زمان : 09 Ordibehesht 1404 - 08:04
شناسه : 213374
بازدید : 1425
اعاده دادرسی در امور مدنی اعاده دادرسی در امور مدنی یزدفردا: کتاب توانسته با استناد به مقررات قانونی و با استفاده از تفاسیر معتبر منعکس در منابع و تألیفات حقوقی و بهره‌گیری از رویه عملی دادگاه‌ها و دیوان‌عالی کشور، بسیاری از سوالات مطروحه را پاسخ دهد و ابهامات موجود را تاحدودی برطرف سازد.

به گزارش یزدفردا: «اعاده دادرسی در امور مدنی» عنوان کتابی است که به قلم مهرزاد مسیحی و با مقدمه ابراهیم عبدی‌پور، به همت انتشارات خرسندی منتشر شده است. مولف هدف خود را از انتشار این اثر، تحقیق و بررسی بیشتر در قوانین موضوعه ایران، و به طور جامع‌تر مسائل مربوط به اعاده دادرسی در امور مدنی بیان کرده است.

ابراهیم عبدی‌پور عضو هیأت علمی گروه حقوق خصوصی دانشگاه قم در مقدمه این اثر می‌آورد: «دادرسی اگر منجر به احقاق حق ستم‌دیده و اجرای عدالت شود، نیکوترین عمل و والاترین شأن است. این مهم زمانی دست‌یافتنی است که حکومت ابزار کافی برای اجرای آن داشته باشد. قوانین خوب، نظام قضایی کارآمد و قضات شایسته از عناصر اصلی برای ایجاد نظم خوب و اجرای عدالت در جامعه می‌باشند».

وی می‌افزاید: «با این همه، حتی در شرایطی که همه عناصر و عوامل لازم برای تحقق دادرسی عادلانه فراهم باشد، امکان خطا و صدور آرای ناصواب به دلایل عدیده وجود دارد. طبیعت ترافع و مخاصمه و تلاش هر یک از اصحاب دعوا و وکلای آنها برای تأثیرگذاری بر اندیشه قاضی و سوق دادن فرایند دادرسی به نفع خود، از مهم‌ترین عوامل حصول آرای قضایی ناصواب است و خطاپذیر بودن قاضی به عنوان یک انسان عامل دیگری است که امکان و احتمال صدور آرای قضایی ناصواب و خلاف عدالت را فراهم می‌سازد. حتی در نظام‌های قضایی پیشرفته و جوامع توسعه‌یافته، اعاده دادرسی که مبتنی بر همین فرض و احتمال صدور آرای ناصواب است مکانیسم مهمی است تا دستگاه قضایی را قادر سازد اشتباه خود را جبران نماید و از اینکه خودخواسته در سلسله عوامل وقوع بی‌داد و ستم قرار گیرد، اجتناب نماید و زخمی که بر پیکره عدالت وارد شده بهبود یابد».

عبدی‌پور در پایان مقدمه خود می‌آورد: «امکان اعاده دادرسی در موارد خاص و در صورت اثبات، جهاتی است که از سرگیری دادرسی را عقلاً و منطقاً توجیه نماید و لذا این تأسیس خلل چندانی بر نظم حقوقی جامعه و ثبات تصمیمات قضایی وارد نمی‌سازد و مسلماً بر تجدیدنظرخواهی مکرر از آرای دادگاه‌ها که متأسفانه امکان آن در دهه اخیر در نظام قضایی ما فراهم شده بود، ترجیح دارد. تألیف حاضر که حاصل تحقیق جامع آقای مسیحی در زمینه اعاده دادرسی است، منبع ارزشمندی است که می‌تواند مورد استفاده دانشجویان، وکلا و دست‌اندرکاران امر قضا باشد. دانش حقوقی و تجربه عملی ایشان کمک نموده تا این نوشته از نقصان علمی کمتری برخوردار باشد و توانسته است با استناد به مقررات قانونی و با استفاده از تفاسیر معتبر منعکس در منابع و تألیف حقوقی و بهره‌گیری از رویه عملی دادگاه‌ها و دیوان‌عالی کشور، بسیاری از سوالات مطروحه در این خصوص را پاسخ دهد و ابهامات موجود را تاحدودی برطرف سازد».

مهرزاد مسیحی وکیل دادگستری نیز گفتار خود را این‌چنین آغاز می‌کند: «شاید چنین به نظر برسد که پس از انتشار کتب مختلف آیین دادرسی مدنی، محلی برای نوشتن یک کتاب در این مورد وجود نداشته باشد، ولیکن با توجه به تحولات سریع در باب قانون‌گذاری در حقوق ایران و گسترده بودن زمینه مباحث حقوقی و اتفاقات غیرقابل پیش‌بینی در مسائل حقوقی و همچنین ایجاد نهادهای قضایی مختلف در دستگاه قضایی، جایی برای بن‌بست تحقیقات حقوقی وجود ندارد و حقیر را بر آن داشته تا با تحقیق و بررسی در قوانین موضوعه ایران، به طور جامع‌تر به مسائل مربوط به اعاده دادرسی در امور مدنی پرداخته، مضافاً به اینکه اعاده دادرسی در امور مدنی، که موضوع این کتاب می‌باشد به جهت اینکه کمتر مورد استفاده و توسل قرار گرفته از مباحث ناشناخته آیین دادرسی مدنی است و بی‌مناسبت نیست که آنچه در این زمینه دستگیر اینجانب شده است را در اینجا به صورت یک‌جا و جامع بیان نمایم».

«اعاده دادرسی در امور مدنی» در ۲۴۰ صفحه به همت انتشارات خرسندی منتشر شده است.