنیای مجازی است که البته با نگاه مسئولانه مسئولان استان به ظرفیت های موجود در دنیای مجازی می تواند رتبه های درخور شآن استان را رقم زد و البته امید واریم مسئولان استان با نگاه دقیق و حمایت اینگونه پژوهش ها ،با نگاه کارشناسانه در جهت رشد وضعیت استان در دنیای مجازی با نگاه های حمایتی گام بر می داشتند .
ضمن تشکر از آقای محمد حسین تقوائی زحمتکش که زحمت این پژوهش و تحقیق را به صورت کاملا خود جوش وابتکاری کشیده اند و خسته نباشید به همه عزیزان فعال در دنیای مجازی با هم نگاهی به وضعیت موجود دنیای مجازی یزدی ها می اندازیم .
محبوبترین وبسایت یزدی در نزد کاربران کدام است؟
محمد حسین تقوایی زحمتکش: پس از آنالیز رتبه ترافیک کاربران ایرانی و همچنین مجموع کاربران شبکه اینترنت، با توجه به پارامترهای تعریف شده در الکسا، از میان سیصد و پنجاه وبسایت رسمی یزدی که به نوعی در خصوص استان یزد مدیریت و به روزرسانی می شوند، وبسایت خبری تحلیلی «یزدفردا» با کسب برترین رتبه بین سیصدو پنجاه وبسایت منتخب یزدی بعنوان محبوترین وبسایت شناخته شد و پس از آن وبسایت «اداره کل صنایع و معادن استان یزد» دوم، و «اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد» رتبه سوم را کسب نمودند به عبارت دیگر، کاربران ایرانی از بین وبسایتهای یزدی، بیشترین علاقه و بازدید خود را از به ترتیب از وبسایتهای یزدفردا، اداره صنایع و میراث فرهنگی داشته اند
بعنوان یک کاربر فعال اینترنتی ، شاید برایتان جالب باشد که در میان وبسایتهای عمومی و درگاههای اینترنتی یزدی کدام، بیشترین محبوبیت(حجم ترافیک و بازدیدکننده) را در بین کاربران یزدی، کاربران ایران و مجموع کاربران اینترنتی داراست موضوعی که در این کاوش بدان نزدیک شده ایم.
البته این مورد هنوز قابل کاوش و تحقیق بیشتر است، به طور مثال امروزه وبلاگها نقش عمده ای در وب دارند اما با توجه به استاندارد تعریف شده در این کاوش، وبلاگهای یزدی در این تحقیق میدانی لحاظ نشده اند.
یکی از مرسوم ترین روشها، مقایسه آماری با استفاده از پارامترهایی نظیر تعداد بازدیدکنندگان، رتبه بندی ترافیک کاربران ایرانی و بین اللملی است که الکسا بهترین و معتبرترین ابزار را در اختیارمان قرار میدهد.
الکسا سرویس معتبری است که اکثر خبرگزاریها و مطبوعات تخصصی فناوری اطلاعات در جهان؛ به استناد به آمار ارایه شده توسط الکسا، میزان محبوبیت و یا بعبارتی استقبال کاربران از وبسایتهای بین اللملی مانند گوگل، یاهو، ویکی پدیا و..... را استخراج و اعلام می کند، میزان رشد یا افت ترافیک، کلمه جستجو شده، کلمات کلیدی مورد نظر و بسیاری دیگر نیز می توان از الکسا دریافت، در نتیجه بر روی خروجی این خبرگزاریها و مطبوعات خبرهای داغی از افت یا افزایش عملکرد یک وبسایت یا ترافیک عمومی و آماری از این دست و خبرهای متفاوت دیگر منتشر می شود.
با روش جمع آوری میدانی، سوابق و جستجوهای موتورهای جستجو گوگل و یاهو، حدود 350 وبسایت انتخاب شدند، پارامترهایی در انتخاب وبسایت به عنوان وبسایت یزدی لحاظ شد که شاخص ترین موضوع این بود که وبسایت به گونه ای با استان یزد مرتبط باشد.
با آنالیز اولیه بر روی هریک از وبسایتهای مذکور توسط سرویس الکسا، رتبه بندی ونتایج نهایی لیست گردید.
برای کسب اطلاعات دقیق تر و با خطای کمتراز میان 350 عنوان وبسایت، 50 وبسایت که دارای بهترین رتبه در این لیست بودند به صورت نهایی استخراج شد البته ممکن است وبسایتی با رتبه مناسب در این لیست لحاظ نشده باشد اما سعی شد که تمام وبسایتهای درج شده در نتایج اول تا هزارم جستجو ی گوگل و یاهو استخراج و رتبه بندی شود.
در نهایت کاوش صورت گرفته، وبسایت خبری تحایلی یزدفردا از نظر بازدیدکنندگان ایرانی نبست به دیگر وبسایتها رتبه 1209 برخوردار بود و در مجموع وبسایتها از نظر حجم بازدیدکننده در رتبه 84 هزار قرارداشت(گوگل، فیس بوک و ویکی پدیا رتبه اول تا سوم در جهان دارند).
با جستجو و آنالیز صورت گرفته هیچ یک از وبسایتهای یزدی دارای رتبه بهینه تر از یزدفردا یافت نشد! اداره صنایع و معادن استان یزد هم با رتبه دوهزاز و پانصد (کاربران ایرانی) و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد با رتبه نزدیک به دو هزارو نهصد رتبه دوم و سوم کسب نمودند.
رتبه کاربران ایرانی چنین تلقی می شود که وبسایت مذکور از نظر محبوبیت در بین کاربران ایرانی نسبت به وبسایتهای دیگر فعال در اینترنت به در چه رده و جایگاهی است مثلا رتبه گوگل در بین کاربران ایرانی عدد یک است و به معنای این است که وبسایتی که کاربران ایرانی،بیشترین استقبال را از آن دارند گوگل است.
در مورد رتبه کاربران بین المللی همین گونه تلقی می شود اما محبوبیت وبسایت مورد نظر در بین تمام کاربران فعال در شبکه اینترنت لحاظ می شود.
مبنی امتیازدهی الکسا میزان فرخوانی آدرس وبسایت توسط کاربران اینترنتی است، حال یک کاربر به هر میزان که در وبسایت از صفحات بیشتری بازدید کند، میزان ترافیک بیشتری ثبت می شود ، در الکسا، تنها تا سطح کاربران هر کشور، رتبه بندی می شود.
حال اگر به آمار هروبسایت محلی(استان- شهر) نگاه کنیم به نظر می رسد وبسایتهای محلی حدود نود وپنج درصد بازدید از منطقه خود و پنج درصد بازدید از دیگر استانهای و کشورهای همزبان دارند
لذا اکثر بازدیدکنندگان وبسایتهای یزدی، ایرانی و از خود شهروندان یزدی هستند و اگر وبسایت یزدی رتبه مناسب در بین کاربران ایرانی دست یابد؛ با چشم پوشی اندک می توان چنین برداشت کرد که این وبسایت در بین کاربران یزدی(نود و پنج درصد بازدیدکنندگان محلی) محبوب است.
تصمیم داشتم لیست طبقه بندی شده به همراه امتیازات جانبی را درج کنم اما لیست مذکور حجیم و استنتاج از آن سخت بود لذا به نسبت موضوع وبسایتهای یزدی ، گزینه های برتر با هر موضوع را لحاظ کردم:
تنها حوزه ای که مخاطب محلی و یزدی ندارد دانشگاههاست، مراکز دانشگاهی به دلیل اینکه دارای مخاطبین محدود به دانشجویان است که به صورت اجباری برای انجام امور دانشجویی خود به وبسایت مراجعه کنند، لذا نمی توان در رتبه بندی بدان اتکا کرد ولی با اینهمه در رتبه بندی لحاظ شده اند.
الکسا، تعداد فراخوانی هر آدرس اینترنتی با دامنه مستقل را جستجو می کند(www.mihanblog.com) و تمام زیر دامنه ها را جز دامنه اصلی تلقی می کند(www.yazdit.mihanblog.com) لذا هر وبسایت یا وبلاگی که دارای زیردامنه باشد به صورت منفک قابل آنالیز نیست! مثلا اگر شما بخواهید میزان استقبال از وبلاگ فناوری اطلاعات یزد را بیابید به دلیل اینکه زیردامنه میهن بلاگ است قابل آنالیز نیست.
بدون شک این رده بندی، به عنوان الگوی نهایی ترافیک و سطح استقبال کاربران یزدی(ایرانی) در مورد تمام وبسایتهای یزد نیست ، شاید تعداد اندکی از وبسایتها از قلم افتاده باشند اما آنچه قابل اتکا، است ترکیب استخراجی موضوعات جالبی را در مورد کاربران به ما خواهد داد.
نسبت وبسایتهای دولتی به غیردولتی (بخش خصوصی و ارگانهای غیردولتی، دانشگاهها) لیست 50 وبسایت نهایی معادل 70 به 30 درصد در است، بدیهی است که این حجم از وبسایتهای دولتی شاید به عنوان فعالیت موثر در وب فارسی تلقی گردد اما اگر به به ترکیب بندی ، امتیازات و چگالی وبسایتها نگاه کنیم نتیجه حاصله معکوس میگردد و در می یابیم وبسایتهای دولتی با هزینه کرد معادل چند ده میلیون ریال در سال به همراه پرسنل و نیروی متخصص، در مقابل وبسایتهای غیردولتی با هزینه محدود و پرسنل کم موفقیتی به دست نیاورده و بسیار ضعیف و ناتوان عمل نموده اند.
تصمیم داشتم که کل گزارش استخراجی را درج کنم اما برای اینکه موضوع خلاصه شده باشد، آنالیز آمار را به عزیزان علاقمند می سپارم و تنها دو آنالیز را باشما مرور می کنم
همانطور که گفته شد رتبه بندی بر مبنای استقبال کاربران ایرانی تنظیم شده است، لذا نمی توان دقیق اعلام کرد که آیا شهروندان یزدی هم به همین میزان از این وبسایتها استقبال نموده اند با اینهمه موضوع کار وبسایتها کمی راهگشاست به طور مثال مخاطبین وبسایتهای خبری محلی، تنها شهروندان یزدی هستند، اما اداره صنایع و معادن یا اداره میراث فرهنگی عموم مردم و حتی توریستها که در جستجو اطلاعات در مورد یزد هستند نیز شامل می شود
یا دانشگاهها طیف محدود اما کثیر دانشجویان در برای انجام امور دانشجویی از جمله ثبت نام و حذف و اضافه به وبسایت دانشگاه مراجعه می کنند.با این دیدگاه، نگاهی گذرا به رتبه بندی وبسایتها خواهیم داشت.
1) یزد فردا دات کام (::خبری::)
2) اداره صنایع و معان یزد (::دولتی::)
3) میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد (::دولتی::)
4) دانشگاه آزاد اسلامی یزد (::دانشگاه::)
5) روزنامه آفتاب یزد (::خبری::)
6) گروه پیشگامان کویر یزد (::فناوری اطلاعات::)
7) دانشگاه یزد (::دانشگاه::)
8) پارک علم و فناوری یزد (::فناوری اطلاعات::)
9) تبیان یزد- سازمان تبلیغات اسلامی یزد (::دولتی::)
10) وبسایت میبدنیوز (::خبری::)
11) اداره کل هواشناسی استان یزد (::دولتی::)
12) شرکت مخابرات یزد (::دولتی::)
13) جامعه کاربران لینوکس یزد (::فناوری اطلاعات::)
14) استانداری یزد (::دولتی::)
15) یزد تودی (::خبری::)
16) شرکت توزیع نیروی برق استان یزد (::دولتی::)
17) دانشگاه پزشکی شهیدصدوقی (::دانشگاه::)
18) وبسایت خبری طلوع یزد (::خبری::)
19) پرتال استان یزد (::خبری::)
20) اداره کل منابع طبیعی (::دولتی::)
21) سازمان بهزيستي استان یزد (::دولتی::)
22) غول آباد - دانشنامه یزد (::بخش خصوصی::)
23) تیم تربیت یزد (::دولتی::)
شب نیوز (::خبری::)
اداره گمرک یزد (::دولتی::)
اداره کل فرهنگ و ارشاداسلامی استان یزد (::دولتی::)
سازمان تربیت بدنی استان یزد (::دولتی::)
تدبیرآنلاین (::خبری::)
شهرداری یزد (::دولتی::)
سازمان نظام صنفی رایانه ای استان یزد (::فناوری اطلاعات::)
یزد کام (::بخش خصوصی::)
شرکت آب منطقه ای یزد (::دولتی::)
یزدآنلاین (::خبری::)
بانوان یزد (خصوصی)
ستاد حوادث غیر مترقبه (::دولتی::)
شرکت برق منطقه ای یزد (::دولتی::)
اتحادیه صنف رایانه یزد (::فناوری اطلاعات::)
وبسایت خبری یزدان نیوز (::خبری::)
آب و فاظلاب استان يزد (::دولتی::)
اداره کار و امور اجتماعی (::دولتی::)
اداره کل بازرگانی (::دولتی::)
اداره کل تجهیز و نوسازی مدارس (::دولتی::)
اداره کل دادگستری یزد (::دولتی::)
شورای شهر یزد (::دولتی::)
اداره کل ثبت احوال یزد (::دولتی::)
سازمان انتقال خون یزد (::دولتی::)
شوق دات کام (::خبری::)
پرتال خبر استان یزد (::دولتی::)
معاونت برنامه ریزی استانداری (::دولتی::)
شهرباستاني ميبد (خصوصی)
اداره کل راه و ترابری (::دولتی::)
اداره کل فنی و حرفه ای (::دولتی::)
اداره شهرکهای صنعتی (::دولتی::)
میبد نوین (::خبری::)
صفحه زرد استان یزد (::دولتی::)
توضیح ضروری :با توجه به بررسی کاملی که بر اساس پیوندهای یزدفردا صورت گرفته لیست 50 وبسایت برتر استان تا فردا منتشر و از مالکان وب سایتها ی یزدی نیز درخواست می شود آدرس سایتهای خود جهت انتشار در پیوندهای یزدفردا و لحاظ شدن در رتبه بندی به ما اعلام نمایند تا با کمک فردائیان بتوانیم به رتبه بندی واقعی سایتهای استان دست یابیم و هر ماهه لیست 50 سایت برتر استان را منتشر نماییم باشد که بتوانیم مشوقی برای فعالیت بیشتر مجازیان شویم .
مطلبی که در اینجا لازم به ذکر است،با توجه به این مطلب که معمولا کاربران ایرانی تمایل چندانی به استفاده از نوار ابزارهای متفاوت در مرورگرهای خود ندارند و مبنای بسیار مهم برای آمار الکسا از بازخوردهایی است که نوار ابزار الکسا به سرور های خود ارسال می کند، نمی توان به صراحت گفت آماری که الکسا در مورد سایتهای ایرانی ارائه می دهد، کاملا دقیق است. پس هنگامی که سایتهای متفاوت را در الکسا مشاهده می کنید، حتما میزان خطای احتمالی را در نظر داشته باشید.
از سوی دیگر الکسا فقط یکی از مواردی تجریه و تحلیل یک وبسایت از دیدگاه ترافیک است که می توان با سرویسهای دیگر، می توان وبسایتها را با پارامترها و شاخصهای دیگر باهم مقایسه کرد اما الکسایکی از رایجترین و معتبرترین روشها را در اختیارما قرار می دهد.
دراین قسمت تصمیم نداشتم که موضوع خاصی را بیان کنیم، بیشتر موضوع شروع تحقیق و پژوهشی است که لازم و واجب است در حوزه وب یزد صورت بگیرد، گرچه به دلیل کمبود زمان و امکانات نتوانستیم گزارشی جامعی ارایه دهیم، اما حداقل گروه نتایج بسیار جالبی را استخراج نموده است که امیدواریم در آینده این امکان فراهم شود که اطلاعات بیشتری در اختیار نهادهای مرتبط قرار گیرد.
البته ذکر این نکته مهم است که روشهای متعددی وجود دارند که وبسایتها بتوانند جایگاه خود را در موتور جستجو بالا برنند یا میزان بیشتری بازدیدکننده و مخاطب اصلی را به خود جلب کنند که متاسفانه وبسایتهای یزدی و دولتی از این روشهای فنی کمتر بهره مند می شودن
سیاری از وبسایتهای یزدی از این امر غافل مانده اند که می توانند با اعمال تغییرات فنی و بهینه سازی صفحات اینترنتی وبسایت، بهره گیری از نرم افزارهای مدیریت محتوای قدرتمند، سروهای مطمئن و دیگر مسایل فنی علاوه بر جذب بیشتر کاربران،فضای کاربرپسند، ساده و در عین حال با امکانات کامل ا در اختیار کاربران قرار دهند که امیدوارم این رویکرد صورت گیرد. من الله توفیق.
لینک دانلود آخرین گزارش تکمیلی از لیست وبسایتهای منتخب یزدی بر اساس میزان استقبال کاربران ایرانی(یزدی) و مجموع کاربران اینترنتی(به روزرسانی پایان هر هفته)که در خبر خوان یزدفردا وبلاک محمد حسین تتقوایی زحمتکش هم قابل روئیت خواهد بود
رتبه | کشور | درصد | ||
1 | ج. ا. ايران |
|
84.67% |
|
2 | انگلستان |
|
6.92% |
|
3 | آمريکا |
|
3.19% |
|
4 | برزيل |
|
0.7% |
|
5 | کانادا |
|
0.69% |
|
6 | آلمان |
|
0.62% |
|
7 | لهستان |
|
0.42% |
|
8 | کويت |
|
0.33% |
|
9 | امارات |
|
0.21% |
|
10 | مالزي |
|
0.19% |
|
11 | استرالیا |
|
0.19% |
|
12 | فرانسه |
|
0.13% |
|
13 | هلند |
|
0.12% |
|
14 | سوئد |
|
0.12% |
|
15 | هند |
|
0.11% |
|
16 | بلژيک |
|
0.1% |
|
17 | اردن |
|
0.08% |
|
18 | اوکراين |
|
0.08% |
|
19 | افغانستان |
|
0.08% |
|
20 | نروژ |
|
0.08% |
|
21 | ترکيه |
|
0.06% |
|
22 | جمهوري چك |
|
0.05% |
|
23 | ايتاليا |
|
0.04% |
|
24 | يونان |
|
0.04% |
|
25 | قبرس |
|
0.04% |
|
26 | روسيه |
|
0.04% |
|
27 | دانمارک |
|
0.04% |
|
28 | اتريش |
|
0.04% |
|
29 | ژاپن |
|
0.03% |
|
30 | پاکستان |
|
0.03% |
|
31 | سوئيس |
|
0.02% |
|
32 | عربستان |
|
0.02% |
|
33 | فلسطين اشغالی |
|
0.02% |
|
34 | چين |
|
0.02% |
|
35 | عراق |
|
0.01% |
|
36 | قطر |
|
0.01% |
|
37 | فنلاند |
|
0.01% |
|
38 | بحرين |
|
0.01% |
|
39 | هنگ کنگ |
|
0.01% |
|
40 | لبنان |
|
0.01% |
|
41 | ايرلند |
|
0.01% |
|
بقيه کشورها |
|
0.16% |
||
مجموع |
|
100% |