زمان : 09 Azar 1403 - 09:20
شناسه : 203111
بازدید : 2561
روش جدید پیشگیری از HIV؛ کاهش خطر ابتلا تا ۹۶ درصد روش جدید پیشگیری از HIV؛ کاهش خطر ابتلا تا ۹۶ درصد یزدفردا: افرادی که شریک زندگی آن‌ها به ویروس HIV مبتلا هستند، باید هر روز قرص‌های ضدویروسی مصرف کنند تا خودشان در معرض خطر ابتلا قرار نگیرند.

به گزارش یزدفردا: اما محققان راه‌حلی برای اجتناب از این دردسر روزانه یافته‌اند؛ دارویی تزریقی که بیماران فقط باید دو بار در سال آن را دریافت کنند. 

علاوه بر این، آزمایشات بالینی نشان داده است که این داروی جدید عملکردی بهتر از قرص‌های موجود دارد. 

تزریق دوبار در سال Sunlenca (با نام علمی lenacapavir) خطر ابتلا به HIV را تا ۹۶ درصد کاهش می‌دهد، که این میزان به‌طور قابل‌توجهی از پیشگیری قبل از قرار گرفتن در معرض (PrEP) با استفاده از قرص‌هایی مانند Truvada مؤثرتر است. این نتایج در مجله پزشکی New England Journal of Medicine منتشر شده است. 

دکتر «کالین کلی»، استاد پزشکی در دانشگاه اموری و محقق اصلی این پژوهش، در بیانیه‌ای مطبوعاتی گفت: «مشاهده این سطح بالای اثربخشی – نزدیک به ۱۰۰ درصد – در دارویی تزریقی که فقط هر شش ماه یک بار نیاز است، واقعاً شگفت‌انگیز است.» 

او افزود: «این پیشرفت، یک جهش چشمگیر و قابل‌توجه در پزشکی محسوب می‌شود، به‌ویژه برای افرادی که به دلیل شرایط خاص قادر به مصرف روزانه دارو نیستند یا در جمعیت‌هایی که به‌طور نامتناسب تحت تأثیر HIV قرار دارند.» 

نتایج آزمایش بالینی: 

در این مطالعه، ۹۹ درصد از افرادی که Sunlenca دریافت کرده بودند، به HIV مبتلا نشدند. تنها دو مورد ابتلا در میان ۲۱۷۹ نفر که این دارو را دریافت کردند، گزارش شد، در حالی که در گروهی که به‌طور تصادفی Truvada مصرف می‌کردند، ۹ مورد ابتلا در میان ۱۰۸۶ نفر رخ داد. 

این نتایج همچنین نشان داد که برای افراد، پایبندی به برنامه تزریق دوبار در سال بسیار آسان‌تر از مصرف روزانه قرص است. محققان تأکید کردند که اثربخشی Truvada در صورت مصرف نامنظم به‌طور چشمگیری کاهش می‌یابد. 

دکتر کلی اظهار داشت: «آنچه در طول زمان مشاهده می‌کنیم این است که حدود نیمی از افرادی که مصرف روزانه PrEP را آغاز می‌کنند، طی یک سال به دلایل مختلف آن را متوقف می‌کنند. داشتن یک داروی تزریقی مؤثر که تنها دوبار در سال نیاز است، برای افرادی که دسترسی محدودی به خدمات بهداشتی دارند یا نمی‌توانند به مصرف روزانه قرص پایبند باشند، بسیار مهم است.» 

دسترسی و تأثیر بر جوامع آسیب‌پذیر: 

افرادی که در معرض خطر HIV هستند معمولاً به‌سختی به قرص‌های پیشگیری دسترسی پیدا می‌کنند یا در مصرف منظم آن‌ها با مشکل مواجه هستند. 

دکتر کلی گفت: «ما نتوانسته‌ایم تمام افرادی را که به مداخلات پیشگیری از HIV نیاز دارند، به‌ویژه کسانی که تحت تأثیر نابرابری‌های بهداشتی و اجتماعی قرار دارند، پوشش دهیم. برای افرادی که نمی‌توانند قرص‌های روزانه را مصرف کنند، عوامل تزریقی می‌توانند اثربخشی باورنکردنی داشته باشند و تغییردهنده قواعد بازی باشند تا به آن‌ها کمک کنند HIV منفی بمانند.» 

تأیید و آینده Sunlenca:

سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) در دسامبر ۲۰۲۲ این دارو را با نام تجاری Sunlenca به‌عنوان درمانی برای افراد مبتلا به HIV تأیید کرد تا به کنترل عفونت کمک کند. 

نتایج این تحقیقات نشان می‌دهد که این دارو همچنین می‌تواند برای پیشگیری از ابتلا به ویروس HIV در افرادی که مبتلا نیستند، استفاده شود. داده‌های این آزمایش به FDA ارسال شده و دکتر کلی امیدوار است این دارو برای این منظور تا سال ۲۰۲۵ تأیید شود. 

دکتر «کارلوس دل ریو»، رئیس بخش پزشکی دانشگاه اموری، در بیانیه‌ای گفت:«داروهای ضدویروسی با اثر طولانی‌مدت امیدی تازه برای کسانی هستند که نمی‌توانند داروهای خوراکی مصرف کنند. چالش فعلی این است که این ابزارها به‌طور عادلانه در دسترس و قابل استفاده قرار گیرند – فقط در این صورت است که می‌توان کاهش چشمگیر عفونت‌های جدید HIV را در سطح محلی و جهانی مشاهده کرد.»