دانههای زیتون حاوی اسیدهای چرب تکمولکولی است که کلسترول بد خون را پایین نگه میدارد و سطح کلسترول مفید خون را در سطح مطلوب حفظ میکند. خواص آنتیاکسیدانی قوی زیتون برای مقابله با استرس اکسایشی و التهابات بدن مفید است که در نتیجه خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. مصرف زیتون همچنین خونرسانی را نیز بهبود میبخشد.
پلیفنولهای موجود در زیتون التهابات مزمن بدن را کاهش میدهد و از بروز آسیبهای ناشی از التهاب مانند دردهای روماتیسمی پیشگیری میکند. مطالعات نشان میدهد وجود یکی از ترکیبات فنولی بهنام اولکانتال در زیتون مانع از عملکرد بعضی آنزیمهای زمینهساز التهاب میشود. محققان همچنین بر این باورند که این مکانیسم شبیه داروی ضدالتهاب ایبوپروفن در کنترل درد عمل میکند.
زخمهای گوارشی جزء بیماریهای شایع هستند که با درد معده یا مری، ریفلاکس، تهوع، تورم شکم و کاهش اشتها همراه است. امروزه مشخص شده بخش قابل توجهی از موارد ابتلا به این مشکل ناشی از هلیکوباکترپیلوری است و محققان دریافتهاند که مصرف زیتون میتواند مانع از رشد باکتری شود. این مکانیسم میتواند به ترکیبات آنتیاکسیدانی زیتون نیز مرتبط باشد. روغن زیتون نیز برای مقابله با هشت گونه متفاوت هلیکوباکترپیلوری که سه نوع آن نسبت به آنتیبیوتیکهای استاندارد مقاومت دارد، موثر خواهد بود.
پوکی استخوان یکی از بیماریهای جدی دوران سالمندی است که گرچه در خانمها شایعتر است، اما در مردان نیز دیده میشود. از جمله توصیههای پیشگیرانه از این بیماری، مصرف زیتون است، زیرا پلیفنولهای موجود در آن به تقویت ترکیبات معدنی استخوان کمک میکند. از همینرو، میتوان گفت افرادی که رژیم مدیترانهای را رعایت میکنند با خطر کمتر ابتلا به شکستگیهای استخوان در سالمندی مواجه هستند.
مطالعات ثابت میکند مصرف زیتون برای کاهش استرس اکسایشی ناشی از التهابات موثر است و از مغز نیز در برابر این عوارض منفی محافظت میکند. علاوه بر این، ویتامین E موجود در زیتون باعث تحریک حافظه میشود.