به گزارش یزدفردا: محمد جعفربگلو، پژوهشگر تاریخ: برگهای تاریخ دفاع مقدس، مملو از رشادتها و دلاوریهای مردان و زنانی است که عاشقانه گام در مسیر حراست از حریم وطن نهادند. شهریور ۱۳۵۹، آغاز فصل تازهای در تاریخ معاصر ایران بود؛ مردمانی که به تازگی موفق شده بودند در یک مبارزه طولانی و سخت، رژیم مستبد پهلوی را مضمحل کنند، حالا انقلاب نوپایشان را در معرض تهدید دشمن (بخوانید دشمنان) خارجی میدیدند. اما از همان آغازین روزهای تجاوز دشمن بعثی به خاک ایران اسلامی، سیل داوطلبان، عازم جبهههای جنگ شدند. در چنین شرایطی، زنان، فرماندهان پشت جبههها بودند. این همسران و مادران، علاوه بر اینکه شوهران و پسران خود را مهیای حضور در خط مقدم میکردند، خود نیز در پایگاههای مردمی در پشت جبهه، به ایفای نقش میپرداختند؛ نقشی که در آلبوم دفاع مقدس، قابهای ماندگاری را به خود اختصاص داده است.
اشرفالسادات منتظری یکی از این بانوان مقاوم است؛ زنی با استقامت مثالزدنی و عزمی راسخ که به خوبی در قامت یک بانوی مسلمان ایرانی در جامعه ایفای نقش کرد. «تنها گریه کن» که با قلم اکرم اسلامی تدوین شده، شرح خاطرات اشرف سادات منتظری، مادر شهید محمد معماریان است. مادری که پسرش را روانه جبهههای جنگ کرد و خود نیز با همتی بیمانند، همراه با دیگر بانوان، کوشید تا در پشت جبهه انجام وظیفه کند. اما قصه کتاب «تنها گریه کن»، فقط این نیست؛ بلکه قصه "مادری" است؛ روایت عشق است و داستان انتظار.
کتاب با متنی روان و داستانی، خواننده را با خود همراه میکند و در دل ماجراها او را با راوی، پیش میبرد؛ به طوری که خواننده در غم و شادی و دلهره و انتظار، با راوی همراه میشود. در این کتاب تصویری کوتاه و مختصر از یک عمر زندگی زنی را میخوانید که فرزندش را فدای پابرجا ماندن و استقلال این سرزمین کرد و خودش نیز در راه اسلام و انقلاب از هر چه در توان داشت فروگذار نکرد.
اشرف السادات منتظری مادر شهید محمد معماریان که برای فرزندان این سرزمین از جان و دل مایه گذاشت، زنی مبارز که در قم و تهران فعالیتهای انقلابی دارد. مادری که فرزندش را به جنگ فرستاد و خودش در پشت صحنه بیکار ننشست و به مشارکت مردمی دست زد و در کارهای خیر پرتوان ظاهر شد و صفحه دیگری در زندگی خود رقم زد.
این کتاب خواندنی که مزین به تقریظ رهبر معظم انقلاب اسلامی شده، دارای مضامین عمیقی است و میتواند در بازسازی هویت جمعی بسیار اثربخش باشد. اساساً این ویژگی آثار مربوط به حوزه دفاع مقدس است که همدلی و همزبانی را استحکام میبخشد. در ضمن کتاب دارای مفاهیم بسیاری است که یکی از نقاط اوج آن، رویای اشرفالسادات منتظری در واپسین صفحات کتاب است.
نکته حائز اهمیت درباره «تنها گریه کن» تولید یک سریال با عنوان «آخرین دیدار» از متن این کتاب، اقدامی قابل تحسین است که میتواند باب ورود فیلمسازان به تولید فیلم و سریال از کتاب خاطرات مادران و همسران شهدا باشد.