به گزارش یزدفردا: یک تیم تحقیقاتی در چین، پهپادهای کوچک را به توانایی انتشار پرتوهای لیزر برش دهنده فلز مجهز کرده است. این شاهکاری است که زمانی غیرممکن به نظر میرسید.
به نقل از آیای، این پژوهش سناریویی را پیشبینی میکند که در آن یک پهپاد کوچک میتواند با پرتوی فروسرخ نزدیک لیزر که 200 میلیون برابر قویتر از پرتوی با طول موج 1080 نانومتری است، با یک جوخه از سربازان کاملاً مسلح مقابله کند و تنها با پنج میکرووات قدرت باعث کوری سربازان شود.
بر اساس یافتههای منتشر شده توسط لی شیائو(Li Xiao) و تیمش از دانشگاه ملی فناوری دفاع ارتش آزادیبخش خلق چین، چنین قدرتی برای تبخیر چربی زیر جلدی در صورت تماس و حتی برش فلز کافی است.
لیزرهای پرقدرت روی پهپادهای کوچک
این دانشمند چینی در تحقیقات اخیر خود بر چیزی که زمانی غیرممکن تلقی میشد، فائق آمده است و آن، تولید یک پرتوی لیزر دوربرد است که معمولاً به تجهیزاتی به اندازه یک کامیون نیاز دارد.
اینطور به نظر میرسد که یک پلتفرم کوچک مانند یک پهپاد معمولی هرگز نتواند چنین سلاح لیزری پرقدرتی را حمل کند.
لی و همکارانش با اختراع دستگاهی فشرده و سبک بر این محدودیت غلبه کردهاند که پهپادها را قادر میسازد تا پرتوهای لیزر قدرتمند را از زمین دریافت کرده و آنها را با دقت به سمت اهداف دشمن هدایت کنند.
این پهپاد برای غلبه بر محدودیتهای وزن و اندازه، پرتوی لیزری را که از زمین ارسال میشود، به سمت هدف منعکس میکند. این کار قدرت لیزر پهپاد را به 30 کیلووات یا بیشتر افزایش میدهد و به پرتوی لیزر اجازه میدهد تا موانعی مانند ساختمانها را دور بزند و به اهداف در نقاط کور دسترسی یابد.
این تیم تحقیقاتی تاکید کرد که در کاربردهای آینده، پهپادهای متعدد مجهز به این دستگاه میتوانند اهداف را شناسایی کرده و پشتیبانی لیزری درخواست کنند و سرعت واکنش را افزایش دهند.
این دستگاه تغییر دهنده مسیر پرتوی لیر از دو لوله تلسکوپمانند تشکیل شده است که یکی پرتوی لیزر را از زمین دریافت میکند و دیگری آن را به سمت هدف منعکس میکند.
این لولهها توسط مکانیزمهای بالابرنده فوقالعاده دقیق سروو(servo) و آینههای بازتابنده با کارایی بالا هدایت میشوند.
رفع مشکلات ارتعاش برای افزایش دقت لیزر پهپاد
بر اساس این مقاله، دانشمندان اغلب چالشهای فنی مربوط به این پهپاد لیزری جدید را برطرف کردهاند. مانع اصلی بر سر راه موفقیت آن، لرزش ایجاد شده در طول پرواز است که میتواند پرتو را پراکنده کند. به گفته لی، این دستگاه برای جلوگیری از این مشکل به فناوری عایق لرزشی عالی نیاز دارد.
چین در سال 2016 اولین ماهواره کوانتومی جهان را به فضا پرتاب کرد که فناوری هدفگیری لیزری دوربرد را از داستانهای علمی-تخیلی به واقعیت تبدیل کرد. در سالهای اخیر، دانشمندان چینی همچنین پیشرفتهای قابل توجهی در همگامسازی زمان با دقت فوقالعاده بالا در دستگاههای تلفن همراه داشتهاند که دقت هماهنگی بین پلتفرمهای سلاح هوشمند را تا حد زیادی افزایش داده است.
این امر به نوبه خود باعث پیشرفتهایی مانند ترکیب امواج مایکرو یا لیزرهای ساطع شده از پلتفرمهای مختلف در یک پرتوی انرژی قوی در آسمان شده است که زمانی غیرممکن تلقی میشدند. چنین پیشرفتهایی هماهنگی و برقراری ارتباط بین سیستمها در فواصل زیاد را آسانتر کرده است.