به گزارش یزدفردا: این کتاب شامل ۹۰۰ صفحه در ۴ فصل نوشته شده و به مباحث زیر پرداخته است:
- عوامل تاثیرگذاربرگویش یزدی(عوامل بیرونی و درونی)
- اصلی ترین قواعد و ویژگی های گویش یزدی(دستور)
- بررسی و ریشه شناسی واژگان کهن یزدی( در ۶۰۰ صفحه)
- بررسی تعبیرات، کنایات و امثال
توضیحات:
این کتاب، در ابتدا از گویش های خویشاوند و گویش های مناطق غربی و شرقی و ویژگی های آنها پرداخته و آنکه این گویش ها هر کدام به نحوی بر روی گویش یزدی تاثیر گذار بوده اند و در نهایت به گویش مناطق مرکزی و کویری و گویش مردم یزد، که از منظر زبان شناسان بنام متمایز بوده و هست، پرداخته است.
ویژگی خاص این کتاب، آن است که با توجه به موقعیت های جغرافیایی و تاریخی یزد در قبل و بعد از اسلام، ثابت کرده که گویش یزدی، ادامه زبان پارسهاست و زبان پارسها نیز ادامه زبان مادهاست؛ لذا می توان گفت: گویش یزدی به طور غیر مستقیم، ادامه زبان مادها، یکی از کهن ترین تمدن های ایرانی، است.
همچنین در فصل ریشه شناسی، که بر روی بیش از ۶ هزار واژه کار شده، سیر تاریخی ریشه کلمات کهن بررسی شده و آنکه واژگان کهن یزدی، بویژه ریشه در زبانهای کهن: زبان سانسکریت، زبان فارسی باستان؛ بخصوص زبان اوستایی و زبان پهلوی اشکانی، زبان پهلوی ساسانی، تورفانی، حتی زبان آرامی، عبری، سغدی، آسی قفقازی و اندکی ترکی، روسی، فرانسوی، انگلیسی و عربی است و البته گاه برعکس.
در فصل دیگر کلمات، ترکیبات و کنایات یزدی بررسی شده و تمام کلمات براساس نشانه های آوایی بین المللی تنظیم شده است و در این فصل برای توضیح بیشتر کلمات، واژه ها در قالب جمله های کوتاه، اصطلاح و ضرب المثل آوانویسی شده اند. صورت معیار تمامکلمات آورده شده است.
پایان کتاب نیز به نتیجه گیری و ارائه پیشنهادها اختصاص یافته است.
سرانجام سخن:
برماست که وارث شایسته ای باشیم، میراث عزیز و شکوهمندی را که نیاکانمان، هوشمندانه و هنرمندانه، به ما سپرده اند.
خرید از:
کتابفروشی نیکوروش:
۰۹۱۳۱۵۳۶۷۹۲
کتابفروشی کاما:
۰۳۵۳۸۳۴۰۰۰۴
تماس با مولف:
@SRamazankhani
@farhangtarikhyazd
- زمان برگزاری مراسم رونمایی از کتاب، به زودی اعلام می گردد.