خورشها از غذاهای اصیل و پایه ثابت سفرههای غذای ایرانی هستند که تنوع بسیار بالایی دارند. در شهرهای مختلف ایران خورشها را به سبکها و روشهای گوناگون طبخ میکنند. خورشها معمولا با مرغ و یا گوشت تهیه میشوند و از همین جهت دارای میزان بالایی از پروتئین هستند. خورش قارچ یکی از انواع خورشتهای گیاهی است که به جای گوشت و مرغ برای تهیه آن از قارچ استفاده میشود که دارای پروتئین کافی است. این خورش خوشمزه یک غذای مناسب و مقوی برای گیاه خواران و افرادی است که منع مصرف گوشت دارند و میتوانند با خیال راحت میزانی از پروتئین را دریافت کنند. اگر دوست دارید این خورش قارچ خاص با طعم ویژه را امتحان کنید، در ادامه این مطلب با آموزش خورش قارچ همراه ما باشید.
قارچ: ۲۵۰ گرم
ماست: ۱ پیاله
پیاز درشت: ۱ عدد
گوجه درشت: ۲ عدد
گشنیز خرد شده: ۲ قاشق غذاخوری سرپر
نمک، فلفل، زردچوبه، پودر سیر و پاپریکا: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
برای درست کردن این خورش خوشمزه ابتدا قارچها را بشویید و به صورت ورقهای خرد کنید. قارچهای خرد شده را توی یک کاسه مناسب بریزید، سپس ماست را همراه با نمک، فلفل و پودر سیر به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید تا قارچ با مواد مخلوط شود. ظرف قارچ را به مدت نیم ساعت داخل یخچال بگذارید. در این فاصله پیاز را پوست بگیرید و به صورت نگینی خرد کنید و همراه با کمی روغن داخل یک ماهی تابه مناسب بریزید. صبر کنید پیاز کمی نرم و طلایی شود، سپس گوجه فرنگی پوست گرفته و خرد شده را به پیاز داغ اضافه کنید. حالا کمی نمک، فلفل، زردچوبه و پاپریکا روی گوجه بریزید و خوب مواد را هم بزنید. درب ماهی تابه را ببندید تا گوجه با حرارت کم بپزد. ۱۵ دقیقه بعد گوجه پخته را با پشت قاشق حسابی له کنید و قارچ مزهدار شده را به ماهی تابه اضافه کنید و مواد را هم بزنید. دوباره درب ماهی تابه را ببندید و حرارت را کم کنید تا خورش حدود نیم ساعت بپزد و جا بیفتد. در آخر پخت، روی خورش گشنیز خرد شده بریزید و اجاق گاز را خاموش کنید. خورش قارچ خوشمزه شما در این مرحله آماده سرو است که میتوانید آن را همراه با برنج یا نان سرو کنید، نوش جان.
نکات مهم
۱ـ قارچ طبع گرمی دارد و سرشار از پروتئین، ویتامین، مواد معدنی، آمینو اسید، فیبر، مس، آهن، آنتی اکسیدان، آمینو اسید و... است؛ همچنین در پیشگیری از سرطان سینه و پروستات موثر است و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. هنگام خرید قارچ به این نکته توجه داشته باشید که قارچ تازه حتماً نباید سفید و شفاف باشد. یکی از راههای تشخیص قارچ سالم این است که قارچ باید تا حدودی سنگین باشد. اگر قارچ سبک و توخالی باشد، سالم نیست. کلاهک قارچ سالم نباید شکاف داشته باشد؛ همچنین بهتر است قارچهایی را که روی پوست آنها لکه قهوهای دارند، خریداری نکنید و اگر هم خریداری کردید، حتماً به صورت پخته آن را مصرف کنید. برای تهیه خورش قارچ بهتر است از قارچهای ریز دکمهای استفاده کنید.
۲ـ اگر بخواهیم به طور مختصر در مورد کاربرد انواع پیازها توضیح بدهیم، باید از پیاز زرد که معروفترین عضو خانواده پیازهاست، شروع کنیم. این پیاز بهترین گزینه برای پخت و پز است. پیاز سفید طعم ملایمتری نسبت به پیاز زرد دارد. از نظر کاربرد تقریباً مثل پیاز قرمز است و میشود آن را خام خورد و یا در سالادها و دیپها از آن استفاده کرد. این پیاز برای غذاهای مکزیکی هم بهترین گزینه است. پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فیبر بیشتری دارد و به خاطر رنگ زیبایش میتوان از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کرد. علاوهبر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچها هم انتخاب مناسبی است. پیازهای قرمز به اندازه کافی عطر و طعم به غذا نمیدهند؛ بنابراین برای پخت و پز مورد استفاده قرار نمیگیرند.