زمان : 23 Bahman 1403 - 11:18
شناسه : 210686
بازدید : 1460
روند کاهشی صادرات استان یزد در محصولات معدنی و کشاورزی آسیب‌شناسی شود روند کاهشی صادرات استان یزد در محصولات معدنی و کشاورزی آسیب‌شناسی شود یزدفردا: کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی یزد به‌منظور بررسی آمار صادرات 9 ماه استان و دلایل کاهش میزان صادرات تشکیل جلسه داد.

به گزارش یزدفردا: رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق با اشاره به اینکه آمارها نشان می‌دهد صادرات ۹ماهه نخست سال جاری استان کاهشی بوده است گفت: یکی از دلایل کاهشی شدن صادرات استان و همچنین کشور، بحث تعهد ارزی است از سوی دیگر ما با افزایش قیمت مواد اولیه داخلی مواجه شدیم و این برای صادرکننده مشکلاتی ایجاد کرد.

علی‌اصغر بیگی ادامه داد: محاسبات قیمت نهایی بسیاری از مواد پتروشیمی و محصولات فلزی با دلار 80 هزارتومان تومان است ولی صادرکننده باید در مرکز مبادله‌ای با قیمت پایین‌تر ارز را بفروشد این منطقی نیست و از دلایل کاهش صادرات استان است.

بیگی تأکید کرد: البته مشکلاتی نیز در آن‌سوی مرزها پیش می‌آید که صادرات ما را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد و نیاز به مدیریت دارد. به‌هرحال باید در نظر داشت تا زمانی که انفرادی عمل کنیم اتفاق نمی‌افتد ضروری است اجماعی بین کشاورزان و صادرکنندگان در استان شکل بگیرد.

دبیر کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی یزد نیز در این جلسه به ارائه آماری در خصوص وضعیت صادرات استان پرداخت و گفت: بر اساس آمار کارت بازرگانی آمار صادرات کشوری در ۹ماهه سه سال گذشته یزد با کاهش صادرات روبرو بوده است.

گلسا صالحی به بررسی تغییر ارزش صادرات در کشورهای بازار هدف صادراتی استان پرداخت و گفت: طی این مدت صادرات استان به چین، عراق، امارات متحده، عمان و پاکستان منفی بوده و فقط صادرات به ترکیه، روسیه و ترکمنستان افزایشی بوده است. بااین‌حال این آمار قابل‌مقایسه با بازاری که از دست دادیم نیست. در همین راستا به کشورهای روسیه، هلند، ازبکستان، ترکمنستان، جیبوتی و… افزایش صادرات داشتیم و به نظر می‌رسد در حال تغیر بازار صادراتی به سمت همسایه‌های شمالی و کشورهای آفریقایی هستیم.

وی تأکید کرد: از لحاظ کالایی، کالاهایی که بیشترین کاهش ارزش صادراتی نسبت به سال گذشته داشته‌اند عبارت‌اند از شمش فولادی، کنسانتره، سنگ‌آهن، روغن‌های سبک، کاشی و سرامیک همچنین انگور بی‌دانه و برخی اقلام کشاورزی صادراتی. در مقابل کالاهایی که بیشترین افزایش ارزش صادرات داشته‌اند شامل کامپاند، پلی‌اتیلن، گچ، مرمریت بلوک و آجر و… هستند. به‌طورکلی در بخش معدن و صنایع معدنی همچنین محصولات کشاورزی روند صادراتی کاهشی داشتیم.

مدیرکل اقتصادی دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری نیز گفت: در گزارشی که معاون اقتصادی وزیر کشور برای استانداری‌ها در خصوص رتبه‌بندی استان‌ها به لحاظ واردات صادرات ارسال کرده‌اند یزد رتبه شانزدهم را داراست. آن چه در کارگروه توسعه صادرات استان نیز مطرح شد بحث کاهش صادرات است در واقع زنگ خطر کاهش صادرات به بازارهای هدف به صدا درآمده است.

محمد دهقان افزود: به نظر می‌رسد محصولات فلزی مخصوصاً آهن، شمش و کنسانتره در رتبه نخست کاهش است. چرا صادرات صنایع معدنی کاهش داشته آیا به بازار جهانی ارتباط دارد؟ تعرفه جدید در بازار هدف هست؟ آیا میزان تولید در کشور کاهش داشته است؟ اینها مواردی است که باید به‌درستی مشخص شود. هدف ما توسعه آمار صادرات استان است. باید دید مشکل کجاست و کجا نشانه‌ای از افت و نزول داریم؛ باید آسیب‌شناسی کنیم و آنچه در استان در دست ماست رسیدگی کنیم. نیاز به پایش و رصد مداوم داریم تا در این اوضاع ارزی، افت صادرات نداشته باشیم.

از ظرفیت گمرک یزد استفاده نمی‌شود

مدیرکل گمرک استان با اشاره به اینکه گمرک تحت هیچ شرایطی موجب ایستایی صادرات نمی‌شود گفت: اگر شعار و رویکرد این است که صادرات غیرنفتی را از صادرات مشتقات نفتی تفکیک کنیم از این زاویه با لحاظ در صادرات کالای غیرنفتی در منطقه ویژه و در کلیه درگاه‌های گمرکات استان نزدیک به 15/1 درصد رشد داشتیم.

محمد قاسمپور ادامه داد: یکی از زوایای پنهان موضوع صادرات این است که بخشی از صادرات یزد از سایر استان‌ها صورت می‌گیرد. این در حالی است که ما تلاش کردیم با افزایش نیروی انسانی بستری را در گمرک برای صادرکنندگان فراهم کنیم؛ اما از این ظرفیت استفاده نمی‌شود. ما در مرکز کشور هستیم در مرکزیت کشور بحث هزینه حمل‌ونقل بالاتر است در نیروی انسانی نیز به همین شکل است؛ ولی با وضع موجود سعی کردیم با سه برابر ظرفیت قبلی کار کنیم؛ ولی خروجی مناسبی نداریم. تا 15 بهمن سال جاری 39 هزار فقره اظهارنامه صادراتی داریم این تعداد یعنی بستر فراهم است. تقاضا داریم صادرکنندگان نیز با گمرک همکاری داشته باشند تا در نهایت خروجی خوبی داشته باشیم.

رفع تعهد و نرخ‌گذاری دستوری از مشکلات صادرکنندگان استان

نایب‌رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات نیز در این جلسه به عوامل کاهش صادرات اشاره کرد و گفت: اگرچه مسائل بین‌المللی و تحریم‌ها سبب می‌شود بخشی از کار به‌سختی انجام شود؛ اما سازوکار داخلی در حوزه تجارت نیز به‌درستی تعریف نشده است. در زیرساخت‌های قانون‌گذاری دچار خلأهایی هستیم از جمله اینکه سازوکار تجارت در سیستم بانکی تعریف نشده است.

علی فرشادپور ادامه داد: از سوی دیگر رفع تعهد ارزی عاملی است که سنگ بزرگی جلوی پای صادرکننده گذاشته است. اقتصاد یزد را بخش خصوصی تشکیل می‌دهد این را مقایسه کنید با استان‌های دیگر که تعداد شرکت‌های خصولتی زیادتر است و بسیاری به این رفع تعهد پایبند نیستند؛ ولی در یزد کاملاً باید به رفع تعهد ارزی پایبند باشد. موضوع دیگر که نمود آن در یزد بیشتر است ناترازی انرژی است که سبب کاهش تولید شده و قطعاً کاهش تولید هزینه را افزایش داده و قدرت رقابت را از ما می‌گیرد.

وی تأکید کرد: نرخ‌گذاری دستوری در حوزه ارزش کالای صادراتی نیز از دیگر مشکلات است. همچنین صدور بخش‌نامه‌هایی که باروح صادرات مغایرت دارد همه سبب کاهش صادرات شده است.

عباس حاجی حسینی معاون جهاد کشاورزی استان نیز در این جلسه گفت: در بخش کشاورزی ظرفیت خوبی از نظر تولید در حوزه صادرات داریم زیرساخت‌های خوبی نیز در بندر خشک در حوزه سردخانه و انبارداری و سیلو محصولات کشاورزی داریم. در حال حاضر روزانه 1000 تن انواع محصولات گلخانه ای به طرق مختلف از یزد صادر می شود. ارزش صادراتی محصولات گلخانه و پسته یزد حدود 600 میلیون دلار است. اما این آمار در استان لحاظ نمی‌شود. اگر زیرساخت‌ها تأمین شود و خط ویژه‌ای در صادرات محصولات کشاورزی داشته باشیم می‌توان ارزش صادرات را افزایش داد.