به گزارش یزدفردا: سرطان روده بزرگ سومین سرطان شایع دنیا و دومین سرطان از لحاظ تعداد مرگومیر است. سال ۲۰۲۲، بیش از یکمیلیون و 900 هزار مورد مبتلا به این بیماری شناسایی شدند و حدود ۹۰۴هزار نفر از مبتلایان آن جان خود را از دست دادند.
گروهی از پژوهشگران در آمریکا و فرانسه دادههای ۵۰ کشور را بررسی کرده و دریافتهاند در ۲۷ کشور، نرخ سرطان افزایش یافته است. بیشترین افزایش سالانه متعلق به نیوزیلند (۴ درصد)، شیلی (۴ درصد)، پورتو ریکو (۳.۸ درصد) و انگلیس (۳.۶ درصد) است.
پژوهشگران هنوز در مراحل اولیه بررسی دلایل این افزایش نرخ هستند. آنها میگویند مصرف غذاهای ناسالم، بیتحرکی بسیار زیاد و اپیدمی چاقی احتمالاً از دلایل این پدیده باشند.
افزایش سرطان زودهنگام روده بزرگ را باید پدیدهای جهانی دانست. پژوهشهای قبلی خبر از افزایش این سرطان در کشورهای پردرآمد غربی میدادند اما شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این پدیده مسئلهای جهانی است.
با افزایش نرخ سرطان در بزرگسالان جوان و رسیدن این افراد به سن پیری نرخ این بیماری در افراد پیرتر نیز افزایش مییابد درحالیکه در چند دهه گذشته، نرخ این سرطان در میان افراد پیرتر کاهش مییافت یا ثابت بود؛ بهاینترتیب این خطر وجود دارد که پیشرفتها در پیشگیری از این بیماری خنثی شود.
مقیاس بالای این روند تهدیدآمیز نشان میدهد لازم است سرطانهای مرتبط با عادتهای غذایی، بیتحرکی و اضافهوزن با ابزارهای نوآورانه پیشگیری و کنترل شوند؛ درنتیجه حیاتی است دانشمندان عوامل این پدیده را شناسایی کنند تا بتوانند استراتژیهایی مؤثر برای نسلهای جوانتر طراحی کنند.
طبق یافتههای این پژوهش که در ژورنال The Lancet Oncology منتشر شده است، نرخ سرطان روده بزرگ در افراد ۲۵ تا ۴۹ سال در ۲۷ کشور از ۵۰ کشور موردبررسی افزایش یافته است. دادهها متعلق به سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۷ بودند.
در کشورهای انگلیس، نروژ، استرالیا، ترکیه، کاستاریکا و اسکاتلند، نرخ ابتلا به سرطان زودهنگام در زنان سریعتر از مردان افزایش مییافت.
البته نرخ ابتلا به این سرطان در افراد زیر ۵۰ سال همچنان بهطورکلی بسیار پایینتر از افراد بالای ۵۰ سال است اما روند افزایشی آن موجب نگرانی پژوهشگران است.
این پژوهش البته محدودیتهایی نیز دارد؛ ازجمله اینکه دادههای آن تا سال ۲۰۱۷ را پوشش میدادند (آخرین سالی که دادههای مربوط به این سرطان تحلیل شدهاند)؛ درنتیجه، شاید روند حاضر را بهخوبی منعکس نکند. بهعلاوه، دادههای کشورهای مختلف، شامل کل جمعیت کشورها نمیشدند و فقط بخش خاصی از جمعیت را پوشش میداد، شاید روند واقعی موجود در یک کشور را نشان ندهند.
منتقدان میگویند مقایسه دادههای بینالمللی درباره نرخ سرطان کار دشواری است و ملاحظاتی مانند تفاوت در کیفیت و دسترسی دادهها نتیجهگیری را دشوار میکنند؛ پس بهتر است دانشمندان از جمعبندیهای شتابزده خودداری کنند؛ خصوصاً در مواردی که دادهها پیچیده و متناقض هستند.
نرخ افزایش سرطان روده بزرگ در کشورهای ولز (۱.۵۵ درصد)، اسکاتلند (۰.۶۴ درصد) و ایرلند شمالی (۰.۵۴ درصد) بسیار کمتر از انگلستان بود. این امر نیز اعتبار دادهها را زیر سؤال میبرد.
پژوهشگران میگویند این نتایج قطعی نیستند و باید مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود تا روند بینالمللی افزایش سرطان کشف شود.
درکل، نرخ ابتلا به سرطان روده بزرگ در افراد زیر ۵۰ سال همچنان بسیار پایین است (یک در ۲۰ مورد در بریتانیا) اما متخصصان میگویند جوانترها نیز باید درباره علائم این سرطان آگاه شوند. تعدادی از این علائم عبارتاند از خونریزی مقعدی، درد زیرشکمی، تغییر عادات گوارشی و کاهش وزن غیرمنتظره.