به گزارش یزدفردا: رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران میگوید مدتهاست که ارز نیمایی تجار لپتاپ و تبلت قطع شده است. درباره تبعات این اتفاق بارها به سازمانهای مختلف نامه نوشتیم اما بیاعتنایی کردند. به گزارش «شرق»، ارز واردات موبایل، تبلت و لپتاپ تغییر کرده و همین موضوع گرانی و کمبود کالا را در بازار به همراه داشته است.
تجار میگویند دولت علیرغم اینکه تبعات این اتفاق را میداند، به بخش خصوصی بیاعتنایی میکند و پاسخ شفافی درباره حذف ارز نیمایی این واردکنندگان نمیدهد. در همین مورد محمدرضا فرجیتهرانی، رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران میگوید: بارها نگرانیهای خود را دربارهعدم تخصیص بهموقع ارز در ثبت سفارشهای پیشین لپتاپ به مقامات دولتی اعلام کردیم و دراینباره نامه نوشتیم، اما پاسخ درستی دریافت نکردیم.
دولت بداند برخی تجار و واردکنندگان لپتاپ به دلیل این نوع تصمیمات خلقالساعه و یکشبه در خطر ورشکستگی قرار گرفتهاند؛ چراکه بسیاری از تجار پیش از بخشنامه حذف ارز نیمایی ثبت سفارشهای خود را انجام داده و حتی کالاها را مطابق عرف بازار به همکاران پیشفروش کردهاند یا براساس آن استعلامات متعددی را دریافت کردهاند. بنابراین نهتنها از رقبا جا مانده، بلکه به مرز تعطیلی رسیدهاند. این مقام صنفی افزود لپتاپ به عنوان یکی از کالاهای حیاتی برای توسعه بخش علمی، آموزشی و حتی زیرساختهای سایر صنایع در کشور محسوب میشود.
بااینحال ثبت سفارشهای پیشین متوقف شده و در نتیجه بازار با بحران کمبود این کالا مواجه شده است. این کمبود نهتنها عرصه را برای فعالیت تجار قانونی تنگ کرده، بلکه منجر به رونق هرچه بیشتر بازار قاچاق شده است. به گفته فرجیتهرانی، براساس ماده ۲ قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار مصوب ۱۳۹۰: «دستگاههای اجرائی موظفند در تصمیمگیریهای مرتبط با کسبوکار، با اتاقهای بازرگانی، اصناف و تعاون کشور مشورت کرده و نظرات آنها را پیش از ابلاغ قوانین و مقررات جدید جویا شوند».
اما متأسفانه در تصمیمگیری ارزی مزبور، نهتنها چنین مشاورهای با اتحادیه فناوران رایانه تهران به عنوان نماینده قانونی صنف انجام نشد، بلکه حتی برخلاف ماده ۲۴ همین قانون که بیان میکند: «هرگونه تغییر در مقررات، بخشنامه یا دستورالعملهایی که بر محیط کسبوکار تأثیرگذار است، باید حداقل سه ماه پیش از اجرائیشدن بهطور شفاف و از طریق رسانههای عمومی اطلاعرسانی شود»، عمل شد و اتحادیه پس از دریافت بخشنامه، علیرغم نبود فرصت اطلاعرسانی، با این موضوع عجیب و جدید مواجه شد که بخشنامه بر ثبت سفارشهای پیش از صدور خود نیز اثرگذار است.
فرجیتهرانی میگوید حذف ارز نیمایی لپتاپ نهتنها برای ثبت سفارشهای پیشین معضلات زیادی را ایجاد کرده است، بلکه چشمانتظاری تجار قانونی برای واردات این کالا براساس ثبت سفارشهای پیشین، بازار را با کمبود کالا مواجه کرده و این امر با توجه به حجم کم و ارزش زیاد لپتاپ قاچاق، آن را بیشازپیش سودآور کرده و به بازار سیاه رونقی بیسابقه بخشیده است.