به گزارش یزدفردا: در سه ماهه پایانی سال ۱۴۰۲ استقبال خوبی از طرح صورت گرفت تا جایی که گفته شد بیش از ۵۰ میلیون نفر از کالابرگ استفاده کردهاند؛ کالابرگ الکترونیکی تا اردیبهشت سال جاری ادامه پیدا کرد، اما به دلیل مشکلاتی که در تامین منابع مالی پیش آمد، تداوم نیافت. با آغاز فعالیت دولت چهاردهم، رئیسجمهور مدتی قبل دستور اجرای کامل این طرح را داد و در بودجه ۱۴۰۴ نیز منابع لازم برای آن تخصیص یافت.
محمد حسینزاده نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در یک گفتگوی تلویزیونی در خصوص این طرح گفت: اجرایی شدن طرح کالابرگ الکترونیکی در قانون بودجه ۱۴۰۱ پیشبینی شد تا زیرساخت برای جبران زیان مصرفکنندگان مهیا شود.
حسینزاده با بیان اینکه اکنون دادههای قابل دسترسی برای پیادهسازی بهتر این طرح مهیا است، تصریح کرد: شبکه وسیعی از فروشندگان خرد به شبکه ملی اعتبار (طرح کالابرگ الکترونیکی) پیوستهاند و بیش از ۲۳۰ هزار فروشنده به آن متصل هستند.
وی افزود: همچنین ۱۲ هزار فروشگاههای زنجیرهای و تعداد زیادی درگاه پرداخت الکترونیکی که عملیات پرداخت را برعهده دارند نیز به این شبکه متصل شدهاند؛ با این اوصاف تمامی زیرساختها برای اجرایی شدن این طرح مهیا است. این شبکه توانایی این را دارد که هر نوع طرح حمایتی را پوشش دهد.
نماینده وزارت تعاون تاکید کرد: اکنون بر بستر شبکه ملی اعتبار، طرح مادران شیرده و یا دارای فرزند شیرخوار کمتر از ۲ سال و طرح تغذیه کودکان بین ۵ تا ۵۹ ماه نیازمند تغذیه مضاعف در حال اجرایی شدن است.
حسینزاده تصریح کرد: آخرین نوبت طرح کالابرگ الکترونیکی در قالب طرح فجرانه از بهمن ۱۴۰۲ تا اردیبهشت ۱۴۰۳ به مرحله اجرا درآمد و پس از آن متوقف شد. یکی از دلایل اصلی توقف آن پس از حادثه منجر به شهادت رئیسجمهور دولت سیزدهم و نیز عدم پیشبینی منابع لازم برای اجرای آن بود.
وی با بیادآوری اینکه منابع این طرح در قوانین بودجه سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ پیشبینی شده، اما به شکل شفاف نیست، توضیح داد: هر ساله از منابع مختلف برای این طرح استفاده میکردند و منابع پایدار نداشتند.
نماینده وزارت تعاون در این میزگرد بررسی اضافه کرد: در مصوبه بودجه سال ۱۴۰۴ نیز تقریباً میتوان گفت این معضل همچنان برقرار است؛ البته منابع شفافتر شده، اما نیازمند این است که در دستورالعمل اجرایی شفافتر به این موضوع پرداخته شود.
حسینزاده درباره حذف دهکهای هشت تا ۱۰ درآمدی جامعه از طرح کالابرگ و یارانه تا پایان امسال گفت: دادههای وسعسنجی اقشار جامعه بر مبنای پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان استخراج میشود که اکنون در حال به روزرسانی است تا شاخصهای حذف دهکهای هشت، ۹ و ۱۰ در آن اجرا شوند.
وی تصریح کرد: فکر نمیکنم این بهروزرسانی تا پایان امسال به نتیجه برسد چرا که نیازمند دادههای جدید فرابخشی است که باید از سوی دستگاههای دیگر به وزارت تعاون ارسال شود. در سال آینده این حذفیات انجام خواهند شد.
نماینده وزارت تعاون تاکیدکرد: برای اجرایی کردن دوباره طرح کالابرگ الکترونیکی باید به تجربیات گذشته رجوع کنیم. چندین مرتبه این طرح انجام شده و آخرین بار در طرح فجرانه به دلیل بسته تشویقی ۲۲۰ هزارتومانی برای خانوار با موفقیت محدودی مواجه شد. اگر مبتنی بر تجربه جلو برویم و طرح کالابرگ الکترونیکی، بسته تشویقی نداشته باشد توفیقی در آن به دست نخواهد آمد.
حسینزاده با بیان اینکه در کشور پنج میلیون نفر دچار فقر شدید غذایی هستند، گفت: علاوه بر تلاش برای رفع مشکلات مردم باید به فقر شدید غذایی نگاه ویژه کنیم چرا که یکی از اهداف مهم کالابرگ این است که از اقشار مختلف جامعه در مقابل فقر شدید غذایی حمایت کند. انتخابی کردن یارانه نقدی یا کالابرگ الکترونیکی باعث میشود خانوار به یارانه نقدی اولویت بدهند.
وی با تاکید بر اینکه منابع پایدار در بحث کالابرگ باید، شفاف شود، گفت: بودجه موردنیاز برای طرح کالابرگ بر اساس اجرای آن در گذشته به طور متوسط به ۱۲ تا ۱۵ همت ماهیانه نیاز دارد از این رو منابعی که در حال حاضر برای این طرح پیشبینی شده باید مورد بررسی بیشتری قرار بگیرد.